Отговори
Когато се спрем за секунда в динамичното ежедневие и се замислим за вкуса на истинския градински домат, ароматното сирене от мандрата или онази вкусна семейна вечеря с истински вкусове, която събира всички около масата, рядко си даваме сметка каква дълга история стои зад тях. А тя започва много преди продуктите да стигнат до магазина – в ранните утрини на полето, в семейната ферма, в мандрата или производствения цех. Зад вкуса на познатите ни продукти стоят хора, които познават земята си, пазят традициите и всеки ден влагат време и грижа, за да стигне тяхната продукция до нас.

С кампанията „Истории от корена“ ви отвеждаме там, където се отглежда българската храна – при хората, които стоят зад нея: земеделски производители, семейни ферми, мандри и месопреработвателни предприятия.

Ще ви срещнем с тях в оранжерията, на поточната линия и в производствените бази, за да ви разкажем техните лични истории – за труда, традициите и енергията,  които стоят зад създаването на качествени български плодове, зеленчуци, млечни продукти и меса.

За нас в Kaufland подкрепата за българските производители е дългосрочен ангажимент. Днес над 87% от нашите доставчици са български, а през годината работим с повече от 120 български селскостопански производители.

Знаем колко е важно за нашите производители да имат спокойствие в работата си. Затова от 2019 г. сключваме договори за предварително изкупуване с над 35 стопанства – за да са сигурни, че трудът им ще намери своя път до хората. Досега по този начин сме изкупили над 100 млн. кг/бр. българска продукция.

„Истории от корена“ показва, че зад всеки български продукт стои не просто производство, а човешка история, труд и ангажимент към родното.

Включете се в дискусията!

Споделете с нас кой е вашият „вкус от детството“ и каква история свързвате с него? А какво според вас прави един продукт истински български – вкусът, произходът или историята зад него?

Следете темата, защото предстоят кратки истории и видеа, с които ще ви запознаем с хората зад българската храна. Ще ви покажем откъде започва нейният път и колко труд, грижа и любов стоят зад продуктите, които стигат до нашите витрини.

На 15.10.2026 г. сред всички участници в дискусията ще бъдат изтеглени трима печеливши, които ще спечелят по един ваучер за пазаруване на стойност 50 евро от Kaufland.

Запознайте се с общите условия на играта

Последна редакция: чт, 01 окт 2026, 10:47 от Адри

# 1
Филиите с лютеница и детството на село при баба и дядо. Като истински български бих категоризирала продукт, произведен изцяло на родна земя от родни продукти и максимално чист състав - такъв, който не съдържа менделеевата таблица и общо взето е с вкус, близък на този от детството.

# 2
Моят вкус от детството е топлата домашна баница на баба – ароматът ѝ още ме връща към неделните сутрини и семейните събирания. Според мен един продукт става истински български, когато в него има не само традиционен вкус и местен произход, но и история, спомен и усещане за дом.

# 3
Моят „вкус от детството“ е домашната баница – топла, ароматна и винаги свързана с уют и семейни събирания.  Според мен един продукт е истински български, когато съчетава традиционен вкус, български произход и история, предавана през поколенията.

# 4
Споделете с нас кой е вашият „вкус от детството“ и каква история свързвате с него? А какво според вас прави един продукт истински български – вкусът, произходът или историята зад него?
Вкусът от детството са бисквитена торта, кръстачки, пиперена манджа. Свързвам го с баба, цял живот ще ги обичам!
Произходът е много важен за мен, както и вкуса на даден продукт.

# 5
  • гр. Кюстендил
Споделете с нас кой е вашият „вкус от детството“ и каква история свързвате с него? - моят вкус от детството е свързан с всичко, което баба отглеждаше и произвеждаше сама  -  домашно краве и кисело мляко, домашно ароматно масло, сирене и кашкавал. Остана ми любим вкуса на препечена филия от вкусния селски хляб, намазана с домашното масло, подправена само със сол и червен пипер. Вървеше чудесно с топлата чаша прясно мляко. Кара ме да си спомням за дните ми прекарани при баба, горе в планината, разходките и прекараното време с кравата и козичките, това остава мил спомен, който за съжаление никога няма да се върне.

А какво според вас прави един продукт истински български – вкусът, произходът или историята зад него? - от трите по малко, може би. Родния вкус си го знаем, ако е истинско и българско , то е вкусно. За съжаление в магазина няма как да получим първоначалния истински продукт, както едно време... всичко се модернизира, трябва да издържи възможно най-дълго време на рафта, за да се продаде, а то не се продава защо? - защото няма вкус. Но все пак може би вкуса прави един продукт истински български, тук имаме плодородна земя, имаме бактерията за киселото мляко, имаме всичко нужно да хапваме вкусно!

# 6
Моят вкус от детството е филийка с домашната лютеничка на баба и от горе поръсена със сирене😋. Моята баба правеше най-вкусната лютеница и никога не изчаквах да изстине докато я приготвяше ,още топла ми я намазваше на филийка.
 Един продукт е истински,когато е отглеждан без излишно пръскане и наторяване с химия. Важно е и произходът и вкуса. Например няма по-вкусни домати от сорта биволско сърце и българският розов домат!

# 7
Сякаш още помня този вкус на:
Домашно изпечена погача в подница, намазана с домашно избито масло поръсена с домашно сирене. За разкош мажехме и лютеница от избата на баба. За съжаление в изобилието от продукти такъв вкус вече няма.

# 8
Вкусът от детството за мен е подсладена попара с липов чай, която ми правеше баба. Доказано е, че сме най-здрави когато консумираме продукти, произведени на местна земя. Важно е да бъдат без химия!

# 9
  • София
Това, което си спомням от детството е домашната лютеница. Баба ми я вареше в голяма тава на огън и бъркаше часове наред. Преди да затвори бурканчетата ни мажеше филии и поръсваше с домашно овче сирене, което сами си правеха.

# 10
  • София
Вкусът от детството е мекиците на баба, които топяхме в чиния със захар.
Вложената обич в тях ги правеше толкова вкусни.

# 11

Най-ярко си спомням зелника, който баба ми правеше! Нямаше такава вкусотия!
Всичко прави продуктът истински български - и вкуса, и историята, и спомените!

# 12
Ооо това го помня! ❤️
Лютеницата на моята баба, това е вкусът на детството ми и цялата традиция около приготвянето. Събирахме се всички, печем чушки, белим, мелим ги .... добавят се останалите продукти и се започва голямото и дълго бъркане около печката. Лютеницата октомври не беше просто храна, беше семеен ритуал, повод да сме заедно, да си говорим, да се смеем и да споделяме.
Това е най-милият ми спомен ❤️❤️❤️

# 13
Розов домат от градинара с бяло прясно сирене.. домашна лютеница. 
Да се прибирам от игра и да усещам мирис на домашна салата и кюфтета от тиквички. 🥰
Ей тия неща. Дори наскоро си спомнях.

# 14
Любимият ми вкус от детството е домашната лютеница. Цял ден чаках с нетърпение да стане готова и все питах още колко, още колко, за да мога накрая да обера тавата с мек хляб.
Баба също приготвяше много вкусно сирене от козе мляко.

По втория въпрос, за истински български продукт бих определила, че първостепенен е вкусът, защото никой домат не може да се сравни с българския, никоя череша не може да се сравни с българската, никое кисело мляко не може да се сравни с българското, откъдето идва и втория фактор- произход и начин на производство, защото описаните вкусове са от домашното производство, а всички знаем, че в магазина продуктите нямат нищо общо с домашно произведените, колкото и да се опитват да ги приближат по вкус...

Общи условия

Активация на акаунт