(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче, есен 2026(Тема 64)

• 3 059
  • 84
  •   1
Отговори
# 60
Набрах почти пълна касетки такива домати
Скрит текст:
Имам още такива
Скрит текст:
Има ли начин да се ускори зреенето?

# 61
Ние отдавна спряхме капковото, изчистили сме част от градината. Остава още доста. Днес направих суровата туршия и ми остана поредната партида набран червен пипер  да оправя и да дообера останалия пипер и изчистя градината. Паралелно с това имам прекрасен зелен лук и маруля за разсаждане.
Вчера приключихчме и с гроздето, виното е направено...

ПП laurentin, остави ги докато позволява времето и след това обери зелени. Ще доузреят вътре, наредени на прозорец или увити в хартия и подредени в мазето на един ред. Периодично преглеждаш и вадиш на прозореца.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2026, 16:05 от morskibriz

# 62
След вчерашните гости и двете касетки грозде ( всички роднини и съседи донесоха), с които се сдобихме днес работата тръгна добре.Впера само посрещах и изпращах гости , с бях решила много неща да свършим. Обрахме малко домати и сложих да суша. Мъжете махнаха засенчващите мрежи и укрепиха стойките на кивито. За вторник оставихме да изберем останалите два клона сливи. Днес ще нарежа следващите и ще сложа да се сушат довечера след доматите.
Обрах още две кофи боб, утре  след работа и във вторник ще изчистя шушулките. До тук имам три пълни буркана от литър и половина.

# 63
  • София
Vangobi, ето с тези третирах миналата есен. Но така и нямаше перфектните условия. След суша и жега дойдоха неспирни дъждове. Поливах с лейка, доста вода разнесоха, след това минах леко с фрезата, доколкото може с моята. Напролет не успях. Вирусът пак си е в градината, макар и малко по-слаб от предните две години. Държа опаковките в хладилника, но не съм правила посевка, за да видя дали са живи бактериите. Като изчистя градината, ще полея пак.
Скрит текст:
laurentin, чудни домати, и растенията са много свежи! Има още време да зреят.
Днес правих малка доза лютеница, от моите чушки, излязоха 13 бурканчета по 400 грама. Много врътня с малък резултат, но какво да се прави.
И да ви представя новият член на семейството - Смоуки. Мисля, че е момиченце, но не е сигурно още.
Скрит текст:
Засега сме решили да го гледаме във фургона, да го научим там да ходи до тоалетна, пък като поотрасне, да го пускаме и навън. Днес ги изведохме малко, голяма игра и скачане падна и цял следобяд спа. 😀 Сега проверява и изучава всичко - има стотици кабели, тръби, инструменти и т.н. Засега любима игра му е с една голяма гайка и голяма пвц скоба за подово.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2026, 21:42 от sofyia

# 64
  • София
Ех че в сладка Смоуки .Честита ви радост в семейството.Много обичам котки аз,но имам ...куче (уж).Казвам че е котка под прикритие.И той ме ревнува ужасно от котките,та им се радвам тайно.
Този уикенд бяхме на къщата ,ангажирани със сериозни ремонти  дейности.Марсел (кучето) ,вече се чувства свойски и обхожда важно територията Вчера викахме багерист и беше...весело Разкопахме целия двор,прекарвахме вода насам-натам .Направих си втора градинска чешма ,която предвиждам специално за поливане .Терасирахме двора отпред Отзад е за алпинисти .Чудя се дали да се мъча да терасирам и него Много ще е сложен и достъпа  ,а искам да ползвам две тераси само ,които и сега ги има ,макар и не особено добра оформени .Ще садя овошки  другият месец . Смокините ми са живи .Поливам ги и се надявам да се хванат наистина..Вече минаха две седмици от насаждането им.Мислех да засея спанак и лук,но не остана време.Гроздето по асмите зрее и е почти готово Осите го нападнаха вече Сортът продължава да е неизвестен.То и гроздето не зная какво да го правя.Сега мислите ми се редят във всякаква посока.Искам да се възползвам от есенното време и да насея каквото може Включително и цветя (търся препоръки за големи храстовидни рози ),и трева.

# 65
Ама много сладко коте! Моята дъщеря непрекъснато ми се моли за коте вкъщи. Има на село, но иска в града, а аз се опъвам.

# 66
София, честит член на семейството!😘
Много е сладък😘

# 67
  • София
Благодаря ти, София ще прочета за тях. Много сладко коте си имате.

# 68
Да покажа как вървят моите домати от колтуци:
Скрит текст:

Дописвам: извинявам се, втората снимка не е от колтук - Италианска круша от основната серия, едни от първите насадени.
И крокодилките:
Скрит текст:

Чакам ги до последно, затова разчистването на градината ще бъде през ноември.
За капковото се чудя, когато го събирам, като навия на колело магистралния маркуч заедно с накачените за него кранчета, няма ли нещо да им се повреди? Нали ми е първата зима, когато ще го съхранявам. Лентовите ще ги номерирам по реда им, за да си отидат сл. година на същото място, понеже малко варират в дължината.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2026, 14:20 от Кити Кет

# 69
  • София
Кити Кет, по принцип нищо им няма на кранчетата. От моите има такива, които съм сменила на втората година, защото сме ги настъпили и сме счупили врътката примерно. Или се късат гумичките, това се вижда, като започне да тече някое кранче, по наблюдение след трета година упортеба. Има и специални тапи, с които се запушват вече разпробити дупки, ако не са ти удобни или примерно нямаш резервно кранче, а искаш на ново място по главната тръба. Не са скъпи, по-рано бяха 20-30 стотинки, когато си поръчваш нещо друго, можеш да си включиш и тях.

При нас стана доста студено, вчера още преди обяд запалихме камината. Сутринта беше 6 градуса, а до края на седмицата го дават много хладномаксимални 15-16 градуса. Ще разчиствам след слана.

# 70
И аз току-що гледах прогноза за времето. Имах съмнения за утре сутрин и обещават вероятност от слани за моята градина, сложили ни жълт код. Не е никак добре. На 1,2,3 май имаше, сега още септември пак. Миналата година целия октомври месец нямахме.

# 71
Много лошо Sad
При нас ,сега погледнах, до края на октомври не го дават под 10гр. Дано така се задържи🤨

# 72
Къде гледате за слани? Тиквичката утре ще мога да откъсна от тази която сложих късно. Бататите направиха листна маса да видим какво ще излезе от тях. Пиперът зрее ама чак в петък вечер ще мога да го обера, не ми остава време за градината.

# 73
J_M_M заповядай https://weather.bg/obshtini/index.php?z=u
При теб няма слана на хоризонта, при нас също.

# 74
  • София
какви са тия студове...Ужас.До неделя няма да успеем да идем до къщата.Трябва ли да се притеснявам за новозасадените смокини

Общи условия

Активация на акаунт