Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В кухнята на една Блондинка

  • 612 289
  • 270
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 27 525
                                    
СВИНСКО ШПИКОВАНО МЕСО

Парче месо, бодете с ножа и слагате в дупките тънки морковчета и чесън  - и така от всички страни на месото. След това обмазвате обилно с каквото се сетите и разполагате - соев сос, горчица, черен пипер, вегета, пикантина или сол, черен пипер, лют или не червен пипер. Оставяте за една нощ или за няколко часа да престои. След това слагате в тава с малко олио и бира или бяло вино и цели гъбки. Може и картофи, и морковчета, както искате. Печете минимум 4 часа на умерена към слаба фурна (не повече от 150 градуса). Отначало месото да бъде обвито във фолио, отвивате го последния час. Обръщате и от двете страни да се изпече. Става много крехко, шарено и интересно, когато нарежете резените. Може да сервирате с ориз и някакъв сос - гъбен, бял...

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 21:07 от Блонди

# 16
  • Мнения: 27 525
                                                     ТАРАЛЕЖКОВЦИ С ЯЙЦЕ

500 гр кайма
6 яйца
1 глава лук
сол, черен пипер, чубрица (аз слагам и от готовата подправката за кайма)
гъбки (по желание, може картофи, моркови...)

Омесвате каймата с едното яйце, хляб не слагам, защото става по-трошлива. Сварявате и обелвате 5-те яйца и след това ги обвивате с кайма, като оформяте телце на таралежче. Забождате черен пипер за очички и носле и докъдето ви стигне търпението - набождате фиде за бодлички  Grinning Омазнявата леко тавата, редите отстрани каквото искате за гарнитура и печете. Става много лесно и ефектно  Simple Smile


                                  

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 18:21 от Блонди

# 17
  • Мнения: 27 525
                                              
БАНИЧКИ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ

Фини кори за баница
2 големи глави лук
една кафена чашка ориз
300-400гр кисело зеле
олио

Слагате олио и вода в една тенджера и задушавате хубаво ориза, да плува във вода и мазнина, не да пържите. Добавяте, преди да стане полуготов като желан резултат, лука и след него - нарязаното на много ситно кисело зеле. Задушавате хубаво да остане почти без вода. След това режете корите наполовина по широката част, на долната слагате мазнина, слагате втора отгоре, пак мазнина и разстилате сместта. Навивате на дебела поничка и редите в намазнена тава. Отгоре намазвате с кисело мляко, разбито с  едно яйце. Печете в умерена фурна. По желание може да се сложи и по половин кренвирш във всяка пуричка, пробвала съм и двата варианта, без кренвирш вкусово ни допада повече. Оризът не го пропускайте, не е за вкус, а да обере водата от зелето, иначе баничките стават мазни, меки, водни и трудни и тежки за ядене.

                                       

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 21:10 от Блонди

# 18
  • Мнения: 27 525
                                                                ТЕСТО ЗА ПИЦИ И МЕКИЦИ

Около 1200гр брашно
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода
1 ч.ч.ч прясно мляко с една мая (около 40гр, може и по-малко)
1 с.л. сол
1 с. л. захар
2 яйца

Разбърквате киселото мляко със содата, а в прясното леко топло мляко пускате маята да се разтвори. Смесвате двете млека и добавяте и останалите продукти. Омесвате меко тесто. Найлонов плик обмазвате хубаво отвътре с олио и си прибирате там тестото и пъхате в хладилника. Трае около семдица, късате си за каквото и колкото вие необходимо, останалото ви чака  Simple Smile

# 19
  • Мнения: 27 525
                                                   ПРЕДЯСТИЕ СЪС СЬОМГА И СПАНАК

По идея на asyalein от тук!

Преписано от нея:

125 гр   cпанак (може и замразен, ако е пресен - да се попари)
4 яйца
50 гр настърган кашкавал или твърдо жълто сирене
250 гр пушена сьомга
200 гр топено сирене с подправки (Frischkäse)
сол, черен пипер, пармиджано

Яйцата се разбиват добре, добавя се нарязаният на ситно спанак, солта, пиперът и настърганият кашкавал. Намазнява се тава и се поръсва с пармиджаното, отгоре внимателно се разлива яйчената смес. пече се 10 мин на 200°.
Оставя се да изстине, обръща се, така че пармиджаното да е отгоре, маже се с топеното сирене, нареждат се парчетата сьомга и се поръсват с лимонов сок.
Навива се на стегнато руло с помощта на домакинско фолио и се оставя 6 ч. в хладилника.
После се реже на кръгчета.

Аз го направих със салата Снежанка, става по-леко и много вкусно. Важна забележка - правете го в голяма тава, да стане печената смес тънка и голяма, иначе става прекалено дебело руло и големи резени (като моите  Blush).
За нелюбителите на риба, може да се замени с тънки резени шунка или пилешко филе.



Изпечената смес (печете в тефлон, иначе залепва и малко трудно се вади, но пак става, само внимателно, че се разчупва.
Сьомгата
Снежанката
Снимката от asyalein

Последна редакция: нд, 26 окт 2008, 19:25 от Блонди

# 20
  • Мнения: 27 525
                                       ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ С РИЗОТО И СОС

2 вратни пържоли (за двама души)
4 суп. лъжици ризото (или едно готово вегетарианско кюфте)
200гр пушен бекон (не е задължителен)
1 фикс на Маги за гулаш, кебап или подобно месно ястие
1 ч.ч. червено вино
1 с. л. оцет

Сплесквате на максимум пържолките с чук за пържоли. В тях на руло навивате ризотото (или половин зеленчуково кюфте). Или гъби, кисели краставички, майонеза, моркови.... кой каквото харесва. Навивате на рулце и отгоре го обвивате с резени пушен бекон. Накрая обхващате стегнато с конец рулцето.
Фиксът на Маги разреждате с 500мл вода, добавяте виното и оцета. Без да чакате да кипне, слагате внимателно рулцата. Така варите на умерен (нито слаб, нито прекалено силен) огън около час и половина.
След това (по желание) запичате леко рулцата и сосът в тавичка. Става гъсто, но малко соленко  Crazy
Заради това аз гарнирах с пюре от моркови и тиква, но с картофено или ориз също би било идеално  Simple Smile




Темата

# 21
  • Мнения: 27 525
                                                                                             СПАНАК С БАМЯ

Замразен спанак
1 буркан стерилизирана бамя или сварена предварително такава, 500гр
1 домат от консерва
зехтин (или олио)
1 кубче зеленчуков бульон
3-4 скилидки чесън
сол, черен пипер

В сгорещения зехтин с натрошеното зеленчуково кубче добавяте спанака до извиране на водата, до оставане само на мазнина. Добавяте бамята, накълцания домат, накълцаните скилидки чесън, черен пипер, сол. Изключвате котлона и оставяте до охлаждане върху него, но преди да се намали горещината редовно разбърквате, иначе залепва и загаря.
Комбинацията се оказа страхотна и много вкусна (за любителите на зелено и на лигавко, де, съпругът ми беше погнусен от творението ми  Laughing)



Последна редакция: вт, 12 апр 2011, 11:16 от Блонди

# 22
  • Мнения: 27 525
                                                                                АВОКАДО


Издълбавате цялата месеста част от разрязаното на половинки авокадо, размачквате хубаво с вилица, прибавяте 3 скилидки чесън, черен пипер, вегета (пикантина или сол), сока на един лимон и копър (от всичко по много, авокадото поглъща добре и ако е малко се губят подправкуте). Хубаво разбърквате и връщате сместта в половинките. Което не е задължително, понякога има и тънкокори плодове и се късат; става за в купички, в обща купа, в чашки, каквото ви дойде идейно на акъла. Много е вкусно, у нас са го яли с огромно удоволствие и хора, които не обичат и не ядат авокадо  Simple Smile

# 23
  • Мнения: 27 525
                                                                         ОГРЕТЕН С БРОКОЛИ

2-3 стръка броколи
2 яйца
5 неголеми картофа
300мл течна сметана или 200мл прясно мляко
300гр сирене
синьо сирене по желание
вегета, черен пипер, сол

Сварявате леко с нормално подсолена вода броколите, накъсани на розички, без дръжките. Сварявате до почти пълна готовност картофите необелени в силно подсолена вода. После ги обелвате и нарязвате на кубчета. В купичка си разбивате яйцата, сметаната (млякото) и слагате натрошеното сирене и подправките (внимавайте със солта, особено ако слагате синьо сирене), смесвате всичко заедно, разбърквате и печете на умерена фурна до изчезване на течността. Аз си го ям полято с кисело мляко и по-вкусно става и със синьо сирене, за който обича. Може да се запече накрая отгоре с кашкавал, но след като изстине става на подметка и вече не слагам. Може да си направите и заливка като за мусака, също става добре  Simple Smile

         
 

# 24
  • Мнения: 27 525
                                                                       ПИЦА СЪС СИРЕНА

Тънко тесто за пица
Една пълна супена лъжица салса или доматен сос
една шепа обезкостени и разполовени черни маслини
три вида сирена (аз слагам козе с мед, рокфор и гауда), може да слагате всякакви сирена по желание  Simple Smile
Печете в предварително загрята фурна (220 за обикновена, 200 за вентилатор) около 20 мин.


# 25
  • Мнения: 27 525
                                                                   АСПЕРЖИ В БЕКОН
                                                                    (по идея на Сбъдваща мечти)

Една връзка бели аспержи
пушени резени бекон

Кипвате в подсолена вода аспержите, обелвате ги и увивате в бекон. Пържите в олио от двете страни до приятно зачервяване. Вървят с червено вино  Simple Smile

# 26
  • Мнения: 27 525
                                                                ДОМАТЕНА СУПА

Килограм пресни домати или 700гр консервирани
2 глави лук
1 морков
2 суп. л. олио
4 чаши гореща вода
една пълна шепа фиде
2 чаени лъжички захар
магданоз

Суровите домати ги настъргвате, консервираните нищо не ги правите  Grinning Задушавате лука и моркова в олио и вода, до омекване и приятен златист цвят на лука. Добавяте доматите и сипвате 4-те чаши вода. Бъркате и варите до сгъстяване, солите на вкус. 5 мин преди да е готова, добавяте фидето и накълцания магданоз. Накрая пасирате добре всичко и добавяте двете лъжички захар. Поднасяте с бучка масълце и натрошено сирене  Simple Smile

                                            

Последна редакция: вт, 01 май 2012, 11:46 от Блонди

# 27
  • Мнения: 27 525
                                                          СОЛЕНИ КОШНИчКИ

Малко пакетче масло (около 80гр)
4 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
250гр брашно

За плънката - 3 яйца и 300гр натрошено сирене

В съд се прибавя към млякото солта, содата и стопеното масло. Постепенно добавяте брашното до получаване на меко тесто. Облепвате отвътре металните (ако имате) формички, ако не - става в хартиени, сплесквате топчето на ръка и после постилате вътре. Пълните с плънката. Най-вкусни стават и с ким, който обича, аз нямах и определено липсва. Слагате по 3-4 зрънца отгоре, преди печенето. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 за вентилатор и 220 за обикновена. Като поизстинат ги вадите и това е   eat


# 28
  • Мнения: 27 525
                                                    ГЪБЕНА КРЕМ-СУПА

3 картофа
2 моркова
200гр горски или бели печурки, челадинки.
50гр масло

Нарязвате гъбите на дребни парченца и ги запържвате хубаво в маслото. Сварявате в подсолена вода нарязаните картофи и моркови, след това добавяте гъбите с маслото и пасирате. Рарзжедате, ако ви се струва много гъста, посолявате на вкус, слагате и черен пипер. Лесно и много ароматно и вкусно, особено ако сложите и челадинки  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 27 525
                                                               ЗАЕШКО В ГЪРНЕ

1 заек или 6 бутчета
2 кафени чашки олио
2 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
2-3 дафинови листа
6-7 скилидки чесън
1 ч.л. чубрица
сол

В гювеч или йенска тенджера сипвате на дъното едната кафена чашка мазнина. С другата чашка правите кашица с брашното, червения пипер и чубрицата. Посолявате хубаво всяко парче заек и топите в кашата. Редите в гювеча, като слагате между парчетата чесън и дафинов лист. Заливате с вода, докато се покрие месото. Слагате капака и печете до изпаряване на водата. Остава много вкусен, гъст сос, който върви чудесно с картофено пюре или ориз, като с него заливате и мръвките при поднасянето. Става много лесно, винаги без грешка и може да ползвате тази кашица за всякакво месо  Peace

(ако заекът ви е див, обезателно го киснете преди това 12 часа в равни количества вода и бяло вино, 1 глава лук, нарязана, парчета моркови и парче целина, нарязани).


Последна редакция: пт, 25 апр 2008, 18:37 от Блонди

Общи условия

Активация на акаунт