(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче, есен 2026(Тема 64)

• 2 835
  • 79
  •   3
Отговори
# 75
Надявам се да се задържи така!

# 76
Надявам се да се задържи така!
И аз. Имам пипер да бера. Преди началото на идната седмица няма да мога.

# 77
София, благодаря ти, че ни осведомяваш за тънкостите при капковото. Благодарение на теб и на Морски бриз се навих да си взема и да го поставя, преди това си мислех че няма да мога. Много по-добре е - за насажденията, за разхода на вода и за удобството.
Аз гледам спокойно прогнозите - досега, откакто градинарствам, до 25 октомври при мен не е имало отрицателни температури, а и засега си оставих засенчващата мрежа, тя също малко предпазва от слана.  За доматите това е време, когато зреят по бавно, но продължават да наедряват.

# 78
  • София
Тази нощ наистина беше студено, но нямаше слана при нас. Така или иначе само от оранжериите бера в момента и не се притеснявам от слана. Единствено вчера свалих по цялата дължина найлона на старата оранжерия, че лятото го държим отвит наполовина и притворих леко вратите.
Успях да обера отново пипера без крайните редове от двете страни камби и част вече оправих. Останаха само трите големи касетки за печене на тенекия за събота.
Домати има още доста в новата оранжирия, тези навън дето бяха болни си заминаха. Краставици все още има от оранжерията, поне вече е само по една торба, а не касетки. Пипера е доста и ще има поне още едно бране, но там най-вероятно ще раздавам.
Патладжан набрах още една касетка, направих още няколко буркана с доматен сос и май това ще му е и на него, най-много още някой и друг патлаждан да откъсна.
Има по 4-5 ягодки от оранжерията. Втората реколта царевичка я хапваме сега.
Миналият уикенд изсуших около 12 кг чери Мила и 6 кг Тайко. Като това е трето бране на черита, по-шарените така и не стигнах да ги обера цяло лято.
Поръчах и насадих салатки, добре са, но част са изгризани вече от охлювите. Имам останали ненасадени, уикенда ще подновя и ще насея купеният спанак.
Мъжът ми най-накрая започна със сглобяването на навеса, доста напредна, но не съм снимала, би трябвало уикенда да сложи ребрата и остава само да поръчаме поликарбоната.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 24 сеп 2026, 22:26 от Aila

# 79
  • София
Аз днес минах случайно през Бриколаж ,уж за някакви дреболии за ремонта на къщата, и излязох с две рози.Купих и агрил(така ли се казва-бяло нещо против слана и измръзване 🤪). Уикенда ще видя смокините и евентуално ще умувам как да ги увивам.Приемам съвети ,че не мога да си представя нещо процедурата...
Знам че темата е за зеленчукова градина,но много от вас освен градинарки сте и цветарки.На тема рози ако някой има препоръка за пищни храстовидни рози ,които да засадя на жив плет к да са стават високи поне 150 см,ще се радвам да сподели.Че със спонтанните покупки на сляпо или по картинка ,усещам как ще се оплета.
В магазина имаше и овошки и за миг се изкуших да грабна една праскова.И утре е ден Wink

Общи условия

Активация на акаунт