Ех, Канада - бъдещи и настоящи родители - 15

• 19 369
  • 306
  •   1
Отговори
# 150
Вери, като казваш за градините.
Аз пък не мога да си спомня кога започваше училището, към края на август ма беше.
Синът ми тъкмо навърши 6 г, а съм забравила тази възраст кога и колко ходеха на училище.
Пък ни се въртят разни идеи в главата и се чудя няма ли много да го притесним детето, ако го метнем на училище на сред годината...

# 151
Здравейте мамчета.МОЛЯ ЗА СЪВЕТ.Стоим на един кръстопът и не знаем на къде да тръгнем.Имаме визи вече за Канада-Монтреал сме избрали,но в същото време имаме и предложение за Гармания за работа за мъжът ми и за мен.Живяли сме в Германия и всичко там ни е познато,а имаме и много познати-медиц.обслужбане е много добро,близко е до БГ-то,климата е като в БГ-то и много ни се иска да отидем да живеем в Германия,но тази виза за Канада в паспортие-не знам какво да правим.Моля за съвет,ако има и други майки,които са живяли в Германия и сега са в Канада,моля ви за мнение и съвет.Къде ще е по спокоен животът newsm78,живяли сме в Германия,но за  Канада само сме слушали,че за преглед при лекар се чака много и е много студено.А за работа не се притесняваме-не сме от капризните.Само,че в Германия веднага имаме подсигурена работа,с мед.застраховка и най-вече се справяме с немския език.А за Канада не знаем изобщо нито френски,нито английски.Не ме страх да започнем от начало от нулата,но заслужава ли си?Много ми е трудно да реша.Моля ви за мнения и съвети.Благодаря ви предварително и приятна събота и неделя.Бъдете здрави.

# 152
  • Vaudreuil Canada
Стоим на един кръстопът и не знаем на къде да тръгнем.
Лично мнение - елате до тук - оправете си документите за да не си загубите правата. Пък после ходете в Германия. Даже не е необходимо да чакате всички документи да излязат и да си получите съответните карти - може да дадете адрес на познат където да се получат.
Кроко ние пратихме плик на експрес пост демек канадските пощи - в пощенския офис ще ви направят калкулацията и ще го предплатите. Можеш да пратиш и най-обикновен плик с марка единствено риска е да се изгуби по пощата и да трябва да плащаш наново на БГ посолството.
За детските градини е въпрос на късмет - учебната година почва септември месец така че от тогава се приемат най-много деца - ние искаме дребното да почне в средата на годината затова и е по-сложно. За бебета и за по-големи деца също има разлика. Зависи и дали искаш голяма детска градина или детска градина в домашна обстановка. Абе търсиш вариант и където намериш почва пък си чакаш за мястото което си си харесал докато му излезе реда на детето.

# 153

Лично мнение - елате до тук - оправете си документите за да не си загубите правата. Пък после ходете в Германия.

Peace Подкрепям с две ръце. Много мъдър съвет. Аз не съм живяла в Германия, но много често съм била там и съм голяма фенка на тази страна. Но, първо е добре човек да не си затваря вратите сам и второ, доколкото знам от колеги живяли там, в Германия ще си останете винаги гастербайтери. Докато тук това, че си имигрант почти няма да го усещаш. Изключвам разбира се първоначалната адаптация и ориентиране в живота тук, но това е неизбежно и си има своите трудности. И другото нещо е да си отговорите на въпроса "Защо искате да напуснете БГ". В смисъл искате да отидете, да поработите навън и пак да се приберете в БГ или искате да смените изцяло средата и стереотипа си на живот. Но, каквото и да решите, желая ви много късмет и попътен вятър  Peace.

# 154
...но за  Канада само сме слушали,че за преглед при лекар се чака много и е много студено.

Споко, не е толкова страшно. Не е толкова студено, а аз нямам особени оплаквания от лекарите. За дребни неща се чака, но ако е нещо сериозно - действат много бързо.
Кроко, ние бяхме на Кавартите минала неделя. Живот и здраве може тази пак да мръднем натам. Би било добре да се засечем, още повече, че сме с лодка, та ще могат мъжете да ловят риба и от средата на някое езеро (далече от женски очи и уши  Crazy).
А мама най-накрая се обади.   Laughing LaughingGrinning Успя да се прибере в къщи и да се чуем. Дано да успее да отиде и на лекар, че има дамо седмица и се притеснявам дали ще успее да отдели малко време за себе си  Sadл Жалко само, че за рождените ни дни пак няма да я има  Cry Cry

# 155
  • Торонто
Мими, без английски или френски е безумие при положение че и ДВАМАТА не знаете език. Не че  е невъзможно, но ще иска много жертви и лишения. Предимството е че не се чувстваш емигрант.

# 156
Кроко, сега си разрових документите за бг акта за раждане. Гледам, че монреалки съветват да го пращаш в посолството в Отава, но същото става и в торонтовското консулство. Аз ходих на място, но ако не ти се ходи, звънни им и ги попитай дали става по пощата. Заверката ми струваше 25 долара. Пращаш им завереното от Отава копие на акта за раждане, самоадресиран плик с марка, чек за 25 долара и смятам, че ще ти свършат работа. Така или иначе тук Бг акт за раждане не могат да ти издадат, а и вие ще си ходите в Бг скоро... вземи заверката и се разправяй в Бг.

Адрес и телефон на консулството:

Consulate General Of Bulgaria
65 Overlea Blvd. Suite 406
416-696-2420

Упс, сега прочетох, че съм си записала да се носят лични карти на родителите... Може да искат лично присъствие... По телефона ще ти кажат.

# 157
И аз трябва да задвижа тази процедура, но все се услушвам защото много работа ми се струва. Може би е време да се наканя и да подам тези документи за Криси. Май сьм се разглезила от тука.

Днес разбрах, че утре от 6 чеса в ROM ( музея на Bloor st), ще дават бг филм, на една бьлгарска режисьорка. Филма се казва Monkey in winter. Участва Мартина Вачкова. Доста се позамислих дали да отида, дори бих отишла сама, но не сьм сигорна че му се гледа, защото от това което прочетох, филма е доста драматичен и не знам дали ще го  издьржа. Някой от вас интересува ли се от Бг културни изяви, за да ни уведомява. Век ти сигорно си в течение, така че свиркай като има нещо. Аз на 2-3 бях пропускала театрални постановки тук, с известни театрални изпьлнители.

# 158
Филмът е хубав. Отивай. Simple Smile

# 159
  • Canada
Миленче, в Онтарио учебната година започва първите дни на септември (тази годна първи учебен ден е 4-ти септември), а за Квебек съм забелязала, че започват седмица по-рано. Отделно от това самите училища започват да работят седмица преди началото на учебната година, когато можеш да подадеш документите на детето (копия от паспорт, PR карта, IMM 1000, имунизационния картон (за Онтарио е задължително, освен ако по специгични причини не е възможно, да са направени  diphtheria, mumps, polio, red measles, rubella (German measles), tetanus; доказателство под формата на получени сметки, че живеете на точно определен адрес. На място се попълват въпросници за самото дете. В Онтарио не всички училища предлагат транспорт до училище, живеещите до 2 км. по права линия, трябва сами да водят и взимат децата си. Обаче деца със здравословни проблеми като астма например, имат право на медикъл скул бъс. За целта от училището се взима формуляр, който се попълва от личния лекар и се връща в училището. От скул борда се произнасят дали на детето се полага такъв транспорт, дали през цялата учебна година или само през зимата. За Квебек не знам как е.
mimi2004, при така описаното положение от теб, единственото което аз бих направила е да се разходя до Канада на 2 седмична екскурзия с посещения на забележителности (Квебек сити, Ниагара, Отава - тъкмо ще видите Канада от към красивата й страна) и между другото за всеки случай бих си извадила документите. Успех в Германия, защото за мен е ясно, че това е вашият правилен избор  bouquet
Chrisimommy, пусна ми ти мухата, но за съжаление отлагам ходенето на кино за БГ. Няма как таткото и малката не виреят заедно, ако мен ме няма. Настава истерия, ако вляза в тоалетната без нея Sad Вие оправихте ли се вече?

# 160
Sneji, много ти благодаря за подробното писание!  Hug
Ние в момента умуваме за Ванкувър. Това ни беше 2-рият вариант преди, но тогава решихме за Торонто. Имаме някакви идеи за там, но още мерим и преценяваме..

# 161
  • Торонто
Кроко, ти затова ли си с този ник?  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Моят малък син си умира да ходи за риба, но не иска да вади рибите от водата, а само да ги храни  newsm78
Вие къде ходите? Може да организираме нещо  Hug

Мъжа ми е запален рибар но в Canada още не е ходил, тук сме от 6 мес. Така че някой ден ще се радвам да се присъединим към вас (по-нататък че сега в съботите ходи на курс по английски)

# 162
Здравейте отново!!!Остават ни още 2 седмици до пристигането в Монреал и сега сме на етап приготвяне на багажа.Искам да попитам всички минали по този път дали има нещо по-специално,което да купим/вземем  за нас и детето,т.е нещо,което няма да намерим там?Предполагам дрехи,обувки и играчки има в огромни количества и голямо разнообразие,но все пак ако се сещате за нещо-подсетете ме.
Поздрави!!!

# 163
mama Veni, подсещам те за разни любими специфични подправки, че докато намериш там аналозите и подходящите магазини... Лекарства също, особено ако си имате разни специфични заболявания. Разни сантиментални неща, ако си този тип човек.

# 164
Ей момичета, нещо замря темата.
Явно хубавото време ни държи навън. Това е добре, означава, че бебоците са здрави, а майките - щастливи  Mr. Green
Ето нещо и от мен за началото на тази седмица http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=3135142
Кроко, Софи, аз съм ви объркала - не сме рибари, по-скоро природолюбители. Сега новата ни страст е да обикаляме езерата с кану - страхотно упражнение е, а както виждате могат да се срещнат всякакви твари.
Снежи, кога заминаваш? Как са момичетата, здрави ли сте?
Крисимам, обещавам да пускам инфо за разни прояви. Рядко имам време да ходя - нали знаеш работа, деца, на каквото знам - ще пиша.
Дензъл, сигурно ще и е много мъчно на бабата да ви остави. А как е малкия победител?  Heart Eyes
Пчеличка - целуни на госпожицата.
Ако не съм споменала някой специално  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт