Име за момче, да си отива с Анастасия

• 1 005
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Антон и Анастасия за мен си отиват най-много, ако се търси синхрон между имената и децата са близнаци.
Антон - Безценен, достатъчно голям имен ден на 17.01, галеното Тони също е сладко
Анастасия - Безсмъртна

Александър и Анастасия също са добра комбинация, но Вие не искате масово

Ако децата не са близнаци, за мен е достатъчно имената да са равностойни като произход и имен ден, но съвсем не е задължително условие. При моите деца не съм търсила такава равностойност - момичето е с чисто българско име, момчето - с френско име с латински корен, но достатъчно разпространено у нас - Лъчезара и Емил.

Константин, Емил, Михаил мисля, че също си подхождат с името на сестричката
Константин, 21 май, Коки, Тино
Емил, 30 май, Емо
Михаил, 8.11, Мишо, Мики

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 22:27 от Mama Ru

# 31
Мама Ру, Анастасия означава „възкресение", а Атанасия означава „безсмъртна": https://dumite-bg.com/names/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0 … D1%81%D0%B8%D1%8F

и https://dumite-bg.com/names/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%8F

# 32
  • SF
Гласумах за Велислав, но Владимир е по-хубавото име.
Нито едно от останалите имен не ми харесва.
От всички имена с Б - Борислав и Борис харесвам за момчета. И двете се съчетават чудесно с Анастастия.
Моето предложение е за Константин. Има много повторения на -ст, -анст и е звучно точно като Анастасия. В същото време си е силно мъжко име. Коки, Тино - много приятни имена за момчеце. Тино може да се запази и за по-натам в живота. Обаче Коки ще трябва да отадне.

# 33
Василиян и Анастасия
Василен и Анастасия
Велизар и Анастасия
Вениамин и Анастасия
Габриел и Анастасия
Елизар и Анастасия
Емилиян и Анастасия
Климент и Анастасия
Константин и Анастасия
Лазарин и Анастасия
Лъчезар и Анастасия
Максимилян и Анастасия
Никифор и Анастасия
Николай и Анастасия
Персиян и Анастасия
Самуил и Анастасия
Теодосий и Анастасия
Теодор и Анастасия

# 34
До Анастасия са чудесни -
Ясен - светло име -
на Цветница празнуващо...
И Цветислав, Цветослав.
Любими са ми цветните имена,
и Цветница - прекрасен пролетен празник...

# 35
  • SF
На мене буквата Ц не ми е толкова любима.
Теодосий хич не ми харесва. С това Й в края нито Евгений, нито Георгий... нищо от този сорт. Руски имена или църковни. Като Никифорий, Софроний... Не, не ми харесват такива имена.

# 36
Нито едно от предложените досега тук имена не е руско. Теодосий на руски е Феодосий, а Теодор - Фьодор.

Анастасия и Теодосий са абсолютно равностойни имена - гръцки.

Анастасия също е име от православния календар, както и Теодосий, и Стефан, и Кирил, и повечето от предложените.

Православният календар е пълен с гръцки, латински, еврейски имена (някои от тях са и библейски). В него има и славянски имена като Владислав, Ростислав, Милица, Людмила...

Жената иска детето й да има имен ден - значи трябва да е някое име на светец или на църковен празник.

Добавям към моите предложения Максим, Серафим, Рафаил, Бисер, Боян. Максим празнува на 21 януари, Серафим - на 2 януари и на 8 ноември, Рафаил - също на 8 ноември, Бисер - 20 юни, Боян - 28 март.

Максим означава „най-велик";
Серафим означава „пламенен";
Рафаил означава „Бог изцелява".

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 15:16 от Radilena

# 37
  • София
Понеже Анастасия идва от възкресение, понолих ИИ да ми направи списък имена, свързани с Великден или рабното християнство.
И понеже е историческо име - два списъка с исторически свързани имена.
Ето ги:
Да — и бих разширила търсенето не само към имена, които буквално означават „Великден“, а и към Възкресение, нов живот, светлина, победа, надежда и личности от великденския разказ. Така изборът става много по-хубав.

Ето 30 идеи, като ⭐ отбелязвам тези, които според мен особено добре стоят до Анастасия:

* ⭐ Лазар — възкресението на Лазар; вероятно най-силната символична връзка.
* ⭐ Паскал — от лат. Paschalis, „пасхален, свързан с Пасха“.
* Пасхал — по-рядка и по-буквална форма със същия произход.
* ⭐ Тома — Томина неделя, първата неделя след Великден.
* ⭐ Христо — пряка връзка с Христос и Възкресението.
* Християн — „принадлежащ на Христос“, но звучи по-съвременно.
* ⭐ Виктор — „победител“; много красива символика за победата на живота над смъртта.
* Никита — от гръцки корен, свързан с победата.
* Никифор — „носещ победа“; старинно, но великолепно като смисъл.
* ⭐ Константин — не е пряко великденско, но има силна раннохристиянска връзка и много добре пасва на Анастасия.
* ⭐ Гавриил — архангелско име, свързано с благата вест.
* Ангел — препратка към ангелите при празния гроб.
* Михаил — силно библейско и архангелско име.
* ⭐ Йоан — апостол Йоан е сред централните свидетели в разказа за Възкресението.
* Петър — апостол Петър и празният гроб.
* Яков — класическо библейско име.
* Симон — апостолско, по-рядко у нас и много красиво с Анастасия.
* Матей — евангелистът и разказът за Възкресението.
* Марк — също евангелска връзка.
* Лука — евангелист; особено красив е разказът за пътя към Емаус след Възкресението.
* ⭐ Емануил — „Бог е с нас“; много силно християнско значение.
* Теодор — „Божи дар“.
* ⭐ Теофил — „обичащ Бога/приятел на Бога“; рядко и много класическо.
* Богдан — славянският смислов еквивалент на „Божи дар“.
* Божидар — също „Божи дар“.
* ⭐ Светозар — „озарен от светлина“; не е конкретно великденско, но светлинната символика е прекрасна.
* Светлин — светлина, ново начало.
* Зорян — свързано със зората; символично може да препраща към утрото на Възкресението.
* Живко — живот; много български прочит на великденската идея.
* Възкресен — съществува като изключително рядко българско име и е най-буквалният мъжки паралел на Анастасия, макар че за мен вече е прекалено тематично.

Ако обаче критерият е „как звучат имената на две деца заедно“, моят личен топ 7 би бил:

Анастасия и Лазар — 10/10. Елегантни, класически, православни и със скрита обща идея: възкресение.

Анастасия и Виктор — 10/10. Може би най-красиви чисто фонетично. Възкресение + победа.

Анастасия и Константин — 9.5/10. Много аристократично и класическо звучене; Настя и Косьо/Коко също работят като детски форми.

Анастасия и Лазар ми звучат малко по-български, докато Анастасия и Константин имат по-силно гръцко-византийско усещане.

Анастасия и Тома — 9/10. Краткото Тома много хубаво балансира дългото Анастасия. И връзката с Великден е чудесна, но ненатрапчива.

Анастасия и Йоан — 9/10. Много чиста и класическа комбинация.

Анастасия и Емануил — 9/10. Красиви, тържествени имена, макар че заедно са малко по-пищни.

Анастасия и Паскал — 8.5/10. Смислово е може би №1, защото Pascal/Paschalis е директно „пасхален“, но в България Паскал ще звучи доста по-необичайно.

Ако момченцето действително се очаква около Великден, това още повече ме насочва към Лазар, Тома или Паскал, защото връзката ще има и лична история, а няма просто да е символична.

Вторият списък:
Да — това е много интересен начин да търсим име. Ще приема „известни Анастасии“ широко: исторически личности, владетелки, светици и жени от известни династии, а при мъжете ще търся бащи, братя и съпрузи. Ще отделя и имената, които реално звучат добре като „Анастасия и …“.

Ето най-интересните исторически връзки:

* Николай ⭐ — император Николай II е баща на великата княгиня Анастасия Николаевна. Това е вероятно най-разпознаваемата историческа Анастасия. Анастасия и Николай звучат прекрасно за брат и сестра.
* Алексей ⭐ — царевич Алексей Николаевич е по-малкият брат на Анастасия Николаевна. Анастасия и Алексей е много автентична историческа двойка и фонетично е чудесна.
* Михаил ⭐ — името се появява в близкия кръг на Романови; великият княз Михаил Александрович е чичо на Анастасия Николаевна. Ако разширим от брат/баща към близък роднина, Анастасия и Михаил е една от най-хубавите комбинации.
* Роман ⭐ — тук връзката е по-скоро династична, чрез Романови, отколкото конкретно баща/брат/съпруг. Но като скрита препратка към най-известната Анастасия е много хубаво: Анастасия и Роман.
* Андрей ⭐ — княз Андрей Владимирович е дългогодишният партньор и впоследствие съпруг на Матилда Кшесинска, но не на Анастасия; затова не бих го включила като пряка връзка. При историческите Анастасии обаче Андрей се среща в руските княжески родове.
* Иван — княз Иван Всеволодович е свързан с родословия, в които се срещат княгини Анастасии; името е много характерно за средновековния славянски свят.
* Дмитрий ⭐ — среща се многократно като име на съпрузи и близки родственици на княгини Анастасии в руските династии. Анастасия и Дмитрий звучи много добре, макар връзката да не е с една от най-популярните Анастасии.
* Владимир — също силно династично име около средновековните Анастасии и руските княжески семейства.

Има обаче една много интересна линия, ако отидем назад към Византия, защото там името Анастасия е особено естествено.

Император Анастасий I Дикор всъщност е мъжкият вариант на името. Това отваря цяла група имена от раннохристиянската и византийската традиция: Юстин, Юстиниан, Константин, Лъв, Теодор, Михаил, Алексий. Те не са непременно „братът на конкретна Анастасия“, но принадлежат към същия историко-културен именен свят.

Особено интересна е Анастасия Патриция — византийска аристократка и светица от VI век, живяла по времето на император Юстиниан I. Оттук Юстиниан би бил великолепна, макар и доста смела историческа комбинация: Анастасия и Юстиниан.

Има и много важна българска линия. Средновековната българска традиция познава името Анастасия, включително в царските и болярските среди. Тук естествено застават имена като Иван, Петър, Асен, Калоян, Борил, Александър, Михаил. Ако целта не е буквално „братът на точно тази Анастасия“, а историческа двойка имена от един и същи културен пласт, според мен това е особено плодотворна посока.

Моите фаворити специално за сестра Анастасия

Ако съчетая историческата връзка + значението + звученето на български, бих ги подредила така:

1. Алексей — Анастасия и Алексей
Има истинска и много известна връзка брат–сестра: децата на Николай II. Освен това имената звучат сякаш са създадени едно за друго.

2. Николай — Анастасия и Николай
Историческата връзка е баща–дъщеря при Романови. Класически, международни и много устойчиви имена.

3. Михаил — Анастасия и Михаил
Няма толкова очевидна двойка като Алексей, но като историческо и православно звучене е може би най-естественото.

4. Константин — Анастасия и Константин
Тук ми харесва особено много общото византийско/раннохристиянско усещане. И двете имена са древни, но не звучат старомодно.

5. Александър — Анастасия и Александър
Много силна историческа комбинация и великолепно звучене, макар връзката с конкретна прочута Анастасия да е по-слаба.

6. Дмитрий — Анастасия и Дмитрий
Изключително хубава славянско-православна двойка.

7. Лъв — Анастасия и Лъв
Това вече ми е много интересно: кратко, силно мъжко име срещу дългото и мелодично Анастасия. И има прекрасно византийско звучене.

8. Юстиниан — Анастасия и Юстиниан
Най-историческата и необичайна двойка. Красиво, но определено заявява присъствие.

9. Роман — Анастасия и Роман
Има прекрасен ритъм и дискретна асоциация с Романови.

10. Иван — Анастасия и Иван
Най-българското и непретенциозно решение — дълго, изящно женско име и много чисто мъжко.

А ако съчетая и предишния ти критерий за Великден, и сегашния за историческа връзка, за мен започват да се оформят две различни групи фаворити:

Анастасия и Лазар — най-силни като смисъл.
Анастасия и Алексей — най-силни като историческа двойка брат–сестра.
Анастасия и Николай — най-класически.
Анастасия и Константин — най-величествени/византийски.
Анастасия и Виктор — най-хубава символика.
Анастасия и Тома — най-ненатрапчивата великденска препратка.

На мен лично Алексей изведнъж ми излиза много напред в тази селекция. „Анастасия и Алексей“ са едновременно исторически свързани, започват с А, но са достатъчно различни, и като имена на брат и сестра стоят много цялостно.

Ако искаш, мога да направя и още по-интересно търсене: 20 мъжки имена, свързани с реални Анастасии от българската, византийската, руската и европейската история, като за всяко посоча коя точно е Анастасия и какъв ѝ е бил мъжът. Там вероятно ще изскочат няколко доста неочаквани хубави имена.

Трети списък:
Разбира се. Ще се придържам към реални роднински връзки, а не просто към имена от същата епоха. И бих дала предимство на имена, които днес действително могат да се носят от българско момче.

* Алексей ⭐ — брат на великата княгиня Анастасия Николаевна. Царевич Алексей е единственият ѝ брат. Анастасия и Алексей е може би най-истинската историческа двойка брат–сестра.
* Николай ⭐ — баща на същата Анастасия: последният руски император Николай II. Анастасия и Николай — класически и много добре балансирани.
* Робърт — бащата на Анастасия Михайловна? Тук всъщност не — баща ѝ е Михаил Николаевич, затова Робърт отпада.
* Михаил ⭐ — великият княз Михаил Николаевич е баща на Анастасия Михайловна (1860–1922), внучка на император Николай I. Анастасия и Михаил според мен е великолепна комбинация.
* Фридрих ⭐ — Анастасия Михайловна се омъжва за великия херцог Фридрих Франц III от Мекленбург-Шверин. Анастасия и Фридрих има прекрасно централноевропейско звучене.
* Георг — един от братята на Анастасия Михайловна е великият княз Георгий Михайлович. Българската форма Георги прави комбинацията много естествена: Анастасия и Георги.
* Александър ⭐ — друг неин брат е великият княз Александър Михайлович. Анастасия и Александър е една от най-силните комбинации чисто като звучене.
* Сергей — също неин брат, великият княз Сергей Михайлович. Анастасия и Сергей носи много отчетливо славянско/руско звучене.
* Николай — още веднъж се появява в същото семейство: Николай Михайлович е брат на Анастасия Михайловна. Тоест Николай има повече от една реална историческа връзка с известни Анастасии.
* Юрий — Юрий Михайлович е най-малкият брат на Анастасия Михайловна. Анастасия и Юрий е доста по-рядка и интересна комбинация.
* Роман ⭐ — Анастасия Черногорска, известна и като Стана, е майка на княз Роман Петрович Романов. Тук връзката е майка–син, което всъщност е чудесен начин да намерим мъжко име, исторически свързано с Анастасия. Анастасия и Роман ми харесва много.
* Николай — същата Анастасия Черногорска е съпруга на великия княз Николай Николаевич. Още една много силна историческа връзка за името.
* Петър ⭐ — първият съпруг на Анастасия Черногорска е херцог Георгий Максимилианович Лойхтенбергски, а синът им е Сергей; но в близкия ѝ династичен кръг Петър се появява чрез сестра ѝ Милица. Тоест тук връзката вече е косвена и не бих го броила в строгата селекция.
* Георги — първият съпруг на Анастасия Черногорска е именно Георгий Максимилианович. Така Георги има втора независима връзка с историческа Анастасия.
* Сергей — син на Анастасия Черногорска от първия ѝ брак. Следователно имаме реалната двойка майка–син Анастасия и Сергей.
* Дмитрий ⭐ — синът на Анастасия Черногорска от първия ѝ брак е Сергей, не Дмитрий; затова бих извадила Дмитрий от строгия списък, въпреки че като звучене е прекрасен.
* Иван ⭐ — тук можем да отидем към средновековната източноевропейска история, където Анастасия многократно се среща сред княжеските династии и се преплита с Ивановци. Но конкретните идентификации на някои княгини са спорни, така че не бих го представила като толкова сигурна връзка, колкото Алексей или Николай.
* Андрей — също се среща в тези средновековни родословия, но връзките са по-малко подходящи за „известна Анастасия + близък мъж“.
* Ярослав ⭐ — много хубаво име от същия династичен свят; различни княгини Анастасии се появяват в Рюриковичките родословия около Ярославовци. Анастасия и Ярослав звучи изненадващо добре.
* Всеволод — същото важи за Всеволод; много автентично средновековно име, но вероятно твърде необичайно за България.

И една много по-стара Анастасия

Особено интересна е раннохристиянската Анастасия Сирмийска — св. Анастасия Узорешителница, една от най-почитаните светици с това име. За биографията ѝ има различни житийни традиции, затова имената на роднините ѝ не бих използвала като исторически сигурен източник за име.

Това всъщност е важно разграничение: Анастасия е толкова старо име, че при античните и средновековните Анастасии често сме в областта на жития, късни родословия и различаващи се източници. При Романови вече имаме много добре документирани семейства.

Ако аз трябва да направя истински shortlist

След двете ни търсения — Великден + исторически Анастасии — бих свила избора до:

Анастасия и Алексей — ⭐⭐⭐⭐⭐
Истински брат и сестра в историята. И двете са гръцки по произход, класически и международно разпознаваеми. „Настя и Алекс“ също е симпатично.

Анастасия и Лазар — ⭐⭐⭐⭐⭐
Няма нужда от конкретна историческа Анастасия, защото връзката е на друго ниво: Anastasis = възкресение, а Лазар е възкресеният от Христос. Според мен най-смислената двойка.

Анастасия и Николай — ⭐⭐⭐⭐⭐
Баща и дъщеря в най-известното семейство с Анастасия. Много класически и не могат да „излязат от мода“.

Анастасия и Михаил — ⭐⭐⭐⭐⭐
Реална връзка баща–дъщеря при Анастасия Михайловна. И много хубаво звучат заедно.

Анастасия и Александър — ⭐⭐⭐⭐⭐
Реална връзка брат–сестра при Анастасия Михайловна. Може би най-величествената двойка.

Анастасия и Роман — ⭐⭐⭐⭐½
Има реална връзка майка–син и едновременно дискретна асоциация с Романови. Много ми харесва, защото не е очевидно „тематично“.

Анастасия и Тома — ⭐⭐⭐⭐½
Великденската връзка е прекрасна — Томина неделя — а краткото име балансира Анастасия.

Анастасия и Виктор — ⭐⭐⭐⭐½
Не толкова историческа, колкото символична двойка: Възкресение + Победа.

И ако търсим име за реално братче на Анастасия, аз вече бих поставила Алексей, Лазар, Николай, Михаил, Александър и Роман на финала.

От тях има една интересна разлика: Алексей и Лазар носят „история“, която можете някой ден да разкажете на децата; Михаил, Николай и Александър са по-класически и безрискови; Роман е най-необичайното, без да е странно.

Ако искаш, мога да направя и трета, още по-различна селекция: мъжки имена от Древен Египет, Гърция, Рим и Византия, които звучат приемливо на съвременен български и си отиват с Анастасия. Там мисля, че ще намерим доста интересни варианти.

Избор има, голям!
Не харесвам съставни имена, затова реших да ви дам повече и различни гледни точки.
Успех!

# 38
  • Мадрид / София
Атанас и Анастасия са много сходни и хармонични помежду си като имена. Обаче детето ще си дойде с името.

# 39
От имената в анкетата гласувах за Владислав, но харесвам и Богдан, и Вихрен.
Предлагам:
Анастасия и Калоян
Анастасия и Симеон
Анастасия и Юлиян
Анастасия и Валентин

Харесвам също идеите за:
Анастасия и Николай
Анастасия и Теодор
Анастасия и Константин
Анастасия и Александър
Анастасия и Филип
Анастасия и Кристиян

# 40
Благодаря за интересната информация. Името Константин не е гръцко, а латинско: https://dumite-bg.com/names/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0 … D1%82%D0%B8%D0%BD

Ако ставаше дума за моето дете, не бих избрала Алексей, защото то е руска форма на Алексий. Повечето хора може да мислят сестрата и брата за руснаци. И без това Анастасия е сред най-разпространените женски имена в Русия, ако не и най-разпространеното. Бих търсила името на второто дете да не е такова.

Не бих избрала и Тома, защото означава „близнак", а братчето няма да е близнак на сестра си.

Възкресен също не бих избрала, защото има еднакво значение с Анастасия. Според мен е ненужно повторение.

Лазар звучи много добре до Анастасия. Съфорумката Пепина предложи Лазарин и Василен. Василен също звучи интересно - от гръцки „царствен" и ще празнува на 1 януари.

Може и Светозар - също свързано със светлината и възкресението.
Може да празнува на 6 февруари - св. Фотий.

Дадохме интересни предложения. Надявам се авторката да сподели какво е избрала.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 23:59 от Radilena

# 41
  • Sofia
До Анастасия най-добре ми звучат Християн и Максимилиян.
Тома е хубаво име, едно от любимите ми, но не ми стои добре до Анастасия. Иначе какво като значението му е "близнак"? Това не означава, че името се дава само на близнаци.
И Андреа означава мъжествена, но има много момиченца с това име.

# 42
Авторката пише в първия пост, че иска името да е с хубаво значение.

Просто „близнак" едва ли отговаря на този критерий. Освен че няма да е близнак на сестра си.

# 43
Аз не бих правила препратки точно към децата на Николай II и руския царски двор, ако семейството няма руски корени. Алексей и Анастасия имат трагична съдба, а Алексей е и с хемофилия.
В българската именна система има Алекси или Алексий.
Анастасия и Лазар ми харесва, Анастасия и Константин също.

# 44
На мене буквата Ц не ми е толкова любима.
Теодосий хич не ми харесва. С това Й в края нито Евгений, нито Георгий... нищо от този сорт. Руски имена или църковни. Като Никифорий, Софроний... Не, не ми харесват такива имена.
Зная, че някой ще каже, че Теодосий някак не им звучи съвременно, или не е за бебче.
За мен Анастасия е гръцко име, или поне име с такива корени. Теодосий също ми се струва гръцко, в БГ може и Теодоси да има, с изпаднало Й. Теос означава Бог, 'досис' -даване, дар.

И на мен "Ц" не ми е любима. Заради транслитерацията ѝ.

Общи условия

Активация на акаунт