Име за момче, да си отива с Анастасия

• 752
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Антон и Анастасия за мен си отиват най-много, ако се търси синхрон между имената и децата са близнаци.
Антон - Безценен, достатъчно голям имен ден на 17.01, галеното Тони също е сладко
Анастасия - Безсмъртна

Александър и Анастасия също са добра комбинация, но Вие не искате масово

Ако децата не са близнаци, за мен е достатъчно имената да са равностойни като произход и имен ден, но съвсем не е задължително условие. При моите деца не съм търсила такава равностойност - момичето е с чисто българско име, момчето - с френско име с латински корен, но достатъчно разпространено у нас - Лъчезара и Емил.

Константин, Емил, Михаил мисля, че също си подхождат с името на сестричката
Константин, 21 май, Коки, Тино
Емил, 30 май, Емо
Михаил, 8.11, Мишо, Мики

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 22:27 от Mama Ru

# 31
Мама Ру, Анастасия означава „възкресение", а Атанасия означава „безсмъртна": https://dumite-bg.com/names/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0 … D1%81%D0%B8%D1%8F

и https://dumite-bg.com/names/%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%8F

# 32
  • SF
Гласумах за Велислав, но Владимир е по-хубавото име.
Нито едно от останалите имен не ми харесва.
От всички имена с Б - Борислав и Борис харесвам за момчета. И двете се съчетават чудесно с Анастастия.
Моето предложение е за Константин. Има много повторения на -ст, -анст и е звучно точно като Анастасия. В същото време си е силно мъжко име. Коки, Тино - много приятни имена за момчеце. Тино може да се запази и за по-натам в живота. Обаче Коки ще трябва да отадне.

# 33
Василиян и Анастасия
Василен и Анастасия
Велизар и Анастасия
Вениамин и Анастасия
Габриел и Анастасия
Елизар и Анастасия
Емилиян и Анастасия
Климент и Анастасия
Константин и Анастасия
Лазарин и Анастасия
Лъчезар и Анастасия
Максимилян и Анастасия
Никифор и Анастасия
Николай и Анастасия
Персиян и Анастасия
Самуил и Анастасия
Теодосий и Анастасия
Теодор и Анастасия

# 34
До Анастасия са чудесни -
Ясен - светло име -
на Цветница празнуващо...
И Цветислав, Цветослав.
Любими са ми цветните имена,
и Цветница - прекрасен пролетен празник...

# 35
  • SF
На мене буквата Ц не ми е толкова любима.
Теодосий хич не ми харесва. С това Й в края нито Евгений, нито Георгий... нищо от този сорт. Руски имена или църковни. Като Никифорий, Софроний... Не, не ми харесват такива имена.

# 36
Нито едно от предложените досега тук имена не е руско. Теодосий на руски е Феодосий, а Теодор - Фьодор.

Анастасия и Теодосий са абсолютно равностойни имена - гръцки.

Анастасия също е име от православния календар, както и Теодосий, и Стефан, и Кирил, и повечето от предложените.

Православният календар е пълен с гръцки, латински, еврейски имена (някои от тях са и библейски). В него има и славянски имена като Владислав, Ростислав, Милица, Людмила...

Жената иска детето й да има имен ден - значи трябва да е някое име на светец или на църковен празник.

Добавям към моите предложения Максим, Серафим, Рафаил, Бисер, Боян. Максим празнува на 21 януари, Серафим - на 2 януари и на 8 ноември, Рафаил - също на 8 ноември, Бисер - 20 юни, Боян - 28 март.

Максим означава „най-велик";
Серафим означава „пламенен";
Рафаил означава „Бог изцелява".

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 15:16 от Radilena

# 37
  • София
Понеже Анастасия идва от възкресение, понолих ИИ да ми направи списък имена, свързани с Великден или рабното християнство.
И понеже е историческо име - два списъка с исторически свързани имена.
Ето ги:
Да — и бих разширила търсенето не само към имена, които буквално означават „Великден“, а и към Възкресение, нов живот, светлина, победа, надежда и личности от великденския разказ. Така изборът става много по-хубав.

Ето 30 идеи, като ⭐ отбелязвам тези, които според мен особено добре стоят до Анастасия:

* ⭐ Лазар — възкресението на Лазар; вероятно най-силната символична връзка.
* ⭐ Паскал — от лат. Paschalis, „пасхален, свързан с Пасха“.
* Пасхал — по-рядка и по-буквална форма със същия произход.
* ⭐ Тома — Томина неделя, първата неделя след Великден.
* ⭐ Христо — пряка връзка с Христос и Възкресението.
* Християн — „принадлежащ на Христос“, но звучи по-съвременно.
* ⭐ Виктор — „победител“; много красива символика за победата на живота над смъртта.
* Никита — от гръцки корен, свързан с победата.
* Никифор — „носещ победа“; старинно, но великолепно като смисъл.
* ⭐ Константин — не е пряко великденско, но има силна раннохристиянска връзка и много добре пасва на Анастасия.
* ⭐ Гавриил — архангелско име, свързано с благата вест.
* Ангел — препратка към ангелите при празния гроб.
* Михаил — силно библейско и архангелско име.
* ⭐ Йоан — апостол Йоан е сред централните свидетели в разказа за Възкресението.
* Петър — апостол Петър и празният гроб.
* Яков — класическо библейско име.
* Симон — апостолско, по-рядко у нас и много красиво с Анастасия.
* Матей — евангелистът и разказът за Възкресението.
* Марк — също евангелска връзка.
* Лука — евангелист; особено красив е разказът за пътя към Емаус след Възкресението.
* ⭐ Емануил — „Бог е с нас“; много силно християнско значение.
* Теодор — „Божи дар“.
* ⭐ Теофил — „обичащ Бога/приятел на Бога“; рядко и много класическо.
* Богдан — славянският смислов еквивалент на „Божи дар“.
* Божидар — също „Божи дар“.
* ⭐ Светозар — „озарен от светлина“; не е конкретно великденско, но светлинната символика е прекрасна.
* Светлин — светлина, ново начало.
* Зорян — свързано със зората; символично може да препраща към утрото на Възкресението.
* Живко — живот; много български прочит на великденската идея.
* Възкресен — съществува като изключително рядко българско име и е най-буквалният мъжки паралел на Анастасия, макар че за мен вече е прекалено тематично.

Ако обаче критерият е „как звучат имената на две деца заедно“, моят личен топ 7 би бил:

Анастасия и Лазар — 10/10. Елегантни, класически, православни и със скрита обща идея: възкресение.

Анастасия и Виктор — 10/10. Може би най-красиви чисто фонетично. Възкресение + победа.

Анастасия и Константин — 9.5/10. Много аристократично и класическо звучене; Настя и Косьо/Коко също работят като детски форми.

Анастасия и Лазар ми звучат малко по-български, докато Анастасия и Константин имат по-силно гръцко-византийско усещане.

Анастасия и Тома — 9/10. Краткото Тома много хубаво балансира дългото Анастасия. И връзката с Великден е чудесна, но ненатрапчива.

Анастасия и Йоан — 9/10. Много чиста и класическа комбинация.

Анастасия и Емануил — 9/10. Красиви, тържествени имена, макар че заедно са малко по-пищни.

Анастасия и Паскал — 8.5/10. Смислово е може би №1, защото Pascal/Paschalis е директно „пасхален“, но в България Паскал ще звучи доста по-необичайно.

Ако момченцето действително се очаква около Великден, това още повече ме насочва към Лазар, Тома или Паскал, защото връзката ще има и лична история, а няма просто да е символична.

Вторият списък:
Да — това е много интересен начин да търсим име. Ще приема „известни Анастасии“ широко: исторически личности, владетелки, светици и жени от известни династии, а при мъжете ще търся бащи, братя и съпрузи. Ще отделя и имената, които реално звучат добре като „Анастасия и …“.

Ето най-интересните исторически връзки:

* Николай ⭐ — император Николай II е баща на великата княгиня Анастасия Николаевна. Това е вероятно най-разпознаваемата историческа Анастасия. Анастасия и Николай звучат прекрасно за брат и сестра.
* Алексей ⭐ — царевич Алексей Николаевич е по-малкият брат на Анастасия Николаевна. Анастасия и Алексей е много автентична историческа двойка и фонетично е чудесна.
* Михаил ⭐ — името се появява в близкия кръг на Романови; великият княз Михаил Александрович е чичо на Анастасия Николаевна. Ако разширим от брат/баща към близък роднина, Анастасия и Михаил е една от най-хубавите комбинации.
* Роман ⭐ — тук връзката е по-скоро династична, чрез Романови, отколкото конкретно баща/брат/съпруг. Но като скрита препратка към най-известната Анастасия е много хубаво: Анастасия и Роман.
* Андрей ⭐ — княз Андрей Владимирович е дългогодишният партньор и впоследствие съпруг на Матилда Кшесинска, но не на Анастасия; затова не бих го включила като пряка връзка. При историческите Анастасии обаче Андрей се среща в руските княжески родове.
* Иван — княз Иван Всеволодович е свързан с родословия, в които се срещат княгини Анастасии; името е много характерно за средновековния славянски свят.
* Дмитрий ⭐ — среща се многократно като име на съпрузи и близки родственици на княгини Анастасии в руските династии. Анастасия и Дмитрий звучи много добре, макар връзката да не е с една от най-популярните Анастасии.
* Владимир — също силно династично име около средновековните Анастасии и руските княжески семейства.

Има обаче една много интересна линия, ако отидем назад към Византия, защото там името Анастасия е особено естествено.

Император Анастасий I Дикор всъщност е мъжкият вариант на името. Това отваря цяла група имена от раннохристиянската и византийската традиция: Юстин, Юстиниан, Константин, Лъв, Теодор, Михаил, Алексий. Те не са непременно „братът на конкретна Анастасия“, но принадлежат към същия историко-културен именен свят.

Особено интересна е Анастасия Патриция — византийска аристократка и светица от VI век, живяла по времето на император Юстиниан I. Оттук Юстиниан би бил великолепна, макар и доста смела историческа комбинация: Анастасия и Юстиниан.

Има и много важна българска линия. Средновековната българска традиция познава името Анастасия, включително в царските и болярските среди. Тук естествено застават имена като Иван, Петър, Асен, Калоян, Борил, Александър, Михаил. Ако целта не е буквално „братът на точно тази Анастасия“, а историческа двойка имена от един и същи културен пласт, според мен това е особено плодотворна посока.

Моите фаворити специално за сестра Анастасия

Ако съчетая историческата връзка + значението + звученето на български, бих ги подредила така:

1. Алексей — Анастасия и Алексей
Има истинска и много известна връзка брат–сестра: децата на Николай II. Освен това имената звучат сякаш са създадени едно за друго.

2. Николай — Анастасия и Николай
Историческата връзка е баща–дъщеря при Романови. Класически, международни и много устойчиви имена.

3. Михаил — Анастасия и Михаил
Няма толкова очевидна двойка като Алексей, но като историческо и православно звучене е може би най-естественото.

4. Константин — Анастасия и Константин
Тук ми харесва особено много общото византийско/раннохристиянско усещане. И двете имена са древни, но не звучат старомодно.

5. Александър — Анастасия и Александър
Много силна историческа комбинация и великолепно звучене, макар връзката с конкретна прочута Анастасия да е по-слаба.

6. Дмитрий — Анастасия и Дмитрий
Изключително хубава славянско-православна двойка.

7. Лъв — Анастасия и Лъв
Това вече ми е много интересно: кратко, силно мъжко име срещу дългото и мелодично Анастасия. И има прекрасно византийско звучене.

8. Юстиниан — Анастасия и Юстиниан
Най-историческата и необичайна двойка. Красиво, но определено заявява присъствие.

9. Роман — Анастасия и Роман
Има прекрасен ритъм и дискретна асоциация с Романови.

10. Иван — Анастасия и Иван
Най-българското и непретенциозно решение — дълго, изящно женско име и много чисто мъжко.

А ако съчетая и предишния ти критерий за Великден, и сегашния за историческа връзка, за мен започват да се оформят две различни групи фаворити:

Анастасия и Лазар — най-силни като смисъл.
Анастасия и Алексей — най-силни като историческа двойка брат–сестра.
Анастасия и Николай — най-класически.
Анастасия и Константин — най-величествени/византийски.
Анастасия и Виктор — най-хубава символика.
Анастасия и Тома — най-ненатрапчивата великденска препратка.

На мен лично Алексей изведнъж ми излиза много напред в тази селекция. „Анастасия и Алексей“ са едновременно исторически свързани, започват с А, но са достатъчно различни, и като имена на брат и сестра стоят много цялостно.

Ако искаш, мога да направя и още по-интересно търсене: 20 мъжки имена, свързани с реални Анастасии от българската, византийската, руската и европейската история, като за всяко посоча коя точно е Анастасия и какъв ѝ е бил мъжът. Там вероятно ще изскочат няколко доста неочаквани хубави имена.

Трети списък:
Разбира се. Ще се придържам към реални роднински връзки, а не просто към имена от същата епоха. И бих дала предимство на имена, които днес действително могат да се носят от българско момче.

* Алексей ⭐ — брат на великата княгиня Анастасия Николаевна. Царевич Алексей е единственият ѝ брат. Анастасия и Алексей е може би най-истинската историческа двойка брат–сестра.
* Николай ⭐ — баща на същата Анастасия: последният руски император Николай II. Анастасия и Николай — класически и много добре балансирани.
* Робърт — бащата на Анастасия Михайловна? Тук всъщност не — баща ѝ е Михаил Николаевич, затова Робърт отпада.
* Михаил ⭐ — великият княз Михаил Николаевич е баща на Анастасия Михайловна (1860–1922), внучка на император Николай I. Анастасия и Михаил според мен е великолепна комбинация.
* Фридрих ⭐ — Анастасия Михайловна се омъжва за великия херцог Фридрих Франц III от Мекленбург-Шверин. Анастасия и Фридрих има прекрасно централноевропейско звучене.
* Георг — един от братята на Анастасия Михайловна е великият княз Георгий Михайлович. Българската форма Георги прави комбинацията много естествена: Анастасия и Георги.
* Александър ⭐ — друг неин брат е великият княз Александър Михайлович. Анастасия и Александър е една от най-силните комбинации чисто като звучене.
* Сергей — също неин брат, великият княз Сергей Михайлович. Анастасия и Сергей носи много отчетливо славянско/руско звучене.
* Николай — още веднъж се появява в същото семейство: Николай Михайлович е брат на Анастасия Михайловна. Тоест Николай има повече от една реална историческа връзка с известни Анастасии.
* Юрий — Юрий Михайлович е най-малкият брат на Анастасия Михайловна. Анастасия и Юрий е доста по-рядка и интересна комбинация.
* Роман ⭐ — Анастасия Черногорска, известна и като Стана, е майка на княз Роман Петрович Романов. Тук връзката е майка–син, което всъщност е чудесен начин да намерим мъжко име, исторически свързано с Анастасия. Анастасия и Роман ми харесва много.
* Николай — същата Анастасия Черногорска е съпруга на великия княз Николай Николаевич. Още една много силна историческа връзка за името.
* Петър ⭐ — първият съпруг на Анастасия Черногорска е херцог Георгий Максимилианович Лойхтенбергски, а синът им е Сергей; но в близкия ѝ династичен кръг Петър се появява чрез сестра ѝ Милица. Тоест тук връзката вече е косвена и не бих го броила в строгата селекция.
* Георги — първият съпруг на Анастасия Черногорска е именно Георгий Максимилианович. Така Георги има втора независима връзка с историческа Анастасия.
* Сергей — син на Анастасия Черногорска от първия ѝ брак. Следователно имаме реалната двойка майка–син Анастасия и Сергей.
* Дмитрий ⭐ — синът на Анастасия Черногорска от първия ѝ брак е Сергей, не Дмитрий; затова бих извадила Дмитрий от строгия списък, въпреки че като звучене е прекрасен.
* Иван ⭐ — тук можем да отидем към средновековната източноевропейска история, където Анастасия многократно се среща сред княжеските династии и се преплита с Ивановци. Но конкретните идентификации на някои княгини са спорни, така че не бих го представила като толкова сигурна връзка, колкото Алексей или Николай.
* Андрей — също се среща в тези средновековни родословия, но връзките са по-малко подходящи за „известна Анастасия + близък мъж“.
* Ярослав ⭐ — много хубаво име от същия династичен свят; различни княгини Анастасии се появяват в Рюриковичките родословия около Ярославовци. Анастасия и Ярослав звучи изненадващо добре.
* Всеволод — същото важи за Всеволод; много автентично средновековно име, но вероятно твърде необичайно за България.

И една много по-стара Анастасия

Особено интересна е раннохристиянската Анастасия Сирмийска — св. Анастасия Узорешителница, една от най-почитаните светици с това име. За биографията ѝ има различни житийни традиции, затова имената на роднините ѝ не бих използвала като исторически сигурен източник за име.

Това всъщност е важно разграничение: Анастасия е толкова старо име, че при античните и средновековните Анастасии често сме в областта на жития, късни родословия и различаващи се източници. При Романови вече имаме много добре документирани семейства.

Ако аз трябва да направя истински shortlist

След двете ни търсения — Великден + исторически Анастасии — бих свила избора до:

Анастасия и Алексей — ⭐⭐⭐⭐⭐
Истински брат и сестра в историята. И двете са гръцки по произход, класически и международно разпознаваеми. „Настя и Алекс“ също е симпатично.

Анастасия и Лазар — ⭐⭐⭐⭐⭐
Няма нужда от конкретна историческа Анастасия, защото връзката е на друго ниво: Anastasis = възкресение, а Лазар е възкресеният от Христос. Според мен най-смислената двойка.

Анастасия и Николай — ⭐⭐⭐⭐⭐
Баща и дъщеря в най-известното семейство с Анастасия. Много класически и не могат да „излязат от мода“.

Анастасия и Михаил — ⭐⭐⭐⭐⭐
Реална връзка баща–дъщеря при Анастасия Михайловна. И много хубаво звучат заедно.

Анастасия и Александър — ⭐⭐⭐⭐⭐
Реална връзка брат–сестра при Анастасия Михайловна. Може би най-величествената двойка.

Анастасия и Роман — ⭐⭐⭐⭐½
Има реална връзка майка–син и едновременно дискретна асоциация с Романови. Много ми харесва, защото не е очевидно „тематично“.

Анастасия и Тома — ⭐⭐⭐⭐½
Великденската връзка е прекрасна — Томина неделя — а краткото име балансира Анастасия.

Анастасия и Виктор — ⭐⭐⭐⭐½
Не толкова историческа, колкото символична двойка: Възкресение + Победа.

И ако търсим име за реално братче на Анастасия, аз вече бих поставила Алексей, Лазар, Николай, Михаил, Александър и Роман на финала.

От тях има една интересна разлика: Алексей и Лазар носят „история“, която можете някой ден да разкажете на децата; Михаил, Николай и Александър са по-класически и безрискови; Роман е най-необичайното, без да е странно.

Ако искаш, мога да направя и трета, още по-различна селекция: мъжки имена от Древен Египет, Гърция, Рим и Византия, които звучат приемливо на съвременен български и си отиват с Анастасия. Там мисля, че ще намерим доста интересни варианти.

Избор има, голям!
Не харесвам съставни имена, затова реших да ви дам повече и различни гледни точки.
Успех!

# 38
  • Мадрид / София
Атанас и Анастасия са много сходни и хармонични помежду си като имена. Обаче детето ще си дойде с името.

# 39
От имената в анкетата гласувах за Владислав, но харесвам и Богдан, и Вихрен.
Предлагам:
Анастасия и Калоян
Анастасия и Симеон
Анастасия и Юлиян
Анастасия и Валентин

Харесвам също идеите за:
Анастасия и Николай
Анастасия и Теодор
Анастасия и Константин
Анастасия и Александър
Анастасия и Филип
Анастасия и Кристиян

# 40
Благодаря за интересната информация. Името Константин не е гръцко, а латинско: https://dumite-bg.com/names/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0 … D1%82%D0%B8%D0%BD

Ако ставаше дума за моето дете, не бих избрала Алексей, защото то е руска форма на Алексий. Повечето хора може да мислят сестрата и брата за руснаци. И без това Анастасия е сред най-разпространените женски имена в Русия, ако не и най-разпространеното. Бих търсила името на второто дете да не е такова.

Не бих избрала и Тома, защото означава „близнак", а братчето няма да е близнак на сестра си.

Възкресен също не бих избрала, защото има еднакво значение с Анастасия. Според мен е ненужно повторение.

Лазар звучи много добре до Анастасия. Съфорумката Пепина предложи Лазарин и Василен. Василен също звучи интересно - от гръцки „царствен" и ще празнува на 1 януари.

Може и Светозар - също свързано със светлината и възкресението.
Може да празнува на 6 февруари - св. Фотий.

Дадохме интересни предложения. Надявам се авторката да сподели какво е избрала.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2026, 23:59 от Radilena

# 41
  • Sofia
До Анастасия най-добре ми звучат Християн и Максимилиян.
Тома е хубаво име, едно от любимите ми, но не ми стои добре до Анастасия. Иначе какво като значението му е "близнак"? Това не означава, че името се дава само на близнаци.
И Андреа означава мъжествена, но има много момиченца с това име.

# 42
Авторката пише в първия пост, че иска името да е с хубаво значение.

Просто „близнак" едва ли отговаря на този критерий. Освен че няма да е близнак на сестра си.

Общи условия

Активация на акаунт