20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 19 429
  • 430
  •   25
Отговори
# 270
  • пустинята Гоби
Toва е онова училище, в което се влиза уж с бал 439 ли беше.

Не се знае незаписаното дете с какъв бал е било, та от тук се “вдига” минималния бал. Ако се вдигне максималния ще е странно.

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 17:02 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 271
не ми е ясно как НПМГ Природни науки - АЕ ХООС БЗО минималният бал на първо е бил 479.34, а на второ се е вдигнал на 480.67. Тоест на първо класиране и за мъже и за жени е имало по-нисък бал.
Не се е вдигнал. Нека  Х да е бил с  бал 479,  34 и на  първо класиране е  бил  последният  приет.  Записал се е.  У  с бал 480,67 е  бил  също класиран  в тази  паралелка, но не  се е  записал,  понеже е  гонил  прием на  второ класиране  в по-горно желание. Не  му се е  получило и е  останал на  същото място,  това за  второ  класиране вече е минималният бал.

Това вече е ясно и добро обяснение. Благодаря. Проблемът ми беше, че не знаех, че под "минимален бал на второ класиране" се разбира минималният бал САМО на участвалите в това второ класиране, а не на всички класирани на първо и второ класиране за съответната паралелка. (Нещо, което ми изглеждаше по-логично  с оглед изграждане на по-пълна представа за това до къде е стигнал балът на всяка паралелка след второто класиране. Това ми се струва по-важно и по-показателно за нивото на всяка паралелка)

# 272
  • София
не ми е ясно как НПМГ Природни науки - АЕ ХООС БЗО минималният бал на първо е бил 479.34, а на второ се е вдигнал на 480.67. Тоест на първо класиране и за мъже и за жени е имало по-нисък бал.
Не се е вдигнал. Нека  Х да е бил с  бал 479,  34 и на  първо класиране е  бил  последният  приет.  Записал се е.  У  с бал 480,67 е  бил  също класиран  в тази  паралелка, но не  се е  записал,  понеже е  гонил  прием на  второ класиране  в по-горно желание. Не  му се е  получило и е  останал на  същото място,  това за  второ  класиране вече е минималният бал.

Това вече е ясно и добро обяснение. Благодаря. Проблемът ми беше, че не знаех, че под "минимален бал на второ класиране" се разбира минималният бал САМО на участвалите в това второ класиране, а не на всички класирани на първо и второ класиране за съответната паралелка. (Нещо, което ми изглеждаше по-логично  с оглед изграждане на по-пълна представа за това до къде е стигнал балът на всяка паралелка след второто класиране. Това ми се струва по-важно и по-показателно за нивото на всяка паралелка)
Така е логично, но очевидно на практика не винаги става така.

# 273
  • София
Максималният  може   също да се вдигне, но  на трето класиране и  всяко следващо след него. Примерно момичето с 500 от  91  НЕГ  по някаква  причина да  реши, че не иска немски  (това  съвсем условно). Вижда свободни места за момиче (или такова без квоти, но с  балообразуващи   МАТ  и  БЕЛ), където и да  е   (без участващи резултати от състезания  в балообразуванет). Отписва се от  НЕГ, попълва заявление   с ново  желание,  едно единствено даже.  Мястото е  нейно,  при  това  с  почти нулев  риск.Почти, защото условно може и  друг ентусиаст с  500 да  се пробва. И  ако мястото   е  само едно, очевидно  има  равенство  в изпитните оценки, в  балообразуващите оценки  от  училище  също и  ще се  решава от  другите  оценки  в  дипломата..Но  това  е само на теория,  шансът деца  с 500  да се появят на трето класиране е  мноооого малък ..

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 18:00 от Просто русалка

# 274
  • пустинята Гоби
Хубаво е да се знае какъв е мин. бал за всяко класиране, обобщената информация всеки може да си я сметне.

# 275
  • София
Ето го пак, този път заради Марио:

Балът на второ класиране не се е повишил, а просто справката отразява само баловете на участвалите във второ класиране. Там, където виждате "по-висок" бал спрямо първо класиране, това е балът на дете, което е било класирано в паралелката още на първо класиране, участвало е във второ, но не се е придвижило на по-предно желание и е прекласирано в същата паралелка. Т.е. това означава, че балът от първо класиране просто не е мръднал.
На детето с минимален бал от първо класиране никой не му е взел мястото, защото се е записало и не е участвало във второ класиране.

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 21:22 от Модератор Никол

# 276
  • Пловдив
Между:
Хуманитарни науки - АЕ интензивно, ИЕ
и Икономическо развитие - АЕ разширено, ИЕ, кое бихте избрали?
При интензивното липсват разказвателни предмети 8 клас и има 18 часа език на седмица.
При разширеното са 12 часа на седмица и са включени и разказвателните предмети в 8 клас. Не е ли по-балансирано? Особено за дете, което не е крайно ориентирано с какво иска да се занимава за напред?

Аз също бих подкрепила за Хуманитарни науки в случая. Паралелки с икономическа насоченост за мен имат смисъл, ако са в съответна търговска гимназия.

# 277
ЧЕСТИТО на всички приети!
Санака, факир си в прогнозите, макар че се надявах да грешиш с 1т. за мъжкия бал в НЕГ

# 278
  • Sofia
Всъщност там, където балът се е "вдигнал" , не е имало освободено място за второ класиране.

# 279
Разбрах всичко, благодаря ви и се извинявам, от жегите съм пропуснал едното обяснение, добре че не ми се налага да решавам задачи тези дни Simple Smile То дори не ме засяга това, но си помислих, че отново нещо са объркали и реших да алармирам..
За мен по-важен беше въпросът, след като детето е записано на 1во класиране и статусът е "записан" и повече няма да кандидаства, трябва ли още нещо да се направи в тази система, или вече можем просто да игнорираме следващите класирания и самата система, където ще излизаме неприети.

# 280
  • пустинята Гоби
Всъщност там, където балът се е "вдигнал" , не е имало освободено място за второ класиране.
Това е най-същественото.

# 281
  • София
Всъщност, до 2018-та точно така генерираха справките - справката от второ класиране отразяваше минималния и максималния бал, достигнат на двете класирания. През 2018-та започнаха да публикуват справката от второ класиране в настоящия й вид.

# 282
  • пловдив
Ние ще участваме в 3-то класиране за Пловдив. Не успяхме за 1 , 5 точки да се изместим в по-горно желание. Ще рискуваме .
Трябва да се запишем в училището в което сме приети на 2-ри етап и след това да изтеглим документите, нали?

fllower82, а рискувате ли мястото на което сте записани или то Ви се гарантира?
Не ни е гарантирано.

# 283
  • София
Burkina, изивнявам се  за  часттa с  приписването на  чужди  думи/въпроси на  Вас. Не  съм  догледала ника,  започва просто също с  Bu.  Но  пак  оставам на мнение,  че е  нередна  съпоставка на  мнения  на  двама,  обяснили причината за на  пръв  поглед  налична  грешка  в баловете и квалификация кое  мнение е  по-разбираемо  (човешко)  и  кое  се доближавало до такова на   ИИ.  А  последното е обида и  ще  Ви  покажа веднага защо.   Wink Попитах  chatgpt за обяснение  на случая, просто   избрах  кръгли числа за баловете, че и  уточних, че  става  дума  за  ЕГ, за  не  се оплете  излишно с  приказки за  балообразуването на  НПМГ.   Важно ми беше да видя дали  е  уловен моментът с  прекласирането.. И вижте  малоумния  му  отговор:

След  този  ред,  под  който клъцнах  скриншота,  спрях да  чета...
Малко кофти  числа иначе  съм избрала, че  този  с  490 няма кой знае  за къде много нагоре  да се бори,  но не е това идеята.

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 18:49 от Просто русалка

# 284
Флауър, къде сте приети и къде искате ? Е Пловдив погледнах сега статистиката и съм в ступор. Има Отлив на желаещите за немски и английски език, това е категорично. Както очаквах, в най-високобаловата за жени паралелка - руската с испански език, всички момичета са се записали , то нямаше и Как да е друго, защото бала стигаше за всяка друга паралелка в града. Интересно ми стана з паралелката с италиански, в която дъщерята се записа и й беше 1 желание - до сега, винаги е бил с най-малък бал заедно с френския език. А сега (за момичета ), бала е втори след испанския. Немския, английскив е френския го следват с разлика, особено за немски се удивих. Направоооо .. В търговската бала е покачен драстично, но вероятно е заради по-малкото паралелки и няколкото заети места от хронично болни дечица. В Английската гимназия в Пловдив,която си е уж класа, също бала с немски е нисък. Интересни размествания в желанията. От сега ми е чудно за догодина

Общи условия

Активация на акаунт