Студенти в Нидерландия - 29

• 21 959
  • 462
  •   2
Отговори
# 240
  • Габрово
Хм, много интересно. На мен ми отказаха и за 05.01 и за закъснението на 06.01. Това директно през сърбите. Пробвах и през посредник, те пък изобщо спряха да пишат. 🙄
Той реши да оспори само полета м/у София и Белград, който много се омота. За следващия от Белград до Амстердам не е имал претенции, защото го били настанали в хотел и щяло да е много нахално от негова страна...

# 241
  • София
Хм, много интересно. На мен ми отказаха и за 05.01 и за закъснението на 06.01. Това директно през сърбите. Пробвах и през посредник, те пък изобщо спряха да пишат. 🙄
Той реши да оспори само полета м/у София и Белград, който много се омота. За следващия от Белград до Амстердам не е имал претенции, защото го били настанали в хотел и щяло да е много нахално от негова страна...
Това за 05.01 ли? Мен по-скоро ме е яд за закъснението на 06.01, когато пак си отвисяха на летището, а други полети излитаха. През сърбите ли клеймна директно?

Последна редакция: сб, 05 сеп 2026, 11:28 от bibi

# 242
  • Габрово
Това за 05.01 ли? Мен по-скоро ме е яд за закъснението на 06.01, когато пак си отвисяха на летището, а други полети излитаха. През сърбите ли клеймна директно?
Да, за 5.01. Той беше от нещастните извозени до хотел посред нощ на 5 срещу 6.01. Даже единият хотел не могли да поемат всички, и той и още няколко в следващ... абе пристигна по никое време да спи. Но пък на 6.01 те излетяха преди другата БГ група, които бяха пристигнали първи на 5.01 в Белград... явно защото бяха останали сравнително по-гладни и по-прецакани от другата групичка... но това си е мод тълкуване де... какво е било в сръбските глави никой не знае. И да - директно си клеймна към сърбите.

# 243
  • София
В полета в 5 сутринта ли беше Сф-Белгр?

# 244
Скрит текст:
Edit за магистратурите:
1. Делфт -2 магистратури са с 1 такса.В момента приятел на щерката ги кара така.
2. Тилбург - 2 магистратури с разлика от 2 квартила в започването МАЙ ще е повече от 1 такса. Щерката ще си урежда среща с учебен отдел за да го изясни на 100%
Най-добре да пита, защото не е ясно дали са в едно или в различни направления.
Ясно е, че:
1. Докато учи едновременно плаща само 1 такса за двете.
2. Ако завърши едната, таксата за втората е различна, ако:
   2.1. ако са две специализации в рамките на една и съща бакалавърска или магистърска програма - плаща ниската такса до края на учебната година, в която е завършила първата програма. За остатъкът (ако има такъв) се плаща висока такса.
   2.2 Различни Б/М програми - след завършване на 1вата, за втората плаща само 1 такса, ако останете записани и да продължите записването си за тази друга програма през следващите академични години без прекъсване.

Но като се замисля, може да се разтегне завършването и на първата (да остане 1 изпит) и пак ще се плаща 1 такса. Но е въпрос на конкретни сметки кое е по-изгодно.
Е, точно това се опита да ми обясни и тя, че трябва да внимава да остави поне 1 изпит от първата магистратура и то от първия квартил (защо бЪш от него - не знам) и да върви паралелно с втората. Ще ходи да пита задължително. Абе, по тънък лед ходим, защото пък другата сметка е да ползва възможно най-дълго студентската квартира, която може да ползва, докато е студент + още 6 м.
И тук трябва питане. За някое от всички студентски настанявания бях чела, че за да има право да го ползва, трябва да учи някакъв минимум кредити, май 50%=30 кредита.
Тя с 2 магистратури, дет' се казва поне 4 години ще има минимума, за да ползва квартирата.

Почвам да разбирам, защо холандците разтягат висшето и защо ДУО поставя таван от 10 г. бакалавър, отделно магистър. Simple Smile

# 245
  • Габрово
Не. В следобеден час беше... но излетя чак вечерта от София. След това последва висене на летището в Белград до посред нощ. И чак в малките часове на нощта ги настаниха в хотел

# 246
  • София
Не. В следобеден час беше... но излетя чак вечерта от София. След това последва висене на летището в Белград до посред нощ. И чак в малките часове на нощта ги настаниха в хотел
Ясно. Говорим за различни полети. Сори за спама.

# 247
И нашите коледни пътувания ги купи още през лятната ваканция.
В този ред на мисли - някой от миналогодишната сага с прибирането към NL през Белград потърси ли си обезщетение? Синът ми се пробва без никакви очаквания и през лятото го зарадваха с доста добро обезщетение сърбите 😃 Вече им е фен!

Моята щерка беше сред потърпевшите, тя също подаде някакви претенции, но не мисля, че нещо й признаха (но и не съм питала). При нея имаше проблеми и на отиване, и на връщане. Закле се, че никога повече няма да пътува със Сръбските авиолинии.
Интересно, как се е преборил синът ви - сам или с някоя компания?

# 248
Здравейте! Интересувам се от информация свързана с изучаване на мтематика и финанси в Ротердам, Амстердам и Гьоринген. И обучение, реализация и битовизми  всичко. Ще съм благодарна .

# 249
Какво точно питате?

# 250
Inspirations, в сайтовете на избраните университети има голяма част от интерисуващата ви информация. Освен това понякога има промени така, че е добре да се проверява информацията за конкретната година в която се кандидатсва.
Относно реализацията, надявам се да се реализират и усилията да имат смисъл, но нищо не е гарантирано.

# 251
Само да кажа, че с този изкуствен интелект реализацията в много области изобщо не е ясна. Освен студентката, имам и по-малка дъщеря. Изобщо вече не я карам да учи. Не че й се учи, де, ама вече не си правя и устата. Знам ли какво ще е след 5 години. А след 10?

# 252
  • Габрово
Интересно, как се е преборил синът ви - сам или с някоя компания?

Сам - директно писа. Не очакваше нищо да се случи. Даже беше забравил... Не мисля, че някога простосмъртните потърпевши пътници ще схванат как точно процедират компаниите, когато трябва да изплатят обезщетения...

# 253
     Синът ми има намерение да кандидатства математика и финанси.    Информацията на сайтовете е прочетена, разбира се, но ми се иска да разбера личния опит на родители и най-вече на самите студенти, които вече учат или са завършили подобна специaлност. Ще съм  благодарна ако някой сподели- Как е обучението доволни ли са от избора си, биха ли отново избрали тази специалност, лесно ли намират стажове и др.         
 Търся не толкова официалната информация, колкото вашата гледна точка, като родители и реалния опит на децата ви.                                         

# 254
Записвам се и аз при вас, вече като майка на първокурсник в Леуварден, Creative Business.  Чета с интерес всяка информация, която споделяте. Поздрави и успех на всички деца!

Общи условия

Активация на акаунт