Шарка

• 52
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте детето ми е на 1.11м. И пъкна един обрив днес е 4тия ден не смятах че е шарка но май точно това е и направих грешка…. Мъжа ми спи при мен чистих, сварих зелен боб та въпроса ми е дали ще раздразня шарката сега повече тъй като тя няма обрив по лицето главата гърба и т.н но сготвих имаше пара… мъжа ми спи при мен и ме е страх да не сме я раздразнили и прави ли се пита и кога на кой ден благодаря предварително!

# 1
  • София
Обривът не може да се раздразни от пара. Даже е добре да се къпе по-често детето. Остаряло е разбирането да не се къпе болният от шарка. После пъпките се подсушават с ментолов спирт.
Важно е обаче педиатърът да каже каква точно е шарката, да предпише лечение и да сложи всички контактни под карантина, за да не се разнася заразата.
Да има детето 4 дни обрив и още да не сте отишли на лекар не е добре. Често шарките са "врата" към други възпаления и не са толкова безобидни, колкото масово ги мислят.
Не виждам връзка с това къде спи бащата, стига да не претопляте детето ако спите тримата на едно легло.
Чистенето също няма връзка. Даже е добре да проветрявате и хигиенизирате по-често.
Ако под пита имате предвид прощъпалник или друго семейно събиране, определено не бива да се прави по време на карантината, защото може да заразите роднини, които не са боледували или са бременни/болни от друго и т.н.

Последна редакция: вт, 11 авг 2026, 14:14 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт