20.07 – 26.07 – Седмокласници 2025/2026 – Второ класиране

• 35 997
  • 787
  •   20
Отговори
# 780
  • София
На мен ми беше много важно в седми клас детето да не намрази математика и БЕЛ, защото това са важни предмети и ще ги учи още пет години. Не ги мрази, даже започна да харесва повече БЕЛ, благодарение на учителите си и на това, че допълнително не е решавало или писало нищо вкъщи (освен тълкуване на цитати). Но те в училище си имаха допълнителни 3 часа по всеки от двата предмета в седми клас, та нещата бяха спокойни и без натиск. Ако беше в квартално общинско училище съм сигурна, че щеше да има стрес. Освен това по всички останали предмети учителите им влязоха в положението и ги оставиха на мира да не си дават много зор и накрая им написаха хубави оценки, за мен някои си бяха направо подарък.

# 781
  • София
А всъщност с бал около 345 за природни науки, в кое училище бихте препиръчали за 3-то класиране.
Виждам, че има едно място в 127-мо, но балът е бил 375 на второ класиране.
Какво мислите за 125-то, балът е бил 318, дори и да се вдигне.. би трябявало да е ок.

А 203-то бихте ли то препоръчали, балът там е доста по-нисък..
Други варианти?
Може и да сте забелязали, но внимавайте с балообразуването при природни науки - някои училища вземат бал (2БЕЛ+2МАТ) + 1БЕЛ+1МАТ , при други е  (2БЕЛ+2МАТ) + 1БЗО+1ХООС .
А може и други комбинации да има, които аз не съм забелязал. Явно от МОН са предоставили някакъв вид свобода на училищата, да си направят приоритетни предмети.

# 782
  • София
И при нас стресът беше основно при мен. И ние бяхме заложници, събота ходеше на японски, неделя на математика, от време на време в петък на бел. Аз знаех,че трябва работа и в къщи и бях почнала от 6 клас. По математика,с бел не съм се занимавала. Знаех,че трябва всеки ден да решава задачи и беше страшна борба ,особено последните 2 месеца,побеля ми косата. Не знам дали си е заслужавала целия този цирк - след изпитите и след резултатите щерката призна, че 2 срок буквално ме е лъгала. Хем съм вкъщи и й вися на главата. Уж решаваше домашната по математика в голямото междучасие в училище - лъгала ме е, не е решавала, уж в нас пред мен решаваше, е, по геометрия,понеже там й е трудно, ползвала Тайно чатджипити. А аз бях толкова горда с нея и със себе си ,че поне я гледам, а другите деца лъжат родителите си, че решават, а го правят с телефона (знам много такива случаи, маиката ми казва,че детето и решава задачи в момента, а то се хвали на щерката,че е взело телефон и го решава така ). Много ме заболя и най-вече за моята нервна система. Благодаря на Господ, че по математика задачите бяха да се вкара малко ум, та се справи, и на моята приятелка, която й обясни основни неща е геометрията така,че тя ги разбра и проблеми с такива задачи на НВО нямаше. Не знам как извади 86.5 точки, наистина. Лошото е,че ако беше извадила по-малко, аз никога нямаше да разбера за това шикалкавене,както и почти никой родител не разбира. Не знам какво трябва да бъде, за да може децата да осъзнаят, че това е важно. Sad. Още имам травма от цялото нещо, 2 години задачи, задачи, задачи ....
За стихотворенията нямаше нужда да я карам, тя в междучасието си ги учеше. Ходеше без телефон в училище и това помага много. Вече ,обаче, няма как да стане, тъй като училището ще й е доста далеч.
Е нищо сега какво толкова - все пак полза има , учат се децата как да работят с изкуствен интелект, то и в това си има специфични особености, освен това ИИ частично влиза в ролята на преподавател при някои задачи.

# 783
Как мислите, възможно ли е следната ситуация? Днес се освобождават документи от ученик, записан в паралелка АЕ/НЕ. Възможно ли е при обявяването на свободните места за четвърто класиране същото училище да обяви свободно място не в АЕ/НЕ, а в паралелка АЕ/ИЕ.

# 784
  • София
Не. Мястото АЕ/НЕ ще бъде обявено на четвърто. Но може да има и други места. Броят на учениците във всяка паралелка е определен в ДПП.

# 785
Нова ТЕМА

И при нас нервите около кандидатстването бяха основно от моя страна.
За щастие, най-доброто решение, което взехме за кандидатстването след 7. клас, всъщност беше още в 4. клас - да влезе в МГ. Тогава и двете много се колебаехме. На нея по-скоро ѝ се искаше да остане в старото си училище, но в крайна сметка се реши да премине в МГ.
Това се оказа изключително добър избор. Попадна на страхотни учители в 5.-7. клас и основната подготовка беше в училище.
Дори си мисля, че можехме да си спестим уроците по БЕЛ - поне при нас не видях особена полза от тях.

# 786
Не. Мястото АЕ/НЕ ще бъде обявено на четвърто. Но може да има и други места. Броят на учениците във всяка паралелка е определен в ДПП.

Благодаря, Санака!

# 787
А всъщност с бал около 345 за природни науки, в кое училище бихте препиръчали за 3-то класиране.
Виждам, че има едно място в 127-мо, но балът е бил 375 на второ класиране.
Какво мислите за 125-то, балът е бил 318, дори и да се вдигне.. би трябявало да е ок.

А 203-то бихте ли то препоръчали, балът там е доста по-нисък..
Други варианти?
Да, 203 се развива с нов директор и съвсем скоро нова сграда. Но все пак зависи колко са ви високи и очакванията. Познавам 3 деца там, които са доволни в 8 клас и 2 деца в 9 клас.

Общи условия

Активация на акаунт