Нова учебна година, ново изнудване

• 494
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
В градината на малкото ни дете (общинска) не сме събирали пари за поддръжка. Като имам предвид, че синът ни изкара в нея сумарно за 4 години 4 месеца, сериозно бих се въздържала. Приключихме с нея. В училището на дъщерята в 5 клас искаха да сме купели климатик. Никой не се "нави" и не купихме. Не смятам, че това е разход, който аз като родител трябва да поема. Подаръците са друга "бира". И там мноого се ядосвах. Но пък малкият пропусна всички тържества по завършването след тежка пневмония март - април, та не съм участвала в общата "лудост".

Нямам общо с никоя ДГ Simple Smile

Но много се радвам на такъв тип постове Simple Smile
Правилно не сте купили климатик, що пък децата да не секат у жегата на 30 градуса. А докато пуснат парното, защо да не учат с якета.  Ако запишете детето на някоя школа, предполагам и там ще очаквате да няма климатик Simple Smile

500 Евро (климатик) /25 деца = 20 Евро на дете - за три години от 5-7 клас - по 6,66 Евро на дете на година.
Супер яко сте спестили Simple Smile

Другата "бира" трудно се коментира Simple Smile
Децата не учат с якета, къде мислите, че е България?
Как разпределям бюджета си е семеен въпрос. Не знах, че трябва да се отчитам на Вас!
По тази логика упителите също могат да съберат пари и да купят климатик за учебното заведение.  За 10 години употреба ще им се събира по 4 евро на месец. Но аз не правя подобни предложения на родителските срещи.

Пп, след кмиматика предолагам трябва да събирам средства и за ток?

# 16
  • Sofia
Подкрепям изцяло Хоуп. Голяяяяяма грешка беше да махнат таксите. Трябваше да са поне 100 евро на месец . Все се чудя защо хората си причиняват неудобството да правят деца  , на които не могат да осигурят мокри кърпи за дг.

# 17
  • София
С тия 60лв си мислите, че не изнудваха родителите ли?

# 18
В градината на малкото ни дете (общинска) не сме събирали пари за поддръжка. Като имам предвид, че синът ни изкара в нея сумарно за 4 години 4 месеца, сериозно бих се въздържала. Приключихме с нея. В училището на дъщерята в 5 клас искаха да сме купели климатик. Никой не се "нави" и не купихме. Не смятам, че това е разход, който аз като родител трябва да поема. Подаръците са друга "бира". И там мноого се ядосвах. Но пък малкият пропусна всички тържества по завършването след тежка пневмония март - април, та не съм участвала в общата "лудост".

Нямам общо с никоя ДГ Simple Smile

Но много се радвам на такъв тип постове Simple Smile
Правилно не сте купили климатик, що пък децата да не секат у жегата на 30 градуса. А докато пуснат парното, защо да не учат с якета.  Ако запишете детето на някоя школа, предполагам и там ще очаквате да няма климатик Simple Smile

500 Евро (климатик) /25 деца = 20 Евро на дете - за три години от 5-7 клас - по 6,66 Евро на дете на година.
Супер яко сте спестили Simple Smile

Другата "бира" трудно се коментира Simple Smile
Децата не учат с якета, къде мислите, че е България?
Как разпределям бюджета си е семеен въпрос. Не знах, че трябва да се отчитам на Вас!
По тази логика упителите също могат да съберат пари и да купят климатик за учебното заведение.  За 10 години употреба ще им се събира по 4 евро на месец. Но аз не правя подобни предложения на родителските срещи.

Пп, след кмиматика предолагам трябва да събирам средства и за ток?

Във всяко Софийско училище поне седмица преди да пуснат парното. Няколко дни след зимната ваканция и поне още няколко след като спрат парното.

Явно за вас училището е за учителите а не за децата. Wink

Ами може и в един момент да се окаже, че и за ток ще събираме. Като чакаме държавата да ни гледа децата от ясла, през ДГ, училище, гимназия.

# 19
Реално не е било предвидено че летата ще станат по-горещи.Може би си има нужда от климатици, които държавата няма да осигури,но има и друго.За много деца климатиците са вредни.Астматици,деца с алергии.Вкъщи почти не пускам климатик,а ми се иска.Може би много родители затова не са пожелали.

# 20
  • SF
Знам, че общината, градовете, държавата трябва да осигурят пътища, околна среда, цветя пред блоковете, висящи кашпи по улиците, всичко красиво и чисто. Но като виждаме, че общината не дава, защо да не се хванем ние и да го направим с някакви дребни суми.
Най-бедните няма да дават нищо, въпреки че те ще го ползват най-много, а не работещите. Имам предвид да почистим градинките, да боядисаме пейките, да изрежем старите изгнили катерушки, а ако не са, да ги боядисаме и обезопасим със специални настилки.
То си е за нас. Това е нашата среда, ние живеем там, ние газим по разместените плочки всеки ден. Жените плочки няма да редят, но могат да сложат пред всеки вход по две делви с петунии. На разбитите тротоари само делви липсват, съответно първо те трябва да се оправят, стъпалата към входовете, другите отстрани на блока, да се почистят боклуци, листа, пластмасарии.
Чакаме на общината. Общината нехае и ние правим като нея. Всеки се възмущава, че е мръсно, че е старо, че стърчи, но никой не се заема да го махне, ако му пречи, да освободи по този начин още едно паркомясто или място за пейка с масичка за шах или някакъв друг креативен кът.

# 21
Между другото не е само български патент да се събират пари по детските градини. И в други държави се прави под формата на дарение от родителите. Може би организирането е малко по-различно, може да има инициативни комитети за това, за да е по-прозрачно и ясно. Т.е. може да се прави по-културно, но общо взето в същността си е същото. Ако родителите преценят, че нещо ще е добре за децата им и ще се ползва само от тях, няма нищо лошо според мен. Но пак казвам - много зависи за какво е. И колко често е. Всичко трябва да е в някакви разумни граници. На нас в детската градина и в основното училище нищо не са ни искали (освен в детската малко консумативи като листове, флумастери и пр.) и едва сега първата година в гимназията само купихме шкафчета за стаята, че нямаше. Ние, родителите така решихме, че ще е по-удобно за децата. Не е за учителите, не е за директорите, не е за чистачките - те неща там не си държат. И се радвам, че и другите деца след нашите ще ги ползват. Това е единственото по-значително нещо, което сме правили. Обаче ако ме бяха муфтили често и за неща, които считам за глупости, сигурно и аз щях да роптая.

Според мен най-важно е честно, ясно и културно да си заявиш позицията пред другите родители. Например - "тази сума за моето семейство не е малка, нямам възможност да отделя в момента". Няма нищо срамно в това. Или пък "смятам, че това е излишна покупка". Или "това е работа на управата, не на родителите".

Общи условия

Активация на акаунт