Седмокласници 2025/2026 – Трето класиране

• 19 222
  • 380
  •   18
Отговори
# 375
  • София
На  теория  е така, Мишел, на  практика -  едва ли се прилага..  Изникна   ми  по нощите  спомен  от  далечна  случка  в  7  клас на  едната  ми  дъщеря.  Школа  за подготовка за  НВО провеждаше  заниманията  си в  сградата на  столична  ПГ. Няма  да упоменавам  коя,  с  доста  нисък бал е  и сега,  дано  поне  атмосферата  е  по-спокойна оттогава  и да са  взети  нужните мерки за  сигурността на  учещите в  училището.  Та за една  родителска среща  стигнах  по-рано и  се  заговорих  с  портиера. Човекът най-откровено каза, дано приемат  идващите на  курс другаде, аз  внуците  си  тук  не бих оставил.  Дали  нещо се учи не  знам,  ама  полицията  е  редовен  посетител  след  сбивания, разтървавания,  вадене на  ножове..Година-две след  тази случка  в пресата бях  попадала на материал за  същото  училище,  в което нахлули  някакви  боксьорчета,  част  от тях маскирани,   с метални  прътове и бухалки,  разбили входната  врата,  готови  да накажат учещ  вътре  ученик..Е,  ти кажи, ама  честно,  ако детето  ти  с необремененото му с предубеждения  съзнание  каже,  че иска  там  да  учи,  ти,  с обременeния  си  опит на  възрастен, няма  ли  да  повлияеш някак на  избора  му..Или  ще го оставиш там  в очaкване  да   е щастливо  с  избора  си?

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 09:16 от Просто русалка

# 376
  • София
Здравейте, имам един въпрос,към по запознатите.Как точно работи системата,да речем хипотетично, че има останали 5места в паралелка с минимален бал 420,моето дете е с бал 380,за тази паралелка кандидатстват 7деца,като моето е 5тото по ред с най висок бал,системата ще го избере ли,или понеже бала му е доста под обявения минимален,мястото ще остане свободно?Питам,защото забелязах, че има в някои паралелки и на трето и на четвърто почти едни и същи останали бройки, свободни места!Ще съм благодарна ако някой ми разясни!

# 377
  • Варна
Ще го избере.

# 378
  • софия
Здравейте, имам един въпрос,към по запознатите.Как точно работи системата,да речем хипотетично, че има останали 5места в паралелка с минимален бал 420,моето дете е с бал 380,за тази паралелка кандидатстват 7деца,като моето е 5тото по ред с най висок бал,системата ще го избере ли,или понеже бала му е доста под обявения минимален,мястото ще остане свободно?Питам,защото забелязах, че има в някои паралелки и на трето и на четвърто почти едни и същи останали бройки, свободни места!Ще съм благодарна ако някой ми разясни!
Щом е пето поред по бал, да, как няма да го избере. Те останалите места са от записани и после отписани деца. Проследете как вървят баловете максимални и минимални още от самото начало само за там и ще видите какво се случва, но с хипотетичен бал 420 едва ли е нежелано, че никой да не иска да се запише там и местата така да си стоят незаети, а Вие да се появите с бал 380 и да Ви приемат. Обмислете го внимателно и винаги имайте и друг резервен вариант, ако случайно това не стане, защото винаги има вероятност да си загубите и Вашето сегашно място.

Последна редакция: сб, 01 авг 2026, 09:37 от ditkins

# 379
Някой дали може да ме насочи към съответната наредба или приложение към ЗПУО, където има систематизиран хорариума по предмети за различните видове паралелки по класове и тотал? Не че не мога за 1 година да свалям учебни планове от сайтове на училища (различни видове и различни паралелки) и да въвеждам в обобщена таблица...

# 380
Добре, ако си завършил професионална гимназия и в един момент решиш да учиш в академичен университет в чужбина - каква е опцията?
И във Френската има 2 женски места, както и едно във Втора АЕГ.

А това пък с академичната диплома от гимназия изобщо не го разбрах.
Нарича се academic stream. Нашите дипломи от профилирани гимназии са такива. Дипломата от професионална гимназия/паралелка не е academic stream, а Vocational. В повечето европейски държави академичните университети не приемат диплома от професионална гимназия. За приложните университети няма проблем.
А диплома от СУ каква се води?
Българските университети са повечето академични.
Има няколко слабо известни, които са приложни, както и тези тип колеж, където се обучават тясно профилирани кадри.
По принцип на световно ниво топ университетите са все академични, включително тези от Бръшляновата лига, британските и т.н.
Става въпрос за академична диплома от гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт