Ех, Канада - бъдещи и настоящи родители - 15

• 19 382
  • 306
  •   1
Отговори
# 165
  • Mtl/Sf
Здравейте канадски мами! Hug
Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тук,но ще пробвам.
От 6 м. правим много усърдни опити за забременяване,но темп. ми графики не са никак хубави.С триста мъки си намерих гинеколожка,обясних и проблема и получих фиш за кръвни изследвания.Резултатите са ОК и по-специално пролактин и хормони на щитовидната жлеза,които били най-честата причина за липса на овулация.Обаче, моите базални температури показват ановулаторни цикли.Докторката веднага ми изписа Кломид,без никакви допълнителни изследвания.
Доста неща бях изчела тук във форума и се оказва ,че преди да започнеш Кломид минаваш през един куп изследвания.Момичетата в България веднага ще кажат-търси второ мнение,но тук и един гинеколог да си намериш е цяло чудо,какво остава да търсиш втори,а на всичкото отгоре нямаш достъп до досието си.
Та въпросът ми е-имате ли представа как процедират тук при такива случаи?Дали методиката им е различна от БГ?
За клиника по инфертилитет може би е рано след 6 м.,като се има предвид,че преди 3 год. имах бременност(неуспешна).
Ще се радвам,ако споделите мнението си  bouquet
П.П. За Монреал става дума

# 166
  • Canada, ON
Привет момичета! Бях обещала да се отчета след първата си среща с лекар. То наистина беше само среща - поговорихме, взеха ми кръв и урина, мериха ми кръвното и килограмите и ми дадоха нов час за след месец. Също получих час за ултразвук за 5-ти юли, което си е направо рано, щото се бях подготвила психически за след средата на юли, но доктора каза, че иска резултати от видеозона преди следващата ни среща. Иначе доктора ми хареса. В интернет нямаше добри отзиви за него, бил груб и говорел с акцент... Според мен човекът просто не е някой лигльо, а се държи нормално, което предпочитам пред фалшивите усмивки и некомпетентността, с които съм имала нещастието да се сблъскам. Също така е и черен, което аз знаех предварително, но тъй като нашето село е бедно откъм емигранти мисля, че е допълнителен фактор за нехаресване от страна на някои местни дами. Но пък е единственият гинеколог, който приема да следи бременности на жени без личен лекар (какъвто е моят случай). Има още няколко доктори, които са готови да проследяват бременност без личен лекар, но те не са гинеколози... Е това е за сега. Като цяло съм доволна, щото наистина го харесах този лекар. Надявам се и за напред да е така.

mama Veni  и аз потвърждавам написаното от Millena за лекарствата и подправките. Аз съм от три години тук, но още не съм намерила аналози на някои подправки, които ползвам (не че ползвам кой знае колко), а на тези които съм намерила - е, не ми миришат по същия начин Simple Smile. А за лекарствата - за някои аналози няма, а за много - трябва рецепта. Дано да не ви трябват, но е добре да имате под ръка. За друго - на някой може да му се стори смешно, но аз си нося от БГ и прах за пране. Вие като идвате за първи път не знам дали ще имате място и за това... Също така още не съм намерила място от където да си купувам бельо - проблема ми е предимно с гащите Simple Smile (не е смешно!) както за мен така и за мъжа ми, така че това е нещо, с което също се снабдявам от БГ. (Сутиени тук има всякакви. Simple Smile) И последното за което се сещам са дамски бански - от две години търся и нищо, ама нищо не ми харесва. Моделите са като от 50-те години на 20-ти век. А в Канада се ходи на плаж, не е като да не се ходи... За мъже иначе има хубави бански. Това все пак е мое мнение, все пак вкусовете са различни.

Menta, аз не бих могла да отговоря конкретно на въпроса ти, но само ще кажа, че когато аз се сблъсках със здравен проблем тук (в Канада) отидох да намеря разрешението му в БГ. Бих ти казала, ако можеш - иди си до БГ, ако не, може да се опиташ да се свържеш с БГ доктор чрез телефон или интернет, ако не ще трябва да се довериш на тукашната система. Това последното не знам как става, но знам че стане ли, човек живее по-спокойно...

Хубава седмица на всички!

# 167
  • Canada, ON
Момичета, исках да попитам тези от вас, ходили на видеозон - доколкото разбирам, по време на прегледа пациента не получава никакви обяснения от лицето извършващо прегледа, дали ако съпругът ми дойде с мен, все пак ще можем да получим някакво обяснение? В смисъл, служителят докато гледа може да обясни нещо на съпруга ми поне... или няма въобще такава практика? Чудех се дали въобще ще го допуснат на прегледа (забравих да ги попитам, но сигурно ще го направя). Щото ако не обясняват, но пък го допуснат да присъства, той поне може да види какво става на монитора, щото не знам дали позицията ми ще позволява аз да гледам.

# 168
...по време на прегледа пациента не получава никакви обяснения от лицето извършващо прегледа,...
Кафява мечко, явно си зависи от провинцията в която си, защото на мен жената която ми прави видеозона непрекъснато обясняваше и показваше, и снимка ми даде накрая, и пола ми каза. Поздравления за намереният лекар и дано не Те разочарова.
Мента, толкова ли трудно е станало да си намериш гинеколог в Монтреал?! А с 6мес. опити май наистина е рано на клиника, май искаха поне 12мес. Успех! Скоро може да се включат Момичетата от Монтреал и да Ти дадат съвет.
Миленко, кога замисляте да се появите на Канадска земя отново?
Мамо Вени, успешно пакетиране на багажите!
Век, де, къде ги снима тез хвъркати екземпляри, пак на риболов ли бяхте?

# 169
Привет на всички мами в Канада!

Ние сме вече тук от месец и малко-до сега не съм имала време да пиша, за което се извинявам-настаняване, адаптация..разбирате предполагам.Ние сме във Ван, западен.Ако има други мами тук, нека ми пишат.Специално благодарности на мама Маша, която до момента ми даде много ценни съвети и информация.

# 170
Kalida, мислим го. Затова и ми се иска евентуално да съобразим началото на учебната година, но  пък това ми идва малко скоро...
Сега сме с много добра работа и аз и мъжа ми, имаме стабилност и баланс тук. И все пак мислим за там. Та това малко обърква. Но да не спамя темата.

# 171
Здравейте мили мами!
Личи си, че хубавото време е хванало всички  Simple Smile

Добре дошла на merellin !
Надявам се настаняването и климатизацията са минали добре и много гладко. Като казваш западен Ван. това е West Van?
Ние сме в Бърнаби.

Къде сте мама Маша? Как сте с Филип? Сигурно се възползвате напълно от хубавото време Simple Smile

Век, де, да на нашата баба много и е мъчно, че ще ни остави и че следващият път Виктор ще е по-голям и сега го вижда за последно като бебе. Но пък колкото и да е удобно и приятно мисля, че започва да и става скучно и коренът си я влече.
А що се отнася до малкият Вико, то той е добре. Расте и започна да се смее и в будно състояние  Flutter
Слуша когато си иска, но това си му е работата  Wink Спи по цял ден, но нощно време решава, че му стига толкова  Mr. Green и моите дни започват в 4.30 сутринта..... страшно много работа може да се свърши когато деня е толкова дълъг  Laughing

Лек ден на всички и много усмихнат!
  bouquet

# 172
  • Mtl/Sf
Благодаря на Кафява мечка и Kalida  bouquet
И аз бих искала да се лекувам в БГ,но няма как да стане в този момент.Остава ми да се хвърля с главата надолу в дебрите на тукашното здравеопазване и да се надявам,че всичко ще се оправи.
Също така се надявам да стана скоро част от вашата компания Peace
Весело лято,момичета  grinning039

# 173
  • Vaudreuil Canada
Момичета вече сме в БГ ще гледам до ден-два, ако дребното позволи, да разкажа за полета, но честно казано преживяването си е уникално и силно се надявам да е и неповторимо.
Menta и моя съвет е да идеш на друг доктор, ако ти трябват координати на гинеколози ще ти пратя такива имам голяма колекция. За клиника може би не е чак толкова рано щом имаш и една неуспешна бременност и доказан проблем - а и консултациите там доколкото аз знам са безплатни за разлика от процедурите. Аз знам, че Кломид не се пие без да има проверка за проходимост на тръбите и е много специфичен медикамент - мисля че се пиеше ограничен брой пъти/цикли за целия живот, защото много натоварва черния дроб /за последното не съм сигурна, но винаги може да се провери/.

# 174
Кафява мечка, на видеозон пускат таткото без проблеми, в моята болница са казали само деца под 3 ли, 5 години ли че не може, но осигуряват детска градина за малките деца докато трае видеозона по тарифа 3 долара на час LaughingВидеозонът е с 2 монитора, предполагам че това е стандарт в цяла Канада, така че и ти и таткото ще можете спокойно да гледате. За коментарите по време на прегледа - на мен досега са ми правили 3 прегледа с видеозон и всеки път беше различно. Първия беше извънреден заради кървене, бях само в 5-а седмица и ми казаха на самия преглед че се вижда само плодно сакче и че то отговаря на седмиците. Всъщност това беше цялата важна информация от прегледа. На прегледа в 12-а седмица за синдрома на Даун на място ми казаха че всичко е наред с бебето. Обаче на феталната морфология в 19-а седмица само ми казаха пола. Като питах дали всичко е наред, каза ми че ще ми даде рипорта, и като ми го даде се виждаха само някакви непонятни за мен цифри Crazy Разбрах че тези които са на видеозона са техници, че те просто попълват по предварително зададени параметри данните и след това лекарят трябва да ти ги разтълкува тези цифри. Но специално се информирах и разбрах че ако техникът засече проблем, не се чака да ти дойде часът при лекаря за да ти кажат, ами веднага ти се дава друг час, иска се консултация с друг и т. н. Значи ако има проблем няма начин да не разбереш веднага. Попитах защото аз имах час при лекаря на другия ден, но бях забравила репорта, а той още не беше стигнал по компютърен път до електронното ми досие, но ме увериха че ако е имало проблем обезателно съм щяла да разбера. 

# 175
И при мен всички ехота бяха различни. Един път говорят постоянно, обясняват ми кое е глава, кое крака. Друг път само казват, че всичко е наред. Всеки път имаше по 2 монитора, единият от които пред мен. След техниците, винаги идва лекар, който ме поглежда набързо, за да види всичко наред ли е и да се разпише на формулярите, които техника е попълвал. Както вече са ти казали, ако има проблем веднага ще ти кажат. В 12г.с. бебето беше малко за седмиците си, затова ме извикаха пак след 3 седмици (това беше в частната клиника, където си правех изследването за Даун). После в 19г.с., в болницата, не знаеха, че цикъла ми е бил смахнат, и те видяха че бебето е по-малко от очакваното, и те ме викнаха след 3 седмици. Тъй че...
Всичко ще е наред, няма да се плашиш, Кафява мецо Hug

# 176
  • Canada, ON
Благодаря ви момичета! Аз гледам да не се плаша, ама... Иска ми се да знам точно какво става във всеки един момент, но.. знам че не става Simple Smile.
p4eli4ka, каква е тази частна клиника в Канада? Или не става въпрос за Канада? Точно в Монреал на няколко места бях питала няма ли място където да си платя, за да видя доктор и ми казаха - не. Беше преди около 3 години... Да няма промяна? Струва ми се, че ако се появи подобно нещо, ще е цяла революция...

# 177
  • Canada
shemet_neveroiaten - чакаме разказа - в какъв смисъл е уникално?
Кафява мечка - при нас и малкия пуснаха на видеозона, и обясненията бяха доста, и бебето видях на 2Д и 3Д ( честно казано на 2Д ми хареса повече Laughing). Явно зависи от техника и от болницата.
Menta - имам приятелка с доста проблеми при забременяване - беше ми споменала, че в Роял Виктория има добри специалисти. Защо не опиташ да отидеш директно в болницата и да помолиш за гинеколог? Знам, че се чака много, но не е невъзможно според мен. Другият начин е да помолиш за направление личния лекар и с него - пак в някоя по-реномирана болница.
mama Veni - аз това което си взех от България освен подправки и бельо са две тави за печене. Не можах да си харесам тука Laughing. Едни такива са ми плитки и странни. Иначе има за кексове форми, йенско стъкло, но такива за готвено (алуминиеви или тефлонови) - аз поне не намерих.
Момичета надникнах в юнските отчетни - kristie си има момиченце - Селена. Родила се е на "10 юни в 18:49 монреалско време с тегло 2984 гр. и 52 см."
Да ти е жива и здрава малката Селена, kristie! Hug Heart Eyes Надявам се скоро да се появиш да ни разкажеш как е минало раждането!

# 178
  • Canada
p4eli4ka, каква е тази частна клиника в Канада? Или не става въпрос за Канада? Точно в Монреал на няколко места бях питала няма ли място където да си платя, за да видя доктор и ми казаха - не. Беше преди около 3 години... Да няма промяна? Струва ми се, че ако се появи подобно нещо, ще е цяла революция...
Не съм p4eli4ka, но по повод питането - клиниките са две - Ово и Прокреа. Водят се клиники по фертилитет и можеш да се обърнеш спокойно към лекар там, без направление.(цените между другото са  Shocked)  И преди три години са съществували, ама нали знаеш - ако не ти подадат инфо, няма и да разбереш, за съжаление. Sad А понякога не можеш да си го позволиш и да искаш.

# 179
  • Canada, ON
... клиниките са две - Ово и Прокреа. Водят се клиники по фертилитет и можеш да се обърнеш спокойно към лекар там, без направление.(цените между другото са  Shocked)  И преди три години са съществували, ама нали знаеш - ако не ти подадат инфо, няма и да разбереш, за съжаление. Sad А понякога не можеш да си го позволиш и да искаш.

Наистина не знаех за тези клиники. Въпреки отминалото време, още не мога да забравя физиономията на една служителка, която аз през сълзи питах за платен лекар, а тя през смях ми отговаряше, че такова нещо в Кебек няма, а за извън Кебек нямала представа... Приличаше на лошите вещици от приказките... Вярно, че ние със съпруга ми бяхме нови в Канада по това време, но пък познавахме доста хора от преди (съпругът ми беше седми по ред от неговата работа, пристигнали в Канада и в частност - Монреал) и никой не знаеше за подобни клиники.

Ще опиша монреалската си история, че да не се чудите на сегашните ми страховете. Намалявам шрифта та който не му се четат лоши истории - моля да подмине.

Тежко преживяване. Трябваха ми години за да преодолея страховете си след него и въобще да мога да го обсъждам... Получих леко зацапване в 8-ма седмица и тръгнах да търся доктор - от клиника на клиника - без успех. И така 2-3 дни. Обхвана ме паника, чувство на безсилие пред системата в една непозната държава... Тогава започнаха и болките, и кървенето. Отидохме в бърза помощ - Сейнт Мери. След не помня колко часа дойде и моят ред. Взеха ми кръв. Чаках още известно време. Накрая един служител дойде и ми каза да си ходя и че според кръвните изследвания съм бременна. За лекар и дума не можело да стане - каза човека -нямало нужда да се виждам лекар, ами да съм си ходела... Ами отидох си - с кървене и то яко и невероятни болки. И нали и мозъкът ми замъглен, мислех си - няма да пия даже аналгин, да не си повредя бебето, а тази кръв, тя от друго си тече сигурно... След това кошмарна нощ. Нали знаете тези безброй брошури, които се раздават - за разни центрове дето помагат на жени в беда и други подобни..., е съпругът ми цяла нощ звъня на разни служби и центрове и никой, никой не реагира. На сутринта един приятел ни закара отново в бърза помощ, а аз вече ни жива ни умряла - не помня ясно - всичко ми е в мъгла... Помня как една лекарка каза - "Бързо в операционната!" След това няколко дена стоях в болницата. Това беше най-големият кошмар в живота ми. За първи път пиша за него. После имаше и още - диагноза рак и т.н. Но стига толкова!

Сега съм ОК, а съм и в Онтарио, което за мен, поне психически си е като в друга държава. Извинявам се за споделените проблеми. От тук нататък само приятни неща в темата пожелавам.

Последна редакция: ср, 13 юни 2007, 17:16 от Кафява мечка

Общи условия

Активация на акаунт