Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

101 аргумента в полза на кърменето

 • 17 201
 • 17
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
101 аргумента в полза на кърменето

Преведе Sladka hapka от http://www.promom.org/101


1. Кърменето се препоръчва от Американската педиатрична асоциация (и не само от нея)
"Човешкото мляко е най-добрата храна за бебето, включително за преждевременно родените или болни бебета. Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца и дотогава, докато е приемливо и за майката, и за детето.  
A.A.P. Breastfeeding Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE2729)

2. Кърменето създава специална връзка между майката и бебето.
Американската асоциация по хранене препоръчва кърменето, тъй като то ”създава специална връзка между майката и детето”.
ADA Website: http://www.eatright.org
Кърменето стимулира отделянето на хормона окситоцин от мачиния организъм. “Доказано е, че окситоцина, освен че подпомага контрахирането на матката и отделянето на кърмата, подпомага изграждането на майчинско поведение и връзка между майката и детето.
Uvnas-Moberg, Eriksson: Breastfeeding: physiological, endocrine and behavioral adaptations caused by oxytocin and local neurogenic activity in the nipple and mammary gland. Acta Paediatrica,1996 May, 85(5):525-30

3. Кърменето задоволява емоционалните нужди на детето.
Всички бебета имат нужда да бъдат държани на ръце. Изследванията доказват, че преждевременно родените бебета имат по-големи шансове, ако бъдат прегръщани и милвани. За едно дете няма по-успокояващо усещане от това, да бъде в обятията на мама по време на кърмене. И докато някои родители, които хранят бебетата си с адаптирано мляко, са наясно с необходимостта от гушкането на бебето, докато му дават шишето, други пренебрегват това. Дори и тези родители, които в най-голяма степен се съобразяват с нуждите на бебето, понякога се изкушават да закрепят шишето по време на хранене, а когато детето е по-голямо – да го оставят да се храни само, като си държи шишето. Това е емоционално неудовлетворително за бебето, а може да се окаже и направо опасно (поради опасност от задавяне, а в дългосрочен план – и от разваляне на зъбите).

4. Майчиното мляко представлява идеалната храна за бебето.
"Кърмата е уникална по своя състав, незаменима е при храненето на бебета и всички нейни заместители значително се различават от нея. Кърменото дете е единицата мярка, спрямо която да се прави преценката на останалите алтернативни методи на хранене по отношение на растеж, здравословно състояние, интелектуално развитие и други краткосрочни и дългосрочни предимства.
A.A.P. Breastfeeding Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE2729)

5. Отказът от кърмене повишава риска от рак на гърдата.
Ако жените, които изобщо не са кърмили, или са го правили поне 3 месеца, бяха кърмили между 4 и 12 месеца, заболеваемостта от рак на гърдата сред  жените във фертилна възраст щеше да се намали с 11% спрямо настоящите стойности. Ако всички майки кърмят поне 24 месеца, намалението би могло да достигне почти 25%. Този процент би могъл да е още по-висок, ако се увеличи броя на жените, които кърмят за първи път в по-млада възраст.  
Newcomb PA, Storer BE, Longnecker MP, et al. Lactation and a reduced risk of premenopausal breast cancer. N Engl J Med. 1994;330:81-87

6. Храненето на момиченцата с адаптирано мляко води до повишен риск от развитие на рак на гърдата на по-късен етап.
Жените, хранени като бебета с адаптирано мляко, са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата като възрастни. За жените както преди, така и след климактериума, рискът да заболеят от рак на гърдата е с 25% по-нисък, ако са били кърмени, а не хранени с формула.
Freudenheim, J. et al. 1994 "Exposure to breast milk in infancy and the risk of breast cancer." Epidemiology 5:324-331

7. Храненето с адаптирано мляко води до по-нисък коефициент на интелигентност.
Най-новото изследване в тази насока е било направено в Нова Зеландия, като обхваща период от 18 години и над 1000 души, и показва, че тези от тях, които са били кърмени като малки, имат по-добри академични резултати и са по-интелигентни от хранените с адаптирано мляко.
Horwood and Fergusson, "Breastfeeding and Later Cognitive and Academic Outcomes", Jan 1998 Pediatrics Vol. 101, No. 1
Morrow-Tlucak M, Haude RH, Ernhart CB. Breastfeeding and cognitive development in the first 2 years of life. Soc Sci Med. 1988:26;635-639
Lucas A., "Breast Milk and Subsequent Intelligence Quotient in Children Born Preterm". Lancet 1992;339:261-62
Wang YS, Wu SY. The effect of exclusive breastfeeding on development and incidence of infection in infants. J Hum Lactation. 1996; 12:27-30


8. Кърмата е винаги на готова за употреба и върви в по-хубава опаковка.
Това нуждае ли е се от коментар? Grinning

9. Кърмата помага за лесното отделяне на мекониума.
При раждането си бебетата имат в червата си лепкаво, подобно на катран вещество, наречено мекониум. Коластрата – първото “мляко”, което бебетата засукват, има свойството да стимулира отделянето на това вещество.

10. Кърмата притежава антитела против различни заболявания, като така спомага за развитието на имунната система на бебетата.
Адаптираните млека нямат това качество.
Koutras, A.K., "Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy". J. Ped Gastro Nutr 1989.

11. Кърмата е по-лесна за храносмилане от адаптираните млека.
Кърмата е по-лесна за храносмилане, сравнена с от млякото на другите бозайници, вероятно поради това,че съдържа ензим, който улеснява това. В бебешкия стомах кърмата коагулира, като при това образува по-меки частици от кравето мляко (което е в основата на всички адаптирани млека), и така се усвоява по-лесно от организма. Макар кърмата да съдържа по-малко протеини от кравето мляко, практически всичко от този протеин е усвоим от бебето. Противно на това, около половината от протеините в кравето мляко се отделят от организма на бебето като отпаден продукт. По същия начин желязото и цинка се усвояват по-добре от кърмените бебета.
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds. Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.

12. Кърменето стимулира по-бързото възстановяване на матката след раждане.
Кърменето помага за по-бързото възстановяване на фигурата на майката след раждане, тъй като процесът на отделяне на кърма води до свиването на матката до състоянието й преди бременността. (по време на бременност матката нараства близо 20 пъти)
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds. Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
Матката на некърмещата жена никога не възстановява напълно размерите си от преди забременяването. Тя винаги остава незначително уголемена.
Chua S, Arulkumaran S, Lim I et al. "Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity." Br J Obstet Gynaecol 1994; 101:804-805

13. Кърменето благоприятства ограничаването на кървенето след раждане.
По време на кърменето се освобождава хормонът окситоцин, който стимулира контрахирането на матката, а оттам – възстановяването на нормалните й размери отпреди забременяването. Тези контракции благоприятстват и за затварянето на кръвоносните съдове, които са служили за изхранване на плацентата, както и ограничават силното кървене. В много случаи е наложително на жените, които не кърмят, да се дава синтетичен окситоцин, за да се избегнат кръвоизливи.
Chua S, Arulkumaran S, Lim I et al. "Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity." Br J Ovstet Gynaecol 1994; 101:804-805

14. Кърмачката по-лесно възстановява теглото си след раждане.
Кърменето изгаря средно 500 калории дневно.
Dewey KG, Heinig MJ, Nommwen LA. Maternal weight-loss patterns during prolonged lactation. Am J Clin Nutr 1993;58:162-166
Един месец след раждането, теглото и обиколката на ханша на кърмачките са по-близки до стойностите, които са имали преди забременяването, в сравнение с майките, които дават формула.
Kramer, F., "Breastfeeding reduces maternal lower body fat." J. Am Diet Assoc 1993; 93(4):429-33

15. Съставът на кърмата на майките, родили преди термина, е съобразен с нуждите на преждевременно родените бебета.
Съставът на кърмата на преждевременно родилите жени е различен от състава на тази на майките, родили на термин. Особеното е, че кърмата на преждевременно родилите през първия месец след раждането се доближава до коластрата.
Hamosh, Margit, PhD, Georgetown University Medical Center "Breast-feeding: Unraveling the Mysteries of Mother's Milk".

16. Световната Здравна Организация (СЗО)и УНИЦЕФ го препоръчват. ...
“...кърменето е незаменим начин за осигуряване на идеалната храна за здравословнен растеж и развитие на детето; ... то е в основата на уникална биологична и емоционална основа както за майчиното, така и за детското здраве; ... има свойството да предпазва детето от заболявания; ... съществува важна връзка между кърменето и  предпазването от забременяване.”
The WHO/UNICEF International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes.

17. Кърменето предпазва от развитие на болестта на Крон (вид храносмилателно смущение).
Koletzko S, Sherman P, Corey M, et al. "Role of infant feeding practices in development of Crohn's disease in childhood." Br Med J. 1989;298:1617-1618
Rigas A, Rigas B, Blassman M, et al. "Breast-feeding and maternal smoking in the etiology of Crohn's disease and ulcerative colitis in childhood." Ann Epidemiol. 1993;3387-392


18. Адаптираните млека увеличават риска от развитие на диабет тип І.
Проучване, направено във Финландия, доказва че преждевременното въвеждане на млечни продукти и завишената им употреба, увеличават количеството на антителата от кравето мляко в детския организъм. Независими изследвания са свързали този фактор с повишаване на риска от инсулинозависим диабет.  
Virtanen et al: "Diet, Cow's milk protein antibodies and the risk of IDDM in Finnish children." Childhood Diabetes in Finland Study Group. Diabetologia, Apr 1994, 37(4):381-7
Mayer, EJ, Hamman RF, Gay EC, et al. "Reduced risk of IDDM among breast-fed children". Diabetes, 1988;37:1625-1632
Virtanen SM, Rasanen L, Aro A, et al. "Infant feeding in Finnish children <7 yr of age with newly diagnosed IDDM". Diabetes Care, 1991;14:415-417
Gerstein HC. "Cow's milk exposure and type 1 diabetes mellitus". Diabetes Care. 1994;17:13-19
Borch-Johnson, K., et al., "Relation between breastfeeding and incidence of insulin-dependent diabetes mellitus". Lancet 2:1083-86 (1984)


19. Кърменето благоприятства намалянето на дозите инсулин, приемани от майката след раждането.
След раждането, жените, които кърмят, отбелязват значително намаляване на дозите инсулин, в сравнение с майките, които дават адаптирано мляко.
Davies, H.A., "Insulin Requirements of Diabetic Women who Breast Feed." British Medical Journal, 1989

20. Кърменето благоприятства стабилизирането на състоянието на жените, страдащи от ендометриоза.
Ендометриозата е заболяване, при което ендометриалната тъкан се развива не само в матката, но и върху яйчниците, фалопиевите тръби, както и външната маточна повърхност. При това тя функционира като маточна лигавица и ежемесечно части от нея се отделят по време на менструалния цикъл.  Отделените в този момент кръв и лигавица не могат да бъдат отделени от женския организъм през влагалището, което може да доведе до неблагоприятни последици – в това число и стерилитет.  Според множество клинични изследвания, бременността временно спира развитието на това заболяване. Много жени смятат, че тя може да бъде облекчена по време на кърмаческия период. Логично е да е така, тъй като кърменето води до по-късно възстановяване на цикъла, а оттам – и до забавяне на проявите на ендометриоза. Някои жени дори смятат, че това е довело до излекуването им. След кърмене, продължило 27 месеца, една майка заявява “Дори и сега, цикълът ми е редовен, овулацията – нормална, и вече забравих ужасните болки - като юмрук в корема, които толкова често в миналото не ме оставяха да заспя по цяла нощ."
Annie Havard, "Breastfeeding - a cure for endometriosis", Allaiter ajourd'hui, Quarterly Bulletin of LLL France, No. 25, Oct. - Dec. 1995

21. Отказът от кърмене повишава рискът от развитие на рак на яйчниците.
Според изследванията, на всеки 1,6 жени, които не кърмят, само 1 кърмачка развива рак на яйчниците.
Gwinn ML, "Pregnancy, breastfeeding and oral contraceptives and the risk of Epithelial ovarian cancer." J. Clin. Epidemiol. 1990; 43:559-568
Rosenblatt KA, Thomas DB, "Lactation and the risk of Epithelial ovarian cancer". Int J Epidemiol. 1993;22:192-197
Schneider, AP "Risk Factors for Ovarian Cancer". New England Journal of Medicine, 1987.


22. Отказът от кърмене повишава риска от развитие на рак на матката.
Изследване на СЗО доказва, че колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-малка е вероятността тя да заболее от рак на матката.
Rosenblatt, KA et al "Prolonged lactation and endometrial cancer" Int. J. Epidemiol. 1995; 24:499-503
Petterson B, et al. "Menstruation span- a time limited risk factor for endometrial carcinoma". Acta Obstst Gyneocol Scand 1986;65:247-55


23. Храненето с адаптирано мляко повишава рискът от развитие на алергии за детето.
"Кърмените бебета развиват по-малко алергии, в сравнение с бебетата, хранени с адаптирани млека. Това важи с още по-голяма сила, ако в семейството има други хора, страдащи от алергии. Много бебета са алергични към формулите, приготвени от краве мляко, някои – дори към соевите млека. Кърменето предпазва от атопичен дерматити, хранителни и респираторни алергии."
Wiggins, PK , Dettwyler, KA" Breastfeeding: A Mother's Gift", July 1, 1998 ed., Chapter 1, L.A. Publishing Co.
Merrett, TG, et al., "Infant Feeding and Allergy: Twelve Month Prospective Study of 500 Babies Born in allergic Families." American Allergy, 1988; 13-20
Lucas A, Brooke OG, Morley R, et al. "Early diet of preterm infants and development of allergic atopic disease: randomized prospective study". Br Med J. 1990:300:837-840
Halken S, Host A, Hansen LG, et al. "Effect of an allergy prevention programme on incidence of atopic symptoms in infancy". Ann Allergy. 1992;47:545-553
Saarinen UM, Kajossari M. "Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years old." Lancet. 1995;346:1065-1069


24. Кърменето снижава рискът от астма при децата.
Децата, получавали майчино мляко, са изложени на по-малък риск от астматични пристъпи след 6 годишната си възраст.
Archives of Pediatric and Adolescent Med., July 1995

25. Храненето с адаптирани млека повишава риска от развитие на отити (ушни възпаления).
Ушните възпаления се срещат между три и четири пъти по-често при децата, които не са били кърмени.
Aniansson G, Alm B, Andersson B, et al. "A prospective cohort study on breast-feeding and otitis media in Swedish infants." Pediatr Infect Dis J. 1994; 13:183-188
Kovar MG, Serdula MK, Marks JS, et al. "Review of the epidemiologic evidence for an association between infant feeding and infant health." Pediatrics. 1984:74:S615-S638
Saarinen UM. "Prolonged Breast Feeding as prophylaxis for recurrent otitis media." Acta Paediatr Scand. 1982;71:567-571


26. Храненето с адаптирани млека може да доведе до повишаване риска от появата на Синдрома на внезапната детска смърт (СВДС).
Множество изследвания доказват връзката между кърменето и СВДС. Установено е, че с всеки следващ месец, рискът от настъпване на СВДС при кърмените бебета, намаля с 50% в сравнение с хранените с адаптирани млека.
Fredrickson, DD et al., "Relationship between Sudden Infant Death Syndrome and Breastfeeding Intensity and Duration." Am. Journal of Diseases in Children, 1993: 147:460
Ford RPK, et al ."Breastfeeding and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome." International Journal of Diseases in Children, 1993, 22(5):885-890
Taylor BJ, Mitchell EA, et al. "Breastfeeding and the risk of sudden infant death syndrome. Int J. Epidemiol. 1993;22:885-890
Mitchell EA, Taylor BJ, Ford RPK, et al. "Four modifiable and other major risk factors for cot death: the New Zealand Study"J Paediatr Child Health. 1992;28:S3-S8
Scragg LK, Mitchell EA, Tonkin SL, et al. "Evaluation of the cot death prevention programme in South Auckland." NZ Med J. 1993;106:8-10


27. Кърменето предпазва бебетата от стомашно-чревни инфекции.
Множество изследвания сочат, че стомашно – чревните инфекции се срещат много по-често сред децата, хранени с адаптирани млека. Противно на наложилото се схващане, това се среща в целия свят, не само в районите, където има замърсяване на питейната вода. Тези инфекции водят по-често до фатален край в развиващите се страни, но от тях са по-застрашени бебетата на адаптирано мляко, в сравнение с кърмените бебета.
Kovar MG, Serdula MK, Marks JS, et al. "Review of the epidemiologic evidence for an association between infant feeding and infant health." Pediatrics. 1984:74:S615-S638
Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen-Rivers LA. Differences in morbidity between breast-fed. "Differences in morbidity between breast-fed and formula-fed infants." Pediatr. 1995;126:696-702
Howie PW, Forsyth JS, Ogston SA, et al. "Protective effect of breast feeding against infection." Br Med J. 1990;300:11-16
Popkin BM, Adair L, Akin JS, et al. "Breast-feeding and diarrheal morbidity." Pediatrics. 1990;86:874-882
Beaudry M, Dufour R, Marcoux


28. Кърменето предпазва от бактериален менингит при бебетата.
Менингитът е заболяване, при което се възпалява мембраната, покриваща главния и гръбначния мозък. То се причинява от бактерия - Hemophilus influenzae тип В (HiB). Кърменето предпазва от този вид бактериална инфекция и от развитието на менингит.
Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. "Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors." J Pediatr. 1986;108:997-896
Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. "Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members." J Pediatr. 1985;106:190-198


29. ... както и от възпаления на дихателните пътища.
Тук се включват “възпаленията, причинени от ротавируси и от синцитиалните респираторни вируси”.
Frank Al, Taber LH, Glezen WP, et al. "Breast-feeding and respiratory virus infection." Pediatrics 1982;70:239-245
Wright AI, Holberg DJ, Martinez FD, et al. "Breast feeding and lower respiratory tract illness in the first year of life." Br Med J. 1989;299:935-949
Chen Y. "Synergistic effect of passive smoking and artificial feeding on hospitalization for respiratory illness in early childhood." Chest. 1989;95:1004-1007
Wright AL, Holberg CH, Taussig LM, et al. "Relationship of infant feeding to recurrent wheezing at age 6 years." Arch Pediatr Adolesc Med. 1995;149:758-763


30. Бебетата, хранени с адаптирани млека, са изложени на повишен риск от развитие на някои видове рак.
В проучване, направено от университета на Минесота, се установява, че при бебетата, кърмени поне 1 месеца, имат 21% по-малка вероятност да заболеят от левкемия, в сравнение с хранените с адаптирани млека. При кърмене, продължило 6 месеца, рискът намаля на 30%.
"Breastfeeding May Lower Risk For Leukemia In Children", c. 1999, www.Mediconsult.com
Davis MK, Savitz DA, Graubard BI. "Infant feeding and childhood cancer." Lancet. 1988;2:365-368
Shu X-O, Clemens H, Zheng W, et al. "Infant breastfeeding and the risk of childhood lymphoma and leukemia". Int J Epidemiol. 1995;24:27-32


31. Кърменето снижава риска от развитие на детски ревматоиден артрит.
Проучвания, направени от учени от Университета на Северна Каролина, съвместно с Университета “Дюк”, доказват, че кърмените бебета са изложени на 40% по-малък риск да заболеят от РА.
"Mother's Milk: An Ounce of Prevention?" Arthritis Today May-June 1994

32. Кърменето води до снижаване на опасноста за заболяване от Болестта на Ходжкинс.
Болестта на Ходжкинс представлява вид лимфома, или рак на лимфната система. Тя може да се развие и при деца, но вероятността от нея да заболее кърмено дете, е минимална.
"An Exploratory Study of Environmental and Medical Factors Potentially Related to Childhood Cancer." Medical & Pediatric Oncology, 1991; 19(2):115-21

33. Кърменето предпазва от заболявания на очите.
Проучване, направено сред деца в предучилищна възраст в Бангладеш, доказва връзката между кърменето и превенцията на кокошата слепота. Кърмата е основния, а често пъти и единствен източник на вит. А през първите 24 месеца от живота на детето (или за времето, през което то е било кърмено).
Birch E, et al. "Breastfeeding and optimal visual development." J Pediatr Ophthalmol Strabismus 1993;30:33-8
Bloem, M. et al. "The role of universal distribution of vitamin A capsules in combatting vitamin A deficiency in Bangladesh.: Am J Epidemiol 1995; 142(Sunglasses: 843-55


34. Кърменето предпазва майката от развитие на остеопороза.
Съотношението на жените, заболели от остеопороза, е 1:4 в полза на тези, които са кърмили.
Blaauw, R. et al. "Risk factors for development of osteoporosis in a South African population." SAMJ 1994; 84:328-32
При изследване на деца на 8 годишна възраст, д-р Алън Лукас (Dr. Alan Lucas, MRC Childhood Nutrition Research Center of London) е установил, че при децата, хранени с адаптирани млека, е налице по-ниска степен на минерализация на костите.
Melton LJ, Bryant SC, Wahner HW, et al. "Influence of breastfeeding and other reproductive factors on bone mass later in life." Osteoporos Int. 1993;22:684-691
Cumming RG, Klineberg RJ. "Breastfeeding and other reproductive factors and the risk of hip fractures in elderly woman." Int J Epidemiol 1993;22:684-691


35. Кърмата не дразни стомаха.
"...някои хормони, съдържащи се в нея (например кортизол) и малки протеини (като епидермалния растежен фактор, нервния растежен фактор, инсулиноподобния растежен фактор и соматомедин С) спомагат за запушване порите на стомашната лигавица на новороденото, като я правят относително непропусклива към нежелани патогени и други потенциално опасни агенти. Изследвания проведени на животни, потвърждават, че развитието на храносмилателната система става по-бързо, ако новороденото е хранено с мляко от същия животински вид."

36. ... за разлика от кравето мляко.
Според д-р Уилям Сиърс, MD, до едногодишна възраст на децата не бива да се предлага за пиене краве мляко. "То може да раздразни лигавицата на стомаха, като по този начин доведе до загуба на желязо от организма. Този процес благоприятства развитието на желязодефицитна анемия."
The Baby Book - Everything You Need to Know About Your Baby From Birth to Age Two. c. 1993 Little, Brown & Co.

37. Хранените с адаптирано мляко бебета са по-склонни към напълняване като възрастни.

38. Кърмените бебета са изложени на по-малък риск от сърдечносъдови и белодробни заболявания.
Децата, хранени с адаптирано мляко, са по-застрашени от сърдечносъдови и белодробни заболявания, в т. ч. продължително запушване на дихателните пътища и затруднено дишане, дължащи се на честото преглъщане.
Koenig HS, Davies Am, Thach BT. "Coordination of breathing, sucking and swallowing during bottle feedings in human infants." J Appl Physiol 69: 1629: 1623-1629, 1990.
При храненето с шише, насищането с кислород може да падне под 90%. При едно изследване, девет от 50 здрави доносени бебета са получили брадикардия (забавяне на сърдечната честота) по време на хранене с шише. Шест от тези епизоди били предшествани от апнея, 3 показали хипопнея (редукция във вентилирането) и един – централна апнея (никакъв опит за дишане).
Matthew O, Clark ML, Ponske MH. Apnea, bradycardia, and cyanosis during oral feeding in term neonates." J Pediatr 106:857, 1985

39. Кърмените бебета по-рядко развиват улцеративен колит.
Rigas A, Rigas B, Blassman M, et al. "Breast-feeding and maternal smoking in the etiology of Crohn's disease and ulcerative colitis in childhood." Ann Epidemiol. 1993;3387-392

40. Кърмата предпазва от вируса на Хемофилус В (hemophilus b. virus).
Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. "Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors." J Pediatr. 1986;108:997-896
Takala AK, Eskola J, Palmgren J, et al. "Risk factors of invasive Haemophilus influenzae type b disease among children in Finland. J Pediatr. 1980;115:695-701
Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. "Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members." J Pediatr. 1985;106:190-198


41. Кърмените бебета могат да се хранят скоро преди и след хирургически операции.
Кърменето е допуснимо три часа преди планирана хирургическа интервенция.
Schreiner, M.S. "Preoperative and Postoperative fasting in children." Ped Clinics N Amer 41 (1); 111-20 (1994)

42. Кърменето води до ползването на по-малко болнични за гледане на дете.
Статистически кърмените бебета са по-здрави от хранените с адаптирано мляко, от което следва, че на техните родители по-рядко се налага да излизат в болнични за да се грижат за тях.

43. Кърменето повишава ефективността на ваксините.
Кърмените бебета показват по-добри серумни и секреторни резултати при прилагането на на орални и парентерални ваксини отколкото изкуствено хранените.
Han-Zoric, M., "Antibody responses to parenteral and oral vaccines are impaired by conventional and low protein formulas as compared to breastfeeding." Acta Paediatr Scand 1990; 79:1137-42

44. Кърмените бебета са с по-малък риск от развитие на некротичен ентероколит.
Това заболяване се проявява предимно при недоносени или преждевременно родени деца.При него чревната лигавица некротизира и се обелва.  При преждевременно родените бебета, хранени с майчина или с донорска кърма, риск от заболяване от НЕК е между 1/6 и 1/10 по-нисък. Изследване, проведено от австралийски учени, е установило, че 83% от случайте на НЕК могат да се обяснят с липса на кърмене
Lucas A, Cole TJ. "Breast milk and neonatal necrotizing enterocolitis." Lancet. 1990; 336:519-1523
Convert RF, Barman N, Comanico RS, et al. "Prior enteral nutrition with human milk protects against intestinal perforation in infants who develop necrotizing enterocolitis." Pediatr Res. 1995; 37:305A. Abstract


45. Кърменето е естествен метод за контрацепция.
Това е вярно само, ако вашето бебе е изключително кърмено, под 6 месечна възраст и цикълът Ви не се е възстановил след раждането. Нощното кърмене благоприятства за по-късното подновяване на менструацията. Но ако не желаете да забременеете отново, вземете допълнителни противозачатъчни мерки независимо от това, че все още нямате цикъл. Няма как да предвидите кога ще бъде първата Ви овулация, така че докато я очаквате, може да забременеете отново. Но говорейки най-общо, кърменето спомага за постигане на оптимална възрастова разлика между децата.
Kennedy KI, Visness CM. "Contraceptive efficacy of lactational amenorrhoea." Lancet. 1992; 339:227-230
Gray RH, Campbell OM, Apelo R, et al. "Risk of ovulation during lactation." Lancet. 1990; 335:25-29
Labbock MH, Colie C. "Puerperium and breast-feeding." Curr Opin Obstet Gynecol. 1992; 4:818-825


46. Да кърмиш е по-лесно, отколкото да храниш с адаптирано мляко.
Веднъж установено, кърменето става много лесно. Единственото ,което трябва да направите, е да вдигнете дрехата си и да оставите малкото да засуче. Не се налага покупката на адаптирано мляко, шишета и други. Няма нужда от смесване, затопляне, охлаждане и почистване. Ако спите със или близо до бебето, можете да забравите за досадните и трудни нощни ритуали, свързани с приготвянето на шишета с мляко Това, което стига, е да се претърколите, да дадете на бебето да суче и да заспите отново.

47. Кърмата не струва нищо.
Допълнителните калории, нужни при храненето на кърмачката, са малък разход, а специалните дрехи за кърмене не са задължителни. Ако се налага изцеждане, има отлични помпи за кърма на цена между $100 и $225 (за САЩ). Те могат да се използват и за другото дете, така че на тях може да се гледа и като на инвестиция. Откъдето и да се погледне, повече пари се харчат при храненето с адаптирани млека.

48. Адаптираното мляко е скъпо.
Стойността на адаптираното мляко, необходимо за храненето на едно бебе годишно е възлизала на около $1,000 през 1990. Оттогава със сигурност тази стойност е нарастнала.
Batten W. Hirschman J. Thomas C. Impact of the special supplemental food program on infants. J Pediatr 117 II:SIOI-109, 1990

49. Адаптираните млека струват на държавата (и на данъкоплатците) много пари.
Американското правителство отделя над  $500 милиона годишно за осигурявяне на адаптирани млека по програми за подпомагане на майчиното и детското хранене (WIC).
Batten W. Hirschman J. Thomas C. Impact of the special supplemental food program on infants. J Pediatr 117 II:SIOI-109, 1990

50. Кърмата винаги идва с подходяща температура.
При неправилно загряване на шишетата мляко могат да се получат жестоки изгаряния на устата на бебето. Дори и затоплянето на шишетата да е направено както трябва, то със сигурност не е приятно занимание с гладно бебе в ръце.

51. Кърмата има оптимално съотношение на мазнини, въглехидрати и белтъчини.
Производителите на адаптирани млека се стремят непрекъснато към подобряване на състава им. Но и най-балансираната формула не може да стигне качествата на майчиното мляко, чийто състав се променя в зависимост от конкретните нужди не детето.

52. Кърмата служи като естествен транквилант за бебето.
Mайчината кърма съдържа вещества, които действат като приспивателно за преумореното бебе. Дори то да не успее да заспи, бебето със сигурност ще се умири и ще стане по-сговорчиво. Ако майката реши да кърми порасналото си дете, ще установи, че “трудната двегодишна възраст” има голяма вероятност да Ви се размине!

53. Кърмата служи като естествен транквилант за майката.
Кърмачките често се шегуват с опасностите от заспиването по време на хранене. Приспивателните свойства на кърменето заслужават да бъдат отбелязани. Нещо повече, младите майки трябва да бъдат особено внимателни поради опасността да задремят и изпуснат бебето по време на кърмене. В тези случаи кърменето в леглото е добро решение. Дори изцеждането на кърма през работно време е начин за освобождаване от стреса и концентриране върху текущите задачи.

54. Кърмата е по-вкусна от адаптираното мляко.
Кърмата е изключително сладка и лека. Адаптираното мляко – по-гъсто и мазно. Вие кое бихте предпочели?

55. Кърмените бебета са по-здрави.
(Вътрешно проучване на Kaiser Permanente за установяване преимуществата от финансиране на програма за насърчаване на кърменето).

56. Детската смъртност през първите три години е по-ниска при кърмените бебета.
Van Den Bogaard, C. "Relationship Between Breast Feeding in Early Childhood and Morbidity in a general Population." Fan Med, 1991; 23:510-515

57. Кърмените бебета посещават лекар по-рядко.
Тъй като те боледуват по-малко, при тях се налагат и по-малко срещи с лекаря.
(Вътрешно проучване на Kaiser Permanente за установяване преимуществата от финансиране на програма за насърчаване на кърменето).

58. Кърмачките отделят по-малко време и средства за лекар.
През 1995, здравната програма на Kaiser-Permanente в Северна Каролина е установила, че за здравно осигуряване на бебета, хранени с адаптирано мляко, са нужни средно с $1,400 повече, в сравнение с медицинските разходи за кърмените бебета
(Вътрешно проучване на Kaiser Permanente за установяване преимуществата от финансиране на програма за насърчаване на кърменето).

59. По-малко отпадъци.
Няма опаковки, кутии, шишета и пр.
"Ако всички деца в Америка бяха на изкуствено хранене, за производството на 550-те милиона кутии за адаптирано мляко, нужни ежегодно, щяха да отиват почти 86 000 тона метал. Ако майките във Великобритания хранеха децата си само с кърма, 3 000-те тона хартия, (които се използват ежегодно за производството на етикети за адаптираните млека) могат за бъдат икономисани. Но това не е всичко. Шишетата и бибероните се правят от пластмаса, стъкло, каучук и силикон; за производството им се ангажират значителни ресурси и често пъти се стига до отпадни продукти, които не подлежат на рециклиране.  Всички тези материали се правят от природни суровини и водят до замърсяване на околната среда по време на производството и след употребата си и увеличават обема на отпадъците посредством опаковките, разпространението и унищожаването си.
"Mother Nature Loves Breastmilk" D. Michels, Pub. various periodicals, available on Internet at http://members.aol.com/diamichels/greenbm.htm.< /P>

60. Не се налага носенето на шишета.
Освен ако майката не се изцежда и носи млякото за последваща употреба. Дори и в този случай се налага да се борави с много по-малък брой шишета.

61. Отделяните от кравите газове допринасят за увеличаване на парниковия ефект.
Колкото и смешно да звучи, тези газове са сериозен фактор за увеличаване на парниковия ефект. Освен производството на огромно количество метан, кравите допринасят за замърсяването на водите на планетата чрез отделяната от тях урина и тор.

62. При кърменето няма нужда от хладилник.
Разбира се, че кърмата е винаги прясна, защото се прави само при поискване. Дори и изцедената кърма може да се запази дълго време извън хладилник.

63. Кравето мляко е предназначено за теленцата.
Съотношението на мазнини, белтъчини и въглехидрати е различно при кърмата и кравето мляко. Кравето мляко спомага за бързото увеличаване на теглото, за изумително бърз растеж и за изграждане на мозъка само дотолкова, доколкото една крава има нужда от такова нещо. Хормоните в кравето мляко са за предназначени за крави, не за хора.  Самият факт, че човекът пие мляко на друг животински вид, е сам по себе си достатъчно озадачаващ, ако се замислиш за това.

64. Кърмата е предназначена за бебетата
и навярно теленцата няма да се развиват добре, ако ги храним с човешко мляко. Кърмата служи за изграждане на мозъка и благоприятства равномерното физическо израстване на детето.

65. Кърмата е естествено болкоуспокояващо за бебето.
В нея се съдържат вещества, които подтискат болката (ендорфини). Освен това детето се успокоява от самата прегръдка по време на кърмене. Нараняванията и драскотините се лекуват почти мигновено с няколко минути в обятията на майката. Кърменето непосредствено след поставянето на ваксина я прави много по-поносима. Така малкото дете не само се успокоява, но и се подобрява ефективността на самата ваксина.

66. Кърмата е идеалната храна за болното дете.
Ако дете, хранено с адаптирано мляко, получи храносмилателно смущение, обикновено се налага поставянето му на електролитен разтвор, тъй като формулата е трудносмилаема. Кърмата е лесносмилаема и действа успокояващо на стомаха, така че не се налага използването на скъпите електролитни разтвори. При респираторните заболявания храненето с формула може дори да засили секрецията. От своя страна, кърмата съдържа антитела за тези заболявания, а също така е лесносмилаема храна и не допринася за отделянето на допълнителни секрети.

67. Повече сън за майката.
Особено ако тя спи с бебето, но това не е задължително. Няма нужда да се приготвят и затоплят шишета с мляко.

68. Повече сън за бебето.
Бебето, което получава това, от което се нуждае през нощта, много по-лесно заспива отново в сравнение с онова, което е трябвало да плаче от глад докато приготвят шишето му с мляко.

69. Повече сън за таткото.
Дори и таткото да помага като уригва бебето, сменя му пелените и го дундурка, не му се налага да прави шишета. Освен това кърмените бебета по-рядко се нуждаят от уригване след първите месеци.

70. Има по-малко неща за употреба и съхранение.
Всички тези шишета, мерителки, уреди за стерилизация и други приспособления заемат много място и се нуждаят от почистване.

71. По-малко неща за купуване.
Освен ако не ви се налага да се изцеждате. Но дори и с покупката на помпа и комплект шишета, като се изчислят разходите за адаптирани млека и допълнителните медицински разноски, кърменето се явява много по-изгодно от финансова гледна точка.

72. Кърмата никога не е била оттегляна от пазара
за разлика от адаптираните млека, понякога поради причинени от тях сериозни увреждания и дори смърт. Регистирани са 22 случая на оттегляне на адаптирани млека от пазара, в т. ч. при седем животозастрашаващи ситуации.
Babbit, V, "FDA Recalls Baby Formula, 1998", Breastfeeding.com, Inc.

73. Прясната кърма не съдържа вредни бактерии.
Всъщност тя има антибактериални свойства.

74. Няма нужда да се търси най-добрата марка.
Адаптираните млека се различават едно от друго, но никое от тях не се доближава достатъчно близо до майчиното мляко. За майките, използващи формула, е доста стресиращо, докато определят кой от всичките видове на пазара е най-добрия.  “Но и най-подходящата марка не се покрива като качество с майчината кърма. Тя съдържа живи тела, хормони, активни ензими, имуноглобулини и съставки с уникална структура, които не могат да бъдат добавени в адаптираните млека."
Quoted from FDA pediatric-nutrition researchers at Abbott Laboratories, writing in March, 1994 issue of Endocrine Regulations.

75. Няма опасност от приготвяне със замърсена вода.
Дори и в САЩ водата може да съдържа опасни елементи като олово или алуминий. Тези замърсявания могат да се концентрират във водата при нейното преваряване с оглед стерилизация за приготвянето на шишетата с адаптирано мляко.

76. Кърменето допринася за намаляне на жестокото отношение към селскостопанските животни.
Ограничаването на употребата на краве мляко води до намаляне броя на отглежданите крави, което пък намаля възможностите за жестоко третиране на животните.

77. Кърменето води до правилно развити е на зъбите и челюстите.
"Процесът на сучене от гърдата благоприятства правилното развитие на зъбите и челюстите. Кърмените бебета използват около 60 пъти повече енергия, за да се нахранят, отколкото ако пият от шише... “Тъй като лицевите мускули на детето са подложени на интензивно натоварване по време на хранене, това води до изграждането на добре оформени челюсти и прави, здрави зъбчета."
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds. Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
"При кърмените бебета се установява обратна зависимост между продължителността на кърменето и честотата на прояви на малоклузия на захапката (лицево – челюстна малформация)."
Labbok, M.H. "Does Breastfeeding Protect against Malocclusion? An Analysis of the 1981 Child Health Supplement to the National Health Interview Survey." American Journal of Preventive Medicine, 1987

78. Кърмените бебета по-рядко имат кариеси.
Хранените с адаптирани млека бебета “са изложени на повишен риск от кариеси, чиято поява се благоприятства от пактиката бебето да се приспива с шише с мляко, сок или друга напитка, богата на въглехидрати. Лечението на тези заболявания изисква хиляди долари."
Loesche WJ/ "Nutrition and dental decay in infants." Am J Clin Nutr 41; 423-435, 1985

79. По-малко средства се дават за ортодонтски корекции.
Ако зъбите растат прави, не се налага да бъдат коригирани.

80. По-добро развитие на речта.
При децата, хранени с шише, често се проявява рефлекс на избутване на езика, с цел ограничаване на млечната струя, идваща от биберона. Това впоследствие може дадоведе до говорни смущения, както и “дишане през устата, прехапване на устните, заболявания на венците и общо външно загрозяване."
The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds. Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.

81. По-малко вероятно е бебето да има екзема.
"На мнение сме, че кърменето има профилактичен ефект по отношение на атопичната болест, като този ефект се разпростира до края на юношеството. Изключителното кърмене над 1 месец гарантира профилактика на хранителните алергии през първите три години, а срещу респираторни алергии – през първите 17 години на детето. Кърменето над 6 месеца осигурява профилактика на екземата през първите три години, като е вероятно да предотврати появата на субстенциална атопия в юношеска възраст." Различията в метода на хранене на децата са толкова съществени, че е налице зависимост между ранното въвеждане на млякото и засилването на наследственото предразположение”
Saarinen UM, Kajosaari M. "Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years of age." Lancet. 1995; 346:1065-69.
Екземата се проявява по-рядко и в по-лека форма при кърмените бебета (22%) и при тези, чиито майки са били на стриктна диета (48%). От всички деца, хранени с казеинов хидролизат, соево мляко и краве мляко, респективно 21%, 63% and 70% развиват атопична екзема.
Chandra R.K., "Influence of Maternal Diet During Lactation and the Use of Formula Feed an Development of Atopic Eczema in the High Risk Infants". Br Med J. 1989

82. Кърмените бебета имат по-хубава кожа.
Това заключение не се базира на официално изследване. Вижте кожата на някое кърмено бебе и кажете какво мислите.

83. По-рядко се появява гастроинтестинален рефлукс (връщане на мляко).
Кърмените новородени много по-рядко връщат мляко, от тези, хранени с адаптирани млека.
Heacock, H.J. "Influence of Breast vs Formula Milk in Physiologic Gastroesophageal Reflux in Healthy Newborn Infants". Jour. Pediatr Gastroenterol Nutr, 1992 January; 14(1): 41-6

84. По-лесно се чистят петната от повръщано.
Е, добре, това заключение се базира само на наблюденията на много от кърмещите майки. Вижда се също, че употребяваните дрешки на бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат неприятни кафеникави лекета отпред и по яката. Кърмените бебета нямат такива. Виждали ли сте кърмено бебе да носи лигавник постоянно?  

85. Кърмата не съдържа генномодифицирани елементи.
Повечето потребитени не осъзнават количеството на генномодифицирани храни, които консумират, защото няма изискване тези храни да бъдат обозначавани подобаващо. Genetic ID, компания от Феърфийлд, Айова тествала 4 вида соево мляко за бебета за наличие на генномодифицирани компоненти. Всичките 4 вида - Carnation Alsoy, Similac Neocare, Isomil and Enfamil Prosobee, дали положителни резултати на пробите.
See "Biotechnology's Bounty", M.Burros, N.Y. Times 05/21/97

86. Кърмата не съдържа синтетични хормони на растежа.
Логично е такива хормони да се съдържат в произведените адаптирани млека, тъй като преобладаващата част от кравите, отглеждани за мляко, получават синтетични хормони на растежа, които да увеличават продуктивността им.

87. Заместването на кърмата с адаптирани млека повишава рискът от развитие на множествена склероза.
Макар че етиологията на множествената склероза все още не е добре изяснена, е установено, че нейната поява се дължи на множество фактори, един от които е липсата на майчина кърма.
Dick, G. "The Etiology of Multiple Sclerosis." Proc Roy Soc Med 1989;69;611-5

88. По-малка е вероятността от ингвинална херния.
Ингвиналния канал свързва семенния канал и някои кръвоносни съдове със слабинната област. Хернията е нарушение, при което нормално съществуващият отвор в стената на телесната кухина се разширява патологично и тези органи преминават от стомашната кухина в слабинната област. Кърменето предпазва появата на ингвинални хернии. По неустановени причини кърмените бебета по-рядко страдат от това заболяване. Кърмата съдържа хормони, които стимулират отделянето на гонадотропин, който от своя страна благоприятства тестикуларната функция при новородените. Наскоро проведено контролно изследване показва, че кърмените бебета кърмените бебета имали значително редуциране на ингвиналната херния.
Pisacane, A. "Breast-feeding and inguinal hernia" Journal of Pediatrics 1995: Vol 127, No. 1, pp 109-111

89. По-добро когнитивно развитие.
Тестът на Бейли за проверка на умственото ниво, проведен сред 771 деца, родени с поднормено тегло, е установил, че тези от тях, които са кърмени, имат средно 8 точки повече от хранените с адаптирани млека.
Morley, R., "Mothers Choice to provide Breast Milk and Developmental Outcome". Arch Dis Child, 1988

90. По-добри социални умения.
Психомоторното и социалното развитие на кърмените бебета значително се отличава от това на хранените с адаптирани млека, като на 12 годишна възраст сравнението между тези две групи разкрива значителни разлики в полза на кърмените.
Baumgartner, C.,"Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life". Acta Paediatrica Hungarica, 1984

91. Намалане риск от развитие на възпаления на пикочната система.
(Вътрешно проучване на Kaiser Permanente за установяване преимуществата от финансиране на програма за насърчаване на кърменето).

92. Сученето оптимизира координацията между очите и ръцете на бебето.
Baumgartner, C., "Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life". Acta Paediatrica Hungarica 1984; 25(4): 409-17

93. Предпазва майката от развитие на анемия (недостиг на желязо в организма).
Кърменето забавя възстановяването на менструацията на майките и така намаля риска от развитието на желязодефицитна анемия, един от факторите за чиято поява е ежемесечното кървене.

94. По-малко средства се изразходват за санитарни материали.
Цикълът на повечето кърмачки се възстановява средно 14 месеца след раждането. “Умножете тази цифра по 4 милиона, колкото са ражданията в САЩ всяка година, и ще получите представа за обема на санитарните материали, които ежегодно не заминават като отпадък към сметищата и канализациите в страната. За да стане картината по-ясна, вземете предвид и това, че кърмата се усвоява по-пълноценно и по тази причина кърмените бебета пълнят пелените по-рядко, т. е. по-малко пелени отиват на боклука.
"Mother Nature Loves Breastmilk" D. Michels, Pub. various periodicals, available on Internet at http://members.aol.com/ diamichels/greenbm.htm.

95. Кърменето е източник на самочувствие за майката.
За майката няма нищо по-прекрасно от гледката на пухкавото й шестмесечно бебче, знаейки, че единствената храна, която това малко същество е приемало, е дошла от собственото й тяло.

96. Кърмата е средство за лечение на очни възпаления.
Тя има естествени антибиотични свойства и много майки твърдят, че капка кърма във възпаленото бебешко оченце е помогнала за отстраняване на проблема.

97. Кърмата е отличен естествен антибиотик за лечението на ранички.
Не Ви караме да изхвърлите тубата с антибиотичен крем, но все пак имайте предвид, че кърмата убива бактериите. Много майки твърдят, че с нейна помощ са предпазили от инфектиране доста одрасквания и охлузвания.

98. Спестява тревогите по най-новите открития относно липсващите важни елементи във формулата.
"Формулата” е точно това – формула за синтетично човешко мляко. Все още не е открита такава, която точно да възпроизвежда майчината кърма, тъй като, както сочи Американската Федерална агенция за лекарствата "...точнията химически състав на кърмата все още не е установен."
"Детските адаптирани млека имат различен състав, но общото между тях е, че постоянно се открива, че не съдържат основни хранителни вещества. Тези вещества биват внасяни допълнително, едва след като бъде установен техния недостиг в детския организъм, или под натиска на пазара"
M. Walker, R.N., International Board Certified Lactation Consultant, The Journal Of Human Lactation, Sept 1993

99. По-приятно е да сменяш пелените.
Изпражненията на кърменото бебе миришат слабо и по-поносимо. Това не важи за хранените с адаптирано мляко. Ако се колебаете какъв начин на хранене на детето си да предпочетете, сменете памперса на бебе, хранено с формула!

100. Кърмените бебета ухаят невероятно.
Това също не е научен факт. В аромата на кърменото бебе има нещо почти магическо – както за майката, така и за бащата. Опитайте, ще ви хареса!

101. Гърдите са направени точно за това! Grinning

# 1
 • Мнения: 2 655
Страхотна е!
БРАВО BOO!
ще си го запазя за дълги времена. Thinking

# 2
 • Мнения: 2 274
Наистина страхотна статия!!!  Simple Smile
Мисля, че трябва да бъде закована!

# 3
 • Видин
 • Мнения: 6 755
Браво на Сладка Хапка, че е превела тази чудесна статия !

# 4
 • Мнения: 4 187
Браво на Сладка Хапка! Страхотна статия! № 63 много ме развесели! Laughing

# 5
 • Мнения: 1 616
Ех, днес ми върви да ви хваля! Simple Smile Браво на boo и sladka hapka! Не подозирах, че кърменето има тоооооолкова много предимства! Сега се чувствам още по-горда и доволна, че кърмя.. Embarassed  Embarassed  Embarassed Между другото, за мен съществува още един много силен аргумент:
102. Кърменето е силен мотив за някои майки да се откажат от тютюнопушенето.
Подчертавам, че специално при мен решението да кърмя ми помогна да откажа цигарите- нещо, което нямах сили и воля да направя даже по време на бременността.

# 6
 • Мнения: 3 200
Браво, статията е страхотна

# 7
 • Мнения: 4 244
Ако това можеше да бъде разпространявано по всички консултации, гинекологични и педиатрични  кабинети и родилни отделения и клиники, както е по света, сигруно много майки щяха да се замислят преди да посегнат към шишето при всеко един провал или разколебаване.
БРАВО!!!
Добре че ви има момичета - колкото и да сте малко, ставате все повече. Една птичка пролет не прави, но като станете цяло ято, тогава...
Да ви пожелая да не губите куража си да помагате на заблудени майчета да правят най доброто за децата си

# 8
 • Сливен
 • Мнения: 1 022
Номер 100 newsm10
Винаги съм съжалявала, че миризмата на кърмено бебе не може да се направи на прафюм Simple Smile

# 9
 • Мнения: 3 038
Горда съм с моето кърмено бебе!
Благодаря на Сладка Хапка за превода!

# 10
 • Мнения: 3 161
Да си спомним една полезна статия за ползите от кърменето.

# 11
 • Мнения: 863
старахотна статия newsm10
чела съм я и преди,прочетох я с удоволствие и сега
за една година кърмене,мога да кажа от личен опит,че всичко написано е вярно
благодаря искрено за превода,смятам да си я копирам,за да я имам за агитация на бъдещи мами smile3521 newsm53 smile3521

# 12
 • Мнения: 980
Велика статия, бодната ли е в Библиотеката, как съм я пропуснала?!

Горда и съгласна съм с всичко, но най-вече:
Цитат
95. Кърменето е източник на самочувствие за майката.
За майката няма нищо по-прекрасно от гледката на пухкавото й шестмесечно бебче, знаейки, че единствената храна, която това малко същество е приемало, е дошла от собственото й тяло.

Преводът на Хапката е страхотен. Simple Smile

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Велика статия, бодната ли е в Библиотеката, как съм я пропуснала?!
Бодната, бодната Simple Smile
Всички статии, излезли във форума домомента, са боднати.

# 14
 • Мнения: 385
Това ми е любимата статия!!

Последна редакция: ср, 10 окт 2007, 15:49 от marinelli

Общи условия

Активация на акаунт