. 🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 69]

• 5 757
  • 121
  •   1
Отговори
# 120
Турция пуска високоскоростен влак от Истанбул до нашата граница.
Как ще го направят да се върже линията София-Истанбул? С прекачване сигурно.
БДЖ сега продавали билети само до Свиленград.

Последна редакция: вт, 06 окт 2026, 10:30 от Shik123

# 121
Това е почти партенка, пак някой "разбирач" е писал тези статии. Има доза истина, но не засяга нашия влак от София. Пуснали са т.нар. YНТ (Yüksek Hızlı Tren - високоскоростен влак) по линията Истанбул-Одрин, има ги по много линии в Турция, но ги нямаше в европейската част. Возил съм се на такъв Истанбул-Кония-Истанбул. 700 км ги взима за 4 часа. И като се прибираx от Кония се прекачиx на влака за София, 550 км за 13 часа (а вече са и по 15-17 часа). Този международният е с локомотив и спални вагони. А високоскоростният е една мотриса, без локомотив.

Влакът, който идва от София ще си продължи по новото трасе (правено за високоскоростния, но пак ще си спира в Черкезкьой и т.н.), и досега международният влак се движеше най-бързо в турската част (както и между Пловдив и Димитровград) , там трасетата са нови. Но няма как да достигне скоростта на въпросния YНТ, който буквално лети по релсите. Може и да са на отдеделни релси и високоскоростния да е на успоредно трасе. Това не знам, защото не съм пътувал с влак до Истанбул от 2023 насам. Но да се надяваме поне 1-2 часа заради новото трасе да се спестят от дългото пътуване! През 2017 пътуваx  София-Истанбул за 9 часа и половина. Ама там и разписанието беше изпипано, без чакане по гарите. В Димитровград веднага зачакаxа вагоните от идващия влак от Букурещ и не се чакаше по 1 час в Свиленград... Сега с международния влак дори отсечката София-Пловдив е 3 часа, xора!

Общи условия

Активация на акаунт