АПРИЛСКИТЕ дечица тичат и на слънце се припичат!

• 8 827
  • 276
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Добро утро!

Уф, момичета, моя хубостник ще ми стопи лагерите Confused Снощи пак изстъпления, почна от полунощ и незнам до колко , ама поне до 3-4 часа. Зъби са, ясно е, ама......То рев, мята се, тръшка се. Това е втора нощ, а обикновено цикъла е от 5 дена. Имам още 3 да изкарам Sick
По принцип той водеше много лесно зъби, но явно си е било чист късмет Confused
Стана още в 7.30, това е рано за него, сега вече беснее с пълна сила. Жалко, че няма къде да го дам да погостува Whistling

# 226
  • София
Привет - вчера нямах нет от тия гърмежи и трескавици!
Рени, Честит рожден ден! Прегръдки от нас!

Ние също ходим, само ме е страх от това залитане назад!

Кухнята ядем безотказно!

# 227
има ли дечица, които още не ходят съвсем стабилно?

Пламен изобщо не иска да ходи сам. Като го държа върви, обаче пусна ли го и си сяда на дупето. Вчера имаше малко успех - като го пуснах направи цели 3 крачки сам, но после не повтори. Явно го е страх още да тръгне сам. 

# 228
Добро утро Hug

Честит рожден ден Рени!!! Много целувки...  bouquet

На всички именници да им е живо и здраво името!!!

Озъбените и на тях да им е честито! Mr. Green

Ходенето при нас е само като го държа, ако го пусна се реве и пада веднага Sunglasses

ДК се приема с голяма охота както всичко по принцип. Но понякога ме изнервят с малко и рядка леща или някаква чорбалива манджа и познайте как се реве като не му стигне и какво мацане пада.

Наде и аз знам, че има ампули за профилактика.Един познат каза, че се сипва оцет във водата на ютията и се глади парцал докато спре да цапа.

Последна редакция: вт, 22 май 2007, 09:57 от rody

# 229
  • София
Стаско направи първите си самостоятелни крачки преди повече от месец, но още не се престрашава да тръгне сам. Ако му е голям зора прави няколко крачки сам, но дългите "пътешествия" ги прави с лифта т.е. с мен.

# 230
За ходенето, вече ходи абсолютно сама в целия апартамент и навънка, не ми дава да я държа hahaha
ДК ми носят на частна сме и я яде.
Чинка е в Старозагорския край , майка вика на баща си на брата на жената чинка, мале как го обясних ooooh!

# 231
  • Русе
Данче, давай статията, душко, че и Диляна отдавна ходи, пък аз още се назландисвам с прощъпулника. Grinning
Чинка употребяват и в Добруджанския край (майка ми е от там), пък в Пловдивско съм чувала "утинайка". Laughing

Оффф, Диди тъкмо я похвалих, че се е успокоила, и снощи пак - тежка нощ. Tired

# 232
  • София
Иленка, ето мило:

"Щом детето направи първите си самостоятелни стъпки, майката замесва специална погача, която се нарича прощапулник, престапулник, престапулка. Понякога, преди да сложат погачата в печката, карат детето да направи стъпка върху нея. Като се опече погачата, резделят тази стъпка между тъщата и свекървата.
     По повод на прохождането на детето се организира празненство в ден, приеман за благоприятен за ново начало – четвъртък или неделя. Канят се близки и познати с деца, които вече са проходили. На това тържество майката, тичешком, раздава приготвената питка на гостите, на съседите. Всеки, който вземе парче от нея, трябва също да подскочи или да пробяга известно разстояние. Приема се, че така гостът предава на малкото дете своята способност да тича. Обичаят е предназначен и за навременна и сполучлива женитба и се прави дори и на по-възрастни младежи и девойки, ако „се застоят” (не са създали семейство след определена възраст).
     На някои места в страната на прощапулка събират по-големите деца и организират своеобразно надбягване помежду им. Детето, което пробяга определеното разстояние най-бързо, получава подарък от майката на проходилото, за което е предназначен обредът.
    На обяд върху тържествена трапеза се нареждат различни предмети, символизиращи определена професия или занимание. Току-що проходилото дете се оставя на известно разстояние от масата. Пред него се търкулват бяло яйце, точилка  или питка. То тръгва след тях и щом стигне до масата, хващаа някой от предметите. Вярва се, че предметът, до който най-напред се е докоснало, ще е свързан с бъдещата му професия. Затова пред проходилото момче се слагат книга, нож, молив, пара, а пред момиче – игла, конци, ножици, накити и украшения.
Нашите европейски съседи също отдават значение на първите самостоятелни стъпки на детето. В миналото чехите от Моравия поставяли пред проходилото дете дреха, железен предмет и пари. Ако хванело за дрехата или за парите – ще е богато, а ако посегне към желязото – ще има характер на боец. За да се ориентира правилно в житейските ситуации, коато порасне, французите давали на бебето да изяде месо от кокоше сърце, зъщото вярвали, че именно тази птица има правилен усет към живота. Когато детето проходело, го хранели с яйце или с ябълка. Народите на бивша Югославия канели гости на погача,която разделяли на малки парчета. Те вярвали, че колкото по-бърз се изяде хлябът, толкова по-бързоного и ловко ще е детето. Тази погача украсявали с различни фигури от тесто, символизиращи някакъв занаят. До която фигурка се докосне детето, такъв съответно ще е и занаятът му в бъдеще."

....
Д-р Петя Банкова
Етнографски институт и музей – БАН
сп. „ 9 месеца”

# 233
КАк опазвате децата да не чупят и събарят, защото аз явно не се справям с това начинание newsm78

# 234
  • София
Данче, мерси и аз за статията - значи или в четвъртък или в неделя ще направя погача! Мати ходи сам, откакто го сложих на каишки и доби смелост, т.е. видя, че може и така! но още не тръгва от място, където е застанал към друго място, а кляка и пълзи! Иначе, ако го поставиш с лице към посоката, тръгва!

# 235
  • София
КАк опазвате децата да не чупят и събарят, защото аз явно не се справям с това начинание newsm78
Мимка, аз съм махнала всичко, до което можеше да се докапа зверо. Сега сме без покривка във всекидневната и със заключени шкафове и чекмеджета. На телевизора съм залепила картонче на бутона за вкл./изкл., защото Емо колкото пъти минеше край него и го натискаше.
Оставила съм го да прави каквото иска само до цветарника не му позволявам да припарва. Случва се да ме издебне и да отиде до него, но цветята не пипа Simple Smile Доста бой са изяли ръчичките му докато го науча Simple Smile

Честито на новоозъбените  newsm47 и проходилите априлчета  tiptoe newsm56 smile3539!

# 236
  • 2 етажа над тавана
Опа, секунди време и бързам да пиша, че сутрента писах и ми се затри постинга нещо. Затова сега накратко.

Честити зъбки на всички - бели и здрави да са Hug Честито на новите пешеходци!  Hug

Мимка, Маги не чупи и не събаря, освен нейните си играчки, много рядко докопва нещо друго, не знам как се научи - просто й казвам "Не там - ще се удариш, ще те заболи или -според това какво пипа - подходящото обяснение й давам, не знам доколко ме разбира, но е факт, че поражения сериозни из нас няма. Отделно, че съм поразчистила долните рафтове на секцията в хола и на другите шкафове.

За детската кухня не мога да коментирам - в квартала наблизо няма, сега аз си й готвя, готовите пюрета ги отказва или в най-добрия случай изяжда няколко лъжички, а другото отива в кофата, за мой ужас, поради което и спрях да купувам , освен в крайни случаи.

Да, по пловдивско и аз съм го чувала това "уч(т)инайка" за леля, а пък братовчедка ми вика на баща ми "калеко" вместо чичо, явно в родния край на майка й така е прието да се казва. Това е разнообразието и красотата на родния ни език - за едно и също нещо думички 100 Mr. Green

От известно време ме притеснява нещо - като вдигам Маги да я гушна и страшно й пукат някакви кокали - имам чувството, че е гръбнака й. Взимам да се притеснявам да не я повредя нещо, от какво може да е това, при друго детенце има ли го това, да взема ли да звънна на педката?

А вашите деца разхвърлят ли дрехите по пода? Маги само да добара някъде по столовете оставени дрехи и веднага ги сваля на земята. А пък не мога все да навирам всичко по гардеробите и шкафовете, поне дрежите, с които излизам през деня и тези за вкъщи, да мога да си държа спокойно на някой стол ми се иска, ама тя всичко хвърля на земята. Засега затварям вратата на едната стая и там държа дрехите, ама докога така ще я караме newsm78

Отлитам, че ме мамосват якоооооооо

# 237
  • София
При нас ходенето  е като при Данчето и Стаско.Но от 2 дена почна да се пуска повече. Вече нямам търпение да й направя прощапулник.

И в нас всичко е съобразено и обезопасено спрямо Соня. Е, винаги има шансове за бели, но като цяло е разчистено.

Бабъл, и Соня много обича да си играе с дрехи. А като докопа дрехите, които съм приготвила за простиране пада страхотна игра, но после пак трябва да се перат Mr. Green
А това за пукането на ставите не ми е направило впечатление при нас.

# 238
  • София
Здравейте! Отдавна не съм се включвала, но имах доста сериозни проблеми и не ми беше до писане само ви четях за успокоение. Сега, когато започва да се вижда слънцето и буреносните облаци да се отместват ще се включа.
1. Да честитя пражниците на всички празнували!!!
2. Благородно ви завиждам за срещата, която сте си направили!
3. По обсъжданите темечки - Тони още не ходи сам, страх го е да се отпусне, като ходи трябва задължително да се държи най-малко за полата ми или за малкия ми пръст, но всички с времето си, не бързам. Така беше и със зъбите,все ги нямаше и нямаше, първит се показа на 11м и половина, а сега вече имаме 8.
Откакто Тони навърши 8м вземам храна от Хер бебе и съм изключително много доволна. В началото Тони се мръщеше на по-едрите храни, но с търпение всичко се постига. Това е и урокът, който научих - за да бъдеш добра майка се иска само търпение и нищо друго, всичко останало идва от само себе си.
Тони, както всички останали хвърля всичко, рови из шкафчетата и т.н Шкафчетата съм ги залепила с тиксо, а за другите неща само строг контрол. Най-обича кутията в кото са му чарапите, да ги вади и хвърля.
Това е засега!!!
В четвъртък съм на бал (моя) не ми се казва колко години от завършването, че и аз се уплаших като ги чух.

# 239
  • София
Реа от много време ни отваря шкафчетата, разхвърля всичко, гащи и чорапи са за предпочитане. Сваля и дрехите от сушилнята, вади и обувките и ги разнася. Аз вечер връщам всичко по местата.А ако някой гост реши да ни изненада и да ни дойде на гости, какво заварва...........панаир.

Общи условия

Активация на акаунт