Майка ми е изключително труден за обичане човек

• 2 152
  • 87
  •   3
Отговори
Бих искала да чуя вашето честно и безпристрастно мнение по един казус, който ме мъчи от много време. Историята е дълга, затова ще я разказвам хронологично.
Аз съм единствено дете, в момента на 26 години. Майка ми и баща ми винаги са имали сложни отношения, откакто се помня вкъщи имаше скандали. Като малка имах страх от баща ми. Важно е да отбележа, че бях типичното послушно и кротко дете. Бях отличничка в училище, вкъщи бях научена да помагам с домашните задължения с каквото мога.
Та, към същинската част.
Дядо ми по бащина линия беше решил да помогне на родителите ми да ремонтират семейния ни апартамент. Имаме и къща, където живееха баба ми и дядо ми по бащина линия, както и прадядо ми. Та, дядо ми беше пенсиониран от военните, но ходеше на работа като пазач, разполагаше с пари, колкото да са му достатъчни да живее прилично и спокойно. Беше говорил с майка ми и баща ми да изтеглят кредит, за да разширят и ремонтират апартамента, в който живяхме ние триматс по това време, с уговорката, че той ще помага за вноските. Малко след като изтеглиха кредита, обаче, дядо ми почина внезапно. Отидохме да живеем в къщата на село, защото баба ми имаше нужда от помощ - прадядо ми беше жив, но беше възрастен, както и имахме доста домашни животни. Баща ми постепенно се пропи, вероятно не е очаквал да остане без помощта на баща си толкова рано. С годините стана домашен алкохолик. Наложи се тримата с майка ми и баба ми да ипотекират апартамента, защото не можеха да изплащат кредита иначе. Баща ми обаче отказа да плаща вноски и след няколко рефинансирания банката взе апартамента, даде и тримата на ЧСИ и го продаде за нищожни пари. Не стигнаха да покрият кредита и той продължи да нараства. Майка ми и баща ми се разделиха, с нея живяхме при нейните родители и вуйчо ми (брат й), докато не отидох да следвам висше в голям град. Баща ми си намери друга жена по това време и не ми плащаше нито издръжката, нито семестрите - баба ми (майка му) ми помагаше през цялото време, както и майка ми, която дойде да живее с мен, за да може да ме издържа. След около половин година и аз започнах работа, освен, че следвах, и така до края.
Към края на следването ми другата ми баба (по майчина линия) се разболя от рак, наложи се майка ми да се прибере при нея, за да я гледа, защото вуйчо ми постоянно й се оплакваше, че нямал отпуск, време, пари и т.н. След около половин година баба ми почина и майка ми се върна при мен, за да ми помогне да дозавърша образованието си. В същото време баща ми се раздели с втората си жена и започна да ни се обажда, да идва на гости и да се обяснява колко съжалява, и искаше да се върнем при него. Изглеждаше като човек, който наистина съжалява за постъпките си.
След като завърших, се върнахме при баща ми и баба ми в бащината ми къща. Баща ми, обаче, претърпя инсулт. Малко след това аз се запознах с приятелят си, който живееше в голям град, и отидох да живея при него. Разбирахме се, и до ден днешен (почти 2 години) се разбираме прекрасно.
Нашите не го харесаха много, макар и да не го показваха отначало. Постепенно майка ми започна да ми подмята разни приказки от типа "Той няма да ти помага за къщата един ден" и "Тук има много работа, а ти отиде там да си гледаш живота", а баща ми се държеше направо отвратително с него - все му натякваше как знае и може много повече от него, държеше се снизходително и му даде ясно да разбере, че в неговите очи той е никой. Въпреки всичко, приятелят ми и до днес се държи на положение и търпи заради мен. Няколко пъти ясно им казах, че животът и изборите са си мои - дали са верни или не ще покаже времето. Те обаче продължиха. Преди почти година баща ми почина, въпреки че дори не беше навършил 50 години. Майка ми и баба ми останаха сами в голямата селска къща. Аз си ходех колкото мога по-често, но приятелят ми работеше от офис и много му се мръщеха, когато искаше да работи от вкъщи, за да можем да пътуваме. Знам го, защото работех в същата фирма, но от вкъщи - просто ходех често с него в офиса.
С течение на времето всеки път, когато си отида или пък се обадя на майка ми и баба ми да ги чуя, майка ми намираше начин да ми натърти колко много работа има, как къщата има нужда от ремонт и как няма кой да им помага. Това го знам отлично - само че баща ми не е оправил документите на къщата, за да не я запорира ЧСИ-то (реално по документи тя е собственост на пра-прадядо ми все още). Вече една година се опитвам да обясня на майка си, че докато не се вдигне запора (може да стане ако тя осъди ЧСИ-то, защото въпросната жена ЧСИ години наред неправомерно налагаше запрещение на обезщетения за безработица, както и на пенсията на баба ми), аз няма как да налея пари в ремонти, при положение, че този имот реално не е мой и някой ден могат да ми го вземат (ако запорът им стигне до мен, ще трябва или аз да я съдя, или да правя отказ от наследство). Казах й, че с каквото мога, ще й помогна - било то да намерим адвокат, или пък финансово. Наскоро се скарахме жестоко, тя ми каза, че съм лицемерка и егоистка, и какво ли още не. Обвини ме отново, че съм отишла да си гледам живота, а нея съм я оставила да ми гледа къщата и да я ремонтира. Не пожелавам на никое дете да чуе такива обиди от устата на майка си. Знам, че е уморена, в безизходица, но никога не съм й казвала, че трябва тя да ми прави някакви ремонти - единственото, което искам от нея, е да намери начин да вдигне запора, за да не стигне до мен и да не ми се наложи да се откажа от имот, в който евентуално съм наляла солидна сума пари. Като пак казвам - винаги съм насреща да й помогна с каквото мога за това. Нито пък съм я вързала като куче - голям човек е все пак, има право да си ходи където иска. На това отгоре ми пожела някой ден да видя същото държание от моите деца. Нормално ли е според вас това поведение на родител спрямо дете? Аз имам чувството, че са свикнали с мисълта винаги да съм детето за пример, което им ходи по свирката, и че ме приемат за даденост. Сякаш каквото и да направя, никога няма да съм достатъчна. Приятелят ми не се кара с нея, вероятно мълчи заради мен. Но виждам, че тези скандали не са му приятни, и е прав. А той е добър човек и не смятам, че заслужава подобно отношение.

# 1
  • София
Семейство на некадърници, които не могат да се оправят в живота, без план и посока. Бягай далеч от тези хора и си оправи живота. Не си родена, за да теглиш каиша на майка си, която освен бездарна е и манипулатор.
И аз съм чувала приказки за егоизъм от родители, но истината е, че нормалните планират и режат от себе си само и само децата им да са добре. А не обратното.

Не наливай пари в селски имот, планирай си внимателно бъдещето и се откажи от наследство. Буквално и преносно. Откажи се от къщата, запорите, ЧСИ-тата, откажи се и от манталитета на вашите, че някой друг трябва да им оправя живота. И имаш шанс.

# 2
Гледай си живота с гаджето.
Абсолютно права е дамата, която коментира преди мен.

# 3
  • Down south
Време е да заживееш свой собствен живот. Колкото по-скоро, толкова по-добре за теб самата.

# 4
Баща ти и майка ти с един кредит за ремонт са се забатачили жестоко и най-вероятно ще загубиш и къща, и всичко, и само борчове ще наследиш. Тъй че не се поддавай на манипулации, че майка ти се грижи за “къщата ти”. То голяма грижа пада… Наистина си помисли за отказ от наследство. Колкото до приказките, че “ти си живееш живота” това е най-нормалното нещо на света. Не изпитвай чувство за вина. Не носи емоционалната тежест на селската къща. Това е просто един имот.

# 5
И двамата ти родители са абсолютни загубеняци, а майка ти сега се мъчи да завлачи и тебе на дъното в мизерията.

На твое място ще разуча как да се откажа от имоти, наследства и т.н. Ще потърся добър адвокат и ще го оформя юридически. Това е за да не могат един ден да ме дърпат кредитори да плащам дългове, които не са мои, а се влачат от 2 поколения преди мен. С въпросната майка вероятно ще прекъсна контакти. Токсична, мързелива и манипулативна, а и злонамерена понеже опитва да ти съсипе връзката за да може да те държи на каишка при нея в селската порутена къща.

Напрегнах се от твоята история. Гледай си работата, мъжа и по-далеч от използвачи.

# 6
Пълнолетна си, не се изживявай като послушното дете, на което все трябва някой да му помага. Намери си адвокат, майка ти може въобще да не е наследник и отговорността да е твоя, майка ти въобще да няма как да намери начин да вдига запора. Доколкото разбирам, тази къща е наследство по линия на баща ти. Майка ти има ли развод с баща ти, въобще наследник ли е, или ти си единственият наследник, след като баща ти и баба ти са починали? Недей да очакваш всичко майка ти да свърши, отдавна не си малко дете. Та майка ти дори и по време на следването ти е била до гъза ти.

# 7
Никой още не е наследил къщата, доколкото разбирам. Но, ти вече си наследила част от кредита и си длъжник, съответно е най-добре да се откажеш от наследството. Баща ти не е наследил към момента на смъртта си, нито баба ти, така че къщата не е в тези сметки все още. На практика твоето отказване от наследство е отказване от кредит, което бих направила доста скоро, защото ЧСИ-тата не си губят времето. Тоест, баща ти не е имал какво да оправя по документите на къщата, тя не е била негова или на някой от другите. Ако имаш желание да запазиш къщата, вариант е прадядо ти да ти я дари и да прескочи баба ти.

# 8
Прадядото е починал. Майката не е като да е стояла бездейна, да помага на авторката да дозавърши образованието си (?!), да се грижи за терминално болен с рак, за човек с инсулт.... А вероятно е още млада и няма 50, щом бащата е починал миналата година на ненавършени 50. Супер е, че не са те натоварвали с грижи за тежко болни, издържали са те, помагали са ти, но сега е време ти, 26-годишен човек без ангажименти по деца и болни, да си поемеш отговорността. Пак казвам, майка ти най-вероятно и няма законовото право да направи нещо и затова ти се ядосва, че чакаш на нея като малко дете.

# 9
Според мен не се занимавай с майката или друг от семейството преди да си изясниш нещата , да направиш солиден план и да си готова да го приложиш. Те явно толкова могат и трябва да се заемеш сама ако можеш повече.
Седни и провери нещата, консултирай се, направи изчисления, изработи план , който да работи. И тогава отиди и кажи им как ще се разрешат нещата и им кажи сега да действаме. Искате помощ - ето.
Дали ще се местят в малко жилище , дали при роднини или и каквото там измислиш, но гледай да е добре пресметнатоо и да може да се реализира. Явно ситуацията не им е по силите и къщата също. Но това от твоя разказ. А как е действително вие си знаете и си смятате сами .

# 10
Тежък живот е имала тази трудна за обичане майка - все се е грижила я за свекърва, я за бащата на свекървата, за кого ли не. Не пише някой да се е грижил за нея.

Живей с приятеля си, градете своето семейство. Това е.

# 11
Много смърт във вашето семейство - първо дядото, после другата баба, баща ти, а вие вместо за умрелите, за ремонт се жалвате и за пари...Майка ти вероятно е около 50, на моите години, живота е пред нея, тя се завряла при свекърва си, защо? Според мене трябва да ѝ разшириш мирогледа, и тя е човек.

# 12
Тя първо говори за прадядо си в минало време, после пише - Това го знам отлично - само че баща ми не е оправил документите на къщата, за да не я запорира ЧСИ-то (реално по документи тя е собственост на пра-прадядо ми все още). Аз го разбирам, че той е жив.

Децата не трябва да плащат дълговете на родителите си. Те явно са имало чуден старт и помагащи родители, сега тя е млада, но трябва да връща. Не е много честно.

# 13
  • София
Ако къщата е била на баща ти, не плащай никакви сметки по нея, защото така приемаш наследството (активи и пасиви) с подразбиращи се действия. Консултирай се с адвокат.

# 14
Съжалявам за всичко, което ви се е случило като семайство. Все едно се е получил "домино" ефект.
Хубавото виждам че все пак сте си помагали. Обаче, има един момент - майка ти е помагала "защото така трябва" доста дълго време и очевидно й се е натрупало. Затова сега има тези изказвания към теб, че ти е лесно и си гледаш живота. За момъка до теб, тя иска  да намериш работник за къщата, а не да си щастлива. И не имаш чувството, ти си послушното момиче, което сега им бърка в здравето, че не ходиш по тях. Не се връзвай, напротив, сега е момента да покажеш твърдост. Не любов, твърдост. Ако не разбере от дума, започни методично да режеш мостовете, нямаш друг избор, защото ще те съсипе това след време. Това е потенциална бомба със закъснител - майка ти ако не омекне, а задълженията ще се трупат все по-убийствено с лихвите. Сега е момента да захванеш да търсиш адвокат, без тя да знае. Ако е възомжно, направо да се откажеш от наследство. Да, ще загубиш къщата, обаче ще се спасиш от чси. Междудругото,  покрай такива къщи с неоправени документи има понякога и прилежащи земеделски земи. Там можеш да действаш и да ги продадеш, но само ако си заслужава. Голяма разправия е.
Относно майка ти, опитай с някой ваш общ познат да говориш, който да й налее акъл в главата относно тия неща. Някой, който тя има за авторитет и разбира от дума. Няма да стане с един разговор, но опитай, защото теб няма да те чуе, ти си черната.
Много боли, когато родителят е с тесни възгледи, поради средата в която е живял. А също и поради трудностите в живота, някои хора стават отровни. Приготви се психически да чуеш още неприятни неща, съжалявам че ти го казвам така. В един момент като й дойде идеята за внуците, ела да видиш какво ще стане.
Пожелавам ти сили и търпение да направиш нещата добре за теб, пък другото да се нареди по хубав начин!

Общи условия

Активация на акаунт