Нова учебна година, ново изнудване

• 447
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте.
 Искали ли са ви да събирате пари за да купите някакво съоръжение за детската градина?
 Тази година предлагат да се закупи нещо,което по груби изчисления ще излезе по 50,100 евро на родител. Това ,според мен е твърде много,като се има впредвид че предстоят и други разходи,както и че има хора с по 2 деца.
 Една приятелка ми беше споделила че и в нейната градина се опитвали с подобни номера,но в крайна сметка никой не се съгласил.

# 1
  • София
До момента сме събирали пари само за играчки, за моливи и лепило. Голяма покупка ни е килим за децата, защото беше много стар. Но големи съоражения не са ни карали да купуваме. Общо взето групата събира пари за общи мокри и сухи кърпи.
Сега мен друго ми прави впечатление - скъпите подаръци за всеки един празник на всички госпожи + директорката. Това ни коставаше по 4 събирания за учебна година...

# 2
До момента сме събирали пари само за играчки, за моливи и лепило. Голяма покупка ни е килим за децата, защото беше много стар. Но големи съоражения не са ни карали да купуваме. Общо взето групата събира пари за общи мокри и сухи кърпи.
Сега мен друго ми прави впечатление - скъпите подаръци за всеки един празник на всички госпожи + директорката. Това ни коставаше по 4 събирания за учебна година...
За консумативите ще се събират отделно.

# 3
Да, постоянно се събират пари и това е незаконно. Макар че директорите са си намерили вратичката- всичко купено от родителите се представя като дарение и така няма проблеми. Никой няма право да ви иска пари и не сте длъжни да давате.

# 4
  • София
Хипотетично.
Площадката на групата в градината е пред разпад. Градината няма средства да я ремонтира. Вариант 1 - децата не се извеждат или ако се извеждат, госпожите са пъдари да не се доближи нещо, което може да се счупи. Вариант 2 - започва война директор, госпожи, родители, защото общината трябва да осигури безопасно гледане на тези деца. Вариант 3 - родителите събират пари и оправят нещата за своя сметка, със собствен или заплатен труд…

Някои директори успяват да спечелят европейски проекти, чрез които да си ремонтират или “захранят” градината. Други не успяват. Някои нямат опит, други разпределят средствата за всичко на око. Малките на възраст групи имат нужда от повече хигиенни, големите деца имат нужда от други повече.
Така мога до утре да си пиша.

Не, не работя в дестка градина. Имам дете минало от ДГ и друго в момента, което е там.

# 5
Аз подозирам че нямат финанси отпуснати тази година,но все пак е редно всеки според възможностите да отдели пари.
 То не е едно.Ще има още и още.

# 6
Номера?
Пари в хазната няма и всички го знаят това.
Родителите които са решили съвсем осъзнато да имат дете, искат държавата да им го отглежда.
Да е от 8 до 18 в ДГ, да има поне 4 хранения и поне 3-ма човека които да се грижат за него.

Системата ни е супер тъпа. Хора, които работят и внасят маса пари в хазната заплащат за ЧДГ по 900-1500 Евро на месец. А и там не то връщат парите, ако детето не ходи.
В държавните градини влизат по социален критерии (тоест обикновенно родителите внасят супер малко в хазната на държавата)  и децата им се отглеждат безплатно.

Имам дете работещо и живеещо в Англия. Работят и двамата родители. Първата година на детето се полагаше ДГ платена от общината за 2 дни в седмицата. Другите или си ги плащаш сам или се спасяваш както можеш.
През втората година им отпуснаха 3 дни. Сега плащат само още два е седмицата.
Броя на дните ги увеличиха според това какво работят и какви данъци плащат.

А тук реват, че искат да направят нещо за децата им  ( на дали някой ще си го носи у дома) за 8,33 на месец.
4 Евро е една кутия цигари или кило домати.

Дописвам се: Понеже прочетох авторката назад в историята....тя просто си мрънка протов детската градина.
Та да я информирам Simple Smile Издръжката на едно дете в ДГ е 296 Евро на месец - толкова отпуска държавата.
Храната на ден е около 4 Евро. Чудя се авторката , какво готви на детето си за 4 евро - три хранения.
Та ако директорката прибира в джоба си 100 Евро на ден от храна щото надписва деца, то трябва да надписва поне две групи на ден или 30 деца. Като от 296 Евро извадим 80 , остават едни 200 Евро за заплати, консумативи, издръжка, ремонт на сградата, играчки и т.н.

Последна редакция: чт, 13 авг 2026, 19:50 от Hope for Two

# 7
Зависи за какво ви ги искат тези пари и дали вие мислите, че ще се направи нещо смислено с тях. Но в крайна сметка не сте длъжни, ако не желаете да се включвате, недейте.
Ако е нещо конкретно за децата и по никакъв начин за нечия лична облага, защо пък не.

# 8
  • Пловдив
Ние по инициатива на родителите на групата едната година пребоядисахме стаята на децата, следващата година сменихме подовата настилка.
Дали сме по 100 лв на човек всеки път.
Всички се включихме, все пак нашите деца стоят там по цял ден, а след тях ще дойдат други деца, които също ще се чувстват добре в стаята.

С оглед на това, че градината е безплатна не виждам проблем, че сме дали общо 200 лв за две години, за да облагородим средата.
Отделно сме събирали пари за разни образователни играчки и книги, отново по инициатива на родителите.

# 9
Номера?
Пари в хазната няма и всички го знаят това.
Родителите които са решили съвсем осъзнато да имат дете, искат държавата да им го отглежда.
Да е от 8 до 18 в ДГ, да има поне 4 хранения и поне 3-ма човека които да се грижат за него.

Системата ни е супер тъпа. Хора, които работят и внасят маса пари в хазната заплащат за ЧДГ по 900-1500 Евро на месец. А и там не то връщат парите, ако детето не ходи.
В държавните градини влизат по социален критерии (тоест обикновенно родителите внасят супер малко в хазната на държавата)  и децата им се отглеждат безплатно.

Имам дете работещо и живеещо в Англия. Работят и двамата родители. Първата година на детето се полагаше ДГ платена от общината за 2 дни в седмицата. Другите или си ги плащаш сам или се спасяваш както можеш.
През втората година им отпуснаха 3 дни. Сега плащат само още два е седмицата.
Броя на дните ги увеличиха според това какво работят и какви данъци плащат.

А тук реват, че искат да направят нещо за децата им  ( на дали някой ще си го носи у дома) за 8,33 на месец.
4 Евро е една кутия цигари или кило домати.

Дописвам се: Понеже прочетох авторката назад в историята....тя просто си мрънка протов детската градина.
Та да я информирам Simple Smile Издръжката на едно дете в ДГ е 296 Евро на месец - толкова отпуска държавата.
Храната на ден е около 4 Евро. Чудя се авторката , какво готви на детето си за 4 евро - три хранения.
Та ако директорката прибира в джоба си 100 Евро на ден от храна щото надписва деца, то трябва да надписва поне две групи на ден или 30 деца. Като от 296 Евро извадим 80 , остават едни 200 Евро за заплати, консумативи, издръжка, ремонт на сградата, играчки и т.н.
Като искате безплатна градина ,връщайте се в България.Тук е безплатно ,само дето заплатите са малки,а много от нещата са по-скъпи от Англия.Само наем не плащаме и май цигарите и алкохола са по-евтини.
 Храна,дрехи,лекарства всичко е много по-скъпо.Минималната е 480 чисто,на месец по 100 евро по лекари и лекствта може да заминат.Да облечеш детето за сезона ,едни обувки са 40,50,едва ли с един чифт ще изкара,евтини дрехи все се намират,но и там е сериозна сума.Ако имаш 2 деца за подготовка , за консумативи,да отделиш и по 50,100 евро,то си се трупа.Било 8 евро на месец, обаче наведнъж трябва да ги дадеш.
 И  по 290 евро да е на месец издръжката на дете ,10 деца да води колко ще събере за месец? И дразнещо е да демонстрира цялата и фамилия доста добър стандарт,а да трябва да се събиат пари.
Тук всеки лапа по веригата и е добре известно.
 Знам колко е дразнещо социалки да не работят и да ползват всички привилегии и да живеят по-добре от работещите,но такава е системата в Англия.
  Тук народа доста обедня, та всяко искане на пари си е удар по джоба и трябва да се лишиш от жизнено важни неща.Не от почивки или излизания,нито от глезотии.

# 10
А не можеш ли да откажеш?
Ще те одумват и толкова. Най- вероятно, ако един родител се запъне ще се появят и други.
Моя приятелка премести детето си в частна градина точно от подобно изнудване.

# 11
Здравейте.
 Искали ли са ви да събирате пари за да купите някакво съоръжение за детската градина?
 Тази година предлагат да се закупи нещо,което по груби изчисления ще излезе по 50,100 евро на родител. Това ,според мен е твърде много,като се има впредвид че предстоят и други разходи,както и че има хора с по 2 деца.
 Една приятелка ми беше споделила че и в нейната градина се опитвали с подобни номера,но в крайна сметка никой не се съгласил.
За съоражения  в двора ( катерушки, пързалки и др. ) знам ДГ, за които са искали. Става въпрос за София. В градината, където беше дъщеря ми, сега другото ми дете, засега не са споменавали за такива. Но събирахме за неща, които ще са в полза на децата. Закупихме играчки и други неща, с които да се занимават.
Това беше по инициатива на родителите. Миналата година събирахме по 100 лева, включваща и застраховки, театри, подаръци, консумативи и други неща, ако се наложи.
Държавните градини ги направиха безплатни и мисля, че това е голям плюс за родителите.

# 12
Хипотетично.
Площадката на групата в градината е пред разпад. Градината няма средства да я ремонтира. Вариант 1 - децата не се извеждат или ако се извеждат, госпожите са пъдари да не се доближи нещо, което може да се счупи. Вариант 2 - започва война директор, госпожи, родители, защото общината трябва да осигури безопасно гледане на тези деца. Вариант 3 - родителите събират пари и оправят нещата за своя сметка, със собствен или заплатен труд…

Някои директори успяват да спечелят европейски проекти, чрез които да си ремонтират или “захранят” градината. Други не успяват. Някои нямат опит, други разпределят средствата за всичко на око. Малките на възраст групи имат нужда от повече хигиенни, големите деца имат нужда от други повече.
Така мога до утре да си пиша.

Не, не работя в дестка градина. Имам дете минало от ДГ и друго в момента, което е там.

Да, при нас точно от проекти имаха отпуснати над 100 милиона лева и не са искали нищо, освен лични вещи за детето - пантофи, дрешки, хавлиена кърпа... Разбира се, искали са пари за театър, английски, танци, таекуондо, за снимки и пр., но те не отиват в градината.

# 13
В градината на малкото ни дете (общинска) не сме събирали пари за поддръжка. Като имам предвид, че синът ни изкара в нея сумарно за 4 години 4 месеца, сериозно бих се въздържала. Приключихме с нея. В училището на дъщерята в 5 клас искаха да сме купели климатик. Никой не се "нави" и не купихме. Не смятам, че това е разход, който аз като родител трябва да поема. Подаръците са друга "бира". И там мноого се ядосвах. Но пък малкият пропусна всички тържества по завършването след тежка пневмония март - април, та не съм участвала в общата "лудост".

# 14
В градината на малкото ни дете (общинска) не сме събирали пари за поддръжка. Като имам предвид, че синът ни изкара в нея сумарно за 4 години 4 месеца, сериозно бих се въздържала. Приключихме с нея. В училището на дъщерята в 5 клас искаха да сме купели климатик. Никой не се "нави" и не купихме. Не смятам, че това е разход, който аз като родител трябва да поема. Подаръците са друга "бира". И там мноого се ядосвах. Но пък малкият пропусна всички тържества по завършването след тежка пневмония март - април, та не съм участвала в общата "лудост".

Нямам общо с никоя ДГ Simple Smile

Но много се радвам на такъв тип постове Simple Smile
Правилно не сте купили климатик, що пък децата да не секат у жегата на 30 градуса. А докато пуснат парното, защо да не учат с якета.  Ако запишете детето на някоя школа, предполагам и там ще очаквате да няма климатик Simple Smile

500 Евро (климатик) /25 деца = 20 Евро на дете - за три години от 5-7 клас - по 6,66 Евро на дете на година.
Супер яко сте спестили Simple Smile

Другата "бира" трудно се коментира Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт