Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 84

• 2 515
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • София
А някой ползва ли биоидентичен прогестерон и как го дозира?

Аз ползвам от няколко години, стиганх до 200 мг на доза. Само ползи видях от него. Сега съм го понамалила, че не мога да го ползвма вече вагинално и се мажа като не забравя с крема на Now. Ама слагам само  помпи, че то голямо мазене се мажа и с тях.

За скинига в Надежда, днес точно обсъждах сколежка,която е ходила. Стаменов предписва синтетичен прогестерон и не искам такъв, така че отпада. Сутринта четох за този доктор: https://superdoc.bg/lekar/dimitar-tsvetkov Въпреки че е репродуктивен, се занимавал с хормини, някой ден може да го тествам.

mona77, доколкото съм чела и разбрала, в менопаузата спада много естрогена и е добре да се ползва заедно с прогестерона. За съжаление, на запад сслагат трансдермални лепенки с естроген, ама в БГ няма. Май има в Гърция обаче.

# 31
  • София
catty m,

Знам го това за естрогена, но сега, като си прочетох предишното мнение, видях, че в бързината не съм се изразила ясно - подозирам, или по-точно съм убедена, че имам естрогенова доминантност. Големи бели ми направи - от киста в едната гърда, която прогресивно си растеше още с настъпването на перименопаузата, до окапване на абсолютно цялото ми окосмяване в годината, в която официално влязах в менопауза ( страдам от автоимунно заболяване алопеция ареата, която в този момент се превърна в универсалис). Имах огромния късмет да попадна в тестова група за лекарство, което искат да регистрират за лечение на това заболяване и към днешна дата съм напълно ок, но все така съм му вдигнала мерника на естрогена и ми се иска някой читав лекар да ми погледне резултатите и евентуално да дозира прогестерона. Лекарството, което приемам подтиска автоимунния отговор, но какво ще стане, когато го спра не е ясно. Важно ми е да елиминирам изначалната причина - т.е. доминантността.
btw как успяваш да си "измажеш" 200мг, това са 10 помпи от крема на naw? На мен една ми е трудно да нанеса само на определен участък. Голямо втриване пада докато попие.
Благодаря на raduni за списъка. Ще се зарова в групата във фейсбук.

# 32
  • София
mona77, разбирам. 200 мг не ги мажа, с крема на Now ще означава да се омажа цялата, даже и главата 😆 Полвам Утрогестан, вагинално. Но направих някаква реакция там и ми е некомфортно сега. Режа капсулата и изтисквам крема, като го мажа по свивките на ръцете и краката, то не е много като количество. Иначе има един крем ONA, една помпа е 200 мг (дано не бъркам вече, че отдавна го ползвах), ама цената му стана прекалено висока, въпреки че стига за 3 месеца. Аз с тези високи дози си преборих ЕД.

# 33
Аз също ползвам утрогестан вагинално 200 мг (2 х 100) . Махнах полипи от матката, в рамките на година и половина -два. Имах и много изразен ПМС със зверско болезнено гърди. В неформален разговор гинеколог ми обясни, че са на база естроген и мога да поставям утрогестан вагинално или да приемам дуфастон. Дуфастона е обаче прогестин. За нашите ширини утрогестана е най-близък до биоидентичния прогестерон. Гледам щитовидните да са на горна граница.  Иначе и аз четох за ONA, но ми се вижда сложна доставката му.

# 34
  • София
Изобщо не беше сложна доставката, от Германия дойде. Сега гледам, че от Чехия го шипват, но няма наличност. Но цената е вече към 100 евро. Като го вземах преди 2 години беше 50 евро.

Иначе да, полипите са заради висок естроген. Не че някой ми обясни каквото и д абило, като ми го махаха. Едва след като почна д аме боли зверски едната гърда, тогава Младенов ми каза, че и това, и полопът е от естрогена и мазах Прогестогел няколко месеца. След това почнах да чета. Имаж много тежък МЦ, който ме вкарваше в анемия. От прогестерона ми се нормализира. Имам и миома, която наблюдавам, не расте вече няколко години, което си обеснявам също с прог-а. АГ ми твърди, че имам перфектни яйчници и няма да вляза скоро в менопауза. Ще видим и тази година какво ще каже, де, че не съм ходила на преглед.

# 35
  • София
Сами ли си дозирахте прогестерона и утрогестана свободно ли се продава, или трябва рецепта?
Btw, приеха ме в групата във фейсбук и почвам и там да чета.

# 36
Аз имам рецепта за утрогестан, но реално никой до сега не ми я е поискал. България е страна на неограничените възможности 😁 🍀! Реших първия месец да пробвам със 100 , въпреки че ми казаха 200 мг., но имах някакви гранични симптоми (аха ще ме подпука ПМС).Вторият месец започнах с 200. Поставям го 10 дни от 16 ти ден на цикъла. Може би по-нататък ще пробвам и да мажа.

# 37
  • София
Аз вземам Утрогестан от Гърция. Струва ми се много висока доза 100 мг да се започне. Аз почнах постепенно от 25 до 100 с Прогестогела първо. После минах на Утрогестан 100 и 200. Слагала съм и 400, за да забавя леко МЦ. И аз ползвам от 14 ден на МЦ 10 дена. Първата седмица имах страшно главоболие, това било от започване чистене на естроген.

# 38
  • София
Благодаря за отговорите. Вие имате още цикъл (извинявам се, но не знам на каква възраст се, не целя да ви обидя), а аз съм в групата на климактериумните лелки Grin. Явно все пак ще трябва да направя консултация с АГ/Ендо.

# 39
  • София
mona77, не съм особено млада, на 49 г. съм, но си крепя МЦ все още Simple Smile Да, най-добре се консултирай с АГ, но и започни да четеш по темата, за да разбереш повече, че лекарите рядко обясняват. А ако пробваш някой от препоръчаните АГ, изписващи хормони, пиши за отзвук. Аз ще тествам за преглед, но по-нататък, че сега имам други спешни неща.

# 40
Като сте го подхванали това аг, аз да питам има ли някоя като мен дето си стои с ендометриален полип? Трета година го следя. На 0.8 см е от самото начало. Не ми създава проблеми и не се решавам да правя хистероскопия. През 2022 г правих и след нея 1 година после бяха цистити, инфекции безброй, никакви лактобактерии, страшна сухота. Направо ми скапа живота. В един момент вероятно тялото само се справи. И сега изпитвам ужас от повторение на сценария иначе отдавна да съм го махнала. Знам, изчела съм всичко по темата за полипите.
Та, въпросът ми беше, някой стоял ли е толкова дълго?

# 41
Чета ви как ползвате биоидентични прогестерони и започвам много да се изкушавам. Моите два последни цикъла бяха ужасни, след втория даже бях със задъхване като при анемия, а взимам Малтофер. Единственото, което ме спира, е, че моят гинеколог е категоричен, че при моя хормонален дисбаланс (хипофункция, инсулинова резистентност, нисък кортизол, СПКЯ), допълнителен хормон само ще влоши положението. И ви чета, и се двоумя какво да правя.

# 42
Имам приятелки, които си държат полипа, не им създава грижи.

# 43
  • София
Чета ви как ползвате биоидентични прогестерони и започвам много да се изкушавам. Моите два последни цикъла бяха ужасни, след втория даже бях със задъхване като при анемия, а взимам Малтофер. Единственото, което ме спира, е, че моят гинеколог е категоричен, че при моя хормонален дисбаланс (хипофункция, инсулинова резистентност, нисък кортизол, СПКЯ), допълнителен хормон само ще влоши положението. И ви чета, и се двоумя какво да правя.

Имам всичко без СПКЯ. Ниският кортизол го оправих тогава по схема, изписани ми от Недялкова, родих се направо. Едновременно приемах и прог. и се опитвах да оптимизирам щитовидните и да наваксам дефицит на вот. Д и желязо. Аз лично само позитиви видях от прогестерона. Не съм лекар обаче, за себе си съм го решила, след доста четенеи потвържждение след това от недялкова.

Изследвала ли си железния панел и вит. Д и Б12?

# 44
catty m, железният панел го изследвам най-редовно заради дефицита на желязо. Сега взимам Малтофер за два месеца до 15 август, на 25 август трябва да направя изследвания по искане на хематоложката ми и след това да отида при нея да видим какво ще правим.
Б12 е добре, вит. Д беше 50 преди 2 месеца, пия и двата витамина, както и още куп витамини и добавки.
Ако не е тайна - какво ти изписа Недялкова за ниския кортизол? Аз взимам отдоста време Б5, леко живнах, но има още мегдан накъде.

Общи условия

Активация на акаунт