ГРАДИНАРСТВО-моето хоби! 2

• 135 475
  • 567
  •   1
Отговори
# 330
Много ти благодаря, Кадифенце!
Ще  имам предвид съветите ти, защото цветовете на обичката тази година бяха страхотни.
Имам подходящо място, където температурите не падат под 14 градуса, заради котела на парното.
Там съм решила да опазя и сакъзчетата и мушкатото.

# 331
  • Bristol
Момичета, отмъкнах си клонче от роза, казвайте как да го бодна в земята, колко дълбоко и колко да остане отгоре. Клончето има напъпил цвят, да го махам ли или не  Thinking

# 332
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Вчера си купих 20 луковички за лалета и 10 за зюмбюли ... кога да ги бодна ?  newsm78

# 333
Момичета, отмъкнах си клонче от роза, казвайте как да го бодна в земята, колко дълбоко и колко да остане отгоре. Клончето има напъпил цвят, да го махам ли или не  Thinking

Стъблата на резниците от роза разцепвам на четири, с остър нож  от долния край, на около 1,5-2 см и ги засаждам дълбоко - на дъното на 30-40 см дупка в земята слагам равни части естествена тор, пясък и пръст /може и горска с шумата барабар/. Ако няма естествена подхранваш с някаква изкуствена тор за цветя. С цвят или без цвят,  отгоре ги отрязвам с лозарската ножица на около 10-15 см височина и ги захлупвам с изрязани пластмасови 5л. бутилки от минлвода с дъното нагоре. Така презимуват до пролетта. Може и без тях, но розите трябва да се загърлят с повече пръст за да не замръзнат - ако въобще се хванат Sick
Трудно се вкореняват - напролет дори и да изкарат листа, няма гаранция, че са се вкоренили.
Ако не изсъхнат до есента, може да черпиш Wink
От десет резници, ако ти се вкоренят 3-4 ... значи си баш-майсторка  Mr. Green

Вчера си купих 20 луковички за лалета и 10 за зюмбюли ... кога да ги бодна ?  newsm78

Луковиците се разсаждат след като прецъфтят цветовете - на практика от юли до края на есента.

[/quote]

# 334
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Т.е. мога да ги засадя сега или да чакам малко да застудее ?

# 335
Естествено, че може и сега. Дори е по-добре да се засеят сега, за да имат време да се вкоренят преди студовете.
Колкото по-късно се сеят - толкова по-малко цвят на пролет, а повече листа. Hug   Simple Smile

# 336
Здравейте!Днес се сдобих с ето това:
Нямам представа какво точно е Embarassed, гледах разни снимки в нета, и го оприличих на юка newsm78 Вие какво мислите?

# 337
  • на втория етаж
Момичета,имам няколко храста рози,които искам да преместя,защото асмите се разрастнаха много и засенчиха.Та искам да пресадя розите на по слънчево място,но се чудя сега ли да е или напролет?Нямам никаква представа. ooooh!И как ще им се отрази това преместване?Как да стане?Помагайте,плиииииззз..... newsm78

# 338
Момичета,имам няколко храста рози,които искам да преместя,защото асмите се разрастнаха много и засенчиха.Та искам да пресадя розите на по слънчево място,но се чудя сега ли да е или напролет?Нямам никаква представа. ooooh!И как ще им се отрази това преместване?Как да стане?Помагайте,плиииииззз..... newsm78

Есента като изпадат листата спокойно можеш да местиш всичко, което може да се премести в градината, включително и розите.
Напролет се "хващат" по-трудно и ако не се вкоренят до лятото - изсъхват в горещините колкото и да ги поливаш.

# 339
  • на втория етаж

Есента като изпадат листата спокойно можеш да местиш всичко, което може да се премести в градината, включително и розите.
Напролет се "хващат" по-трудно и ако не се вкоренят до лятото - изсъхват в горещините колкото и да ги поливаш.

Благодаря ти за бързия отговор.Сега като поизсъхне малко в градината и ще се заема с тази задача.  bouquet

# 340
  • под тепетата
Да попитам нещо за брюкселското зеле.Тази година мъжа ми и свеки сяха за сефте.Гледам , че на някои стъбла има вече доста големи зелчици, а други имат съвсем малки,колкото грахово зърно.Та питам тези, които имат опит -бере се достигналото определена големина(на пазара съм виждала с големина на орех)или всичкото наведнъж. Трябва ли да се махат листата,на които в основата са зелчиците или те не пречат на узряването и се оставят.
Може и да са глупави въпросите   Embarassed, но не знам кого да попитам. В Гугъла ми дава рецепти и др. инфо, но не и тези отговори. 
 Благодаря предварително на отзовалите се.

# 341
Привет,
бреййй голямо затишие в темата  newsm78
сигурно всички са ангаже в градната в този активен сезон  Wink аз тъкмо за това се включвам- пак да питам
Кой цветя засаждате през септември?
Време ли е за орязване на розите за зимата (тук ще се радвам някой по-подробно да ми помогне, че да не ги окастря до смърт Mr. Green)?
какво друго правите по градината преди да дойдат студовете?

# 342
Слави, много е рано!
Чак в края на октомври се почва със саденето на луковиците, ваденето на грудките, подрязването на многогодишните и розите. Прави се така нареченото зазимяване на градината.
Дори средата на ноември да почнеш пак не е късно.
Обикновено на опаковките на луковиците и семената пише кога се садят.

# 343
аха, мерси Вече  Hug
нали съм прохождащ градинар и гледам първо да разпитам . на няколко места прочетох че септември се засаждали луковиците на зюмбюлите и нарцисите, но можело и октомври ...

# 344
  • София
Ами и аз като начинаещ градинар, миналата събота и неделя си насадих луковиците на зюмбюлите, минзухарите и лилиумите. Четох някъде, че се садят от Септември. Времето беше хубаво и аз се възползвах и ги насадих. Сега се притесних, да не им е рано, но те нали не се вадят всяка година?

Общи условия

Активация на акаунт