Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 99

• 6 414
  • 127
  •   9
Отговори
# 105
Не знам това дали е така, аз знам за няколко човека с по 15-20 апартамента в комплекс и не плащата за подръжка. Казват съди ме и не го интересува

# 106
  • 2860 км северно от Екватора
Не знам това дали е така, аз знам за няколко човека с по 15-20 апартамента в комплекс и не плащата за подръжка. Казват съди ме и не го интересува
Има и такива случаи, но мисля че за Гранда ще обвържат таксата поддръжка като тежест към имота и мърдане няма.

Иначе, да в режим на ЕС, има такива които не плащат. Имотите на фирма, фирмата на минус, иди да гониш Михаля.

# 107
То който ще даде милион евро за апартамент в апартхотел, ще има и за такса поддръжка.
То и който има пари за Мерцедес трябва да има и за скъпите му гуми, но много от тях карат с подметки.
Пък и чак милион няма да е. Откъде ще намерят 120 милионери да се заселят баш там. 80 кв.м. по 4-5к е 3-400к за апартамент.
И защо да не плащаш 500 евро ако имаш почистване, спа-център, фитнес, охрана и портиер, поддръжка на зеленина, други екстри... По света си плащат хората. Ако се целят във висок сегмент, трябва да има такива екстри и трябва да се плащат.

# 108
Поддръжката е с наемен труд, ганьо не обича да плаща наем. Пари на вятъра. Той знае, че така или иначе ще се намери друг мераклия да купи имота за макс пари дори и да е неподдържан.

# 109
То който ще даде милион евро за апартамент в апартхотел, ще има и за такса поддръжка.
То и който има пари за Мерцедес трябва да има и за скъпите му гуми, но много от тях карат с подметки.
Пък и чак милион няма да е. Откъде ще намерят 120 милионери да се заселят баш там. 80 кв.м. по 4-5к е 3-400к за апартамент.
И защо да не плащаш 500 евро ако имаш почистване, спа-център, фитнес, охрана и портиер, поддръжка на зеленина, други екстри... По света си плащат хората. Ако се целят във висок сегмент, трябва да има такива екстри и трябва да се плащат.

Все пак говорим за България и 500 евро на месец не са малко пари. Колко комплекса знаеш с такава месечна такса? Буквално до гранда има не лош комплекс с всички изброени от теб услуги и месечната вноска е 80 евро.

# 110
Мислех, че еуфорията по купуването на жилища е приключила и всякакви хора, които са спекуланти, флипери или там както се казват, са излезли от пазара и са останали основно хора, които купуват за собствени нужди. Но, случайно попаднах на няколко групи в социалните мрежи, в които разни "флипъри" убеждават други "флипъри", колко много пари са направили и се коментира как все още се правят по 10-15 хиляди евро от апартамент ако го купиш сега и го продадеш след година, след всички данъци и такси. Имаше доста надъхани хора как ще вземат няколко и ще изкарат едни 30-45хиляди евро тази година. Интересно, имаше доста майстори, които искаха да купуват апартаменти, искаха да си правят ремонтите сами и да ги препродават и така щели да правят много пари. И не бяха малко майсторите, които мислеха тази схема. Даже някои от тях говореха, че са с пари кеш и питаха колко можело да изкарат след препродажбата, ако сами си направят ремонта, те така или иначе с ремонти се занимавали.

# 111
  • София
Майсторите правеха по толкова от 1 баня и подове. Без зор и риск, за кратък период, без данъци. Само че ще трябва да доказват доход, а те взимаха на ръка, а за година флип ще трябва и данък да платят. Кредит май също не им е опция,  ама нека се пробват, все още се търси по-големия глупак...

# 112
Еми то си вървеше тази схема няколко години, та надъхват се хората, какво чудно.
Биткойните и другите крипто-валути и НФТ-та когато вървяха помните ли как се надъхваха по техните форуми, и ако някой нещо им кажеше се подиграваха - "have fun staying poor".
Нещо замлъкнаха последните година-две, та нищо чудно и флипърите да замлъкнат.
Те и АИ-ентусиастите така сега се надъхват и всичко влагат там (и на левъридж, с кредит тоест), но според мен и те ще замлъкнат скоро.

# 113
принципно е так. Но тези вид продажби имат филтър на потенциалните собственици, защото никой инвеститор няма да допусне да му пропадне проекта заради шепа тарикати, макар и с тежест на имота по партида - особено ако е първи или пилотен проект.
Тези имоти са много добри за краткосрочни наеми в Гранда и има потенциал за развитие. Проблема е само, че Варна не е Рим или подобна дестинация. Но определено това е по- печелив вариан за инвеститора, отколкот да поддържа хотелска услуга целогодишно предвид сезонността на града.

# 114
Ако приемем че един апартамент струва около 300к евро, тогава 10-15 хил евро е смешно ниска сума като печалба. Аз с такава сума ще изкарам 12 хил евро от безрискови ДЦК без да си помръдна пръста. За флип Трябва таргет печалбата да е около 15% или в случая 45 хил евро. Ама повечето флипъри са пълни клоуни които си нямат представа от механиката на един истински флип, а по- скоро изкараха късмет с ръст на цените.

# 115
  • София, Bulgaria
Едно време се смеехме на "моята фризьорка каза, че един приятел на мъжа на нейната съседка казал, че...", а днес в духа на социалните мрежи е "Иван каза, че в една група хора /половината анонимни/ писали и разказвали, че..."
И хоп, Ганьо вече има теория, която да разказва в една друга група, в друга социална мрежа или форум и да генерализира и обобщава, защото има факти.
Мммм даааа... като чуя някой да обобщава "всички са..." или убедително да разказва за хора от даден сегмент какво правили, все едно са на отчет при него, ми светват червени лампи.Rotating LightRotating LightRotating Light
Преди един месец един професор в подкаст се беше разпенил и с удоволствие обяснява как ВСИЧКИ брокери, като видели как някои хора станали много богати като флипъри, и те почнали да купуват апартаменти и се набълбукали с имоти и кредити, затова сега ще фалират. Аз попитах дали брокерите са на отчет при него, но не ми отговори.
Същото е като видя голямо заглавие във видео " Убиха строител", нищо че човека има още 10 вида бизнеси най-малко и строителството въобще не е фактор в портфолиото му, ама това заглавие носи .... и аз не знам какво носи, някакви гледания, лайкове ...лелле...голяма работа. Или по-скоро бъдещи продажби на билети за поредния форум, на който ще продава панацея.

# 116
Има про флипъри. Като например Асен https://youtube.com/@ad-imoto

И като го види човек, че последните му 4-5 обекта не флип, а ремонт за клиент, му става ясно, че флипването е замряло. Иначе, защо ще влага време и ресурси в чужди проекти? Човека си е сметнал, че риска и пачалбата в момента не са оправдани и си работи ремонтни дейности като фирма. Аз гледам него. Ако той е сменил посоката, то другите флипъри със сигурност ще гризнат дървото, ако не са го направили. Иначе Евлоги е прав. 300к за 15к е неоправдан риск. Дцк плащат 3-4%, изкарваш същото с нулев риск и супер ликвидност. Апартамент за 300к към момента не е особено ликвиден.

Същото е и за майсторите. Щом те влизат за 10-15к, значи и там работата е намаляла. Ако аз като майстор правех по две три бани на месец, нямаше да залагам да правя флип и да го ремонтирам, щях да разширявам майсторския бизнес. Но явно и там не върви. Нали това ми казват и брокерите като ги питам “ти що не купуваш имоти”, винаги ми отговарят, че влагали парите в бизнеса.
Явно спекулата е на последен напън.

# 117
  • София, Bulgaria
Гого, аз не говоря, кое е замряло или не е. А за обобщенията и квалификациите. А Асен, които познавам лично, показва това, което иска да се покаже.
За Евлоги да питам от къде дойде цифрата 300К, защо не е 150К за 2ст ап. ?

# 118
Всеки сам си преценя в какво да си рискува парите. Явно някои хора си мислят, че ръста на цените на имотите не е свършил и продължават да рискуват в това направление. Лично аз , точно сега не бих купил нищо с цел "инвестиция" за препродажба след година, с надеждата че ще направя 15хил. евро от тази "далавера".  А и както Гого каза, алтернативи има и то доста по безрискови.
Но това, че ние мислим така, не означава че и други хора мислят като нас. Все пак накрая, едни печелят, други губят.

# 119
  • София
dedri2, пусни я тук тази група да следим какви ги вършат, че и на мен ми стана интересно.
Така де, малко промишлен шпионаж Grinning

Общи условия

Активация на акаунт