Ваксини за училище от чужбина

• 42
  • 6
  •   2
Отговори
Здравейте! Има ли някои родители, които наскоро са се прибрали с малки деца от чужбина? Интерсува ме как стои въпроса с имунизациите? Детето ми има всички ваксини по българския имунизационен календар, поставени в чужбина, както и манту и бцж, поставени в България. Но ваксините от Англия, ги имам само на хартия, в бг информационната здравна система те не фигурират и джипи то казва, че не  може да въведе, ваксини правени назад във времето от чужбина. Как се очаква медицинското лице в училище да получи електронно информация за тези ваксини? На хартия съм й ги носила. Ако някой се е сблъскал ще съм мн благодарна за инфо Simple Smile

# 1
Здравейте. Това, че ваксините, поставени в Англия, не се виждат в НЗИС, не означава, че детето е неимунизирано и със сигурност не е основание автоматично да бъдат поставяни отново.

Ако разполагате с официален документ от Англия, в който са описани ваксините и датите, на които са поставени, занесете го на личния лекар. Той трябва да сравни направените имунизации с българския имунизационен календар и да прецени дали има липсващи дози или необходимост от наваксване.

Имайте предвид, че имунизационните календари в различните държави не са напълно идентични, затова се гледа какви ваксини и колко дози реално са поставени, а не просто дали ги има в НЗИС.

Не бих препоръчала да се повтарят вече надлежно документирани имунизации единствено защото не се визуализират в електронната система. НЗИС е мястото, в което се регистрира информацията – липсата на запис там сама по себе си не заличава извършена и документирана имунизация.

# 2
С това съм съгласна, дала съм преведени иминузациите на личния лекар, но той казва че със задна дата на може да ги вкара в нзис, а от училище искат да ги достъпят онлайн.

# 3
С това съм съгласна, дала съм преведени иминузациите на личния лекар, но той казва че със задна дата на може да ги вкара в нзис, а от училище искат да ги достъпят онлайн.

Разбирам. Тогава проблемът всъщност не е медицински и не е в имунизационния статус на детето, а чисто административен – училището иска електронен достъп до информация, която по обективни причини не фигурира в НЗИС.
Ако училището отказва да го приеме и настоява единствено за справка през НЗИС, бих поискала да посочат писмено на какво нормативно основание отказват официално удостоверена информация за имунизации, извършени в чужбина.
Щом личният лекар вече е проверил и действително няма техническа възможност да въведе със задна дата в НЗИС ваксините, поставени в Англия, следващата стъпка е да се обърнете към РЗИ по местоживеене – към звеното, което се занимава с имунопрофилактика.
Представете цялата официална документация от Англия, от която се виждат видът на ваксините, поставените дози и датите. При необходимост може да бъде поискан и превод. РЗИ може да направи преценка на имунизационния статус спрямо българския имунизационен календар и да даде официално указание как да се процедира в конкретния случай, след като ваксините реално са поставени, но не могат да бъдат въведени със задна дата в НЗИС.
Не бих се съгласила детето ми да бъде ваксинирано повторно единствено с аргумента, че ваксините не излизат в НЗИС.
Ако и след обръщането към РЗИ въпросът не бъде решен, поискайте писмено становище как следва да бъде удостоверен имунизационният статус пред училището. Така казусът вече се решава институционално, вместо  да бъдете препращана между училището, личния лекар и НЗИС.

# 4
Е как не може да ги въведе.! Да не би лекарят да иска пари за да си свърши работата.

Редактирам се: май наистина не може, но той може да ги впише в хартиена книжка. А в училището трябва да ги признаят преведени на хартия. Няма нужда да са електронно. Училището го знае това.

# 5
А РЗИ не може ли да помогнат? Аз бих питала там. Всичко останало са го казали. Ваксините ги няма електронно, а те ги искат електронно, поредната тъпотия.

# 6
Ако продължава тази административна сага отивате в РЗИ, търсите отдел Надзор на заразните болести. Те ще ви помогнат с документацията. Абсурд да дублирате ваксини.

Общи условия

Активация на акаунт