Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са процедурите за получаване на болничен след раждане в България?
Какви са процедурите за промяна на фамилия и адрес след раждане в България?
Какви са сроковете за изплащане на болнични в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са процедурите за получаване на болничен след раждане в България?
След раждане в България, болничният се издава за 42 дни и се взема от болницата. В случай на пренос, след раждането се издава болничен за разликата в дните. НОИ изплаща парите за болничния от 30 до 50 дни след като болничният е при тях. Парите се превеждат в рамките на 30-дневен срок, като обезщетението за един ден се умножава по броя на работните дни в съответния месец. Останалата част се изплаща следващия месец.
-
Какви са процедурите за промяна на фамилия и адрес след раждане в България?
-
Какви са сроковете за изплащане на болнични в България?
НОИ изплаща обезщетенията за болнични в рамките на 30 до 50 дни след получаване на необходимите документи. Обезщетението се изчислява въз основа на броя отработени дни през месеца, предхождащ началото на болничния, и се превежда в рамките на 30-дневен срок. Останалата сума се изплаща следващия месец.
-
Какви са перспективите за раждане?
-
Как мога да се запиша в болница за раждане?
Последните 2 дни опитвах да сме само на гърда, както Галчето прави, давах на поискване, колкото и когато иска, абе направи ми впечатление, че й трябва много време да се засити - към 25-30 мин ог гърда, и после след час пак си иска, и така.. но мислех, че е нормално. Вчера обаче бяхме на консултация при педиатърката и... не само че не сме качили и грам, а сме СВАЛИЛИ цели 100 грама!!!
Ужас!!!! Тя ни даде кантар да се мерим преди и след ядене, върнахме се вкъщи, тегля я аз, давам 45 мин гърда, тегля пак - нищо! Нито грам!! Цедя гърдата - 20
Легнах да си почина, 3 часа по-късно пак същото, този път успях след сукането да изцедя 50 мл (просто шок!!) и викам край, спира ми кърмата! Беж в кърмаческия, чети, образовай се... ЯЖ, СПИ, че без ядене и спане ще видиш кърма през крив макарон! Та в 3 сутринта какво си мислите - успях да изцедя общо 50 от двете гърди 
.И ние вчера бяхме на консултация и уж суче по 40 гр. и е надала само 30 гр./което не е сигурно защото не се знае колко точно са ни изписали/Сега сме 2430гр.Леле направо ми настръхна косата като ни каза педиатърката.А и мойта кърма намалява вчера едвам издедих 60 гр.,толкова ми каза лекарката да и давам,а тая сътрин кошмар едвам смогнах да се изцед.Такъв вой на даде Ивайличка
че събуди целия квартал.Ама аз съм виновна щото се успах.Дръгия ни проблем е че после хълца и се дави направо ъкъла ми вади/ако няма рима пък И днес реших да и давам нощем фризко щото вече немога да правя запаси от кърма.

Кетка ,абе и на мойта мома като ,че ли не и стига кърмата ,но пък като се изцедя и го излапва набързо и след 10 мин. забравя ,че е яла ,затова педиатърката ми каза само от гърда
Но така не съм сигурна колко е изяло милото ,като гледам каква е неспокойна и се буди през час и половина и все си иска ядене детето. В понеделник ,чак съм на консултация ,а дотогава ...

. Жалко, че и краката ми не са така дълги
момченце, МЪЖ, Владимир, 3.350 кг, 52 см
Само не се отчайвай. Има начини и да си възстановиш кърмата, само не се отказвай. А на мъжа си деликатно му обясни, че животът ви вече е различен, имате си нов приоритет - Мая и че не можеш да насмогнеш с всичко, та където може - да помага! Само не му се карай, че и за татковците промяната е огромна, особено, когато детенцето е първо. Хайде стискам палци всичко да тръгне по мед и масло!
! Прибрах се в къщи теглих си един душ сложих си панталоните и си казах! Ще изпуша една последна цигара и като дръпнах 2 пъти ми изтекоха водите! Ади чантичката пацик пацик за 2 мин до болницата докато попълнят бумаги и ме прегледат и ми направят клизмичка стана 3 часът доди един добър чичко и ми би една упойчица да ме боли по мъничко засилиха системата и бебето го изакахме в 4:50
) и да идва да глади
обикновено 2-3 глътки вода оправят положението, но само ако й ги дам с шише, с лъжичка не помага.
И не се стряскай и си пази кърмата, че виждаш докъде сме го докарали с maslinka от нерви и притеснения!