Рецепта от област Галисия:
Продукти:
700 гр.4ерни миди
1 голяма глава лук
2 скилидки 4есън
1 4ашка зехтин
1 4аша вино
подправки
1 дафинов лист
щипка сол
1 лъжи4ка смлени орехи
4ерен пипер
1 с.л.брашно
изцеден сок от лимон
Приготовление:
Мидите се измиват в марна вода за около 15 минути.
Бели се и се реже на ситно 4есъна и лука,като към тях се прибявя и малко лимонов сок.
Загрява се тигана,сипва се зехтина и запо4ва да се пържи лука.Когато омекне се подправя със сол,4ер.пипер,слагат се постепенно стритите орехи и 4есъна.Накрая се посипва мъни4ко брашно.
Така се държи на огъня и се разбърква,докато брашното се позапържи.
Полу4еното дотук се изсипва в една пръстена тенджера(гюве4ка) на нормален огън,налива се 1 4аша вода и се оставя да ври 10 минути,докато се закаши.
Когато заври 3 пъти,се прибавя виното,1 с.л.сок от лимон,дафиновия лист и подправките.
Така се готви,докато запо4не да ври.След това се слагат мидите.
След като ве4е сме сложили вси4ко необходимо,гюве4ката се мести във фурната за 45 минути на нормална температура.
Сервира се топло и с винце.