Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 18 691
  • 368
  •   21
Отговори
# 360
Имам впечатления от езикова гимназия прогимназиален курс - точно учителите по математика/информатика (те често съвместяват двата предмета), география, биология и химия (ЧП) не са особено впечатляващи. Щом не могат да успеят да преподадат материала по математика и ЧП в 5-6 клас и да предизвикат интерес у децата (ученето заради висока оценка не е интерес към предмета, минава и заминава през съзнанието, изтрива се от хард-диска), как ли ще се справят с интензивен курс за гимназисти? Да допълним - никой родител няма гаранция, че като е избрал гимназия с читав/и учители по природните науки към момента на кандидатстването, те ще останат и до завършването на детето. Знаете какво става по училищата, често читавите учители не издържат или ги гонят.

За гимназия в София става дума, не е в топ 10 май, но е високо в класацията след тях.

На нивото на СМГ/НПМГ може би не /основно заради часовете ИУЧ и ФУЧ в първи гимназиален етап/, но на достатъчно ниво за прием и отлично последващо справяне в университет по съответните специалности. Все пак и в ЕГ профилираната подготовка е по същите учебни програми.
И всъщност, точно профили математика, химия, биология са от най-предпочитаните в ЕГ. Поне в София.

Слушах едно интервю с учител по математика в СМГ, след като нейни ученици спечелиха медали в някакво международно състезание - категорично заяви, че дори учителите от СМГ няма да могат да научат децата на математика, ако преподаваха в общообразователно училище. Говореше за претоварена програма и малко часове за добро усвояване на материала.

На нивото на  СМГ  може  да не  я научават, ма   навън е  пълно с деца точно от  ЕГ.  в  момента не  говорим кой кави знания  има,  а  дали  дипломата  муе  спънка з а някъде.  Само  толкоз.  Иначе  съм  сигурна, че  можещи и неможещи д еца има и в  ПГ,  ив  ЕГ, и в  СМГ  също...
Същото ми се щеше да напиша, но ме домързя в този късен час.Grin
За чужбина нямам наблюдения, но ФМИ в СУ е с доста деца от ЕГ, та не е като да са изостанали тези деца математически. И добре се справят, просто записаха профил МАТ в 11 и 12 клас. Умни деца. Същото е и с химическия факултет и МУ. И там има доста деца от ЕГ. От випуска на дъщеря ми в Първа, от 17 деца с профил химия и биология, май единици не влязоха в медицина, химия, фармация или ветеринарна. Общо взето кой каквото си беше избрал - постигна го и без НПМГ.
Това с МАТ дето само в СМГ се научавала, а биология и химия - само в НПМГ, е като да твърдиш, че немски се учи добре само в Първа немска. Ми не се.

Като започне така меренето и величаенето и става неприятна темата.

Аз досега не съм писала за можещи и неможещи деца. Въпреки, че често чета за амбициозни, амбицирани деца, сериозни деца и т.н. Аз не деля децата на можещи и неможещи, а на такива, попаднали на кофти учители и такива, случили на учители. И да, не 100% зависи от учителя, но много повече зависи от учителя, отколкото ние си мислим. Защото делейки децата на можещи и неможещи, амбициозни и лежерни, прехвърляме върху тях цялата тежест/вина. Но обучението не е едностранен процес на наливане с кофа на знания в главата на учениците и което дете колкото капацитет/вместимост има, толкова. Ето, докато пишех - отново говорим  за "мотивирани и амбициозни" деца. А немотивираните и неамбициозните, тези, които на 13-14 години все още вятър ги вее на бял кон и нямат никаква представа какво искат да учат и работят след гимназията?

Като изключим медицинските специалности, които традиционно са най-трудни за влизане и завършване (макар да се твърди, че и в Медицинска академия нивото доста било паднало - и на студентите, и на преподавателите), специалностите по химия, физика, математика, биология в СУ трудно набираха студенти. Липса на достатъчно интерес, поради трудна, почти невъзможна реализация в България, освен като учител.

И не, не величая СМГ и НПМГ, но смятам, че най-важното не е броят часове, а добрият учител. В двете училища учителите са тези, които успяват да научат децата, не броят часове или програмата. В повечето останали училища, десетилетията на отрицателен отбор на учители оказва огромно негативно влияние. И ако с езиците можеш да компенсираш с курсове, а разказвателните предмети - със старание и зубрене, с природните науки е доста по-трудно наваксването, при липса на добър учител, независимо от броя часове в училище.

# 361
  • София
Какво е   ЕГ с  прогимназия..  няма  такова  ч удо.  Това са  СУ -  такива  са примерно  35-то,  73-то ,  18-то и  т.н. Но   в  тях  преподавателите на  малките нямат нищо  общо  с тези на  големите, че да  се съди за  нивото в едното  по  това  в другото.

И  да, нека не  се  самозаблуждаваме   - има си неможещи  деца, не  като цяло неможещи,  а  със затруднения  за нещо  конкретно,  какъвто и учител да имат,  колкото и усилия  да положат.  Я  сложете едно  дете с  тотална липса на  афинитет  към мат,  което  до 7  клас  е  било с  добър  учител  в  училище (доказал се  като  такъв  с подготовката на  други  деца  в класа),  с помагал  ежедневно родител вкъщи и въпреки  това изкарало не кой знае  какъв  резултат  по мат на НВО,  при някое  светило от  СМГ..  Детето  няма да напредне,  още  повече  ще намрази мат.  Учителят  е неоспорим  фактор, но не е само той,  уви. На  това  дете  силата  му е другаде  и   последното  нужно му нещо е  сблъсък с учител от  СМГ. За  един ученик последният е шестица от тотото, за  друг би бил  мъчение.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 23:14 от Просто русалка

# 362
  • София
man_darin_ka, нещо много сериозно са ти объркани понятията. Първо - НЯМА езикова гимназия с прогимназиален курс. Второ - и ЕГ и СМГ/НПМГ са общообразователни училища. Във всички се учи един и същ материал в задължителните часове и един и същи материал в профилираната подготовка. Единствената разлика идва от часовете ИУЧ и ФУЧ, които примерно в СМГ се ползват основно за математика/информатика, в ЕГ за език и т.н. Трето - не знам какво интервю си слушала, но Костов, който беше учител в СМГ, чудесно успява да научи на математика децата във 2АЕГ. Четвърто - читави и нечитави учители има във всички училища.
А това, дето се "твърди" за падналото ниво на студенти и преподаватели в Медицинска академия, просто няма да го коментирам, защото разговорът слиза на едно доста ниско ниво. То това за всичко се "твърди", откакто има баби по пейките.

# 363
  • София
Страхотни учители  по мат  има  и в  ЕГ  -   сравнително доскоро  Иван  Георгив  в  1 АЕГ,   Стелиана  Кокинова,  сега Илия  Костов  в   2  АЕГ, Светослав Стаменов  в  1  АЕГ,  Мирослава Владкова  в  91  НЕГ,  преди  нея  П.Динева,  Е.Крумова..Тук  пише  учител  по мат  от  73-то,  сигурно й е   бая  гадно да прочете  как   учениците  й от  профил нищо не знаят в   сравнение  със  семегейци.  Горките деца..  По тази  логика   е голяма минавка  приемът на  седмокласници  от темата в  ЕГ.  С  един  език  ще  излязат  (като и  той  е спорен  като ниво на  овладяване) и нищо  друго за подплата..

# 364
  • София
Ами, то учителите се намират, назначават и освобождават по един и същи начин във всички училища. Не знам да има специална процедура за назначаване на учители в СМГ/НПМГ. Нито пък да имат договор, който ги задължава да работят там до живот.

# 365
  • София
Страхотни учители  по мат  има  и в  ЕГ  -   сравнително доскоро  Иван  Георгив  в  1 АЕГ,   Стелиана  Кокинова,  сега Илия  Костов  в   2  АЕГ, Светослав Стаменов  в  1  АЕГ,  Мирослава Владкова  в  91  НЕГ,  преди  нея  П.Динева,  Е.Крумова..Тук  пише  учител  по мат  от  73-то,  сигурно й е   бая  гадно да прочете  как   учениците  й от  профил нищо не знаят в   сравнение  със  семегейци.  Горките деца..  По тази  логика   е голяма минавка  приемът на  седмокласници  от темата в  ЕГ.  С  един  език  ще  излязат  (като и  той  е спорен  като ниво на  овладяване) и нищо  друго за подплата..
По-назад някой дори написа, че нямало смисъл от ЕГ - 5 години търкане на чиновете за няма нищо. Само в профи гимназиите е истината.
Не знам защо е тази надпревара, като всяко училище си има плюсовете. И го казвам като фен на професионалното образование, което се радвам, че постепенно се връща на сцената и все повече деца го предпочитат.

# 366
  • Варна
Може и аз да съм била, но съм сигурна, че беше в някакъв контекст. А и не мисля, че съм споменавала конкретно ЕГ, мисля, че използвах определението класическа гимназия. И не че няма смисъл, а че за някои деца е значително по-непривлекателно теоретичното обучение в сравнение с практиката. Но сега няма как да ровя назад каква точно е била ситуацията, утре от компютър ще проверя.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 23:51 от Месечинка виторога

# 367
Мисля, че е разбираемо това, което написах, въпреки, че не съм използвала точния образователно-административен жаргон. Училище, с начален, прогимназиален и гимназиален курс - и учителите в прогимназиален курс по природните науки са оле-мале. Мога ли да очаквам учителите в гимназиален курс на същото училище да са някакви невероятни педагози, даскали в най-добрия смисъл на думата, като тези, които честваме на 24 май? Аз специално - не. Подборът на учители се прави от ръководството, щом са избрали кофти учители за прогимназиален курс, значи не мога да очаквам да се справят по-добре с учителите за гимназиален курс. Това е моята логика. Иначе бели лястовици сигурно има във всяко училище, във всеки етап на обучението, но не те задават тона и нивото. Като учителя от СМГ, който преподава в ЕГ. Моя колежка е много доволна от учителката по математика в обикновено квартално училище с не много висок успех от НВО в 7 клас. Колежката ми е с високи критерии, а детето й влезе в 1 АЕГ без допълнителни курсове. Но става дума за 1 учителка и явно не тя определя нивото на преподаване.

Санака, не знам по какви данни съдиш за голям интерес на деца и родители към паралелки с математика/информатика/физика/химия. Ще ми бъде интересно, ако дадеш такива данни, защото много ценя колко си навътре в статистическите данни няколко години назад, както и в движението на децата по училища и паралелки.

Моето впечатление, от четене на предишната и вече и сегашната тема, е голям  интерес към артистичните паралелки - мода, дизайн, определена комбинация от чужди езици, не толкова от буквичките след чуждите езици. Останах безкрайно учудена от мнение на майка каква била ползата от паралелка в Строителния техникум - поне детето щяло да си намери лесно апартамент за покупка (явно с идеята, че ще работи в строителна фирма). Това наистина ме изуми - архитектура, строителство, геодезия са безкрайно трудни за мен неща (мисля, че и обективно там се учат много трудни предмети), така че намирането на изгодна оферта за жилище е последното, което бих си помислила, че е плюс в избора на училище след  7 клас.

Данните за интереса към специалностите във ВУЗ, примерно в СУ, които се дават ежегодно по медиите, също не говорят за голям интерес към математика/физика/химия/биология. ЮФ, Философския факултет, филологиии - те са най-високобаловите.

За немската, ако говорим, немският е важен за кандидатстване във ВУЗ в Германия, но дали повечето или поне много деца се насочват към толкова високоценените академични инженерни и технически ВУЗ-ове. Или отново се насочват към право, икономики, социологии и психологии и т.н. Знам, че има много амбицирани и мотивирани деца от лайстунг ли се казваше, които искат да следват медицина в Германия. Но там е жестока секира и влизането, и завършването. Така че и тези деца не са чак толкова много. Те се стремят и към оценката по немски, и към немската матура по биология и химия.

Ако наистина учител по математика пише в темата, тя най-вероятно е още по-наясно с цялостното ниво на колегите си. Най-малкото, защото й се налага да уеднаквява нивото дори на деца с високи оценки от НВО и много часове допълнителни уроци за кандидатстването след 7 клас.

Няма, доколкото знам, специална процедура за назначаване в СМГ, но по лични впечатления по някакъв начин успяват да подберат добри учители. И там добрите не са изключения, а обратно, кофти учител е изключение (чувала съм и за такъв учител, не по математика, обаче). Имам пример с конкретно дете - на подготвителни курсове в СМГ е възхитен  от математиката, на следващата година в общообразователното училище вече я мрази. Въпреки че материалът за курсовете е много по-сложен от този в училище. Единствената променлива са учителите в двете училища. Детето е все едно и също.

Сега за ЕГ срещу СМГ/НПМГ и професионалните гимназии - аз съм завършила ЕГ, никога не бих могла да уча в математическа или професионална гимназия. Нито са ми вървели тези предмети, нито са ми харесвали. Но случих на прекрасни учители по всички предмети (с изключение на български и биология), по време, когато езикова гимназия беше това, което е класическият френски лицей (класическа реална гимназия), която дава право на кандидатстване във ВУЗ (тези академичните, за които се пише).
И не е имало начин да завърша нещо друго, освен конкретна специалност във Философския факултет на СУ. Това исках и нищо друго. Но много ценя и завиждам благородно на тези, които имат интерес и способности да учат и завършват природни дисциплини и технически специалности. Просто защото на мен са ми трудни, макар че в сегашни времена вероятно бих се справила с добри учители, поне в гимназиалния курс.

# 368
  • София
Много  повече от  половината деца в  НЕГ, а  това  го  говоря от  личен  опит,  които се насочват  към  Германия /Австрия/  Швейцария,    следват технически  специалности  или  хуманна/дентална медицина.  Доста  по-малко с а избиращите  парво и икономика,  а     съвсем е динииц  са избирашите нещо по-арт..Сещам с е  за е дно момие  от набора на  голямата  и д ъщеря,  избрало  нещо,  свурзано с театър, и едно, избрало консерватория..Пълне   със студенти  оттам (и  после  звършващи най-вжното) в  TUM,  KIT,  RWTH, TU  Berlin,   LMU...И  далеч не  са  само от  лайстунг,  стига  с тези  данни в  стил  ЕЖК. И  трите  ми  дъщери  НЕ бяха  в лайсунг,  пък  не виждам  това  да им  попречи  (на  техни съчуеници  също)   по какъвто и  да е начин.  Едната ми дъщеря  след  профил мат и информатика,  тоест неучила  въобще химия  в  12 клас,  завърши   медицина в  срок, без  грам  удължаване.

Общи условия

Активация на акаунт