В какъв имот е по-добре според вас да се инвестира?

• 828
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
В родопската яка стават и за живеене, и за градинарстване, но пък нямат жп достъп. За такъв по-скоро Стамболийски и Асеновград. Стамболийски е по-спокойно, по-селски тип, по-евтино също. Асеновград е по -забързано, но пък в покрайнините в полите на планината има спокойни квартали.
В Остромила и Беломорски вече има къщи на хора, заобиколени от нови големи кооперации, което не се връзва много със спокоен живот на старини.

# 16
Как стоят нещата в тези квартали с ток, вода, сонда и пр. не съм запозната, но предполагам, че може да се направи консултация със служител в звено „Устройство на територията“ на район Южен, може би направо с главния архитект на района. Както и с някой-друг обитател там, за да каже от личен опит токът и водата как са.

Селата от родопската яка нямат жп транспорт, да, но има автобуси, така че са си вариант. Но все пак при нужда от лекар например, няма да е лесно, защото автобусите не са много начесто.
А, сега се сещам, че има влак до Крумово (посока Асеновград) - точно 10 мин.е от Централна гара. Всеки ден и на всеки час е май.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 16:40 от Мила Атова

# 17
... да си купя поземлен имот в регулация, подходящ както за строеж, така и за садене на домати, картофи и овошки. На първо време - основно за второто, и като инвестиция. Това са параметрите. ...
Представи си че е лято, в отпуск си, и имаш едно упи на 10-15 км в което липсва само едно от трите - вода, тоалетна, сграда/сушина. Ставаш сутрин, вадиш мотиката от мазето, придвижваш се до обществен транспорт, чакаш, придвижваш се до населеното място, ходиш, пристигаш. Поне е по-лесно да си носиш торбата с храната закачена на мотиката на рамо. Все още не си потна. После си няколко часа на слънце, вече потна и ти се ходи до тоалетна. За щастие по малка нужда, все ще се намери място между картофите, макар в 500-1000 квадрата да няма баш да е приватно. Клякаш на мястото и докато се облекчаваш и ти се стича пот от веждите се замисляш как след няколко часа ще се наложи да се влееш в обществения транспорт в тоя вид. Такова упи е инвестиция (с примижване и гледане на другата страна) само ако не правиш нищо на него и се надяваш да се отгледа и да порасне, или строиш на него. Ако е за чушки домати и картофи, да не е на повече от 15 минути с кола от вас. И да има вода, много вода.

# 18
  • София
За мен в сателитите на Пловдив.
Парцел над 400 кв. и без доматите.

Това е някаква утопия и утрепия, личен опит.

Ако ще е в града, макар и периферията - търси за какво е отредено. Че вярно може да се сдобиеш с безценна градина.

# 19
Според мен е наивно да мислиш че на парцел не може да падне стойността особено ако платиш висока цена.

# 20
Въпрос номер едно - сигурна ли си, че те влече да копаш, поливаш, плевиш, водиш борба с плевели и вредители и прочее? Питам, понеже не е за всеки и мен лични хич не ме влече. А едно голо място без сграда с удобства, до което трябва да пътуваш насам и натам мръсна, потна и изморена, хич не ми се вижда идилия. Даже и кола май не се предвижда, ама и то ако се съберат парите за бензин може и реколтата да се окаже нерентабилна с ежедневно ходене насам и натам.

# 21
  • Пловдив
Задължително се гледа за какво е отреден парцелът (УПИ-то), да.

Вероятно всяка цена може да падне, нищо невъзможно няма, всичко е предположения, повече или по-малко обосновани.

ЧС, за сигурна - не съм сигурна, разбира се, докато не съм го правила. Просто ми минават разни мисли в перспектива, включително и за сграда някой ден.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2026, 21:04 от Магдена

# 22
  • София
От личен опит също - земя не е поевтинявала последните 20 години, под никаква форма.

# 23
От личен опит също - земя не е поевтинявала последните 20 години, под никаква форма.
И аз това тръгнах да пиша. Особено за кварталите, които обмисля Мегдена, към тях има все по-голям интерес. За селата около Пловдив е същото положението. Просто не виждам как ще поевтинее, напротив - постоянно расте цената.

# 24

Земеделската поевтиня здраво миналата година.

# 25
  • София
Не знам, Станция, моята поскъпна.

# 26
  • София
Магдена, градинарство без сграда не става. То става, но е толкова тъпо, скучно и мизерно, че ще ти писне за 3 уикенда. Да ходиш на някакъв гол парцел да копаеш, то трябват много инструменти, как ще ги мъкнеш, как ръцете ще си измиеш, къде ще отдъхнеш на сянка... Изобщо по-вероятно да ти седи парцела, докато решиш да продаваш. Няма лошо, цената сигурно няма да падне в покрайнините на града. Но където и да е този парцел, никаква гаранция нямаш, че няма да ти окрадат или просто изпочупят продукцията. Ако искаш имот за ползване, да си отгледаш свои зеленчуци, да усетиш и малко кеф от цялата работа, купи си направо къща с голям двор в някое село от изброените от теб, не съм от района и не ги познавам. Вехта да е, без удобства да е, стига да имаш покрив и дворна чешма, да има къде да си заключиш инструментите, да останеш за 2-3 дни, да пиеш едно кафе сутринта в тоя двор, да го усетиш малко. Двор и градина искат присъствие, а за присъствие ти трябва покрив, ток, течаща вода. Някое дръвче да има, екосистема да има. Не знам ти какви парцели визираш, тук в София примерно маниакално вкарват в регулация и строят върху разни бивши ниви и пасища, то е една гола земя равна - такова да притежаваш си струва само за да замразиш парите. Какво да му ходиш там, какво да му гледаш. Парче земя и около него кранове и строителни отпадъци и коопреациите настъпват.

# 27
  • Пловдив
Шарено е на място, като го гледаш района от шосето, но тия по-евтините парцели, дето са към сто евро квадрата, като гледам обявите, са точно гола земя равна все още. Максимум - "вода и ток в близост", "канализация в проект" и "развиващ се район с гледка към Родопите" (която гледка след евентуално осъществено развитие не знам дали няма да изчезне). Там, където има готова инфраструктура и сгради в непосредствена близост, изобщо не са по толкова малко пари. Wink
Мерси на всички дотук, наистина ми е полезно да чета мненията.

# 28
В Пловдив в детските ми години беше популярно да си имаш "ранчо" - някакво местенце в покрайнините, където да си гледаш земеделска продукция за лична употреба. Може би за нещо такова си мислиш, но пак не беше гола земя, имаше постройка към земята.

# 29
  • Пловдив
Да, мои роднини и познати имаха в покрайнините, а и ние имахме в един период през 90-те, но в широкия център и без постройка. Намираше се в нашия квартал и беше собственост на БДЖ, което го даваше под наем. После там построиха ред високи блокове, които на квартала ми от 3-4-етажни кооперацийки ни скриха гледката към Родопите, затова на приказки за гледки не бива да се разчита. Wink

Нещо като истински зелен двор си представям по-скоро. Но Флип и другият потребител по-горе са прави, че за това е добре да има сграда и вода, както на майка ми родната къща от моите спомени си беше със зелен двор, но пълноценна обитавана някога къща, а при нарязана на геометрични фигури бивша нива може примерно да се направи някаква лека постройка, но ще трябва да се мисли за инфраструктурата.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 08:34 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт