Евровизия (тема 38) - Burgas 2027

• 5 299
  • 227
  •   10
Отговори
# 150
Според мен не битовизмите, а безопасността е най-големият проблем. От една страна, не знам как Бургас ще се чувства като му се изсипят десетки хиляди гейове от цяла Европа. От друга страна, не знам как те ще се чувстват без информация за LGBT-friendly барове, кафета и ресторанти. Тези по принцип са обозначени в google maps в по-голямата част на Европа.

Второ, живеем в МНОГО проблеми времена. Аз от години се притеснявам за възможността от терористичен атентат по време на Евровизия. Бургас има много лош опит в тази насока, за съжаление.. Дано да вземат сигурността на сериозно и дано от Евровизия имат разработени концепции в тази насока, с които да задължат домакина. Във Виена достъпът до Евроселището беше обвързан с МНОГО изисквания (без чанти, по-големи от формат А4, бутилки, без вода, чадъри и още една камара неща).

# 151
Евровизия е твърде голяма хапка за малък град като Бургас и каквито и предположения могат да  имат феновете на Бургас, изпълнението обикновено куца.
Естествено че е голяма хапка - цялата държава трябва да е зад Бургас. България е домакин, не само града.
Ето това е най точния и безпристрастен коментар! Цялата държава трябва да е зад Бургас! Да пропуснем поне този път ужасният си български манталитет!
Всички курорти и градчета около Бургас,са почти свързани ! Да не говорим,че и светофарите не са толкова много много,по тая причина! Едни десет километра с два светофара,май се изминават по бързо от десет километра с десет светофара в претъпкания град.!
Не съм от Бургас,не съм и от София! От България съм.
Но къде от България си?
От Варна съм! Но съм абсолютно наясно,че във Варна в настоящия момент нищо хубаво не може да се случи!

# 152
Този фактор щеше да е проблем и в София честно казано. Да, Бургас имаше онзи пословичен прайд, който приключи с изгаряне на знамена и замерване на присъстващите с камъни, но пък София си има агитките, които само чакат да създадат смут. Ако полицията си свърши работата според мен проблеми не трябва да има. В същото време, ако пък някой отгоре (не Господ 😁) има за цел да тръгне някоя провокация точно по тази линия като на този прайд в Бургас, както се случи и тогава, полицаите може да не си свършат работата. Надявам се разумът да надделее обаче и политическите игрички с цел провокация да си останат захлупени някъде, защото отзвукът няма да е приятен.

За мен като теглиш чертата в който и град да беше поставено домакинството, щеше да се сблъска със сходни проблеми. За Бургас най-уникалният проблем сравнено със София и Варна е наистина летището и по-точно липсата на много полети/връзки, но мисля Clouded даде интересно предложение - че може би от EBU всъщност целят именно нещо такова. По-малък мащаб на събитието, за да се покаже, че всеки може да домакинства, а не държави да се страхуват да спечелят, че да не се окаже, че ще трябва да домакинстват. Така че има вероятност не просто всички да са наясно, че трудно ще се привлекат 50 000 до 200 000 хиляди посетители в Бургас, а реално да се цели показно, че модерната Евровизия може да се проведе и в по-скромни мащаби.

# 153
Кметът на Бургас е предложил на кметовете на останалите градове-кандидати да работят заедно, за да можем да представим България пред света на ниво. Ще има доста съпътстващи събития и нали идеята е чужденците да научат за България, да дойдат и да поискат да се върнат. Много хейт се изсипа, веднъж поне можем да сме обединени! Не знам кой и защо е решил, че бургазлии мразят София и софиянци, това изобщо не е вярно, в крайна сметка всички сме българи.

# 154
  • София
Няма само една истина Simple Smile (Това поне важи за у нас с нашите си политици, медии, блюдолизци, тунеядци и шуробаджанаци на всякакво ниво.)
Та (както и други писаха), ако бяха публикували кандидатурите на Сф и Бс щяхме да коментираме конкретни заложени ситуации или бъдещи намерения. Но не.

Бургас е прекрасен град с желязно в своята ефективност управление. Кандидатурата на града е била чудовищните 80 страници, зад които прозира искреният стремеж явният избор да бъде обърнат и "Евровизия" в крайна сметка да акостира на Черно море.
Ако Димитър Николов знаеше, че ще спечелим "Евровизия", досега да е построил и зала, и летище, и медиен център, и градче. Но не знаеше, затова построи само детска болница.
(Д.Любомирова, "актуално.ком")
Скрит текст:
/.../ ... обаче е необходимо едно много важно условие. Да не са верни спекулациите за политическа намеса в избора. Защото предизборните маневри и политическият алъш-вериш може да струват скъпо на имиджа на страната, ако се окаже, че действително са били основният мотиватор зад решението за домакинство. За доброто на всички ни се надяваме Бургас да е избран заради амбицията и визията му, а не заради нечии политически игри. - пише още същият автор, само че тук ежедневно всичко е политика и демагогия (и направо е трудно вече да не повярваш, че има конспирация една по-малка група да разедини и насъска помежду им другата огромна група от обитаващите територията).

Даже аз като софиянец вече не ща и да го мисля г-на Терзиев, понеже познавам малко по-изотвътре поне едно направление от дейността на СО и виждам за 3 години, че той и екипа му са като първокласници на олимпиада по административно управление за гимназисти. И не мисля, че ние - търсещите само отговори - политиканстваме. Тия дето сме си ги избрали, обаче само това правят. Те само това и могат.
Скрит текст:
Карлос Контрера поздрави кмета Димитър Николов и екипа му. Провеждането на „Евровизия“ в морския град ще бъде изключително добра възможност за Бургас като туристическа дестинация, както и за икономиката на целия регион – Бургас, Ямбол и Сливен, заяви общинският съветник. Според него обаче вместо да търси „скрит план“ срещу София, от ППДБ трябва да си зададат много по-прост въпрос – как така два града, управлявани от тях - София и Варна, не успяха да спечелят домакинството.
По думите му проблемът не е в това, че „Евровизия“ ще бъде в Бургас, напротив градът заслужено трябва да бъде поздравен. Проблемът е, че столичната администрация очевидно не си задава въпроса защо един огромен европейски форум подмина столицата и отиде на морето. ("факти.бг")
И всичко това като лавина се спуска надолу в човешкото море. Ако някой много се е комплексирал, че не е "умнокрасив", негова си работа. Говори за интелектуалния му багаж.
Полека лека и вероятно не докрай ще разберем, че Бургаския екип се е подготвил и представил по-добре. От Терзиевия екип, който и на работата си в Общината гледа като на чуден паноптикум, дето години вече не успя да разгадае. Ще има неуредици вероятно; каквото могат - ще го разрешат и изгладят. Снощи в една от ТВ-емисиите някой каза, че EBU това, което правят си е бизнес и те го могат. За зрителите ЕВ е фестивал, конкурс, срещи, веселие. Но за екипа зад ЕВ си е бизнес начинание и те изкарват пари от него.
Няма да ми е злобничко-гот, когато догодина видя, че нещо не е наред. Ще ме е яд. Понеже ЕВ е мисия за държавата - обаче държава в територията от времето на буржоазията преди ВСВ няма.

ПП. Протестът - разбира се - не се е състоял. Въпросите си остават:
Скрит текст:
Организаторите настояха в социалните мрежи БНТ да публикува критериите, тежестта им и оценките на двата финални града, за да стане ясно как е взето решението. Демонстрацията не е насочена срещу Бургас, а цели повече прозрачност и отговор на въпроса защо София е била пренебрегната въпреки по-големия си транспортен, инфраструктурен и организационен капацитет.
Въпреки заявките в социалните мрежи, протест пред сградата на Българската национална телевизия (БНТ) в София не се състоя. Събитието трябваше да започне в 18:00 часа, но в продължение на един час след уговорения час на пространството пред сградата имаше само журналисти и представители на медии, пише GlasNews.
https://fakti.bg/bulgaria/1074513-vapreki-prizivite-protest-pred … vizia-ne-zapochna

EBU просто трябваше да усетят/научат, че за Българската ЕВ е най-добре репетициите да са в Пд, Търново, Гела, край Побитите камъни; полуфиналите - в Бс и Вн, а финалът в Сф. Ето Инфантилино ще прави Световно по футбол на 3 континента, ама тия още я карат по старому. Simple Smile

Хубави почивни дни на всички. Еврогларусът вече е разперил крила, но има доста да лети, докато кацне където трябва догодина.

Последна редакция: сб, 15 авг 2026, 11:08 от EmBrother

# 155
Ако вместо да дърпаме защо тук, а не там, се концентрираме върху мащаба на това, което ще домакинстваме, ще разберем че то не е по силите на само един град, дори София.
Преди 2 г във Варшава, на двоен концерт на Металика, не можахме да седнем никъде, изобщо, ни обяд, ни вечеря. И стрийт фууда беше с километрични опашки. 70 000 фена и милионна Варшава. Тук трябва да се предвидят поне няколко големи фуд&дринк зони. И да се привлекат производители. Същото важи и за допълнителни тоалетни.
Секюритито силно се надявам да се обезпечи от EBU, като опитни в такива събития.
Също и транспортна схема, карта и сайт на всички спирки, венюта и места.
Дано ни четат организаторите.

# 156
  • SF
Аз, но не казах, че така аз съм го решила.
Не само софиянци не харесват, по принцип са си хейт ориентирани.
Идват шведки в чейнджбюрото и искат да им се обменят крони. Дават едра банкнота. Отвътре се чува "Ноу! Ноу крони!". Шведките не разбраха защо няма да им обменят парите и си тръгват, чудейки се какво стана. Жената от гишето започва да ми обяснява на мене и на колежката си "шведски свине! Идва ми с голяма банкнота! Аз какво да ги правя после тези крони! На кого да ги дам! Кой ще ми ги купи!". И подобни примери мога да дам колкото щеш! Разговори между рецепционистки също. Лош английски, начумерен поглед и всички са свине, дошли да се напиват!
Знам, че има и калпави туристи, и тъпи софиянци, но бургаското обслужване съм го определила като най-посредственото и неприятното от цялата страна. И да, правя разлика от лошо обслужване в някой родопски град, където хората не знаят, толкова си могат и претенциозното бургазлийско поведение на собственик на бар и любовницата му.

# 157
Обяснява за местата в залата, че ще бъдат около 5000 души, статисти
E това са глупости. Винаги билетите свършват бързо и залите са пълни, колкото и скъпи да са билетите.

# 158
Аз, но не казах, че така аз съм го решила.
Не само софиянци не харесват, по принцип са си хейт ориентирани.
Идват шведки в чейнджбюрото и искат да им се обменят крони. Дават едра банкнота. Отвътре се чува "Ноу! Ноу крони!". Шведките не разбраха защо няма да им обменят парите и си тръгват, чудейки се какво стана. Жената от гишето започва да ми обяснява на мене и на колежката си "шведски свине! Идва ми с голяма банкнота! Аз какво да ги правя после тези крони! На кого да ги дам! Кой ще ми ги купи!". И подобни примери мога да дам колкото щеш! Разговори между рецепционистки също. Лош английски, начумерен поглед и всички са свине, дошли да се напиват!
Знам, че има и калпави туристи, и тъпи софиянци, но бургаското обслужване съм го определила като най-посредственото и неприятното от цялата страна. И да, правя разлика от лошо обслужване в някой родопски град, където хората не знаят, толкова си могат и претенциозното бургазлийско поведение на собственик на бар и любовницата му.
Всяко стадо си има мърша, а и като цяло, българите сме си хейт ориентирани. И аз съм била свидетел на отвратителни случки в София, но това не определя мнението ми за града и хората.
Ходила съм на среща с кмета на Бургас в приемния му ден. Във фоайето виси табела: "За служителите на Община Бургас не съществуват думите "Не знам", "Не мога", "Не разбирам", нещо в този дух беше и че служителите са в услуга на гражданите. Във връзка с моя проблем веднага беше привикан заместник-кмета и още един служител. Докато се върна вкъщи, пред вратата вече ме чакаха три служителки на общината и проблемът ми беше разрешен за по-малко от 24 часа. Е, как да не го харесвам такъв кмет?!

# 159
Без значение кой щеше да бъде града, щеше да има трудности и предизвикателства към организаторите. Сега е важно всички да се впрегнат в работа, така че спокойно и на време да се случват нещата.
Залата ще се префасонира отвътре и с презумпцията, че ще се използва за Лигата на нациите 2027, като се предвижда добавянето на допълнителни трибуни откъм късите страни на залата(за мачовете).

# 160
  • София
Имаме достатъчно време да организираме нещо хубаво и да оставим всички с добро впечатление. Дано не се изложим, това е голям шанс и за туризма ни и за страната ни.

Предпочитах София да бъде домакин. Успех на Бургас - ще им е нужен.

# 161
Мнение на френд, който разбира уж от xотелиерство:

Относно астрономическите цени в Booking и Airbnb за Бургас – това е чиста математика и динамично ценообразуване (Dynamic Pricing):
Експлозия в търсенето: Хиляди хора от цяла Европа търсят наведнъж.
Автоматичен скок: Алгоритмите отчитат стократен интерес и автоматично вдигат цените.
Изкуствен дефицит: Тъй като над 90% от хотелите още не са отворили календарите си за 2027 г., софтуерът отчита "почти 100% заетост" и праща цените в космоса.

# 162
  • Glasgow
Като самолетните билети е, динамично ценообразуване. Хората по света са свикнали с това, че когато има събитие- конференция, концерт, мач и т.н цените могат да са десеторно по високи. Неприятно, но даже късно се ориентираха в България.

# 163
Четох, че в Базел по време на Евровизия цените на нощувките се били вдигнали между 3 и 5 пъти, във Виена - около три пъти.

# 164
  • Glasgow
В Ливърпул на места много повече от 5 и пак беше пълно.

Общи условия

Активация на акаунт