(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче, есен 2026(Тема 64)

• 3 693
  • 100
  •   3
Отговори
# 90
Направихме лютеницата и кьополуто тази седмица🤗 Махнах засенчващата мрежа на цялата градина. Махнах покривалото на 1/3   от градината и капковото, т.е. почистих и растенията там😊 Оставих само доматите и пипера с върхарите. Пипера е магнит за миризливките, всичките са там и не ми закачат доматите. Ще следя прогнозата за времето и при опасения за слани, ще ги обера.

Дайте рецепта за трушия от зелени домати.

# 91
Правя я с всякакви зеленчуци, не само със зелени домати. Слагам сол на литър вода. За киселото зеле 35-40гр на литър за тази със зеленчуците увеличавам на 50-60тр на литър и изкисвам преди ядене. Просто някои зеленчуци омекват твърде бързо и затова увеличавам солта. Миналата неделя я направих. Зелени домати, сиврия, карфиол, зелен фасул, краставички, моркови, целина, хрян, кромид лук, чесън, копър, венец от лозови и вишневи клончета. 10л вода и 500гр морска сол. Вече започна да ферментира.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2026, 09:56 от morskibriz

# 92
Благодаря!

# 93
Аз съм в северна България, октомври ще ходим на почивка, оранжерията трябва ли да я затворя като тръгваме, ако да, да оставя ли отворени прозорци?

# 94
Следи прогнозата, но винаги може времето да се промени за 24ч. Аз бих я затворила, но с отворени прозорци. Ако е края на октомври и тях ще затваря.

# 95
  • София
Аз съм уморявала по-бързо от влага и висока температура есента останалите зеленчуци в оранжерията като я затворих, отколкото от студ. Много зависи от времето де, но ако не е наистина много студено предпочитам да има нещо отворено и да се проветрява, а ако е много студено, то и в оранжерията скоро ще си заминат растенията независимо дали е отворено или затворено. Може би прозорци е компромис, който да покрива и двата варианта.

# 96
  • София
Бриз, зеления фасул от туршията суров ли го консумирате?

# 97
Да, ЗаСлон. Аз слагам съвсем малко. Исках и динчета да сложа, но нямаше подходящи когато я правих. Обичам разнообразието в суровата туршия.

# 98
  • София
Баба ми слагаше малки червени дини в кацата със сурова туршия, ненавиждах всичко от тази каца, но най-много дините Simple Smile

# 99
А моята слагаше малки, зелени динички, колкото яйце, много ги обичах.
Колко разнообразна и различна кухня имамаме в различните крайща на България.
Много студен и дъждовен октомври прогнозират до -5 и до 100л на кв. за югоизточната част.

# 100
  • София
Много рано стана студено тази година. Палим камината вече десет дни вечер. Освен краставиците и картофите, нищо друго не съм приключила, но няма и за кога да зрее. Домати имам зелени, повечето навън. Пипер имам за бране доста, няма да узрее. От насадените марулки около 50 коренчета са живи 10-на, другите са ги изяли охлювите, въпреки че са завити отвсякъде с аргил.
Предстои да обера ябълките и крушите, но за момент не капят и ги задържам максимално на дървото. Хинапът също започна да зрее. Червено цвекло имам повече отколкото можем да изядем. М.г затварях мариновано, хубаво стнана, но някак нямаме традиция да хапваме такова.
Туршия с ферментация също май няма кой да яде. Слагаме само зеле. Ще си купя малко суровини за царска.
Вчела ММ донесе един плик шипки и глог, ходил на монтаж в някаква къща над с. Желява. Сожих ги да пробвам ферментирала напитка. Имате ли опит? Знам, че се добавят и плодове, и малко мед или захар за захранване на бактериите.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт