Алис / Анна-София ?

• 785
  • 42
  •   2
Отговори
# 15
Гласувах за Анна-София, въпреки че и Алис ми харесва. Сещам се за журналистката от близкото минало Алис Крайчева, както и за Алис Борисова от бТВ.

Имам няколко познати, на които децата им са с двойни имена: Йоан-Михаил, Анна Мария, Мария-Софи, Денис Изабел (но бащата не е българин).

Има и публични личности: Анна-Мария Тотоманова, Евгения-Мария Попова, Петър-Емил Митев, Николаос-Теодорос Цитиридис и др.

Лично аз възприемам нормално двойните имена.

# 16
За България мисля, че само Ана-Мария се е наложило като двойно име. Познавам две и на двете всички ги наричат с двете им имена и няма Ани, Анче, Марче и тнт.
На мен лично и двете предложения не ми харесват, но на вкус не може да се угоди на всички.

Леко бременеене и раждане!

# 17
Лично познавам деца и с двете имена.Алис е дете на позната ,около 9-10 годишна и доколкото съм запозната,всички се обръщат към детето с цялото име.На мен името ми харесва.
Анна-София е детенце от близкия ни приятелски кръг,към момента на 3 години, родителите се обръщат към нея с Ани,съответно и всички останали.Само баба София ,използва цялото име.
Аз лично не харесам банални галени,които се изпозлзват за сто имена като Ани,Ели, Диди и т.н и бих използвала Ан-Софи,но не знам дали ще успеете да го наложите.

# 18
А защо не просто София или Анна?
Така или иначе никой няма да я нарича с двете й имена.
Алис пък въобще не ми харесва. По-благозвучно поне според мен е Алиса.

# 19
  • SF
Коя по дяволите е тази Алис? Винаги ще се сещам за тази песен и пришитото към нея fcuking.

Ана София звучи като Ана Мария. Не ми е някакво шантаво като Франциска Исабел.
Ще се намерят хора, които да й казват Ан-Софи, ще се намерят и такива, които ще й казват само Ан, други Сиска, Суси, Соф...
Аз имам приятелка французойка София и всички й казват Сису, Сис, а българите - Сисонче или Сисата. Баща й, не е българин, много сладко я нарича Сису, моето Сису.

# 20
И двете не ми харесват, но все пак гласувах за Ана-София. Двойните имена в България не са с традиция и добре познати и наложили се.
Алис, пък завършва на съгласна, което ми е леко странно за име на дете в България.
Ако може да бъде само Ана, или само София е по-добре.

# 21
Какви са тия имена, бе хора, не останаха ли прекрасни български имена? Зор да сложите 2,3, 4 още допълнителни имена след първото, като онази Светлето Василева, Гушерова дето всичките й деца са с по три имена сигурно - Анелия- Добромира-Станислава Гущерова и последния да затвори вратата. Няма шанс да казвам на някой Ан-Софи. Ани или Софи ще си е. И двете не ми харесват, а Алис ми звучи меко казано смешно на тези ширини, но ще е по-лесно за изговаряне.

# 22
Дъщеря ми е Ема Луиза. Живеем в Италия и я наричат с цяло име всички в училище. Имат и Бианка Мария, София Ана и София Юлиь, също и Алиса Мей и всички деца ги наричат с цяло име.

# 23
Много са ми интересни всички, които се кълнат, че няма да използват двойни имена. Почти никой не взима предвид изискването името да се използва в чужбина както е написано..

Интересно как ще казвате на французойка с името Ан-Софи (Anne-Sophie) или Ан-Клеър (Anne-Claire)?! Две изключително популярни имена във Франция.

Името Алис също носи много история и скрита символика. Популярно е в кралските семейства. Да не забравяме и за малката Алиса (Alice на английски) и нейните приключения в страната на чудесата и огледалния свят.

Намирам и двете предложения за интересни. Не се наемам да давам други идеи. Очевидно едното име ще предизвиква повече въпроси след като тук има толкова токсични реакции, но най-вече зависи от средата и контактите на родителите.

# 24
  • SF
Интересно как ще казвате на французойка с името Ан-Софи (Anne-Sophie) или Ан-Клеър (Anne-Claire)?! Две изключително популярни имена във Франция.
На Ан-Кристин, на Ан-Мари, на Мари-Терез им казвам така, понеже това са им имената. Но ако Ан-Кристин Еманюел, й казвам само Ан-Кристин.
Ан--Критин е едното й име, а другото й име е Еманюел, което е част от цялото, но то се пропуска.
Мари-Терез Лили, също само Мари-Терез й казваме.
Жената на Кристо беше Жан-Клод, но аз имам приятел Жан-Клод и на него така му казваме. Мисля, че другото му име е Пиер, но не съм сигурна. Винаги е само Жан-Клод.

# 25
Двойните имена не са често срещани, но не са и нещо нечувано за България: срещала съм Константин-Кирил (внукът на Радина Червенова и Константин Каменаров), Надежда-Мари (дъщерята на Хилда Казасян), Валери- Виолета и Сара-Мария (дъщерите на Найо-Тицин Нейков и Александрина Пендачанска), самият Найо-Тицин, Лора-Юлия (внучката на Юлия Берберян), Хелена-Мария (дъщерята на Вяра Анкова и Томас Лафчис), Христо-Никола и Христина-Елена (децата на Сашка Васева), Христо-Чочо (синът на Чочо Владовски) и др.

Последна редакция: сб, 22 авг 2026, 13:22 от Radilena

# 26
Синът ми е Теодор, а не Тодор, защото много ме дразни обръщението Тошо. От както се е родил, му казваме Тео. Теди също ме дразни, защото го е женско галено за мен. Попорасна (тинейджър) и познайте как му казват приятелите - половината Тошо, половината Теди Wink. Тео остана май само вкъщи. Него не го дразни, даже прякорът му из разните игри и мрежи почва с 'tosho'.
Времето, в което контролираме някаква част от живота на децата ни е много малко. Ще и натрапвате Ан-Софи докато е в количката и още малко и после излиза извън вашия контрол. Представям си я 40 годишна жена с отговорна кариера и някой да и каже Ан-Софи. А двойните имена са си нож с две остриета. Шансът да го мрази май е по-голям от това да и хареса. Никой от познатите ми с 2 имена, живеещи в БГ, не си ползват второто. Даже се изказват не много ласкаво за родителите си и този им избор.

# 27
Двойните имена не са често срещани, но не са и нещо нечувано за България: срещала съм Константин-Кирил (внукът на Радина Червенова и Константин Каменаров), Надежда-Мари (дъщерята на Хилда Казасян), Валери- Виолета и Сара-Мария (дъщерите на Найо-Тицин Нейков и Александрина Пендачанска), самият Найо-Тицин, Лора-Юлия (внучката на Юлия Берберян), Хелена-Мария (дъщерята на Вяра Анкова и Томас Лафчис), Христо-Никола и Христина-Елена (децата на Сашка Васева), Христо-Чочо (синът на Чочо Владовски) и др.

... Ииии Анна-Дона, с тиренце 😂 Народното творчество се е изказало по въпроса още в началото на 80-те.

# 28
  • Най-красивата страна
Анна София ми харесва повече. На галено ще е Ани ,може и Софи.
А още по-добре или Анна или София.
Но Ан-Софи никой няма да я нарича тук,
Алис също не е лошо.
Анна Теодора познавам- Ани е за всички

# 29
Боже, далеч не е била само Светлето Василева значи…

Общи условия

Активация на акаунт