Самостоятелно пътуване без агенции

• 304
  • 12
  •   2
Отговори
Здравейте! 😊 Обмислям да започна да пътувам самостоятелно, без да използвам туристически агенции, например до някои по-топли и екзотични дестинации. 🌴
Бихте ли споделили как точно се организира такова пътуване – какво е необходимо, има ли някакви специални изисквания и има ли допълнителни такси или неща, за които трябва да се заплати? Бихте ли споделили своя опит ?

# 1
Много зависи от това къде, как и за колко дълго отиваш. Аз започвам с това къде ми се ходи и какво искам да видя. Оттам нагласявам кога да е, колко дни, купувам самолетните билети и резервирам нощувките. И после чета и купувам останалите неща - карти за градски транспорт, билети за музеи и събития, набелязвам заведения и т.н.

# 2
Много зависи от това къде, как и за колко дълго отиваш. Аз започвам с това къде ми се ходи и какво искам да видя. Оттам нагласявам кога да е, колко дни, купувам самолетните билети и резервирам нощувките. И после чета и купувам останалите неща - карти за градски транспорт, билети за музеи и събития, набелязвам заведения и т.н.
Да кажем седмица или седмица и половина ако позволи бюджета. Примерно за Мексико и там карибския район или Южна Америка.

# 3
Зависи къде отиваш и какъв тип почивка търсиш Simple Smile

Аз само веднъж съм пътувала с агенция и то защото родителите ми бяха организатори, а те обичат ол-инклузив на плажа. Не е моето.

Иначе няма допълнителни такси и със сигурност е по-евтино. Започвам като първо решавам дестинацията и после започвам да чета блогове и форуми за това къде си струва да се отиде, какво може да се прави и т.н. Обикновено има и съвети за билети и за турове, които да си резервираш предварително. Хубаво е да се прегледа за необходимостта от виза, както и задължителни и препоръчителни ваксини. Купувам си си билет, разчертавам детайлен план къде точно искам да отида/кои градове и за колко време. После си резервирам хотели през букинг и лека-полека си запълвам плана с активности, като винаги си оставям място и за импровизация на място.

Ако те интересува нещо конкретно, питай! Simple Smile

# 4
Аз бих проверила дали има препоръчителни ваксини и какви допълнителни здравни застраховки са необходими.
(Иначе, за екзотичните дестинации е добре с тур оператор, защото има към кого да се обърнеш при нужда.)
Освен това, понякога има странни закони, които трябва да се знаят.

# 5
Зависи къде отиваш и какъв тип почивка търсиш Simple Smile

Аз само веднъж съм пътувала с агенция и то защото родителите ми бяха организатори, а те обичат ол-инклузив на плажа. Не е моето.

Иначе няма допълнителни такси и със сигурност е по-евтино. Започвам като първо решавам дестинацията и после започвам да чета блогове и форуми за това къде си струва да се отиде, какво може да се прави и т.н. Обикновено има и съвети за билети и за турове, които да си резервираш предварително. Хубаво е да се прегледа за необходимостта от виза, както и задължителни и препоръчителни ваксини. Купувам си си билет, разчертавам детайлен план къде точно искам да отида/кои градове и за колко време. После си резервирам хотели през букинг и лека-полека си запълвам плана с активности, като винаги си оставям място и за импровизация на място.

Ако те интересува нещо конкретно, питай! Simple Smile
Ходили ли сте към Южна Америка или Карибски район ? Как става там с визи и документи попълват ли се ?

# 6
Ходили ли сте към Южна Америка или Карибски район ? Как става там с визи и документи попълват ли се ?
Южна Америка ми е следващата цел за пътуване, но още нямам възможност да планувам нищо конкретно Simple Smile

За първо самостоятелно пътуване, бих препоръчала Азия, защото е много по-лесно и сигурно (според мен поне).

За визи и допълнителна информация, може да се консултирате със ситуационния център на МнВР: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

# 7
1. Избор на дестинация
    * Проучете климат, сезонност и подходящ период за посещение.
    * Проверете политическата и санитарната обстановка.
    * Съобразете дестинацията с бюджета и личните си интереси.
2. Проверка на документи и визови изисквания
    * Проверете срока на валидност на паспорта.
    * Проверете дали е необходима виза, електронно разрешение или друга регистрация.
    * Направете копия на паспорта, визата и важните документи.
3. Здравна подготовка
    * Проверете препоръчителните или задължителните ваксини.
    * Проучете рисковете от местни заболявания и необходимите профилактични мерки.
    * Подгответе лична аптечка и необходимите лекарства.
4. Бюджет и резервации
    * Изчислете разходите за самолетни билети, настаняване, транспорт, храна, екскурзии и застраховка.
    * Сравнете варианти за полети и настаняване.
    * Направете резервации предварително за ключовите части от маршрута.
5. Изготвяне на маршрут
    * Определете основните места, които искате да посетите.
    * Не претоварвайте програмата — оставете време за почивка и непредвидени ситуации.
    * Проучете местния транспорт и времето за придвижване между отделните места.
6. Застраховка
    * Изберете туристическа медицинска застраховка, съобразена с дейностите, които ще извършвате.
    * Проверете какво покрива при медицинска помощ, отмяна на пътуване, изгубен багаж и евакуация.
7. Практическа подготовка
    * Проверете валутата, начините за плащане и наличието на банкомати.
    * Проучете местните закони, обичаи и правила за поведение.
    * Проверете мобилния интернет, SIM/eSIM възможностите и електрическите адаптери.
8. Безопасност
    * Запазете адреса и контактите на посолството/консулството си.
    * Споделете маршрута и контактите си с близък човек.
    * Избягвайте да носите излишни ценности и съхранявайте документите си сигурно.
9. Преди отпътуване
    * Направете финален списък с документи, лекарства, пари и техника.
    * Проверете отново полетите, трансферите и резервациите.
    * Следете прогнозата за времето и актуалната информация за дестинацията.

# 8
Изненадвам се, че някой все още разчита на туристически агенции и че все още съществуват такива. Ако сте оправен човек и говорите английски, нямате нужда да плащате излишни комисионни на агенции и да се съобразявате с други хора в групата.

Купете си самолетните билети директно от авиолинията, запазете си хотел от booking.com примерно, помислете дали желаете да наемете кола и да обикаляте или предпочитате да стоите в един град. Ориентирайте се какво желаете да разгледате в желаната дестинация. Книгите пътеводители от типа Lonely Planet могат да са много полезни. Не се подвеждайте по инстаграм и тикток алгоритъма за уж най-интересни места, които ще бъдат свръх претъпкани. Общо взето е това

# 9
  • София
Много полезна тема. Аз до сега съм пътувала без агенция по Европа, но не смея на други континенти.

# 10
Много полезна тема. Аз до сега съм пътувала без агенция по Европа, но не смея на други континенти.
По Европа и ние пътуваме без агенции, но за по далечни места ни се иска да пробваме.

# 11
Питай ме началото на февруари, до тогава, ако е живот и здраве, ще сме направили такова пътуване и ще мога да кажа дали е минало по план. Да не стана за смях на кокошките с моята организация. Wink

Ще трябва да си провериш не само в държавата дали се изисква виза, а също и в транзитните държави, където ти е междинното кацане, дали не трябва някаква онлайн регистрация, даже виза или нещо подобно.
Например, ако полетът ти е транзит през САЩ, там няма транзитна зона и си трябва виза, ще ти стоварят багажа и после наново ще предаваш и багажа, и ще минаваш през проверка на техните власти, все едно, че там ще оставаш.
И така нататък, навсякъде си има специфики.

# 12
  • София
Здравейте! 😊 Обмислям да започна да пътувам самостоятелно, без да използвам туристически агенции, например до някои по-топли и екзотични дестинации. 🌴
Бихте ли споделили как точно се организира такова пътуване – какво е необходимо, има ли някакви специални изисквания и има ли допълнителни такси или неща, за които трябва да се заплати? Бихте ли споделили своя опит ?
Организацията е същата, като и за близки дестинации, като допълнително проверявате за необходими визи, ваксини или лекарства за някои места.

Общи условия

Активация на акаунт