Име за сестра на София

• 1 356
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Както е казала Ella, това че някой е с известен имен ден, далеч не означава, че ще му честитят. Баща ми е с от по известните имени дни, почти никой не се сеща.
А има и хора, които се сещат че даден човек има имен ден (или рожден ден), но няма да си направят труда. Включително и по-близки уж. Но да не изпадам в обяснения!

# 46
Лъчезар и Лъчезара според календара са на 28 октомври

# 47
  • SF
Супер! Но никой не го знае това!
Зорница пък е на 30 октомври, мисля, но тогава целият фокус е насочен към Хелоуин.
Аз нямам имен ден, но хората ми честитят на един популярен празник само заради първите две букви, които съвпадат. Пък аз не се припознавам изобщо в това име (ако например съм Габриела, да ми честитят на Гергьовден).

Но понеже София си има популярен Имен ден, знаят го повечето хора кога е, особено тези, които живеят в София и вече са доста голяма част от българите, нормално е майката да търси и другото дете да има, но да е популярен ден, не просто Захарина, която "празнува" на свети Захарий и Конфуций, и винаги ще е неизвестен и неотбелязан от близките. А ако ги "светне", че и тя има имен ден и извади кутията с бонбоните, след 3 минути поводът ще бъде забравен от всички. Никакъв празник не е това!

Банално ми се струва да кръсти второто дете Любов, Вяра, Надежда само заради идеята.
Да си избере красиво име, с което детето да си живее цял живот, пък някой свещеник ще й каже кога е денят на светецът. Оказва се, че и Захарина, и Евдокия, и Елеонора, и Донатела, и Боряна, и всички си имат имени дни. Просто хората не обръщат внимание на някои незначителни факти.

# 48
Големите празници, за които хората ще се сетят, че има имен ден са:
Васильов ден - Веселина, Василка
Иванов ден - Йоана, Ивана
Йорданов ден - Богдана, Йорданка
Антонов ден - Антония, Антоанета, Антонина
Атанасов ден - Атанаска
Тодоров ден - Теодора
Цветница
Великден
Гергьов ден - Гергана
Св. Константин и Елена - Елена
Петър и Павел - Павлина, Паола, Полина
Св.Марина
Богородица - Мария
Димитров ден
Архангел Михаил - Михаела
Коледа
Общо взето за София стоят добре: Йоана, Теодора, Елена, Марина, Мария, Михаела, Ангелина, Христина/ Кристина.
Ирина, Екатерина и Анна също са добри попадения до София.

# 49
  • SF
Св. Марина кога е? Имам приятелка, но не знам някога да сме отбелязвали заедно този ден или тя да ми е споделяла, че празнува.

# 50
17 юли, мислех, че е достатъчно популярен

# 51
  • SF
Ми за мене поне не е. Чувала съм, че има Света Марина, закрилница на флотилията, но първо мислех, че не е православна, а католическа светица и второ - 17 юли??? Не беше ли денят на Юлия, който аз винаги честитя на първи юли за по-забавно. Така на Мартин и Мартина им честитя месеца на 1 март, а ако познавах Август, щях да му честитя месеца вчера.

# 52
Св. Юлия е на 16 юли, а св. Марина – на 17 юли. Магдалина/Магдалена е на 22 юли.

Св. Мартин има двама – на 14 април и на 12 октомври. Марта и Мартина също стоят добре до София. Моника и Маргарита също.

Последна редакция: нд, 02 авг 2026, 18:35 от Radilena

# 53
И за Симеон знам, че има два. Имам роднина с това име. Единият е на 21 юли, за другият не съм сигурна.

# 54
Има много светци Симеон и много дати в календара за това име.

# 55
  • някъде по морето
И за Симеон знам, че има два. Имам роднина с това име. Единият е на 21 юли, за другият не съм сигурна.
1 септември - св. Симеон Стълпник.
Тогава е и началото на църковната  нова година.

# 56
Има и на 3 февруари – св. Симеон Богоприемец; на 27 април – св. Симеон, брат Господен по плът, 21 август - св. Симеон Самоковски и др. Това е едно от най-често срещаните имена в православния календар.

# 57
  • SF
Ооо, много православно взе да става!
Мисля, че на всяко име ще му намерите по 1-2 имени дни, без на моето. Мисля обаче, че  празникът на София е много известен, а разни свети Деница и Мелания ще си бъдат само за информация на родителите и условието и едното, и другото дете да си имат Имени дни, няма да бъде спазено. Иначе от разни попски календарчета ще се изровят съвпадения. Ако не се казва Деница, а Даная, също ще може да се ползва. Но да не очаква втори празник в годината, с чествания и честитки.

# 58
+1 за горното мнение, само да кажа, че Даная празнува на Йорданов ден.

# 59
  • SF
Да, като моя колега Даниел, който също празнува на Йордановден.

Общи условия

Активация на акаунт