20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 20 450
  • 435
  •   48
Отговори
# 390
Теди , направете всичко възможно да преместите от Матевски. Резултатите от ДЗИ 12 клас са катастрофа там. Особено,ако детето е старателно. Стела,успех и на вас въпреки, че моето мнение за ЧХ е строго положително. Познавам и няколко деца от икономическата паралелка, много симпатични (момчета са). Може би паралелката ще е с повече момчета, което не знам дали ще ви е ок. Но, може и да стане нещо хубаво и да успеете на 3 и 4. Все пак, да ти напомня, че ЧХ е в топ 10 училища в Пловдив по резултати от ДЗИ в 12 клас ,и ще имате хубава диплома без проблем. Но, дано се освободи нещо, че да сте доволни Heart
Записахме се колкото да не сме без място, но следенето в класиранията ще продължи дж последно

# 391
Sanaka, Michele е дала пример точно за различно от 2+2 и е онагледила много добре:)

Мерси и на двете!
Thinking
Примера е с равна сума на баловете, но различна сума на НВО1 и НВО2 и изобщо не се стига до тази хипотеза за различна сума на балообразуващите  Thinking

Ето пример:
Скрит текст:
Ученик 1:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 4 = 26 точки
Оценка по балообразуващ предмет 2 (БОП2) - 6 = 50 точки
Оценка НВО 1- 80 точки
Оценка НВО 2 - 90 точки
НВО 1 + НВО 2 = 170 т.

Ученик 2:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 6 = 50 точки
Оценка по балообразуващ предмет 2 (БОП2) - 6 = 50 точки
Оценка НВО 1- 75 точки
Оценка НВО 2 - 81 точки
НВО 1 + НВО 2 = 156 т.

БАЛ = НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП1 + БОП2

БАЛ Ученик 1: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 240 + 90 + 26 + 50 = 406
БАЛ Ученик 2: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 225 + 81 + 50 + 50 = 406

Ученик 1:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 5 = 39 точки
Оценка по балообразуващ предмет 2 (БОП2) - 5 = 39 точки
Оценка НВО 1- 84.75 точки
Оценка НВО 2 - 85.25 точки
НВО 1 + НВО 2 = 170 т.

Ученик 2:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 6 = 50 точки
Оценка по балообразуващ предмет 2 (БОП2) - 4 = 26 точки
Оценка НВО 1- 85.75 точки
Оценка НВО 2 - 84.25 точки
НВО 1 + НВО 2 = 170 т.

3хНВО 1 + НВО 2 + БОП1 + БОП2
Ученик 1: 3*84.75+85.25+39+39= 417.5 т.
Ученик 2: 3*85.75+84.25+50+26= 417.5 т.

Ето го примера за равен бал за една и съща паралелка (с утрояване на един и същи НВО), с равна сума на НВО1+НВО2, но с различна сума на балообразуващите.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 18:27 от peneva_a

# 392
  • София
Sanaka, Michele е дала пример точно за различно от 2+2 и е онагледила много добре:)

Мерси и на двете!
Да, само че в нейния пример се прилага първият критерий - различен сбор от НВО. Тук говорим кога е приложим вторият критерий - различен сбор от балообрауващите оценки. Той се прилага само, ако сборът от НВО също е равен. Ако е различен, изобщо не се стига до втория критерий.

Ох, Пенева, тъкмо се чудех как да го обясня, без да смятам конкретни цифри, че ме мързи. Kissing Heart

# 393
  • пловдив
Ние днес се записахме в П.Евтимий в Пловдив , когато попитах как стои въпроса , ако решим да се включим в 3-то класиране, получих инфо , че ако се отпишем има вероятност да загубим мястото или друго дете да ни измести на следващо класиране, да преценим риска посъветваха.
Ще изчакам на 27 .07. Свободните места , ако има нещо което ни интересува трябва да се отпишем за да ни позволи системата на следващия ден да пуснем през системата заявление за 3-то класиране.

Вече сме изморени от толкова обмисляне , да не загубим и това място , ако рискуваме.

# 394
Ние днес се записахме в П.Евтимий в Пловдив , когато попитах как стои въпроса , ако решим да се включим в 3-то класиране, получих инфо , че ако се отпишем има вероятност да загубим мястото или друго дете да ни измести на следващо класиране, да преценим риска посъветваха.
Ще изчакам на 27 .07. Свободните места , ако има нещо което ни интересува трябва да се отпишем за да ни позволи системата на следващия ден да пуснем през системата заявление за 3-то класиране.

Вече сме изморени от толкова обмисляне , да не загубим и това място , ако рискуваме.
Ние чакаме за вашето място. 😁😁😁😁. Но сме с нисък бал, та едва ли ще дочакаме.
Antisneji много благодаря! Ако паралелката е с повече момчета ще съм изключително щастлива, защото до сега в Лиляната бяхме в преобладаващо женски клас и честно казано беше само драми, особено последната година. Това даже малко ме утешава, ще не се класира пак за Лиляната, че там пък паралелката се е оформила само от момичета.
Теди, За Френската няма ли да стигне балът? За ТОХА или СУ Климент Охридски? Предполагам и за трите ще има по някое място на трето класиране. Мен винаги ще ме е яд, че моята отказа Френската и Климент Охридски - за първото сестра й я разубеди, за второто - базата на училището.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 18:54 от stella1977

# 395

Мерси и на двете!
Да, само че в нейния пример се прилага първият критерий - различен сбор от НВО. Тук говорим кога е приложим вторият критерий - различен сбор от балообрауващите оценки. Той се прилага само, ако сборът от НВО също е равен. Ако е различен, изобщо не се стига до втория критерий.

Ох, Пенева, тъкмо се чудех как да го обясня, без да смятам конкретни цифри, че ме мързи. Kissing Heart

Да, при Мишеле не се стига до критерий две ( тъй като условието за равен сбор не е изпълнено), но от онагледяването ми се изясни, че е възможно да се достигне до използването му.

Пенева, благодаря за точния пример:)

# 396
Има как при балообразуване, различно от 2БЕЛ+2МАТ.
Може и при 2Мат + 2 БЕЛ. Ако едно от децата има 5 по единия предмет и 6 по другия, а другото има две шестици. Ако имат равен бал, сборът от двете НВО на първото дете ще е по-висок и то ще бъде с предиматво. Мое съседче има 91т. по БЕЛ и 89 по МАТ, но оценките му от свидетелството са 6 по МАТ и 5 по БЕЛ. За езикова има бал 449 достатъчен за влизане в немалко ЕГ и при равен бал би имал предимство.

# 397
За Пловдивска област ми стана интересно, че около две трети от децата са се записали още на първо класиране и само една трета са участвали на второ. Това според мен означава, че повечето деца са се класирали по първо желание. Странно, очаквах повече деца да участват на второ.

# 398
  • София
Има как при балообразуване, различно от 2БЕЛ+2МАТ.
Може и при 2Мат + 2 БЕЛ. Ако едно от децата има 5 по единия предмет и 6 по другия, а другото има две шестици. Ако имат равен бал, сборът от двете НВО на първото дете ще е по-висок и то ще бъде с предиматво. Мое съседче има 91т. по БЕЛ и 89 по МАТ, но оценките му от свидетелството са 6 по МАТ и 5 по БЕЛ. За езикова има бал 449 достатъчен за влизане в немалко ЕГ и при равен бал би имал предимство.
Това пак е пример за прилагане на първия критерий. При него всичко е ясно и не го обсъждаме. Ние говорим за приложение на втория критерий. При 2мат+2бел няма как да се стигне до реално прилагане на втория критерий. Обяснихме го вече, онагледено е и с примери.

# 399
Аз разбрах, че чуденката е как при равни балове може да има разлика в оценките, затова дадох произволен пример.

Иначе за мен най-нелеп е последният критерий - сравняване на дипломите. Представяте ли си някой да изгърми заради 5-ца по физическо например.. Нещо, което дори не зависи от това, колко усилия си положил.

# 400
Съчувствам на майките в Пловдив и ще ги плуража да пробвате на трето  - по- добре Фег и Кл Охридски отколкото Матевски . Може и септември да пробвате .
Ние приключихме драмата и чак след 15 септември  ще се оглеждам за нещо по- изкушително.  Хванаха последния удобен "влак" и поне ще е песен една година ....

# 401
При балообразуване 2БЕЛ + 2МАТ, може да има равни балове, равен сбор  на НВО и равни балобразуващи. Например: бал 440
Дете 1 с точки на НВО
85 + 85  = 170
Дете 2  с точки на НВО
90 + 80 = 170
Има равенство
И ако имат и двамата 6 в дипломата, т.е пак има равенство 100 т.
Тогава се гледат останалите оценки от дипломата

# 402
Аз разбрах, че чуденката е как при равни балове може да има разлика в оценките, затова дадох произволен пример.

Иначе за мен най-нелеп е последният критерий - сравняване на дипломите. Представяте ли си някой да изгърми заради 5-ца по физическо например.. Нещо, което дори не зависи от това, колко усилия си положил.
Добре де, как разбирате кой критерий е приложен при равни балове? Никъде няма информация освен равните точки.

Ето пример за равен бал и детето не е прието. Как да разбера по кой критерий другото дете е класирано и защо ми е да го знам, като не сме приети?

# 403
  • София
Да, Магента 22, права си:) Няма да имат равен бал, но защо тогава е описано като подусловие в наредбата😀!
При вариант паралелка с балообразуване 3хБЕЛ или 3хМАТ или паралелките в НПМГ с допълнителен изпит, хипотетично е възможно да възникне такава ситуация за общ равен бал и след това равен бал от сбора на точките на двете НВО, но различен бал от точките на двата балообразуващи предмета.

П.П. Сега видях, че Санака и Пенева вече са обяснили казуса.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 19:29 от Magenta2022

# 404
  • София

Примерът ти е много хубаво онагледен и беше полезен, просто обсъждахме приложимостта на втория критерий. А за третия - физическото не влиза. Simple Smile

При балообразуване 2БЕЛ + 2МАТ, може да има равни балове, равен сбор  на НВО и равни балобразуващи.

При балообразуване 2БЕЛ + 2МАТ, ако баловете са равни и сборът от НВО е равен, сборът от балообразуващите винаги е равен.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 19:28 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт