20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 19 322
  • 429
  •   29
Отговори
# 375
  • Пловдив
Може да има ралика в сбора, ако едното дете има по-ниска оценка по балообразуващ предмет. Примерно едното да е с 5 по МАТ, но да компенсира тези точки с повече точки на НВО. Не всички деца са с 6+6 в дипломите.

# 376
Ето пример:
Скрит текст:
Ученик 1:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 4 = 26 точки
Оценка по балообразуващ предмет 2 (БОП2) - 6 = 50 точки
Оценка НВО 1- 80 точки
Оценка НВО 2 - 90 точки
НВО 1 + НВО 2 = 170 т.

Ученик 2:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 6 = 50 точки
Оценка НВО 1- 75 точки
Оценка НВО 2 - 81 точки
НВО 1 + НВО 2 = 156 т.

БАЛ = НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП1 + БОП2

БАЛ Ученик 1: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 240 + 90 + 26 + 50 = 406
БАЛ Ученик 2: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 225 + 81 + 50 + 50 = 406

# 377
За мен и наредбата нестава и приоритетите на у-щата.
-При балообразуване 3мат+1бел и равен резултат се пренебрегва тежестта от утроената оценка по мат, за да се вземе сбора мат и бел.
-Пренебрегва се Първо желание на у-к следствие на наредбата и се класира у-к с второ желание, защото има повече точки бел+мат
-Оказва се, че у-щата "предпочитат" у-ци с мааалко по-висок или равен бал, но по малко мотивирани за дадена паралелка(следствие от уникалната наредба)

Какво желание за учене, мотивация и дисциплина очакват в у-щата тогава.

Наясно съм от къде идва разликата при моето дете, но не приемам за справедливо подобно подреждане на приоритетите в наредбата.

Но както казва мъжът ми проблема с приемането си е мой.

Успех и късмет най-вече на всички! 🍀

# 378
Много интересно ми стана в този сайт като се загледах.
Ако броим за нисък бал под 300т. , то в град София, столица на европейска държава има точно 200 нискобалови паралелки - голяма част от тях с бал под 100. А ако броим висок бал над 400т, то има само 90 високобалови паралелки Sad това е много жалко от гледна точка, че ми показва колко много деца има, на които не им се учи, не им е важно някак си, нямат мотивация Sad Тъжна констатация за българската образователна система. А в същото време МОН предлагат да удължават учебната година - иронично нали? Както пееше Аланис Морисет.

За тези, които обмислят трето класиране, съветът ми е да прегледате справките от предходните години с минималните балове от трето класиране за училищата, които ви интересуват от  да ги сравните с минималните балове от второ класиране в същата година. Има и един чудесен сайт на Иван Давидов, в който също могат да се видят баловете по паралелки за последните 3 години от всички класирания. Поне за паралелките без квоти и за момчетата за квотните върши работа https://ivandavidov.github.io/nvo/7/balove/plovdiv/?school=1690154&profile=687
Децата с нисък бал не са само такива, на които не им се учи.
Абсолютно съм съгласна, 3 години отлична диплома и накрая 2 матури да решат избора ни. 3 години се стараеш и накрая....

# 379
Днес се записахме в СУ Димитър Матевски, Пловдив, ще следим 3то и 4то класиране, но дали ще рискуваме незнам. Други в Матевски?
Ние ще сме в ЧХ-то. Утре ще я запиша и ще се оглеждам на следващите класирания, въпреки че тя като че ли свикна с мисълта, че ще е там. Аз съм тази, която не мога да се примиря. Много ми е гадно.

# 380
Какви предпочитания на училищата ви гонят?
Училищата получават списък с класираните ученици при тях, не ги редят те, не ги предпочитат...съвсем изтрещяхте.
Успокойте се! Всяко зло за добро!

# 381
  • София
Ето пример:
Скрит текст:
Ученик 1:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 4 = 26 точки
Оценка НВО 1- 80 точки
Оценка НВО 2 - 90 точки
НВО 1 + НВО 2 = 170 т.

Ученик 2:
Оценка по балообразуващ предмет 1 (БОП1) - 6 = 50 точки
Оценка НВО 1- 75 точки
Оценка НВО 2 - 81 точки
НВО 1 + НВО 2 = 156 т.

БАЛ = НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП1 + БОП2

БАЛ Ученик 1: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 240 + 90 + 26 + 50 = 406
БАЛ Ученик 2: НВО1 х 3 + НВО2 х 1 + БОП 1 + БОП 2 = 225 + 81 + 50 + 50 = 406
В този пример ще приемат ученик 1 по първия критерий - сбор точки от НВО. Такава хипотеза може да има и при балообразуване 2+2. По втория критерий - сбор от балообразуващите оценки от дипломата - разлика може да има само при балообразуване, различно от 2+2. При 2+2, ако сборът от НВО е равен, винаги и сборът от балообразуващите оценки ще е равен. При различно балообразуване може и да не е така.

# 382
Редът на желанията няма никакво значение. Ние миналата година писахме всички математически за кеф и знаехме, че ще се класира на 6-то желание. Така и стана. Детето ми не е по-малко мотивирано да учи в едно от най-желаните училища. Просто искаше да си види математическите подредени в списъка, защото цяла година се готвеше уж за тях, но след това точките от НВО МАТ не бяха достатъчни. По БЕЛ бяха повече от достатъчни дори за СМГ. Няма никакво значение, че влиза там по уж шесто желание, но първо реалистично.

# 383
Какви предпочитания на училищата ви гонят?
Училищата получават списък с класираните ученици при тях, не ги редят те, не ги предпочитат...съвсем изтрещяхте.
Успокойте се! Всяко зло за добро!
Умишлено е в кавички. Вие се успокойте

# 384
Днес се записахме в СУ Димитър Матевски, Пловдив, ще следим 3то и 4то класиране, но дали ще рискуваме незнам. Други в Матевски?
Ние ще сме в ЧХ-то. Утре ще я запиша и ще се оглеждам на следващите класирания, въпреки че тя като че ли свикна с мисълта, че ще е там. Аз съм тази, която не мога да се примиря. Много ми е гадно.
Успех и на вас, дано стане това за което се оглеждате, както и ние. Много ми е гадно,че труда и от годините отиде на кино, а е от старателните деца Sad  Ще следим до последно и това е

# 385
Sanaka, Michele е дала пример точно за различно от 2+2 и е онагледила много добре:)

Мерси и на двете!

# 386
Много интересно ми стана в този сайт като се загледах.
Ако броим за нисък бал под 300т. , то в град София, столица на европейска държава има точно 200 нискобалови паралелки - голяма част от тях с бал под 100. А ако броим висок бал над 400т, то има само 90 високобалови паралелки Sad това е много жалко от гледна точка, че ми показва колко много деца има, на които не им се учи, не им е важно някак си, нямат мотивация Sad Тъжна констатация за българската образователна система. А в същото време МОН предлагат да удължават учебната година - иронично нали? Както пееше Аланис Морисет.

За тези, които обмислят трето класиране, съветът ми е да прегледате справките от предходните години с минималните балове от трето класиране за училищата, които ви интересуват от  да ги сравните с минималните балове от второ класиране в същата година. Има и един чудесен сайт на Иван Давидов, в който също могат да се видят баловете по паралелки за последните 3 години от всички класирания. Поне за паралелките без квоти и за момчетата за квотните върши работа https://ivandavidov.github.io/nvo/7/balove/plovdiv/?school=16901 … 4&profile=687
Абсолютно съм съгласна, 3 години отлична диплома и накрая 2 матури да решат избора ни. 3 години се стараеш и накрая....

Училищата с под 100т не са отлична диплома. Има не малко паралелки с 30т - това означава две тройки в дипломата и нула точки от НВО. Едва ли толкова много ученици са се разболяли и не са се явили на НВО по уважителни причини, че да имат 0т. При част от учениците с бал под 300 е било нещастен случай, обаче мнозинството са демотивирани. Аз ги виждам около мен, защото работя с  деца. Наистина са много и някак не само училището е виновно за демотивацията, семействата са такива, общността... много фактори.

# 387

Ами не е фатално, че матурите не са по 100т. Преди няколко години нашият младеж не успя във 2АЕГ и се размина на по-малко от 1 т. Влезе в 32-ро АЕ/ИЕ. Тогава 32-ро не беше с бала от последните няколко години и приемът се възприе , като пълен провал. Мъжът ми го утешаваше, че професията не се определя от средното образование. Завърши с отлична диплома, на ДЗИ - също отлични резултати. Сега ще бъде от септември студент трета година право в СУ. Та поговорката " когато се затваря една врата се отваря прозорец"  се оказа вярна.

Последна редакция: ср, 22 юли 2026, 17:56 от Didia

# 388
Здравейте и честито на всички записали се! На тези, които ще участват в трето и следващи класирания, пожелавам късмет и да попаднат децата там, където ще се чувстват добре! Simple Smile

Записахме дъщеря ми в 51 СУ, паралелката Изобразително изкуство - дали сред вашите деца има такива в тази паралелка? Ако да, дали имат вече група в някой от комуникационните канали?

# 389
Теди , направете всичко възможно да преместите от Матевски. Резултатите от ДЗИ 12 клас са катастрофа там. Особено,ако детето е старателно. Стела,успех и на вас въпреки, че моето мнение за ЧХ е строго положително. Познавам и няколко деца от икономическата паралелка, много симпатични (момчета са). Може би паралелката ще е с повече момчета, което не знам дали ще ви е ок. Но, може и да стане нещо хубаво и да успеете на 3 и 4. Все пак, да ти напомня, че ЧХ е в топ 10 училища в Пловдив по резултати от ДЗИ в 12 клас ,и ще имате хубава диплома без проблем. Но, дано се освободи нещо, че да сте доволни Heart

Общи условия

Активация на акаунт