20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 22 131
  • 468
  •   28
Отговори
# 345
•   И ние днес се записахме. Както и предполагах не мръдна нагоре. За щастие училището ѝ харесва. Учителите и миналия път и сега бяха сравнително млади и симпатични, но ще видим, когато започне да учи.
•   Благодаря на Санака и на всички, които са минали по този път и се включиха да ни помагат и подкрепят.
•   Аз ще го извървявам още един път, но след осем години. Надявам се Санака да не се е отказала да помага.
•   Успех на децата, които ще чакат следващи класирания подкрепям Ви с цялата си положителна енергия.

# 346
  • Пловдив
При сбора на резултата от НВО имаше някаква уловка при равен бал, ама ще ми е трудно на мен да го обясня.

# 347
Днес записан до края на деня ще го отразят ли в системата? Казаха, че бързо ще стане, но още не е.

# 348
При сбора на резултата от НВО имаше някаква уловка при равен бал, ама ще ми е трудно на мен да го обясня.
Уловка няма, има ЯСНО разписани ПРАВИЛА в
НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
Ако не вярвате на извадката и търсите "Уловка", то си четете директно в Наредбата https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136904663

Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

# 349
И при нас записването още не е отразено.

# 350
Записахме се тази сутрин. 🙂 Сега чак ми е странно и още осмислям, че тази три годишна сага приключи. 😊 Септември 2027ма пак ще започне с малкото дете, което ще започне пети клас тогава. Според вас с вторите деца по-лесна ли е тази въртележка (заради опита), или е все същото (заради нервите)?

Успех на всички, продължаващи на трето класиране! 🍀 Ще ви стискам палци и ще следя! 🍀

Днес записан до края на деня ще го отразят ли в системата? Казаха, че бързо ще стане, но още не е.

И при нас още не се вижда, казаха, че до края на деня ще бъде отразено.

# 351
  • Пловдив
Пенева, уловка дотолкова, доколкото май се гледаше точно колко точки е изкарало всяко дете.

# 352
При нас на първо класиране (не че има значение според мен) сутринта се записахме, а беше отразено към 18:00 ч. Според мен записват децата и в края на работния ден ги отразяват в системата.
И при нас записването още не е отразено.

# 353
Здравейте, случайно някой в Инста група за НФСГ?

Има група, да. Трябва някой да го/я добави.

# 354
Уважаеми ветерани в темата,

Може ли да споделите, на база тазгодишните промени във формата на НВО по мат, увеличаване на броя на паралеките ( в ТУЕС, за други не съм се интересувала), въвеждане на квотите в 22-ро и по-малкият брой на седмокласниците, причини ли са за по-ниските ( нормални) балове?
Може ли да разгледаме тези факти като комплексна причина и стъпка към намаляване на напрежението в баловете?

Или единствената причина е "по-трудното " НВО по мат?

Според мен тази година доказа, че подготовката за НВО е папагалска и е достатъчно да има една задача ( за смеси и сплави), в която е нужно само да се заместят дадените числа по дадената формула, но е объркваща само, защото не е давана досета на НВО, да промени до подобна степен баловете?

Гледах статистика и ми се стори, че като резултати тази година е идентична с годината 2024. Но през 2024 мат е била по-силна, а БЕЛ пък тази година компенсира с по-високи резултати. Та оттам и по-ниските балове в паралелкити мат х 3...

Без да имам претенции, че разбирам. Само си разсъждавам и би ми било интересво да чуя мненията на дамите, имащи много задълбочен поглед?

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 15:11 от Compass

# 355
# 356
  • София
Септември 2027ма пак ще започне с малкото дете, което ще започне пети клас тогава. Според вас с вторите деца по-лесна ли е тази въртележка (заради опита), или е все същото (заради нервите)?
Не до брой седмокласник, а до дете. За мен третият път беше най-изнервящ. С първото дете ми беше спокойно, с второто не разбрах, че имам седмокласник /то с нея изобщо не разбрах, че имам ученик, де - още от ПУК/, а с третото ми се случи това, което не мислех, че ще ми се случи в живота - играх на трето класиране. Joy

Няма уловки в класирането при равен бал:
- Първо се гледа сбора от точките от НВО БЕЛ и МАТ. Ако едно от децата има по-висок сборен резултат - класират него;
- Ако са равни по този показател, гледат се балообразуващите оценки от дипломата - класира се това с по-висок сборен резултат от тях;
- Ако са равни и по този показател - гледа се средноаритметичното от оценките от 7 клас от свидетелството /по описаните в наредбата предмети/. Ако едното е с по-висок резултат, то се класира.
- Ако са равни по всички от гореизброените показатели - класират се и двете.
Тази методика се прилага винаги при равен бал, независимо от поредността на желанията - за едното дете може да е първо желание, за другото - 15-то.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 15:21 от sanaka

# 357
  • София
Цитат
Септември 2027ма пак ще започне с малкото дете, което ще започне пети клас тогава. Според вас с вторите деца по-лесна ли е тази въртележка (заради опита), или е все същото (заради нервите)?
Зависи от детето. При нас го оценявам като по-трудно всичко, поради енергоспестяване, скатаване и цялостното  отношение на младежа, който е малко над нещата.
При вас може да е друго.

Скрит текст:
Мили хора нашата сага продължава. Моля кажете ми при равен бал как се класира? По първо или по второ желание се класират с еднакъв бал?
Мин. бал на детето е достатъчен по първо желание, но не е класиран. Класираният със същия бал е по второ желание...
Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

Благодаря! Тези ги изчето няолко пъти. Но желанието на детето е първо  а на класираното второ.
Т.е. няма значение желание ли?
Няма значение кое поред е желанието, търсят се обективни критерии. Желанията като поредност вече са взети предвид от системата.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 15:23 от jasmin tisane

# 358
  • София
Санака, аз явно малко зациклих, но ако им е равен сборът от точките на двете НВО и балообразуването на паралелката е 2хНВО Бел и 2хНВО Мат, то и сборът на двата балообразуващи предмета ще е равен.
Това в случай на равен бал на две деца.

# 359
  • София
Санака, аз явно малко зациклих, но ако им е равен сборът от точките на двете НВО и балообразуването на паралелката е 2хНВО Бел и 2хНВО Мат, то и сборът на двата балообразуващи предмета ще е равен.
Това в случай на равен бал на две деца.
Аз това първо го написах, но веднага се сетих, че това е така само при балообразуване 2+2 и затова го изтрих. В другите случаи може да има разлика в балообразуващите оценки при равен сбор точки от НВО.

Общи условия

Активация на акаунт