🏋Как тренирам - 34 💪

• 3 420
  • 81
  •   2
Отговори
# 30
Час и половина кардио всеки ден е много по мое мнение, но е най-важно човек как се чувства и какво иска да постигне.

Аз си тренирам през ден, комбинирано, нищо различно от това което съм споделяла 🙂

# 31
  • Шоплука
Всъщност час и половина кардио не е много, ние водим доста заседнал начин на живот, градските хора, за много хора на физическият труд това си е съвсем нормално, даже слабо натоварване.

Този подкаст исках да споделя с вас, на който му е интересно, според мен е много интересен

https://www.youtube.com/watch?v=PAwN_SG33Xw

# 32
Не обичам кардио и почти не правя, особено сега лятото, когато няма спасение от жегата дори с климатиците в залата. Като е по-студено, треньора успява да ме изнуди по 15мин след тренировка на stair master-a.
Обаче - ходя много пеша, мин 10-15к крачки на ден, може би затова успявам да държа топ ниво на VO2 max, въпреки че тренирам само силово.
Не смятам, че кардиото има значение за свалянето на мазнини, мисля е ясно на всички - калориен дефицит си трябва. Пък кой как ще го постигне - според преференциите Wink

Vetrena, чакам да споделиш за декса резултатите Simple Smile
RMR правих миналата година, тази само декса и VO2, т.к не очаквам особено да ми се е променил метаболизма. VO2 ми беше абсолютно същото, така че оттук нататък смятам само веднъж годишно декса да сравнявам.

Аз пак съм на море, последните 5 дни без тренировки, но поне като съм в Сф съм всеки ден в залата. Тези дни ми се насъбраха много партита и недоспиване, та включих малко джънк за енергия, което не ми се беше случвало от доста месеци.
Нямам търпение да дойде есента и да се кротна малко ...

# 33
  • Г. О.
Момичета, здравейте. Аз си ви чета, но не съм се включвала, трупам знания от споделеното от вас. Сега да се представя: на 40 г. съм, височина 162 см и тегло 59 кг, като ми се иска да смъкна няколко килограма. Като цяло съм яка и стегната, имам мускулна маса, но за съжаление е покрита с мазнина и не се харесвам. Обичам да правя правя кардио, не само силова тренировка, но често след тежестите нямам сили за кардио. Чела съм, че се прави след тренировка, а не преди това. Сега идва моят въпрос - какво мислите за двуразовите тренировки? Някоя от вас тренира ли така - сутрин кардио, вечер силово (или обратно), разбира се, не всеки ден? Преди време познат ме беше наплашил, че сърцето ми няма да издържи, ако тренирам така, затова не смея, но от друга страна имам сили и желание.

# 34
Много хора тренират през седмицата за тонус и подържане на форма, защото нямат възможност да практикуват любимите си активности на открито.
Не за маса или за отслабване, а за да са в кондиция след Х дни когато ще стигнат някъде си.

# 35
  • Шоплука
Нефертити сърцето ако е здрав мотор никакви тренировки няма да го съборят.

Принципа на кардио след силова е пълно изчерпване на гликогена в мускулите - има хиляди за и против.
Както писах всичко е супер индивидуално. При мен в началото силовата освобождаваше яко адреналин и даже след тежки турове се мятах както побъркана на пътеката, степера и гребният тренажор и излизах на 4 крака от залата.
На следващият ден бях труп, с адска мускулна треска, обаче сърце юнашко не трае, ама пак се замъквах в залата за още кардио.
Каквото и да ядях и пиех започна ударно отслабване - 18 кг свалих, въпреки, че пиех. Джънк не пипах никакъв, нито нищо сладко освен бонбон черен шоколад на Линд.
Тялото ми рязко дръпна с визията, направо не можех да се позная / между другото четох, че едно от полярностите, които се редуват - ултра активност, с тотална ленност е една от признаците на пред-менопаузата/. Свалих повече от 8 см обиколка в корема, 4 см в талията, ръцете ми получиха релеф, лицето ми рязко се подмлади.
ЗЛ се опитваше да ми влее малко акъл в главата, но аз не слушах никого, виждах резултатите и нищо не ме спираше. Лятото вече нямах сили за подобни изпълнения. Адреналина ме рязко падна, едва се влачех за три пъти силова седмично, а кардиото напълно зарязах. Почнаха крампи, ударна липса на магнезий, не можех да спя, постоянно бях гневна. Този път тренера успя да ми стъпи на шията и започнах стриктно да изпълнявам програмата, полека лека се редуцираха нещата, рязко намалих пиенето и оправих храненето.
Сега полека лека силата ми се връща, та пак поднових кардиото от миналата седмица, но следя положението с минералите и натрия.
Сега съм редуцирала тренировките до три пъти силова седмично - 1 ч, 1 път седмично йога - 1 ч, кардио - 2 дни по 1 ч и веднъж седмично плуване - 1ч.

# 36
НефертитиЯ, според мен трябва да пробваш, за да разбереш. Обаче не бих те съветвала да започнеш направо с двуразови. Започни със силови, след които можеш да включиш 20 мин кардио. Виж как ще се чувстваш, изкарай месеца-два, ще разбереш колко и как се възстановяваш от тренировка до тренировка, какъв прогрес имаш и сама ще стигнеш до решението за теб.

# 37
Прекрасна форма, Нона! Прекрасна!

Нефертитити, аз съм тренирала двуразово, поради липса на време най-вече, 25-40 мин сутрин и вечер. Абсолютно изпълнимо е. Разбира се, добре е да има някаква структура и за силовите тренировки и за кардиото. Както и да се помни, че кардиото не е само HIIT, но и LISS (steady state cardio) и че не е добра идея да се прекалява с високоинтезивното. Но нискоинтензивното кардио може да се ползва за възстановяване, а бързо ходене дори сутрин на гладно не изтощава и чудесно стимулира кръвобращението и не ти вдига кортизола, етц. Ето още няколко идеи.

През лятото няма сила, която да ме накара да правя високоинтензивно кардио. За такова чакам температурите да паднат под 18С. Днес замених сутрешното ходене с йога в парка (на брега на реката, организирано с проф. инструктор).

PS Също така аз лично не обичам да правя високоинтензивно кардио след тренировка за крака или цяло тяло. Интензивно предпочитам след силова тренировка за горна част.

# 38
  • Шоплука
Агент в жегата на никой не му се тренира навън, но също така велото в залата, при климатик е добра идея.
Ходене на пътеката.
Но не трябва да има смазване, защото после възстановяването е много трудно и бавно, намалява интензитета на силовата и спира прогреса, въпреки, че ще умрете от фръцкане в огледалото.

# 39
ЗЛ се опитваше да ми влее малко акъл в главата, но аз не слушах никого, виждах резултатите и нищо не ме спираше.Лятото вече нямах сили за подобни изпълнения. Адреналина ме рязко падна, едва се влачех за три пъти силова седмично, а кардиото напълно зарязах. Почнаха крампи, ударна липса на магнезий, не можех да спя, постоянно бях гневна. Този път тренера успя да ми стъпи на шията и започнах стриктно да изпълнявам програмата, полека лека се редуцираха нещата, рязко намалих пиенето и оправих храненето.
Почти всички минават по този път, а някои и по няколко пъти, но факт е, че претренирането може да ти разкаже играта много качествено и да ти срине и имунитет и здраве. Най-гадното е, че даден тренировъчен обем може да е ОК, ако не оптимален, но понякога същият може да идва множко, особено ако животът също не ти спестява стресови ситуации и възможности да пооплескаш яденето, пиенето и спането, най-общо казано възстановяването. Та се налага да се делоадва (простете ми тоз изконен "българизъм", но не зная какво би било адекватен аналог - деескалиране? забавяне?)

Едно хубаво видео по въпроса:

Агент в жегата на никой не му се тренира навън, но също така велото в залата, при климатик е добра идея. Ходене на пътеката.
Да, не отричам кардиото през лятото, но както казах предпочитам да стана в 5-5:30 и да го направя навън и на хладно. Иначе имам и мазе с климатик (и кардио уреди) и джим с климатик. Но при нашето кратко лято си доставям удоволствието да го правя навън и сред природа при всяка възможност.

Последна редакция: пн, 31 авг 2026, 04:26 от Agent Provocateur

# 40
Vetrena, чакам да споделиш за декса резултатите Simple Smile
RMR правих миналата година, тази само декса и VO2, т.к не очаквам особено да ми се е променил метаболизма. VO2 ми беше абсолютно същото, така че оттук нататък смятам само веднъж годишно декса да сравнявам.

Споделям Blush
Много, много съм доволна от Dexa резултатите.
Аз си знаех, че съм успяла да постигна някаква рекомпозиция, въпреки че не съм от жените, които се снимат редовно.
И все пак се изненадах приятно: за 1 г. и 3 мес. съм успяла да кача 1.5 кг чиста мускулна маса и да сваля 2.2 кг мазнини. В килограми това означава:
- Чиста мускулна маса 42.5 кг сега (41.1 кг миналата година).
- Мазнини 9.9 кг сега (12.1 кг миналата година).
Процентното съдържание на мазнини в тялото е паднало от 21.8% на 18%.
RMR ми беше почти същия (ок. 1449 kCal), така че догодина няма да правя.

И по темата: продължавам да се чувствам уморена (малко служебни тревоги и лични притеснения се натрупаха). Давам си 5-6 дни deload - правя само ин йога и 10 000 крачки на ден.

Този път научих нещо важно за Dexa скенерите, което досега ми беше убягнало - че са два вида и тези за костна плътност са различни от тези за меки тъкани, съответно за едното дават прецизни резултати, а за другото - информативни. Дълго е, слагам в скрит текст.
Скрит текст:
Малко се обезпокоих от факта, че резултатите ми на костна плътност бяха по-ниски от миналата година, когато бяха суперотлични. Не са лоши, всичко е в зелената зона, но все пак по-ниски. Озадачих се, защото през януари в рамките на профилактични прегледи за менопауза ми правиха сканиране за костна плътност и всичко беше идеално.
Оказва се, че Dexa скенерите за меки тъкани, т.е. фитнес скенерите, мерят перфектно мазнини и мускули, но за костна плътност имат само информативен, не диагностичен характер. И обратното - Dexa скенерите за костна плътност са изключително прецизни за измерване на костите, но не измерват меки тъкани.
Аз, разбира се, попитах и AI дали и защо е така и получих много пространен отговор:
 - Днес бях на Dexa scanner за измерване на костна плътност, мазнини и мускулна маса. Спрямо миналата година имам добър ръст на мускулната маса, както и добър спад на мазнините. Изненадах се обаче,че костната ми плътност е по-ниска от миналата година. Служителят каза, че “този dexa scanner” допуска статистически грешки, защото бил повече за измерване на мускулна маса и мазнини. Тогава се сетих, че преди години се изследвах за костна плътност на dexa scanner, който обаче не даваше инфо за мазнини и мускулна маса. Възможно ли е да имат различни видове вълни и да мерят по-добре едно и с по-голямо отклонение - друго?
 - 20:42 ч.Поздравления за страхотните резултати с мускулната маса и изгарянето на мазнини! Що се отнася до изненадата с костната плътност – служителят до голяма степен е прав, а интуицията Ви е напълно вярна.Технологията на двата апарата е сходна (Dual-Energy X-ray Absorptiometry – двуенергийна рентгенова абсорбциометрия) и използва два рентгенови лъча с различна енергия. Разликата обаче не е във "вълните", а в софтуерните протоколи, начина на заснемане и калибрирането на самия апарат.
Ето как се обяснява това разминаване:
1. Разликата между двата типа изследвания: Има огромна разлика между DEXA за телесен състав (Body Composition) и диагностичен DEXA за костна плътност (BMD): Сканиране за телесен състав (това, което сте направили сега): Апаратът прави бързо сканиране на цялото тяло. Целта му е главно да разграничи меките тъкани (мазнини срещу мускули). Той изчислява костната плътност като средно аритметично за целия скелет (Whole-body BMD). Тази стойност не се използва за медицинска диагностика, тъй като включва черепа, ребрата и крайниците, които се променят много бавно и не показват реален риск. Диагностично изследване за остеопороза (това от преди години): Този скенер е калибриран по строги медицински стандарти. Той не се интересува от мазнините, а фокусира лъчите с много по-висока прецизност върху специфични "критични" зони – лумбален гръбнак (прешлени L1-L4) и бедрена шийка (хип-ставата). Това са местата с метаболитно най-активна костна тъкан, където се диагностицират остеопения и остеопороза.
2. Защо апаратът за телесен състав дава отклонения в костите? Служителят е споменал "статистическа грешка", което в медицината наричаме грешка в прецизността (precision error). Когато натрупате значително количество мускулна маса и промените обема на водата и мазнините около костите си, алгоритъмът на „фитнес“ DEXA скенера може леко да се подведе при изчислението на преминаващите лъчи през новите тъкани. Малки промени в позиционирането Ви на масата също оказват по-голямо влияние при сканирането на цяло тяло.
Няма място за паника. Тъй като сте увеличили мускулната си маса (което чрез механично натоварване всъщност стимулира заздравяването на костите), е много малко вероятно костната Ви плътност реално да е спаднала.

Последна редакция: пн, 31 авг 2026, 10:29 от Vetrena

# 41
  • Шоплука
Ветрена къде се правили Декса скенер?Blush

# 42
Chuby, в Dexafit, София.
Там е единственото място засега с декса скенер за меки тъкани (мускули и мазнини).
Декса скенер за костна плътност има във всеки голям град.

# 43
  • в пералнята
Привет и от мен. Бях 2 седмици на почивка и успях само 3 тренировки през това време. Крачки обаче мин 20к на ден.

Видях, че сте писали, че само с крачки не става, така мисля и аз, обаче аз най-много промяна виждам, когато вкарам едни 20-25к на ден, веднага се обръща играта при мен.
Аз тренирам основно силово, но сега съм решила да включа и йога. Като бях в София, бях в едно студио, където буквално ми се разказа играта и осъзнах, че аз нямам никаква пластичност. Препоръчвам стдиото с 2 ръце, защото досега никой не ми беше обръщал внимание толкова на формата, на изпълнението и на баланса. Ако живеех там, щях да ходя всяка седмица по веднъж, със сигурност.

Та трябва да видя сега как ще си разделя тренировките, защото искам да правя силова, искам HIIT, искам и йога. Може би ще бъде 2 HIIT, 1 силова за цяло тяло и един път йога... Да видим.
Но този инструктор направо ми отвори очите за това колко съм немобилна. Човекът беше на 76 и опънат като струна.

# 44
Лелеее, имало нова тема, а аз влизам да питам няма ли вече трениращи, нацепени мацки 😁
Агентче, благодаря за новата тема 🍀
Нищо не си следя , след две аблации на сърце като попитах Професора да си взема ли часовник да следя постоянно ритъм, пулс и т.н., отговорът беше -НЕ СИ ГО ПРИЧИНЯВАЙ!
Таааа, година след втората аблация, Холтера в понеделник каза - Тренирай жено до откат 😁 / аз не че съм спирала , но малко се притеснявах какво ще покаже апаратчето за 24 часа /
Искам да видя на Нончето формата, а и на всички бих се радвала да видя, Като се замисля май само Надето, Нона, Петето, Сиска и Маги съм виждала. От друга тема познавам Ветрена и Ал като много елегантни и поддържани дами.
Фитнеса съчетавам с Кондиционни тренировки и дълги преходи-в залата помпя мускули, а на кондиционните горя мазнини
Днес стартирах денят с хубава фитнес- тренировка / последен ден от отпуската ми е /
Омммммм, утре отново на работа и бързането между дом, работа и тренировки започва …..

Общи условия

Активация на акаунт