Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 99

• 5 798
  • 108
  •   2
Отговори
# 75
Виж ако ти дадат паркомясто, баня и кухня според мен си заслужава.
Може и да си заслужава ако търсиш за живеене. Но кой тук от вас няма вече за живеене? Чат-пат се появява някой, ама 90% от пишещите във форума (както и 90% от българите) вече си имат за живеене.
Аз бих купил нещо само за препродаване с печалба, ако вземе че стане като на цени от 2015 (естествено, индексирани с инфлацията, да речем х2). Тогава имаше по 500, сега да речем 1000.
Ако няма - имам къде да си държа парите. Нещо с отстъпка 10к не ме блазни. Щом тая година дават 10к отстъпка, то догодина може да дават и 20 и кога ще реализирам печалба? Трябва да го държа 10 години и да му плащам поддръжка и данъци.
С наеми не ми се занимава, тъй като изисква много време и нерви. Да не давам цитати от другата тема, където си споделят опит с наематели - то не са повреди, поддръжки, отписване от адреси, и какво ли не. И не се вади кой знае какъв % доходност спрямо пазарната цена на актива.

# 76
Да сложиш теракот с лепило, теракот, труд, да шпакловаш и боядисаш и минаваш 300 е на квм отма.
При възможно най-ниски цени от доверени, познати стари майстори.
Без никакви гивизилъци, гипсокартон, осветления, вградени казанчета. Дори и оборудване в банята не броя.
Грубо на квадратите на стаите и коридора слагам още толкова баня със стените. Ако е 3стаен, 2 бани.
Също и квадратурата на помещенията умножавам по 3, за да сметна на шпакловчиците и бояджиите сметката. Те така си я смятат. Т.е. отиваме на 50 евро на квадрат шпакловка и боя, като броим квадрати само на пода. Това само труд. И 100 евро на квадрат за теракот за материали и труд, един път на подовете, и още един път, ако на всеки 20-25квм сложиш по една баня с 20-25квм квадратура на под и стени.

Не знам как си ги фантазирате тия цени от 1000 евро. Но инфлацията за последните 12 месеца е толкова брутално чудовищна, че дори не знаете значението на парите. (по-скоро липсата на значение)

Последна редакция: вт, 06 окт 2026, 15:59 от dany1

# 77
  • София
Ама развържи кесията по-сериозно, де. Паркомясто+баня+климатици Simple Smile
Аз съм традиционалист - не и преди Коледа, иначе я няма магията!
Е, освен един магазин, ама не е за темата...

# 78
"Шведския хотел" – днес Гранд хотел Варна – продава 120 жилища в него,заедно с хотелско обслужване. Който обича да живее на хотел,сега е момента.

# 79
Да сложиш теракот с лепило, теракот, труд, да шпакловаш и боядисаш и минаваш 300 е на квм отма.
При възможно най-ниски цени от доверени, познати стари майстори.
Без никакви гивизилъци, гипсокартон, осветления, вградени казанчета. Дори и оборудване в банята не броя.
Добре де, а в чужбина как ги издават и с боя, и с врати, и с казанчета?
После викате, ама то цената на квадрат ни е ниска спрямо Европа. Значи като сложиш ремонта, като сложиш и общите части дето тука ги плащаш отделно, а навсякъде по света са включени, то минахме май Европа.

# 80
На рекламната снимка която постна Гого по- горе пише 1400 евро плюс подаръци. Ако седна на масата готов за сделка няма начин да не направят допълнителна отстъпка. Май не е чак такава фантазия 1000 евро. Имаш ограничен брой купувачи за собствени нужди и всички продавачи ще трябва да се конкурират за тях. Ако 20 човека се подмамят да купят в тази сграда, това са 20 купувача по- малко за останалите сгради и така умножи в мащаб и се оказва че няма достатъчно купувачи за всички апартаменти дето се строят в момента. В момента има по- малко сделки откакто са започнали да правят статистика за продажбите преди 21 години. Даже по- малко сделки от периода на голямата финансова криза, когато лихвите между другото бяха 7.5%.

# 81
  • София
Мда, яката реклама.
Ама е без ДДС. И е "ОТ 1450".

И като се разходиш из сайта им, става ясно, че сградите са на ултразелено, етап разрешение за строеж с планиран акт 16 в края 2028 или даже през 2029. А цените са към 2100+ на квадрат, включвайки общите части. Разгледах първия попаднал ми двустаен, с площ 68 квадрата на цена 145к. Сметнах му квадратурата и разбира се, реално беше към 50 кв.

Цената от 1450 без ДДС вероятно е за подземно паркомясто... До Симеоновско шосе насред нивите. Със сигурност на 1450 не им се връзва сметката, освен ако не са взели земята без пари и строят некачествено на санитарния минимум. Ама и така. Един общак вече иска 80Е на ден и му се молиш да дойде. За майсторите да не говорим. И тепърва ще им се плаща на тия хора до 2029 година.

Според мен това са имотите, чиито продажби ще се забавят. Кофти локация, далечно бъдеще. Но колкото и да е кофти локацията, винаги ще се намери някой Обелчанин, на който му е писнало да слуша стомашните проблеми на съседа отдолу в 40-годишната панелка или някой Дружбенец със съседи от братята, които ще драпат за нещо по-добро.

Няма лошо да има охлаждане на пазара. Ама спад с 50% е в сферата на мечтите.

# 82
Няма лошо да има охлаждане на пазара. Ама спад с 50% е в сферата на мечтите.
Ако някой мечтае за това, не съм аз, защото имам два апартамента - един мой и един наследствен. Така че ако паднат с 50% ще загубя доста (на хартия).
Но и "охлаждане" може да е проблем. Какво значи "охлаждане" - спад 10-20%?
Повечето сделки са с кредити при масово 20% или по-ниско ещсамоучастие. Ако пазарната стойност падне с 20%, губиш всичко, което си дал. И това ако банката не се обади да иска още пари, понеже обезпечението вече не покрива кредита. Тогава може и повече да изгубиш.

# 83
Предната фаза са били от 1600 евро. Сега явно от добрина са решили да смъкнат на 1450 + бонуси.

Като започнат да падат цените няма да е само загуба на инвестиран капитал ами ще има здраво свиване на потребление. Досега хората се чувстваха че забогатяват всяка година и затова харчеха по- свободно. Това потребление ще намалее значително в момента в който стане ясно че цените падат. Между другото вече се говори за нова дългова криза в Европа. Не знам дали това ще има някакво влияние върху нас освен повишаване на лихвите.

# 84
Мен всъщност това ми е основния проблем понеже като спре потреблението започвам да губя и аз. Затова съм против такива бум бъст цикли защото разказват играта на много бизнеси, които си мислят, че купона ще е вечен. За щастие уж съм го взел предвид, но човек никога не знае. Когато съседа остане без работа е рецесия, когато аз остана без работа е депресия.

# 85
  • София
Ако си ги платил, няма от какво да се притесняваш. Или ако имаш парите да доплатиш също.
Проблема ще е само с капарираните. Там е риска, втория риск са строителите и третия банките.
Наблюдаваме техните действия и някой от тях поддаде ли... сме в третата фаза...

И дотогава едно интересно  ЧЕТИВО

# 86
Като спомена капарирани апартаменти се сетих за това клипче на Тонкин. Той сигурно ще се оправи ама има доста хора дето са следвали модела които мoже да изгорят
https://www.youtube.com/shorts/nXNNNcE0m0o

Иначе това за работата аз го бях споменал преди месец-два. Има няколко подобни теми в редит за липса на добре платена работа

# 87
Една позната решила да купува апартамент от скандалния проект на Грийн Лайф. Каза, че брокерът я предупредил, че повечето банки бойкотират проекта заради репутационен риск и не отпускат кредити за покупка. Нямам идея дали е вярно.

# 88
Тонкин в най-големия измамник в БГ. Това видео нарочно го прави, защото планува да излиза преди клането и ще го ползва като извинение пред всичките балъци, които го следват и му плащат.

# 89
Няма универсален модел за купувачи и продавачи. За всеки влак си има пътници. В покупката на имот за лични нужди се влагат и много емоции и очаквания относно бъдещия живот. Но един имот не е само цена на тухли и бетон, има много фактори коино влиятат на цената - локация, локация, локация, трафик, размер на помещения и функционалност, общи частиич като % и тяхното състояния, възможност за паркиране ( гараж) - колко коли, гледка ( и най- вече да не гледаш гащите на съседа), охрана и сигурност, ако купувш за деца бонус е съседство и т.н. Много е интересно сега на покупко- продажбите. За качествени имоти клиенти не липсват, но пледлагането е ограничено.

Последна редакция: ср, 07 окт 2026, 15:13 от mauigirl

Общи условия

Активация на акаунт