Алис / Анна-София ?

• 805
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
На мен ми харесва Анна-София, а също и Ан-Софи. Ако тя казва на децата в детската градина, че се казва Ан-Софи, и се говори с учителките да използват това галено име, не виждам как някой ще я нарича различно. Не са прекалено много букви.
Вече като стане по-голяма, ще се види как ще се наложи, с какво галено име.

# 31
Добре де, как не ви омръзнаха двойните имена?
Задаваш странен въпрос. Защо да им омръзва? Не може ли хората просто да харесват такива?
По темата - и двете ми харесват. Обичам двойни имена. Но детето ще се нарича с първото име и на галено, освен ако изрично  не се настоява за друго.
Анна София ми харесва повече. Ана Лусия също ако сте отворени към предложения.

# 32
Гущерова премахва двойните имена на децата си: https://fakti.bg/life/846481-svetlana-gushterova-shte-sakrati-im … nata-na-decata-si

# 33
Да не сравняваме Франция и прочие държави с България, защото културата на именоването (мъже И жени) за различни държави Е различна. Аз също познавам дете с баща франзуцин и майка българка, детето е с двойно име, характерно за Франция, семвйството са живеещи в бг и всички в бг се обръщат към детето с първото име - приятели, училище, дори родители. Без значение как комуникират с него френските роднини.

# 34
Ан-Софи ми е като Гери-Никол малко, и според мен ще й казват Ани или СОфи, ще губите много излишна енергия в опити да налагате определено галено и накрая ще стане като с Тошко от горния коментар. Ако толкова много държите на Ан-Софи, защо просто не я кръстите така? Леко раждане! 🩷

# 35
  • Sofia
Интересно как ще казвате на французойка с името Ан-Софи (Anne-Sophie) или Ан-Клеър (Anne-Claire)?! Две изключително популярни имена във Франция.
Моя колежка от универиситета се казваше Ан-Софи (французойка). Абсолатно всички я наричаха точно така - Ан-Софи. Във Франция двойните имена (с тире) си се казват целите, независимо колко са дълги. На никой няма и да му мине през акъла да я нарича само Ан или Ани.
Ако имената са без тире - тогава вече се водят за две лични имена, а не за двойно име. Брат ми е с три лични имена, а сестра ми с 4 лични. Без тирета. Всички ги наричаме само с първото им име, останалите са само за документите.

В България малко се бърка кое е двойно име, и кое са две лични имена. И често двойното име се съкращава само до първото.

Обмислях именно Ан-Софи (Анна-София не ми харесва) за име на малката ми дъщеря, защото ми е едно от любимите. Но се отказах. В края на краищата предпочетох да си кръстя дъщерите с две лични имена (като брат ми и сестра ми), вместо с двойни, именно защото в България двойните звучат или странно или доста тежко.

Последна редакция: нд, 23 авг 2026, 18:16 от Brin de muguet

# 36
Гласувах за Анна-София, още има вариант слято Аннасофия, както Розмари, а не Роза-Мария, че и Ансофи приемам за обръщение, с ударение на И.
И Анна, и София поотделно са много хубави имена. София е много разпоространено по света, че може и на първо място да е.
И София-Анна е вариант.

# 37
Алис не е сред любимите ми имена, макар да не ми е неприятно. Анна-София ми харесва, на мое дете бих казвала на галено Анси или само Ани. Ако е за чуждо дете и родителите предпочитат френския еквивалент Ан-СофИ, бих го приела и бих се обръщала така към детето. СОфи не би ми и хрумнало да го произнеса

# 38
А каква е причината изобщо да искате двойно име? Какво му е само на София!?

# 39
  • Sofia
Нищо му няма.
Просто различни хора - различни вкусове
Някои ще си кръстят детето Радослава, други ще предпочетат Рада. Същото е.

# 40
Алис не ми харесва като име за българче определено. Анна-София - да.

# 41
  • SF
А каква е причината изобщо да искате двойно име? Какво му е само на София!?

Ох, тези въпроси...
Нищо му няма на София, нищо им няма и на всички останали имена, които няма да бъдат избрани. Няма как да бъде кръстено с всички възможни имена, на които им няма нищо. И на СофИ му няма нищо, нито на Ани, нито на Анастасия.
Всъщност на София, нещото, което може би му има, е че стана много масово. Защото е хубаво, но много София се народи напоследък.

# 42
"Въпросът" ми беше риторичен по скоро. Който разбрал, разбрал! Авторката хем иска да не казват на дъщеря й Ани, хем напира за Анна София (или кратката форма), затова "попитах", ако е само София, какво!? Може да й казват Софи, да. Ако не е проблем да се уточнява всеки път! Защото може да се дразни от това, на всяко обръщение Ани, детето (или родителите) да се налага да поправя! Аз примерно имам обръщение за моето име, което ми допада най-много, но се налага да уточнявам всеки път, че дадено галено не ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт