На кофти развръзката от бързите кредити

• 293
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте! Не съм сигурна как точно трябва да формулирам въпроса и темата си, затова ще се опитам накратко. Имам много кредити – или по-скоро имах, а сега са при съдия-изпълнител. Още през 2018 г. изтеглих първия си кредит, без задни мисли и не за хазарт. Оттам нататък вземах един, изплащах друг, къде се изчиствах от всичко, къде не, но общо взето нямах проблем. Да, обаче през 2020 г. дойде пандемията и я закъсах до степен да не мога да направя нищо. Майка ми се опита да ми „помогне“, като теглеше някакви кредити, за да покрие мои, и накрая стана манджа с грозде, от която не виждам изход.
​Имам 3 кредита при съдия-изпълнител на стойност около 1600–1700 евро общо. Две от задълженията се опитвам да обслужвам редовно, но оттам нататък си нямам и на представа какво стана с другите. Има ли някакъв изход изобщо? Може ли това нещо да се обедини някъде, да се плаща на едно място и все някой ден да се изчисти? Знам, че може би на първо място трябва да пусна молба до БНБ, за да ми извадят справка от ЦКР и да видя къде и какво се дължи, но какво се прави оттам нататък? Моля за съвети! Работя за под минималната заплата и се опитвам да покривам каквото мога, но виждам, че така нещата не се получават.

# 1
И защо работиш за под минималната заплата?

Наистина ли не помниш и не пазиш документи и договори какви кредити си взимала? Писма от кредитори, уведомления от ЧСИ не си получавала? Тогава вероятно наистина ще ти трябва справка.

Под 2000 евро са много малко сума, можеш да ги оправиш с минимален потребителски кредит от банка. Или да се разбереш с ЧСИ на какви вноски ще си изплащаш задълженията. Майка ти и тя ли бързи кредити е взимала, изплаща ли вноските? Мъжът ти защо не се включва, а караш майка ти? Поне да вземе банков кредит и да изчистиш бързите кредити, и запор сигурно имаш, после да плащате само в ослите на един кредит от банката

Аз не мога да повярвам, че тия, на които им дължиш пари, не те търсят редовно, та чак и не знаеш на кого дължиш пари.

Единственото друго, за което се сещам, е да спечелиш пари от тотото, или да се пробваш под някакъв предлог да кандидатстваш в общината или при социалните, ако отговаряш на условията, за еднократна помощ за някакви инцидентно възникнали нужди, и със сумата да покриеш най-належащите си задължения.

# 2
  • Бургас
Или да предяви иск за прогласяване на договорите за недействителни (нищожни), ако са налице основания за това, каквито при доста договори за бързи кредити не липсват. В такъв случай би следвало да върне единствено получената главница, а същевременно може да се отвори възможност да претендира обратно и всичко надплатено над нея, ако има такова.

# 3
Просто ще отговоря подред на въпросите:
Работя на минимална заплата, защото съм личен асистент на майка ми. Не е нужно да обяснявам защо съм личен асистент, нали? Също така работя за тази заплата, защото на този етап само тя отговаря на времето, което мога да отделя, понеже имам и малко дете. И да – майка ми също има заеми, които изтегли за лекари и уж да внесе за някои мои.
Коя банка и има ли изобщо такава, която би отпуснала потребителски кредит на човек, който вече е даден на ЧСИ? Ако има – супер, още утре отивам и кандидатствам!
Да, и мъжът ми е имал заеми още преди да се срещнем, затова и той не е опция.
За пристигане на писма – да, пристигали са писма, че дължа. Но понеже са към няколко фирми, се губи дирята и там.
Пак казвам: като човек, който допреди това си е плащал всичко и се е занулявал, сравнително мисля, че знам горе-долу какво се прави. Но в този случай на мен лично ми се изчерпаха вариантите и възможностите. Затова и питам тук – има ли други варианти и възможности?

И защо работиш за под минималната заплата?

Наистина ли не помниш и не пазиш документи и договори какви кредити си взимала? Писма от кредитори, уведомления от ЧСИ не си получавала? Тогава вероятно наистина ще ти трябва справка.

Под 2000 евро са много малко сума, можеш да ги оправиш с минимален потребителски кредит от банка. Или да се разбереш с ЧСИ на какви вноски ще си изплащаш задълженията. Майка ти и тя ли бързи кредити е взимала, изплаща ли вноските? Мъжът ти защо не се включва, а караш майка ти? Поне да вземе банков кредит и да изчистиш бързите кредити, и запор сигурно имаш, после да плащате само в ослите на един кредит от банката

Аз не мога да повярвам, че тия, на които им дължиш пари, не те търсят редовно, та чак и не знаеш на кого дължиш пари.

Единственото друго, за което се сещам, е да спечелиш пари от тотото, или да се пробваш под някакъв предлог да кандидатстваш в общината или при социалните, ако отговаряш на условията, за еднократна помощ за някакви инцидентно възникнали нужди, и със сумата да покриеш най-належащите си задължения.

Опитах с някой на които им намерих договорите. Но в повечето случей те бяха изпреварили вече и ме бяха осъдили.

Или да предяви иск за прогласяване на договорите за недействителни (нищожни), ако са налице основания за това, каквито при доста договори за бързи кредити не липсват. В такъв случай би следвало да върне единствено получената главница, а същевременно може да се отвори възможност да претендира обратно и всичко надплатено над нея, ако има такова.

# 4
Освен да чакате да мине 10-годишната давност, друго не се сещам. Няма как да ви пипнат заплатата, така че просто ги игнорирайте.

# 5
Съмнява ме това с 10-годишната давност да важи. Колкото повече време минава, толкова по-зле ще става, ако стоиш и нищо не правиш, а ти се трупат лихви
Мъжът ти, като има кредити, отпреди да сте заедно, имате дете в градинска възраст, значи това са поне 5 години, защо да не му дадат кредит, ако си обслужва редовно кредитите? Ще рефинансира и ще вземе един по-голям кредит, с който ще покрие няколкото си малки и твоите задължения.

На твое място бих се напънала с допълнителна работа, мъжът ти още повече, да се изчистят поне тези критичните кредити и задълженията при ЧСИ. Нали разбираш, че не можеш да проимаш никакво имущество, докато си затънала в това?

# 6
  • Бургас
.

Прочетохте ли внимателно това, което Ви написах? Кои са кредиторите?
Имайте предвид нещо много важно, един договор за кредит не става нищожен автоматично. Докато не бъде оспорен по съдебен ред и съдът не прогласи неговата недействителност, той поражда действие.
Адвокатските хонорари при подобни дела обикновено не са високи, особено с оглед размера на Вашите задължения. Освен това винаги можете да договорите и резултативен хонорар, т.е. адвокатът да получи възнаграждението си при успешно приключване на делото.

# 7
Извинявам се, явно наистина не съм прочела правилно. Кредитите, за които със сигурност са ме осъдили, са: Кредисимо, Креди Йес, Стик Кредит, дъщерна фирма на Сити Кеш, Вивус. Това са поне тези, за които съм сигурна, че не съм ги платила и са ме осъдили. А в този случай, след като вече съм осъдена от тях, мога ли да изискам по някакъв начин договора и да реагирам, или вече е прекалено късно?
А за адвокати на този принцип знам – дори опитах да комуникирам с един, но след като той не разбра коя е тази дъщерна фирма на Сити Кеш, просто се отказах от този вариант.

# 8
  • Бургас
Не е задължително да е късно, но трябва възможно най-бързо да намерите адвокат, който работи с бързи кредити и потребителско право.

Първо трябва да се изискат всички съдебни дела, договори и изпълнителни дела, за да се види на какво основание сте осъдена и дали всичко е протекло законосъобразно.

Много договори на фирми за бързи кредити се обявяват от съдилищата за недействителни поради нарушения на Закона за потребителския кредит и наличие на неравноправни клаузи. В тези случаи потребителят дължи само реално получената сума, без лихви, такси, неустойки и други начисления.

Дори да има съдебно решение, не приемайте автоматично, че всичко е приключило. Нека адвокат прецени какви възможности за защита все още са налице.
Точно, за тези си мислех, че са голяма част от кредиторите... Срещу тях има осъдителни решения не 10, не 100, не 500, а над 1000 от различни съдилиша и ако кредитите ви са от 21-ва насам за мен 100% ще бъдат обяви за нищожни и ще дължите само сумата която сте издели.
Нещо повече, ако сте надплатили над тзи сума, то тя подлежи на връщане, заедно с лихвата

# 9
Не знам доколко е вярно, но съм чела, че най-често ги отменят поради прекомерно висока лихва, която противоречи на ЗПК.

# 10
  • Бургас
През последните години съдилищата масово обявяват договори за бързи кредити за недействителни, защото кредиторите често прикриват реалната цена на кредита чрез задължителни застраховки, договори за поръчителство, такси и други "допълнителни услуги". Така реалният годишен процент на разходите (ГПР) надхвърля законово допустимия или не е коректно посочен. При установяване на такива нарушения съдът приема, че потребителят дължи само чистата стойност на кредита, без лихви, такси, неустойки и други начисления.

# 11
  • София
Много тъжна ситуация. За мен трябва да се опитвате да четете или да слушате книги и да придобиете някакви знания и умения , с които да може да вземате някакви добри пари.Иначе няма как да стане.Няма решение,

# 12
  • Пловдив
През последните години съдилищата масово обявяват договори за бързи кредити за недействителни, защото кредиторите често прикриват реалната цена на кредита чрез задължителни застраховки, договори за поръчителство, такси и други "допълнителни услуги". Така реалният годишен процент на разходите (ГПР) надхвърля законово допустимия или не е коректно посочен. При установяване на такива нарушения съдът приема, че потребителят дължи само чистата стойност на кредита, без лихви, такси, неустойки и други начисления.
Обърнете внимание на това мнение - точно така е. Не всички договори са с неточно посочен ГПР, банковите кредити например са ОК, но повечето от бързите кредити са точно така. Говорете с адвокат, който да види текста на всичките договори и да прецени за кои става да предявите иск за установяване за нищожност и да не плащате повече от получената главница или съответно да искате да Ви върнат надплатеното, ако за него не е изтекла погасителната давност от пет години от плащането, и така нататък. Благодарение на това имате нелош шанс за измъкване от дълговете. Платете една консултация на адвокат, който работи облигационно право, вече има богата съдебна практика.
От кой град сте?

Цитат
Докато не бъде оспорен по съдебен ред и съдът не прогласи неговата недействителност, той поражда действие.
Формално не е така - обратно, недействителността по ЗПК е нищожност и действа по право, тоест нищожният договор изначално не поражда действие. Но, разбира се, едва ли някое дружество кредитодател ще се съобрази на практика с нищожността на договор, което то самото е съставило, преди спорът да е решен от съд, тоест ще продължи да Ви звъни и да си търси парите, докато няма решение на съд.

Последна редакция: ср, 05 авг 2026, 23:40 от Магдена

# 13
Да, за съжаление, всички са небанкови институции. Радвам се, че ми дадохте добра насока накъде да се насоча и какво да търся.
Можете ли случайно да ми препоръчате такъв адвокат, към когото да се обърна и съответно да се предприемат конкретни действия по въпроса? Иначе всички кредити са от 2018 и 2019 г., като по всички тях съм внасяла по нещо дребно и след 2020 г.

Общи условия

Активация на акаунт