Хора пиявици

• 4 186
  • 110
  •   1
Отговори
Имам чувството, че често привличам хора пиявици, не знам как да ги нарека по друг начин. Но всичко започва уж различно, някой изпаднал в дупка или имащ проблем има нужда да сподели и аз го изслушвам, опитвам се да дам съвет, до един момент, когато усещам, че ми изпиват енергията и само те говорят, аз никога не мога да споделя нищо. Понякога това са колеги, приятели или просто познати, някой път дори така сме се запознавали. С някои съм мислала само, че сме приятели, защото месеци наред слушам истории досред нощ, не мога да спя от притеснение, до един момент, когато се оказва, че не ми споделят нищо друго освен проблеми. Имам 2 истории основно, поради които пиша това.
Едната беше колежка, години слушах и помних истории, до един момент, когато аз си намерих приятел, и тя се разсърди, че вече нямам толкова свободно време и никога не се поинтересува от него, а аз съм слушала за десетки момчета. И другата, при която беше сестра на приятел от компанията, седях месеци до 3 през нощта, и се чудех какво да правя, за да я измъкна от депресията, накрая изчезна и разбрах, че си хванала гадже, но ми е спестила да ми каже нещо хубаво.
Чувствам се като кошче за душевни отпадъци, защо привличам хора, които ми се оплакват...

# 1
  • Melmak
Просто не ги допускай, режи ги. Да слушаш драми до 3 нощес? Защо?

# 2
Първата крачка е да го осъзнаеш.
Не го допускай.

# 3
  • София
Нямам точен съвет, защото и аз имам колекция от такива хора, но ще изчета с интерес темата ти.

За себе си стигнах до обяснението, че имам някакви набити от семейната среда нереалистични представи за доброта и това да не оставяш хора в нужда, респективно съм привличала такива хора в миналото - които винаги имат соб стори. Някои от тях са били и с нарцистични черти, други са били просто инфантилни. То като цяло нормален човек не "води" сближаването с тегоби, а с нещо приятно.

Съчувствам, и аз много пъти съм се чувствала зле, че съм "човекът за мъдрост, съвети и идеи", демек тегобата, пък за джиджи- биджито невинаги.

Лесно е да се каже от натурално егоистични хора "просто не го прави", но според мен пътят е дълъг. Аз все още понякога се улавям, че се поддавам, но като цяло доста ревизирах поведението си в последните години и съм на правилния път - това поведение да ме отблъсква, а не да ме "привлича" чрез съжаление. И преди помагах на животни, но сега съм свела благотворителността почти само до тях, както и до възрастни хора, които имат някаква нужда от помощ. Т.е. пренасочих енергията си и не остана капацитет за горканчовците. От хората вече очаквам да ме забавляват, да ми угаждат, иначе не се срещам с тях.

Обикновено човек е зает с разочарованието от нещата, които не получава в отношенията си с хората, докато пренебрегва хора, които са били до него. Така че можеш да се огледаш и да потърсиш тези хора около себе си, сигурно има. И да започнеш да влагаш повече усилия в отношенията си с тях.
Можеш да ми пишеш, ако някога имаш нужда да поговориш.

Сравнително скоро се случи нещо, което също даде тласък. Бях до човек в доста кофти моменти, за когото можех да се закълна (въпреки че съм мнителна), че дори нещо да се скараме, няма да се извърти. И го направи. Сега се опитва да се докопа пак. Но вратата е тотално затворена. Няколко такива случки и по- сериозни разочарования също допринасят за отлюспване, кофтито е, че вече си вложил енергията си.

Последна редакция: пн, 20 юли 2026, 01:00 от The Catcher in the Rye

# 4
Човек изначално добър, състрадателен, трудно казва "не" на някой в нужда. В същото време трябва някак да се съхраниш. Най-вече от това да се тревожиш за някого, повече от него самия. Трудно се балансира доброта и себеопазване. За такава натура сякаш е по-лесно ако не общува с много хора, или поне ако не се сближава.

# 5
И аз не знам те ли са пиявици, аз ли си го правя. Но определено в момента, в който усетих как към мен само ревове и оплакване, а към другите веселба и парти и сложих точката. Чудих се каква е причината, после спрях да се чудя щото не ми е важно.
Аз благодарности не чакам, такава съм, искам да помогна, но като не мога да слагам границата, ще слагам точката. Това е моята граница.

# 6
Не съм сигурна какво да те посъветвам, но както ти е възможно, просто сложи граници. Няма друг изход, но е хубаво, че си започнала да си замисляш.

Бях такъв магнит до преди няколко години. Ами дойде ми до гуша и отрязах контактите напълно. Сега ми е спокойно.
При мен някъде ми кипна съвсем при определени ситуации, много се натрупа. Например, рев, сополи, сълзи, драми слушам (е, не до 3ч по нощите). Ама в един момент осъзнах, че някои хора сами си го правят и аз взех решение да не им бъда повече публика. Освен това, когато им дадеш адекватен съвет и бъдеш подкрепа, съветът обикновено е отхвърлен или обезмаслен с фантазии.

Бъди си център на твоето си внимание и давай енергията си само за смислените хора, ще ги разпознаеш. Като ги махнеш тия пиявици, ще видиш как ще ти олекне.

# 7
Не можеш да поставяш граници.
Научи се.

# 8
Когато човек е емпатичен, резултатите са точно такива. Но идва един момент, чашата прелива и разкарваш вампирите.
Не се чувствай виновна, защото не изоставяш приятели, а вредители.

# 9
Говоря за себе си, ако се познаеш в думите ми и извлечеш съвет, ще се радвам, че съм била полезна.
Бях магнит за счупени хора и дори се ласкаех от това да съм опора, съветник и какво ли още не. С годините осъзнах, че причината са моите собствени комплекси, защото не съм си вярвала, че мога да се обградя с качествени хора, не съм вярвала, че читав човек може да ме хареса. Осъзнах още, че съвсем не е ласкателно за мен да бъда търсена от пиявици по две причини - първо защото те хвърлят много широки мрежи и второ, защото имат сонари за балами като мен.
После осъзнах и най-неприятното за себе си - аз също съм ги търсила. Тоест и аз съм била един вид пиявица, само дето съм пиела от техните негативни емоции и в замяна на това съм давала своята сила.
И накрая вече като стана безпощадно ясно какъв модел следвам ми светна, че причината за това е една единствена, беше ме страх да се занимавам със собствените си счупености и затова опитвах да оправям чуждите. Близах рани известен период от време, после се изправих, разтиках пиявиците и се заех със себе си. Сега вече на дърти години поставям граници без проблем и не поемам отговорност за живота на други хора.

# 10
Много добре написано! То може да не е от страх да се занимаваш с твоето, може просто твоите да са неразрешими и един вид На себе си като не мога да помогна, поне на другите! А много често говорейки на другите, чрез тях, ние говорим на себе си в опит да се вдигнем... Има, има едно тънко егоистично чувство в помощта към другите, а подсъзнателно е възможно да е и опит за контрол над другите.... Всеки за свбе си трябва да прецени къде е този бъг в системата му.

# 11
Говоря за себе си, ако се познаеш в думите ми и извлечеш съвет, ще се радвам, че съм била полезна.
Бях магнит за счупени хора и дори се ласкаех от това да съм опора, съветник и какво ли още не. С годините осъзнах, че причината са моите собствени комплекси, защото не съм си вярвала, че мога да се обградя с качествени хора, не съм вярвала, че читав човек може да ме хареса. Осъзнах още, че съвсем не е ласкателно за мен да бъда търсена от пиявици по две причини - първо защото те хвърлят много широки мрежи и второ, защото имат сонари за балами като мен.
После осъзнах и най-неприятното за себе си - аз също съм ги търсила. Тоест и аз съм била един вид пиявица, само дето съм пиела от техните негативни емоции и в замяна на това съм давала своята сила.
И накрая вече като стана безпощадно ясно какъв модел следвам ми светна, че причината за това е една единствена, беше ме страх да се занимавам със собствените си счупености и затова опитвах да оправям чуждите. Близах рани известен период от време, после се изправих, разтиках пиявиците и се заех със себе си. Сега вече на дърти години поставям граници без проблем и не поемам отговорност за живота на други хора.
Това е много добро, благодаря за коментарите на всички. Да, трудно поставям граници, това е много важно за всичко в живота. Но не се учи лесно на по-зряла възраст.

# 12
И аз бях така и късно се осъзнах.

# 13
Аз все още съм така.

# 14
Щом такива неща те товарят, ще трябва да се научиш да поставяш граници. И аз съм служила и служа често за отдушник на такива драми. Но се впрягам единствено за здраве. Там съпреживявам много и се травмирам. За любовни драми участвам с интерес, но не мога да ги взема навътре и да страдам, но съм готова  да дам рамо винаги. Може би не чак до три часа....

Относно изчезването, като бях мома и си споделяхме неудачи и успехи на любовния фронт, с приятелките ми имахме принцип - винаги на линия, но появи ли се мъж на хоризонта, изчезвам без да се сърдя  Simple Smile

Има време после да обсъдим, ако пък се загаджи трайно някой, нали това е целта.

Общи условия

Активация на акаунт