Има ли Господ и вярвате ли в него? - II

• 23 046
  • 632
  •   1
Отговори
# 165
Само да добавя - Кърт Вонегът казваше, че е заклет атеист.

Но още: "...Имам проблем с дарвинизма. Ако еволюцията и естественият подбор целят оцеляване, защо не поумняваме с годините, а само ставаме все по-опасни и опасни?"

# 166
Като гледам, избора е бил негов... с тези прозрения...

# 167
Като гледам, избора е бил негов... с тези прозрения...

Той говори за САЩ. Те са главната причина за тези прозрения.
Любимото ми негово... прозрение: "Въпреки всичко САЩ са си една лайняна държава!"

Цял свят знае защо. Но не всеки може да формулира спретнато причините за това заключение.
Е, Вонегът може - и да обясни, и да си позволи заключението.

Последна редакция: чт, 14 юни 2007, 18:52 от Холограма

# 168
А на мен ми допада това негово:"Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме."
За прозренията, имах предвид атеизма, на фона на тези прозрения...
Обърнахме темата в чат

# 169
  • Ямбол

Детето вярва, защото ние го караме нарочно да вярва в него. Ние сме му измислили Дядо Мраз, за да го развълнуваме, да го зарадваме с някакъв празничен и непознат образ. Защото ние искаме да виждаме детето си развълнувано и щастливо.
Защо то се радва повече на някого, когото вижда веднъж годишно,  отколкото на всекидневните мама и татко е ясно.

Аз точно заради това правя сравнението. Почти съм убедена, че нашите прародители са измислили бог по същите или поне аналогични нужди. Нали вярващите са щастливи също, защото са спокойни, че Го има. Защото е по мистично и приказно да има господ, отколкото обикновените явления в природата. Такава е моята логика.

# 170
Аз точно заради това правя сравнението...

Откажи се - няма аналогия.

Детето го лъже съзнателно някой, който знае цялата истина (за Дядо Мраз).
Ние, ако лъжем себе си, е защото не знаем истината (за Господ).
Просто сравнението куца.

За другото те разбрах отдавна.

# 171
Първоначалната ми идея беше с въпроса да дам и моя отговор,но лични ангажименти ми попречиха да си продължа мисълта.  bouquet
За какво използвате разговора?За търсене или даване на информация;за дискутиране на различни теми;за търсене или даване на емоционална подкрепа;като проява на учтиво поведение;като средство за разпускане след напрегнат работен ден ...........
Кое ви пречи на разговора?Лошите и груби обноски;злобата;недостатъчната информираност,но силната убеденост на събеседника,че знае всичко по темата;това на всяка цена да докаже,че той е най-прав,за да не си изгуби самочувствието,независмо  фактите да доказват,че становището му е грешно.................

Последна редакция: пт, 15 юни 2007, 08:10 от mummy

# 172
  • Linz
Факт е, че досега няма откритие, което да противоречи на написаното в Библията, факт е, че и ние много сме си повярвали.
Ако Библията наистина твърди, че възрастта на Земята е 6000 г.- факти да искаш! ooooh!

# 173
Откакто се роди дъщеря ми и вярвам!Не толкова в Господ,колкото в това,че има някой там горе,който бди над нас.Освен това наскоро претърпях операция по време на която имаше вероятност да не оживея,така че имам си своите причини.Вярвам,че човек не трябва да прави лошо на никой,защото ако не му се върне на него,ще се върне на децата му.И съм убедена,че за всяко нещо си има причина.Няма случайни неща.За това,когато ми се случи нещо гадно си казвам,че е станало за добро.Рядко ходя на църква,не съм и кръстена,но наивно и може би по детски знам,че нещо ме пази.Тази вяра ме кара да се чувствам божествено Grinning

# 174
Факт е, че досега няма откритие, което да противоречи на написаното в Библията, факт е, че и ние много сме си повярвали.
Ако Библията наистина твърди, че възрастта на Земята е 6000 г.- факти да искаш! ooooh!
Рени, искам факти. Но, доказани. Радиометричните методи за датиране са доста несъвършени. Касаят напълно затворена система, системата в своето начало не трябва да е съдържала количества от дъщерния елемент, скоростта на процеса на полуразпад на елементите трябва да е била постоянна от началото до момента на измерването. Дали в природата съществува такъв процес с постоянна скорост, милиони и милиарди години?...
Единствено радиокарбоновият метод е този, чрез който  можем да се доближим до задоволителна достоверност, но само в границите от 3000 до 5000 години. Над тези граници, той също е неприложим.
Все още не е открит метод, чрез който да докажем със сигурност възрастта на Земята. Това твърдеше моят любим преподавател по атомна и ядрена физика-проф. Манушев, лека му пръст!

Последна редакция: пн, 18 юни 2007, 20:31 от SilIli

# 175
Ако имаше Господ нямаше да се случват толкова ужасни неща. Той би трябвало да е навсякъде и във всичко. Би трябвало да предотвратява всички лоши неща, а не да гледа безучастно и след това да раздава правосъдие!!!!!! Май е избрал по-лесния начин?

# 176
Ако имаше Господ нямаше да се случват толкова ужасни неща. Той би трябвало да е навсякъде и във всичко. Би трябвало да предотвратява всички лоши неща, а не да гледа безучастно и след това да раздава правосъдие!!!!!! Май е избрал по-лесния начин?
А това как се доказва? Кой казва как трябва да реагира Господ и какво трябва да е неговото поведение? Въобще защо ние решаваме, каква е неговата логика?

Последна редакция: пн, 18 юни 2007, 20:36 от SilIli

# 177
  • Бургас
Дали вярвам ли? Ето го моят отговор.
Днес си чистих архивите от SMSи. Прегледах тези от папката изпратени и попаднах на този, който изпратих за Дарито, за да дам левче за живота и.
"Дари, вярвам, че има Господ и той ще ти прати ангел да те пази"

# 178
  • Linz
SilIli, категорично е доказано чрез много и различни методи (само единият от които е периодът на полуразпад на радиоактивните елементи), че възрастта на Земята е 4,5 млрд. год.

# 179
SilIli, категорично е доказано чрез много и различни методи (само единият от които е периодът на полуразпад на радиоактивните елементи), че възрастта на Земята е 4,5 млрд. год.

Рени, аз се интересувам от тези методи. Кои са те?

Общи условия

Активация на акаунт