Отговори
# 45
  • София
Pressure (2026)
https://www.imdb.com/title/tt32547691/

Военна драма/трилър по действителни събития.

Когато прогнозата за времето наистина има значение... 😊
Мисля, че това изречение описва целия филм, неговото послание и значението му.

Майсторски написан и режисиран исторически трилър, който проследява съдбоносните 72 часа преди Десанта в Нормандия през Втората световна война. Ако не най-мащабният, то със сигурност най-значимият десант в човешката история. Около 156 000 войници от САЩ, Канада и Великобритания пресичат Ламанша и дебаркират в Нормандия, подкрепени от около 5000 кораба и стотици самолети.
Години по-късно, през 1961 г., Кенеди пита Айзенхауер:
''На какво дължите успеха?''
Айзенхауер отвръща:
''Имахме по-добри метеоролози от германците.''

Разбира се, създателите на филма леко доукрасяват и драматизират събитията, но историческите факти са безспорни! Ако съюзниците бяха пренебрегнали предупреждението на Стаг, цената на десанта вероятно щеше да бъде далеч, далеч по-висока. Дали това би променило изхода на Втората световна война? Едва ли, защото Третият райх вече е обречен. Но почти сигурно би струвало живота на още десетки, а може би и стотици хиляди войници.

Успехът на операцията изцяло зависи от метеорологичните условия. За да реши дали да даде зелена светлина, генерал Дуайт Айзенхауер (Брендън Фрейзър) разчита на главния си метеоролог - шотландския капитан Джеймс Стаг (Андрю Скот). Почти никой не вярва на Стаг, но в крайна сметка упоритият шотландец успява да убеди Айзенхауер да отложи с 24 часа десанта. Прогнозата му се оказва вярна - морето е прекалено бурно, а операцията вероятно щеше да завърши катастрофално.

Въпреки че е базиран на театрална пиеса, не бих казал, че филмът е камерен. Той успява да превърне научните изчисления и дебатите около атмосферните условия в завладяващ исторически трилър, който буквално минава неусетно.

Препоръчвам!
-
7.5-8.0

# 46
  • София
#TheOdyssey dominates worldwide #boxoffice this wknd debuting at #1 and beating expectations.

Official studio estimates:

$124.5M - North America
$139.6M - Intl
$264.1M - Global

On a journey to ONE BILLION.

# 47
Това са прогнози, а не реален бокс офис. Няма да стане.
Каква беше общата прогноза - 250 млн. за петък, събота и неделя?

Моана тотално пропадна.
Май и Миньоните не се справят добре в САЩ.

# 48
Не са прогнози, неделя вечер е и това са реални продажби на билети. Възможно е при финалните отчети да се вдигнат още малко, особено за чужбина.
https://variety.com/2026/film/box-office/the-odyssey-box-office- … tions-1236815861/

Пиша и за Миньоните паралелно - да, резултатът е по-нисък от очакваното, предвид че като цяло това е най-печелившият анимационен франчайз в историята (над 5 милиарда за първите 6 филма). Но Миньони и Чудовища струва 85 милиона долара и отдавна е на значителна печалба - глобалният боксофис е около 358 млн. засега.

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 20:38 от Параход

# 49
Все още не вярвам, че филмът ще излезе на печалба.
Интересно как ще се представи в сравнение с Дюн и Спайдърмен.

# 50
Със сигурност ще бъде на печалба още преди края на първата седмица. Една от причините за това е, че основно се гледа в премиум формати, за които билетите са скъпи. В Щатите билет за IMAX 70 мм - форматът, на който е снимал Нолан и от който има само 41 кина в света - е около 40 долара. Истинският тест за това колко ще бъде финалният боксофис и колко хора всъщност ще го гледат са следващите месец-два.

# 51
На печалба - т.е. над 800 милиона? Нали се смятат разходите за маркетинг и печалбите на кината (някакъв процент от билетите - не помня как беше точно)?

# 52
250 милиона бюджет + 125 маркетинг = 375 милиона.
Оттам нагоре почва печалбата.

# 53
Филмът ще излезе на печалба защото е добър . И вчера докато бях на кино си имаше хора , не е като да не се гледа . Нито Елън ( Елиът ) Пейдж играеше Ахил , нито Елена беше главното действащо лице , и да имаше малко по главна роля пак нямаше да е толкова лошо , филмът е добър , визуално е сниман много добре , музиката е във едно със историята , а актьорите са топ и образите са им лепнали като ръкавица . Дори и Робърт Патисън които не харесвам направи страшен образ , добра актьорска игра и от него което ме изненада .

# 54
Изгледах го, за да съм справедлива като пиша. След добрите отзиви тук очаквах много и го похвалих, че си струва. Сега положението е "къде е Джес, приятелите я търсят да я бият". Голямо разочарование, Елиът и Лупита са последна грижа. За мен филмът е прекалено дълъг и протяжен, диалозите скучни и дървени, костюмите объркани, американския акцент дразни, много слаба игра от Чарлийз и Зендая, Мат Деймън не му отива в такъв тип роли. Мегаломански опит на Нолан за пореден Оскар, липсват му душа и индивидуалност на неговия Одисей. Фълмът си личи, че е правен за награди и пари. Ан Хатауей ми хареса, както и изненада! Робърт Патинсън, тези двамата много се стараят и наистина знаят, че играят в древногръцки епос. Сцената с Агамемнон е много въздействаща, въобще изобщо кадрите с Троя са на ниво, уви само това е. Филмът е средняшки към лош, прекалено хайпнат и е един от лошите на Нолан. Не разбирам защо филмовите критици са толкова необективни, грозно е, олекват и стават за посмешище.

# 55
Това са глупости - трябва да изкара минимум 750 милиона, за да излезе на чисто. Гледам мач сега и не ми се търси статия, която обяснява как се изчислява. Ако не забравя, утре може да кача линк.
Въобще не ме изкушава да го гледам - видях достатъчно сцени, включително тази с Цирцея, която всички хвалят. Според мен, изглежда отблъскващо (не само сцената, цялото нещо).

Гледала съм много филми на Нолан, вероятно не всички (не ме интересува да ги пресмятам сега), харесвам ги, но за мен той не е по-специален от други успешни режисьори. Нямах представа, че има култ към личността.

# 56
Защо пък да има култ към личността? Това са фактите на база досегашни постижения (финансови и други).
https://www.forbes.com/sites/mattcraig/2026/07/15/how-christophe … tar-in-hollywood/

И да допълня нещо любопитно като човек, който прекарва доста време в Гърция и чете гръцки вестници. Може би знаете, че гръцките шовинисти (дирижирани от националистическата партия "Ники", нещо като нашето "Възраждане"), заедно с МAGA в САЩ, бяха двете групи най-шумни критици на филма в световен мащаб - тук нашите са бледи имитатори. На този фон е интересно да видим боксофиса. 80 000 души са гледали "Одисея" в Гърция през първите два дни и според първоначални сметки на разпространителя това е най-голямата посещаемост на кино от "Отмъстителите: Краят" през 2019 г.

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 23:36 от Параход

# 57
  • България
А дали многото зрители в Гърция не са заради летния сезон и милионите туристи в Гърция? Филмът е с английски дублаж и достъпен за целия свят. Хем си на почивка в съвременна Гърция, хем гледаш филм за древна Гърция.

Чудя се защо Мат Деймън от всички възможни опции е Одисей.

# 58
  • Berlin
Едва ли много туристи са се втурнали по време на почивката си да търсят град с кино, за да гледат Одисея.

# 59
Тази отдаденост, с която се защитава анти позицията, говори, че филмът не е нещо за просто между другото. Въпрос на живот и смърт е светът да разбере, че не одобряваш Нолан.

Общи условия

Активация на акаунт