🌿Рестарт за тялото и ума – малки стъпки, голяма промяна

• 640
  • 5
  •   2
Отговори
  • www.bg-mamma.com
Есента отново е тук – времето, в което постепенно се връщаме към ритъма на ежедневието, към плановете, задачите и всички онези неща, които често оставят грижата за самите нас на заден план.
Но всяко ново начало е и възможност да спрем за момент, да си поемем въздух и да се запитаме: Как се чувствам аз? От какво имам нужда? Какво мога да направя за себе си още днес?

Затова през 2026 г. отново те каним да бъдеш част от нашето здравословно и вдъхновяващо приключение тук, в BG-Mamma.

Какво те очаква през новия сезон?
◯ Предизвикателството 🌿 Рестарт за тялото и ума – малки стъпки, голяма промяна

През следващите седмици ще ти предлагаме кратки, лесни и реалистични задачки, полезни идеи и малки предизвикателства, с които да внесеш повече движение, баланс, грижа и добро настроение в ежедневието си.
Споделяй своя напредък, своите малки победи, любими навици и моменти. Нека тази тема бъде твоят личен дневник – място за мотивация, вдъхновение и споделени успехи с други ентусиасти и форумни приятели.

◯ Нов акцент в тазгодишното издание е участието на нашия Digital Storyteller – Линдичка, дългогодишен потребител на форума и сертифициран фитнес инструктор. Тя влиза в новия сезон на Рестарт с мисия: да те раздвижи, мотивира и предизвика!

Очаквай нейната специална поредица от фитнес и хранителни предизвикателства, които ще те раздвижат, заредят с енергия и ще ти помогнат да изградиш по-добри навици.

◯ И за финал – нека отпразнуваме всяка победа!
Всеки, който се включи активно в #Рестарт2026 и споделя своя напредък, ще има възможност да получи нашия сертификат.

А ако пропуснеш някой ден?
Никакъв проблем! Не е нужно Рестартът да бъде перфектен, за да бъде успешен.
Ще събираме и линкваме всички предизвикателства и задачки тук, за да можеш лесно да се върнеш към тях и да наваксаш, когато ти е удобно.

Нека през този сезон си дадем 30 дни, в които да бъдем по-внимателни към себе си, да се мотивираме взаимно и да открием кои малки промени ни карат да се чувстваме по-добре.

🌿 Готов ли си за своя Рестарт?
#1: Започни #Рестарт2026! Запиши в темата поне една цел, която искаш да сбъднеш за себе си през следващите 30 дни – независимо дали е малка или голяма.

Последна редакция: пн, 05 окт 2026, 11:05 от Жaклин

# 1
Записвам се с две лични цели за този месец!

Първата е да започна отново да тренирам, дори да са кратки тренировки. Успях да вляза в много добра форма за лятото... А когато отпуските приключиха, приключиха и тренировките Simple Smile Не съм хващала дъмбел вече близо месец, а осъзнавам, че трябват усилия за поддържане на резултатите.

Втората ми цел е да си създам навик да закусвам пълноценно. В момента "закусвам" кафе с някакви бисквити и максимум с плод, което не е окей и трябва да вкарам задължително протеини. Отворена съм за всякакви идеи за закуски, които дават енергия и по възможност стават бързо (най-добре без готвене, пържене на яйца и подобни).

Успех на всички в предизвикателствата!

# 2
  • София
Здравейте на всички и добре дошли в #Рестарт2026! Flowers Herb

Аз съм Линда на 46 години, работеща майка на 16-годишен спортуващ младеж, фитнес инструктор и персонален треньор.
Много съм щастлива, че ще бъда част от тази активност и ще имам възможност да се включа с нещо, което истински обичам: движението, тренировките и изграждането на устойчиви навици.

Няма да гоним съвършенство и няма да се състезаваме помежду си. Ще си поставяме малки задачи, ще учим нови неща, ще се предизвикваме и най-вече ще се опитаме след тези 30 дни да сме една идея по-силни, по-активни и по-грижовни към себе си.

Аз съм готова да се предизвикам и да ви предизвиквам Hands Muscle
#1: Запиши в темата поне една цел, която искаш да сбъднеш за себе си през следващите 30 дни – независимо дали е малка или голяма. Моите лични цели са две и са следните:

1. да се опитам да заспивам по-рано
2. да огранича доколкото мога използването на електронни устройства

Успех на всички и… СТАРТ! Flowers Herb

big_bad_mama моята идея за такава закуска е следната: скир, доза протеин, овесени ядки/чия и боровинки (пресни или замразени) - 15 мин с омекването на овесените ядки! Може да се подготви и от вечерта като към скира се добавят за да омекнат овесените и на сутринта само протеина и боровинките.

# 3
Линдичка, благодаря много!

Точно такъв тип бързи закуски ме интересуват, но може ли да заместим с нещо овесените ядки? Бих била супер благодарна за някаква идея за закуска с протеинов хляб. Винаги имам от него вкъщи (удобно е, защото е с дълъг срок на годност и го държа в хладилника), както и хумус или песто. Но се чудя какво друго здравословно мога да му добавям.

Благодаря още веднъж за насоките!

# 4
Записвам се и аз.
Целта ми е да променя малко ежедневието си, да започна да спортувам, и да сваля някой и друг килограм Simple Smile

# 5
  • София
big_bad_mama Разбира се. Овесените ядки можеш да замениш с чия, смляно ленено семе, малко неподсладено мюсли/гранола или просто да ги пропуснеш и да добавиш повече плод. Аз бих избрала чия, ако искаш да запазиш варианта максимално бърз: т. е скир + протеин + чия + повече боровинки и готово. Simple Smile
Само имай предвид, че различните заместители променят макросите – чията например носи повече мазнини и фибри, докато овесът дава повече въглехидрати.
А за твоето предложение с протеиновия хляб: зависи какъв точно е протеиновият хляб. В много от тези хлябове има голямо количество семена/ядки и съответно освен повече протеин получаваш доста мазнини и калории. Същото важи за хумуса и особено за пестото. И двете са чудесни здравословни храни, но е хубаво да разграничим здравословно от нискокалорично. Пестото например съдържа основно мазнина, ядки/семена и носи доста калории.

За да добиеш представа за калорийната стойност за моето и твоето предложение:
Скир, протеин, овес, боровинки е 390–410 kcal/ 40–45 гр. протеин/ 4–6 гр. мазнини.
2 филии протеинов хляб с хумус са 300–360 kcal/ 18–23 гр протеин/13–18 гр мазнини.
2 филии протеинов хляб с песто са 340–410 kcal/ 17–21 гр протеин/ 20–27 гр. мазнини
без още да е добавен основен протеинов източник, който ще вдигне протеина, но и общите калории.
Разбира се, точните числа зависят изцяло от конкретните продукти и грамажа. Тези са ориентировъчни

Ако искаш солена и бърза закуска, мога да ти предложа два хубави варианта:
Flowers Herb Пълнозърнест/ ръжен хляб с пуешко/пилешко филе, сварено яйце плюс пресен зеленчук. Шепа чери домати е най-лесният вариант. Няма дори какво да режеш. Яйцата спокойно могат да бъдат приготвени от предната вечер.

Flowers Herb „Зелен омлет“, който можеш да си приготвиш за вечеря и да оставиш едната порция за сутринта: блендирани овесени ядки, 3–4 шепи пресен спанак, щипка сол, 3 яйца + 2 белтъка. Всичко се блендира и се разделя на 2 порции. Омлетът се приготвя на тиган без мазнина. Комбинира се чудесно с чери домати и котидж.

Общи условия

Активация на акаунт