Флуорно мляко

• 29 424
  • 338
  •   1
Отговори
# 150
В такъв случай-кой е този в РИОКОЗ, който не знае з апрограмата, и кой е този от РИОКОЗ, който пък е събирал градинските сестри и ги е "информирал"? Или всеки лъже на поразия, или самият РИОКОЗ няма абсолютно никаква хармонизираност!

И още един въпрос? ДВСК е също контролен орган. Особено за продуктите с животински произход. Възможно ли е те да имат някакви права за контрол над флуора в млякото? Трябва да ги питаме!

# 151
very nice, кога са ги събирали? Най-вероятно е било съвсем скоро, след като излезе наяве информацията за профилактичната програма......виж колко светкавично бяха организирани декларациите.....

# 152
  • Варна
Когато вчера сутринта мъжа ми попитал какво ще му дават след като не сме съгласни да е флуорирано млякото - госпожата казала че не знае  Rolling Eyes Но след моите изказвания, а май и някой друг е запротестирал - са извадили изявление на вратите на всяка група корко полезен е флуора, колко е съдържанието му в млякото и колко от него поглъща детето. Никъде обаче не беше написано дали от това същото мляко слагат и в останалата храна, защото ако е така дозата ще се привиши многократно. Не успях да заведа малката на яслата, защото трябваше да бързам за интервю за работа, но сега като я взимам ще разпитам и там.

Бихте ли казали кой в коя градина/ясла е та да можем взаимно да се подкрепим.

синът е в ДГ - Изворче -кв Трошево
малката е в ДЯ - Чуден Свят - пак Трошево

# 153
В такъв случай-кой е този в РИОКОЗ, който не знае за програмата, и кой е този от РИОКОЗ, който пък е събирал градинските сестри и ги е "информирал"? Или всеки лъже на поразия, или самият РИОКОЗ няма абсолютно никаква хармонизираност!

И още един въпрос? ДВСК е също контролен орган. Особено за продуктите с животински произход. Възможно ли е те да имат някакви права за контрол над флуора в млякото? Трябва да ги питаме!

Обаждах се в ДВСК - от там ми отговориха, че те нямат отношение към социално базирани програми за профилактика в детските заведения на страната  ooooh!

Колкото до изследване на съдържанието на флуориди в млякото, с което се хранят децата казаха, че контрола се извършва от производителя и от регионалния ветеринарно санитарен контрол/в случая Хасково/.  РИОКОЗ би трябвало също да правят проверки и анализи на храната в яслите и ДГ.

Сестрата от градината каза, че са ги събрали точно в ХЕИ и са им казали, че трябва задължително да се прави някаква флуорна профилактика и затова сега въвеждат това флуорно мляко и им раздали тези декларации за съгласие/несъгласие.
Въпреки, че аз съм виждала преди това, че зареждат мляко на Дея, не ми се вярва досега да са зареждали от тях нефлуорно, а пък сега тепърва да питат родителите дали да дават флуорно

Кога точно са събирали сестрите - преди 05. февруари 2008г. или след тази дата?
Факт е, че децата във Варна са си хапвали флуорирано млекце от 1996г. насам ....

Има една чудесна поговорка, която казва "След дъжд качулка!"

Това се случва и в момента!

# 154
Факт е, че децата във Варна са си хапвали флуорирано млекце от 1996г. насам ....

преди 05.02, може би точно преди да раздадат тези декларации, някъде в периода 21-31 януари, не мога си спомня с точност.

# 155

преди 05.02, може би точно преди да раздадат тези декларации, някъде в периода 21-31 януари, не мога си спомня с точност.

Сестрата ви в градината най-нагло си лъже #2gunfire защото в РИОКОЗ и хабер си нямат ни от програма, ни от дозировки...искай от нея да ти покаже протокол или какъвто и да е документ, че са им провели инструктаж и знае за какво става дума! Т.е., че са информирани за положителните (в което аз дълбоко се съмнявам) и за отрицателните страни на флуоридите в млякото!

# 156
  • Варна
В нашата ясла питах вчера как седи въпроса с блуорното мляко и сестрата ми каза, че не знае за такова Rolling Eyes Не им бил провеждан инструктаж, не били уведомени за промяна в хранителния режим на децата

# 157
Същият постинг пуснах и в темата за модерната детска градина, от където дойде инициативата, но тук му е темата.
   По повод притесненията на всички майки за това как ще се процедира с децата им, ако са отказали даването на флуорно мляко, ще ви представя пасажа от обедната емисия на bTV от 30.01.2008, с изказване на зам.кмета по образованието Коста Базитов, на който може да се позовавате.
   Това е официално изявление за позицията на Дирекция "Образование" в национална медия!!!

"(Д 3)Следва една тема, която вълнува родителите - има ли  флуор  в  детските градини. В седем общини в страната се работи по програмата за профилактика на кариеса чрез флуорирано мляко. Счита се, че питейната вода в тези градове е бедна или изцяло лишена от полезни вещества. В същото време, десетки родители протестираха срещу добавката на опасния, според тях, химикал в детското меню.

ВИДЕО: [Duration:1'26"]<[<mos>TEMA: Флуор в млякото</mos>]

Вече 12-та година малките варненци консумират флуорирано мляко. Всеки ден. Наскоро обаче група родители се обявиха против тази профилактика.

СИНХРОН: родител:[<mos>родител</mos>]

"Защото родителите по никакъв начин не са информирани за въздействието на флуора, за това, че въобще им се включва като програма в храненето на децата в детските градини". 

СИНХРОН: Коста Базитов - заместник-кмет по образованието, Община Варна:Съкратен!!!![<mos>Коста Базитов</mos>]
" ако някой от родителите заяви желание за неучастие в тази програма, ние сме готови да предоставим друг вид мляко". 

Според родителите, информацията за флуорната профилактика на кариеса им се представя от некомпетентни лица - най-често това са възпитателите в градините. Притеснения поражда токсичността на флуора, както и опасността от предозиране, особено ако се приема и под формата на таблетки.

СИНХРОН: родител  - съкратен!!!! [<mos>родител</mos>]
„може да доведе точно до обратния ефект - не предпазване на зъбите от кариес, а флуорози, създаване на кариес и т.н." 

Според координатора на програмата във Варна, притесненията не са основателни.

СИНХРОН: д-р Слава Даковска: [<mos>д-р Слава Даковска</mos>]
"В Англия децата пият флуорирано мляко, говоря за Русия, Китай, Тайланд, Чили - това са все държави, в които се провежда тази програма, Световната здравна организация застава зад тези програми."

[<mos>RN Канал 0</mos>]
Заради възникналия спор, от община Варна са изпратили писмо, с което задължават директорите на детските градини да проверят настроенията сред родителите. Ако родителят декларира изрично, че не желае детето му да консумира мляко с добавен флуор, то ще бъде отстранено от менюто му.

Като заключение искам да ви съобщя, че тук не става въпрос за настроения въобще, а за спазване на правата на гражданите ратифицирани от РБългария на 23.04.2003 с "Конвенция за правата на човека и биомедицината", чл.5, каквито и международни и световни организации, пък дори и с гръмки имена, да подкрепят тази и коя да е друга програма за здравна превенция чрез профилактични дози на кое да е вещество!!!

Напомням ви, че в нашата любима България тази програма е пилотна за света и се скрепя със съдействието на Общините, Министерство на Здравеопазването, Фондация “Бороу дентал милк”  и едно частно стоматологично сдружение "Стоматологично здраве", изготвящо всички резултати от съмнителната профилактика и пръскащо дезинформационни материали и факти. "Фондация "Бороу"- Англия оказва методична и логистична помощ, а също предоставя съответен финансов ресурс във връзка с клиничната оценка, флуорния мониторинг и здравната просвета."- burgas.org   нямам думи!!!

Забележете, че от всички областни градове, които са включени, София като столица отсъства, а там са всички дечица на взимащите решения управници - силните на деня.

В списъка с държавите няма ни една бяла освен Англия, в която е създадена въпросната фондация - разпространител, с грижа по-голяма за децата по-света, отколкото за техните си. Там програмата обхваща само 10% от децата - 42 хил.деца. С други думи на брой почти колкото и у нас (а те са далеч по-голяма държава от нашата)!

В Русия всъщност няма такава програма!!! Има в някои градове на бившия Съветски съюз и най-вече в мижавата република ТАТАРСТАН и по-точно в столицата Нижнекамск и град Зеленодолск.

Всъщност  държавите участващи в експеримента са България (от 1988), Чили (от 1994), Китай (от 1994 до 2005), Перу (от 1994 до 2005), бившия СССР (от 1994 в Татарстан), Тайланд (от 2000), Англия (от 1993).

Изводите оставям на вас!

И нещо под секрет: Програмата се оказва нерентабилна за приложение при брой на децата под 5000 за населено място. Затова не се прилага в по-малките градове. А може би това е помогнало на родителите в Добрич?

# 158
Минерална вода с повечe флуор - вредна за децата

http://novini.dir.bg/2007/03/23/news1500540.html

"За това алармира във Варна проф. Никола Атанасов, стоматолог-експерт към Световната здравна организация.Определени видове трапезна вода съдържат висока концентрация на флуор, който в завишени количества оказва негативно влияние на невръстните. Силно флуорираната минерална вода вече не е питейна и трябва да се консумира в умерени количества и от възрастните, посочи проф. Атанасов.Препоръчителните дневни количества от химичния елемент за деца до 3 години са до 0,8мг/л и до милиграм за деца от 3 до 6 години."

Човекът основател на флуорната профилактика в България сам алармира, че флуорът не е безопасен и с дозировката шега не бива!

Сега нека някой/със съответната квалификация и служебно положение/ да се наеме и да поеме отговорност, като пресметне дневният прием на децата  - от всички източници - храна, минерална вода, флуорирана паста за зъби, част от която почти всички деца поглъщат, плюс този във флуорираното мляко.

Дали се вместваме в единият милиграм, за който ни алармира проф. Атанасов и кой носи отговорност в случай, че децата посещаващи детски заведения, приемат дози флуор по-високи от препоръчителните?

http://www.pharmacy-bg.com/news.php?cmd=list&id=1112

Последна редакция: пн, 11 фев 2008, 12:25 от JuliaP

# 159
Мисля си за отделно инфо за детските градини, съдържащо само количествени сметки. Така няма да бъде отхвърляно от служителите. Нещо като:

Ако детето в детската градина приема 100 г мляко дневно флуорирано 5 ppm, то е достигнало горната гранична стойност , над която се предозира. Тъй като предозирането на тази възраст е изключително опасно , искаме да Ви напомним , че

детето не трябва да ползва допълнително за този ден:

   Минерална вода със съдържание на флуор , а във всяка минерална  вода се съдържа F, в някой-с високо съдържание ! ( да приложа съдържанието на няколко вида)
   Паста за зъби със съдърж. на флуор (99% от пастите са флуорирани!)
   Флуорирана сол
   Флуорни капки и таблетки.
(1) -Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18г в България

Поне е нещо, което можем да настояваме да се окачи на инфо-таблата. Какво мислите?

# 160
"Според мнение на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикувано на 16.03.2005 г, се казва, че флуоридът не е под физиологичния контрол на организма, т.е. не се контролира от биологичните системи. Щом е неконтролируем, флуоридът би могъл да се натрупва в костите на организма и да повлияе негативно поради токсичността си в по-високи концентрации. Според EFSA консумирането на води съдържащи количества разтворени флуориди над 2.0-3.0 mg/l може да доведе до надвишаване на дневната доза от 5.0 mg/l.

Според клиничната токсикология, консумирането на води с повишена концентрация на флуориди, може да доведе до необясними за потребителя симптоми – виене на свят, гадене, главоболие, декалциране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания на кости и др. Всички тези симптоми показват хронично отравяне с флуор. Съществуват сериозни данни за канцерогенността на хроничното излагане на повишени концентрации на флуориди.

Минералните води съдържащи флуор над 1.5 mg/l са: Девин (4.0 mg/l), Хисар ( 4.0-5.0 mg/l), Велинград (4.5 mg/l) и Пирин (1.6 mg/l). При такава концентрация на флуориди, след 01.01.2008 г., тези води не биха могли да се продават в търговската мрежа поради това, че няма да отговарят на изискванията на Европейския съюз за максимално съдържание на флуориди."

по данни на асоциацията на потребителите

Мисля си за отделно инфо за детските градини, съдържащо само количествени сметки. Така няма да бъде отхвърляно от служителите. Нещо като:

Ако детето в детската градина приема 100 г мляко дневно флуорирано 5 ppm, то е достигнало горната гранична стойност , над която се предозира. Тъй като предозирането на тази възраст е изключително опасно , искаме да Ви напомним , че

детето не трябва да ползва допълнително за този ден:

   Минерална вода със съдържание на флуор , а във всяка минерална  вода се съдържа F, в някой-с високо съдържание ! ( да приложа съдържанието на няколко вида)
   Паста за зъби със съдърж. на флуор (99% от пастите са флуорирани!)
   Флуорирана сол
   Флуорни капки и таблетки.
(1) -Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18г в България

Поне е нещо, което можем да настояваме да се окачи на инфо-таблата. Какво мислите?

Нали именно това искаме - информационни табла в предверията на всяка група, на които са оповестени тези факти с достатъчно големи букви, че да се забелязват от всички!

# 161
  • варна
днес сестрата в градината ме спря да разговаряме. общо взето се опитваше да ми обясни колко безотговорен родител съм щом лишавам детето си от така важният за него флуор. никак не беше компетентна по въпроса. не можа да ми отгодори дори на въпросът колко е безопасното количество на ден. не можа да каже колко флуор поема едно дете на ден, нито колко точно се съдържа в млякото което им дават. заяви ми, че или ще кунсомира флуорирано мляко или никакво. заявих че са длъжни да хранят детето ми рационално. а тя с цялата си наглост каза че това не е частна градина за да изисквам.
защо трябваше да и обяснявам, че това че градината не е частна не значи че не се издържа от данъци. 
от целият разговор разбрах, че за да консумира нормално мляко трябва то да се поръчва отделно и тя да го описва, а тя не знаеше че той консумира НЕфлуорирано мляко. в същото време възпитателите ме уверяват че за него се поръчва отделно.
директорката е в болнични и не можах да говоря с нея. разбрах че детето ми е ЕДИНСТВЕНОТО в градината което не яде флуорирано мляко
след това отидох в РИОКОЗ. от там първо се опитаха да ми обяснят че проблемът е мой, че искам нещо по специално за детето си. програмата е удобрена от министерството и въпросът е приключен. или флуорирано мляко или никакво
в последствие при конкретно зададеният ми въпрос ми казаха, че имат рецептурници и са длъжни да хранят децата по тях. на има и заповед на министерството да дават флуорирано мляко. т.е. въпросът трябва да се реши на място с директорът.
в същото време имам право да откажа детето ми да консумира добавки като флуор, имам право да го хранят по рецептурник, т.е. да му дават мляко. но имало противоречие в две наредби. какво се очаква да направя? да подам жалба в РИОКОЗ, че не му дават мляко и с това не спазват рецептурниците? но той вчера каза, че е ял мляко. и то най-вероятно е била с флуор.
имам чувството че ми трябва адвокат за да разреша проблема с храненето на детето си. не е ли абсурдно

# 162
  • Deutschland/HE
а това в коя градина е?
според мъжа ми в нашата група само един родител се бил разписал За, но може и да е обратното - само аз да съм Не! проблема е, че сутрин Катерина много реве и нищо не мога да попитам учителките, те гледат да я гушнат и да се скрият.
В интересна истината получихме листовка с информация за вредата от флуора. Това е за ЦДГ Гълъбче.

# 163
  • варна
ние сме в Звездичка. няма никаква информация за вреда. само полза има от него в нашата градина

# 164
  • Deutschland/HE
говорих с една приятелка и нейното дете е в Мечо Пух, там директорката казала, че не е за флуорното мляко и не агитира за него. От нея разбрах, че там имат поне 2пъти седмично черен хляб, а следобедната закуска е плод - или поне така са им обещали.

Общи условия

Активация на акаунт