Sleepover плюсове и минуси

• 398
  • 30
  •   8
Отговори
  • София
Здравейте. От родителите, които позволяват на детето си да пренощува при приятел съм. Много по-често вкъщи спят деца. Приятно ми е да ми гостуват и ги посрещам стараейки се да се чувстват като у дома си. Почти не се намесвам в заниманията им освен за вечеря и закуска. Мисля, че децата се чувстват спокойни и добре приети вкъщи. Силно се надявам да е така. Синът ми също гостува у приятели и никога не ми е споделял за нещо, което го притеснява или подтиска когато е в чужд дом. Той си споделя с мен и му имам пълно доверие. В момента в който го притеснява нещо то това веднага ми се казва. Единственото ми условие за да му позволя да преспи някъде е да познавам детето, да имам неговия телефонен номер и той винаги го е спазвал. Децата с които общува най-често са от квартала и познавам поне единия родител, така че това допълнително ми дава спокойствие. Освен това приятелите му са по мое мнение културни и добри момчета, с които или е учил или дълго е общувал. Това е изградило пълното ми доверие в избора му за приятелства, местата които посещава и ситуациите в които не би влязъл. Такива са ни отношенията и се радвам, че е така, но си давам сметка, че може би не всички родители са в такива взаимоотношения с децата си. Особено с дете тийнейджър като моето. Малко шантава възраст е. Затова се питам напоследък дали не съм прекалено либерална и съм наясно, че е напълно възможно не всички родители да са добронамерени към чуждите деца както съм аз. Искам да ви попитам вие пускате ли децата си на гости с преспиване, какви са ви изискванията за да стане това и имате ли горчив или неприятен опит при такова преспиване на детето ви някъде?

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 11:03 от Линдичка

# 1
На мен ми е минало времето за това, но се замислих, че аз не съм склонна да допускам подобно преспиване в моя дом. Прекалено голяма отговорност ми се струва и ако нещо стане аз ще съм отговорна. От друга страна тийновете няма да търпят контрол да им дишам във вратовете.
А и честно казано да ти търчат непрекъснато до банята едно след друго, да цапат, да викат... Ми "не мерси" съм май.

# 2
Това с пренощуване по къщите никога не съм го харесвала и не съм го разрешавала.

# 3
Аз го разрешавам. Не се случва супер често. Даже по-скоро рядко, но нямам против, даже ми е приятно, от която и страна да съм. Но само с много добре познати деца, чиито родители също познавам добре.
Аз също съм го правила като тийнейджърка и имам само хубави спомени. С родителите на тези приятелки, които са ме "отглеждали" в тези моменти, имаме хубави отношения и досега и сме си помагали доста през годините.

# 4
Линдичка,

Моето дете е на 10 и още не съм го пускала за през нощта, но си “разменяме” децата с една от майките на негов съученик през деня.
Като порасне - със сигурност ще му позволявам преспиване, аз лично имам най-прекрасните си спомени като тийн от такива изживявания. Слава Богу - майка ми, която беше супер квачка и не ме пускаше много-много насам-натам, поне ми позволяваше да гостувам в къщите на мои приятелки. Една от тях имаше вила близо до града и сме ходили за по 2-3 дни, беше чудесно и пълно с толкова много смях.
Тъй че - няма нищо лошо в това, което правиш, за мен лично условието би било да познавам детето, родителите и да имам връзка по телефон.

# 5
  • София
Mila 1331 синът ми е малко по-голям от дъщеря ти и е малко късно да се замислям след дъжд качулка - отдавна му давам, но вчера имах един разговор,който ме накара да се замисля, че не винаги средата на семейството където се нощува е съвсем безопасна и здравословна за детето. Не говоря за удобства изобщо, защото вкъщи не е страшен лукс, няма допълнително легло, а разтегаем фотьойл и често се спи на него, но винаги се стремя да е подредено, да не им се мотам и меся много и да са спокойни. Пускам винаги алармата когато чуждо дете е вкъщи, защото сме на 1ви етаж. За всеки случай.
Другия момент, е че тийновете се събират да играят онлайн до късно и аз обикновено заспивам много преди тях. На мен не ми пречи, но те явно възклицавайки и коментирайки са шумни и на съседката отгоре чиято спалня е над детската му стая изобщо не й харесват тези събирания. Няколко пъти ми го намекна, правя забележка деликатно да говорят и обсъждат по-тихо. Напоследък нищо не е казвала. Това са ми драмите на мен иначе за държанието на сина ми на чуждо място залагам главата си че нарочно не би се държал грубо или невъзпитано. Някой каприз с храната допускам, че може да прояви, но това не е кой знае колко фатално.

# 6
И аз имам син,  не е дъщеря. И сам да е, пак е шумен Grinning.
Тъй че не се изненадвам, че като се събират са пречили на съседката, но това също е един вид опит - да се научат на такъв вид правила.
Иначе - да, за чуждата среда не може да се гарантира, затова трябва много внимателно да се подбират хората, при които си пускаме децата. И също така да се говори много с тях. Аз моето вече съм го подхванала с разни теми за опасностите, които дебнат наоколо.
Но смятам, че децата трябва да имат различен вид опит. Мен лично майка ми не ме е пускала по разни зелени училища и лагери, за което много страдах, затова моето дете го пуснах сам още в първи клас. И пускането с приятели мисля да го осъществя съвсем скоро, просто детенцето, с което общува моето, има проблем с нощно напишкване и затова майка му не му позволява преспиване.

# 7
У нас е като хан от чужди деца, сега приятелката на единия ми син е нон стоп у нас. Идва дори когато него го няма . На мен нищо не ми пречи, важното е децата да са щастливи. Слииповър е от както имам деца. Никакви проблеми не съм имала, като бяха по-малки по цяла нощ си играеха разни игри на телефона, а големият и на компютъра. Детството е веднъж в живота, това е моята максима и почти не налагам никакви правила, защото и аз мразя правилата.

# 8
  • София
Ми и аз съм така Yellow flower 12. Много консервативно семейство беше моето. С баща ми и до ден днешен на глава не може да се излезе. Аз правех какви ли не магарии за да изляза или за да ме пуснат някъде. Затова на сина ми е дадена свобода сам да решава и да избира къде да е. Винаги го питам преди да реша за двама ни къде да отидем. Съгласувам го с него и той е свикнал на същото. Няколко пъти се случи да покани дете без да ме предупреди, а аз точно този ден съм решила, че няма да готвя. Обясних му, че трябва да ме предупреждава за да съм подготвена или да измисля нещо набързо, дори да откажа ако не е момента. Прави го и това ми е достатъчно за да му позволявам почти винаги когато пожелае да иде някъде или да се гостува при нас. И вчера вкъщи нощува негов приятел. Питам винаги детето дали родителите му знаят къде е.
Само по време на учебната година не давам през седмицата и неделя срещу понеделник, защото е първа смяна целогодишно и трябва да става рано, а и аз работя. Това са ми общо взето условията.

# 9
Е аз им пържа картофи или им запичам замразена пица, не им готвя седем степенно меню, а и децата искат емоции, те си имат храна в техните домове.
Има много хора, които не разрешават на чужди деца да им цапат по къщите, според мен е погрешно, при тази епидемия от самота, най-малкото което можем да направим за децата си, е да им изтърпим приятелите.
Аз имам голяма къща, всяко дете си има своя стая, отделно имам и къщичка за гости, та не ми е проблем, да идва който иска и да нощува където иска. Работя много и си лягам в десет труп, те си откарват до сутринта.

# 10
  • 2860 км северно от Екватора
Имам дъщеря във 3ти клас.
Категорично не позволявам да ходи на гости с преспиване. Живеем с страна където това е норма, и масово се прави. Ние сме различни, не позволявам.
Точно миналата седмица ми излезе във фида, 13 годишна изнасилена от чичото (или май вуйчо) на приятелката си в която си гостуват от бебета. 20 годишен вуйчо я примамил в колата и така.

Не мога да се пречупя и не желая на лежа някой.

# 11
  • Sofia
То и във Франция имаше един такъв случай наскоро с 11/12-годишно момиче.
Момичето редовно ходи у приятелка с приспиване. Като били по пижами бащата на приятелката все гледал да си играе с тях и следователно се възползва да я поопипва и гъделичка.
Един ден я вижда пред училището и й предлага да я закара от училище до басейна, където тя тренира. И понеже тя го познава (все пак е баща на приятелката й, многократно е спала при тях) се качва в колата му. Намират я след няколко дни изнасилена и убита.
И тук говорим за баща на две момичета, едното от които приятелката на жертвата...

Голямата ми дъщеря е на 11г. Засега нямам никакви намерения да я пускам с преспиване у приятелка.

# 12
  • 2860 км северно от Екватора
Не е само опасността от сексуално посегателство. Има и други неща, на които не искам да илзагам детето си. Например лош език. Имаме приятели руснаци, които често канят дъщеря ми, но след всеки плей дейт, тя вкарва нови сленг грозни думи в речника си. На тях явно не им пречи, но аз не съм съгласна момиче да говори като каруцар.
Другото е, че не позволявам и някои онлайн игри с чат, тип ролблокс. А те на слийпоувър основно това правят. Крясъци, надпревара.. била съм свидетел как 8 годишни крещят " I am gonna killl youuu, you are dead bro"
Не ме разбирайте погрешно, много неща позволявам, ай пада уикенда няма ограничение на времето, има си кидс месинжър, пише и говори с приятелки... и много други неща, които на мен не са позволявали.
Смятам, че трябва да сме много отговорни към сигурноста на децата си, особено в интернет пространството.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 19:13 от So Lucky*

# 13
  • София
Точно за такъв сценарий вчера разговарях и ми влезе тази муха в главата. По принцип имам много ясна позиция и винаги я защитавам, но в този случай не спорих и не убеждавах в моята гледна точка, защото е лично решение на родителя имащ предвид обстоятелствата, средата и характера на детето. В Италия в градчето, в което живеех беше се случило нещо подобно и беше станал някакъв страшен панаир между двете фамилии. Там семействата живеят така накуп: пра родители, баби, дядовци, чичовци, братовчеди и деца. Беше се стигнало до саморазправа. Една от причините да се върна и да отгледам сина си в България беше точно тази. Отказах се да остана само като си представих че ще учи в местното училище, където с наркоразпространението са запознати и децата, ще има възможност да ходи само на футбол и по къщите заедно с цялата рода на едно място. За да бъда откровена със себе си там не би ми се сторило изобщо добра идея да го пускам да нощува.тоест моята либералност все пак си има граници и зависи от много неща.
Иначе що се отнася за гостоприемство италианците го проявяват в изобилие. Най-елементарното е кафето, което
ти се предлага задължително, но какво става "в кухнята" никой не знае. Мразех да ходя на гости там защото имат някаква извратена традиция на гостите да им се прави тур из цялата къща - завирали са ме многократно в спалните си, което ме е карало да се чувствам винаги ужасно неудобно. Сигурно децата не ги развеждат така, но при самата мисъл ме втриса и до ден днешен.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 19:07 от Линдичка

# 14
То и във Франция имаше един такъв случай наскоро с 11/12-годишно момиче.
....
Голямата ми дъщеря е на 11г. Засега нямам никакви намерения да я пускам с преспиване у приятелка.

Разбирам опасенията ти. Но помисли – това може да се случи и без детето да е спало в приятелката си. Достатъчно е да е гостувало за час-два през деня да си пишат домашните например.
Говорете с децата, много говорете, какво може, какво не може, какво в никакъв случай не бива да допускат.
Този с колата може да не е татко на съученичка, може да е готиният батко от магазина или учител дори.

Общи условия

Активация на акаунт