20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 29 595
  • 657
  •   12
Отговори
# 570
Велма, всеки има право на лично мнение. За мен форумът е да споделим своята гледна точка, без да бъдем охулени, че имаме подобно разбиране.

Професионалното обучение е много важен стълб в една работеща икономика. И точно такива специалисти могат да се реализират много добре.

Аз пък лично не смятам, че задължително всички трябва да отидат и да учат в чужбина. Не искам и няма да добавям стойност в чуждата икономика, само за да се похваля, че детето учи нещо си...

Има много качествени унита в чужбина разбира се, но те се броят на пръсти и само в тези случаи би си заслужила инвестицията. Аз отчитам и много други фактори в житейския план, не само едно голо образование. Как би се реализирало детето, какъв е стандартът, ако щеш и какви са данъците, които плащаш в дадената държава. Дали ще може да инвестира и да си купи дом, проблемът с мигрантите и т.н ...Едно е да отидеш в Европа, друго е в Австралия!

В  Германия  имат една от най-високите прогресивни скали за дан.облагане, с други думи колкото повече получаваш, толкова повече плащаш...

Ей такива работи обсъждаме в семейството, преди да вземем решение. И ние не разбираме хората, които насърчават децата за Испанската гимназия - но те съм сигурна си имат собствените основания за своя избор:) Затова светът е шарен.

# 571
  • София
Schokolad, тоест, някои от това са деца, които са приети на второ класиране в СМГ, но са предпочели ПЧМГ, след като е излязло тяхното второ класиране, тъй като тяхното първо беше на 15, тоест в срока на първо по ДПП?

# 572
За момичета участието в 3-то класиране тази година е голям риск.
Единствено за СМГ, с много висок бал или Френската.
В Немската и Испанската има само 1 място, във 2-ра Английска- само 1.

# 573
От личен опит с живот в западна Европа споделям ,че принципно не искам да се завръщат децата да учат там. Достатъчно видях, но след няколко години и тук в България виждам други неща ,които същонне ми харесват. И в този ред на мисли - френският език хич не го изключвайте . Знаеш ли дори малко френски доста врати ти се отварят особено за Европейски институции, НАТО, дипломатически позиции... Пак от личен поглед го казвам.
Велма, всеки има право на лично мнение. За мен форумът е да споделим своята гледна точка, без да бъдем охулени, че имаме подобно разбиране.

Професионалното обучение е много важен стълб в една работеща икономика. И точно такива специалисти могат да се реализират много добре.

Аз пък лично не смятам, че задължително всички трябва да отидат и да учат в чужбина. Не искам и няма да добавям стойност в чуждата икономика, само за да се похваля, че детето учи нещо си...

Има много качествени унита в чужбина разбира се, но те се броят на пръсти и само в тези случаи би си заслужила инвестицията. Аз отчитам и много други фактори в житейския план, не само едно голо образование. Как би се реализирало детето, какъв е стандартът, ако щеш и какви са данъците, които плащаш в дадената държава. Дали ще може да инвестира и да си купи дом, проблемът с мигрантите и т.н ...Едно е да отидеш в Европа, друго е в Австралия!

В  Германия  имат една от най-високите прогресивни скали за дан.облагане, с други думи колкото повече получаваш, толкова повече плащаш...

Ей такива работи обсъждаме в семейството, преди да вземем решение. И ние не разбираме хората, които насърчават децата за Испанската гимназия - но те съм сигурна си имат собствените основания за своя избор:) Затова светът е шарен.

# 574

Моето като ми каза, че иска да кандидатства в Испанската, се учудих, защото никога не е ставало на въпрос, никой не говори у нас испански и нямам идея как й дойде Simple Smile
Относно професиите - аз от 7 клас знаех какво искам да работя и си кандидатствах в съответното направление. Обаче, нито детето сега, нито масата от набори знаят и затова реших да я подкрепя в избора на гимназия.
Аз лично исках да включи и ФЕГ, 1 и 2-ра АГ, точно поради тази причина, но не се преборих Simple Smile

# 575
То ако ще гледаме кое дава перспектива напред във времето и стрителният не е лош. Не че ще работи в архитектура и геодезия, ама ще има контакти да си осигури жилище или друга работа. А извън това - вяска професионална гимназия дава допълнителни възможности като резервен вариант за професия след 10-20г. Не е лошо да имаш професия.

# 576
Професионални паралелки- ок. ...но на практика какво ти дават ? Нито се учат общообразователни както трябва ,нито езици... или отиваш в дадена гимазия просто защото казват каква е средата там. Това за мен е загубени време ако не продължиш с това и след гимназия.
За неориентираните деца много по- добър вариант е профил езици...
За професионалните също се лишава от възможност за още едно дзи,което да ти даде оценка за кандидатстване и също лек проблем за кандидатстване в чужбина...

Явно ще трябва да се до-образовам. Ще търся учебните планове за гимназиите и за професионалните гимназии и ще нанеса хорариумите по предмети в  един Ексел файл. И за ДЗИ-тата ще се образовам, явно. За да видя какви са минусите при кандидатстване във ВУЗ.

Иначе дори в търсените ЕГ не е ли средата основен критерий, поне за родителите???

Едно време беше лесно - гимназия, техникум или СПТУ. Гимназия за неориентираните. Техникум - за децата с по-нисък успех от тези в гимназиите, но след завършване - част продължават във  ВУЗ (технически обикновено), другите почват работа. СПТУ - за тези, които няма да учат във ВУЗ със сигурност, но трябва някаква специалност да хванат.

И давам пример - баща ми е завършил техникума "Киров" (изключително престижен техникум, церберски откъм учене и дисциплина). И е решил да учи в МЕИ (сегашния ТУ) само от чиста амбиция, заради негови съученички, които щели да кандидатстват Българска филология в СУ или нещо в МЕИ и да станат висшистки, а той бил по-добър ученик от тях. И е завършил съответно висше. Т.е. ученето в техникум не е било пречка за кандидатстване в който и да било ВУЗ, разбира се с приемни изпити както беше преди, не с матура.  Във ВУЗ знанията от техникума са му били само от полза и в помощ, за разлика от негови състуденти от гимназии. От професионална гледна точка съжаляваше единствено, че в техникума не е учил (или са учили по съкратена програма) химия, смяташе, че е щяла да му бъде от полза за инженерството (неорганична химия, метали и метални сплави най-вече).
От по-нови времена, 10-15 години назад във времето, най-добрите юристи, които познавам, са завършили ПМГ във Велико Търново, не защото са имали афинитет към математика, физика или химия и биология, а защото това била най-читавата гимназия в града.
От друга страна, с давност 1 година, познато момиче, учило 5-7 клас в СМГ, не успя да се класира миналата година за няколко точки в желаната паралелка в СМГ за гимназиален етап и отиде без проблеми на 1 класиране в НЕГ. С мотива - щом ще трябва да уча немски, поне да не се мъча да решавам толкова задачи. Какво ще реши за ВУЗ - не е ясно още.

Велма, френски в международните институции, ако не го владееш, ти плащат курс да го научиш. В някои международни организации със седалище в Париж дори вече не е задължителен (заради служители от Азия, за които бил много труден). За дипломатически постове (в българското външно министерство) ти трябват връзки, не езици, каквито и да било. Преди 20-ина години на курсове за ниво 10 (от 12) във Френския културен институт идваха гимназисти от Френската гимназия, след това още 6 нива подготовка за ДАЛФ, за да могат след това да идат да учат  във Франция. Не съм убедена, че сега нивото на завършващите френската е по-високо отпреди 20 години. Тогава класацията беше НЕГ, 1 АЕГ, Френска и Испанска. Във Франция доста деца отиваха да учат - всякакви арт специалности, право, международни отношения - също. Таксите бяха ниски, не знам как е сега.

# 577
Да, добре ,хубаво е да имаш професия . Но ако наистина беше така нямаше да има значение къде ще влезне детето Графичен дизайн примерно или икономическа информатика, или интелигентни системи. Ако беше така  значи нямаше да пишем и търсим мнения за училища ,а за паралелки. В момента повече ( не всички разбира с е) се гледа да влезне в дадено училище. Иначе професиите в Хенри Форд са супер,но наплив няма .... Таканче тук за мен блясъкът на професионалните паралелки угасва. Същото е с езиците де .... Нали питаха много за 33 ЕГ - е ,защо няма наплив там като учебния план е еднакъв с останалите ЕГ , или с 54то училище езиков профил. Това е и един от основните проблеми на образованието - да има прекалено голяма ножица между различните училища.

# 578
Пловдивски мами, как мислите ще я бъде ли с 3то класиране , ще рискувате ли сегашното си място? Голяма е дилемата, дали да рискуваме....а при вас как е?

# 579
А може би зависи и какво иска детето? Моето като каза ТУЕС още от 6 клас да го бутам в ЕГ защото имаше бал и за тях ли? Само НЕГ ни беше резерва, защото искаше немски.
Казах ви, че тази година ще е по-нисък бала в ТУЕС заради двете допълнителни паралелки и по-ниски резултати по МАТ във високия сегмент. Сега очаквам и на 4-то да има места там, защото някои деца ще се пробват за СМГ щом има свободни места.

# 580
Schokolad, тоест, някои от това са деца, които са приети на второ класиране в СМГ, но са предпочели ПЧМГ, след като е излязло тяхното второ класиране, тъй като тяхното първо беше на 15, тоест в срока на първо по ДПП?

Не мога да осмисля къде отидоха тези дечурлита от СМГ. Или в АК ( имаха скоро прием на резерви) или ПЧМГ. Къде другаде може...

# 581
По-скоро в НЕГ очаквам да има момчешки места за 4то класиране, защото сега ще се пробват за СМГ и НПМГ. При ТУЕС не знам дали има такава тенденция, защото там е програмиране, а не математика. Но е възможно някой да се изкуши за СМГ, да.

# 582
Туес ИИ ще е доста, доста математика, не го подценявайте.

# 583
До колко премерен ви се струва риска за участие в трето класиране в следната ситуация…
В паралелката където е приета и записана има едно свободно място. Тя е с най-висок успех до момента. Има и още едно място без квоти в близка до нейната паралелка в училището където е записана. Т.е. 2 места.  На 2 точки е от мечтаната паралелка в друго училище, където има 3 свободни места. Има ли смисъл да рискуваме с трето класиране?

# 584
  • софия
Аз имам питане - Сега в този трети етап на класиране кои деца участват? Записани, отписани, незаписани Simple Smile Ние като сме записани и в понеделник се отпишем, тогава не участваме за тези места, то тогава за четвърто класиране какво ще остане като места? Сега имаме видимост за свободни места, но всъщност едно нищо Simple Smile Какво е следвало да направим, за да участваме за сегашните обявени места от трети етап? Вече тотално се обърках.

Общи условия

Активация на акаунт