ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 843
  • 820
  •   1
Отговори
# 315
Всъщност за да сме точни,изчаква се 14 дни не от получаване на решението,а от датата на издаване на решението.Защото дата на получаване не винаги съвпада с дата на издаване на решението.
А знае ли някой дали съвпада датата на явяване пред ТЕЛК, с описаната по-горе  в ЕР дата имам предвид -ЕР № ... ОТ ЗАСЕДАНИЕ №.... И Дата........
Дано сте ме разбрали. Embarassed
Да съвпадат.
Мислехме, че за обжалването се съобразяват са датата на получаване. Но именно заради това разминаване не ни признаха правото на обжалване за пенсията. В пенсионно не ни изчакаха 14 дни от получаване на решението, а на 14-я ден от датата на издаване на решението са ни стартирали документите (получени служебно от Телк в пенсионното) с неправилните 50%. Ние мислехме, да обжалваме, но ни казаха, че са минали 14 дни и вече нямаме това право.  И макар, че за нас датата на получаване да бе друга и не съвпадаше с датата на издаване на решението, в Телка не се съобразяват явно с датата на получаване и при тях тази по-късната дата на получаване не бе отбелязана в нашите документи, ако и да има такова поле. Така и не разбрахме как трябваше да я доказваме ...и можеше ли да помогне  Sad

# 316
Навсякъде срокът започва да тече от датата на получаване (връчване) и това се удостоверява с подписа на получилия и датата, на която е получен документа. За ЕР отзад долу в ляво има текст: "Получих решението, дата, подпис." Пишеш си и ЕГН-то за да има написано кой го е получил. Така, че ако някой ви е казал друго е излъгал !!!
На нашето ЕР си бяха позволили да напишат датата, на която е "получено" (същата дата като тази ЕР № ... ОТ ЗАСЕДАНИЕ №.... И Дата........") но понеже %-ът ни устройва не го направихме на въпрос.

# 317
Навсякъде срокът започва да тече от датата на получаване (връчване) и това се удостоверява с подписа на получилия и датата, на която е получен документа. За ЕР отзад долу в ляво има текст: "Получих решението, дата, подпис." Пишеш си и ЕГН-то за да има написано кой го е получил. Така, че ако някой ви е казал друго е излъгал !!!
На нашето ЕР си бяха позволили да напишат датата, на която е "получено" (същата дата като тази ЕР № ... ОТ ЗАСЕДАНИЕ №.... И Дата........") но понеже %-ът ни устройва не го направихме на въпрос.
Точно така е станало предполагам. Ние го получихме по пощата. И би трябвало да им се върне обратната разписка в ТЕЛК. Но в ТЕЛК не знам защо ни водят с предната дата на издаване (сигурно също е била написана предварително грешната дата като при вас) и не са я коригирали. Отказаха да ни да приемат документите, защото сме нямали право, но ни замотаха за причината и не ни го обясниха точно така, а си измислиха друго обяснение. И докато разплетем тази ситуация кое как е станало, че са ни объркали за причината, къде се е загубила обратната разписка и другите срокове от датата на получаване бяха изминаха. И вече бе безмислено да спорим. Бяха ни разпратили документите по направления, за пенсии отдавна.

# 318
  • София
Здравейте.  Grinning
Искам да попитам за повторно явяване на ТЕЛК.
В края на септември месец ни изтича срока на ТЕЛК-а и мисля да се явяваме повторно. Кога може да се подадат документи и нужно ли е да чакам да изтече срока на първия или мога още сега да си подготвя и подам документите?

# 319
Моят съвет е да не губиш време а да подаваш документи за новия ТЕЛК.
Ако не си чела по-горните постинги знай, че ако ти определят дата след като изтече стария ТЕЛК ще имаш един период, през който няма да получаваш никакви парички.

# 320
  • София
Именно поради тази причина питам, за да няма евентуално този период докато мине цялата мудна процедура. Въпросът е дали имам право да се явим по-рано на ТЕЛК?

# 321
  • София и там където не се пуши
dama всеки има право да се се яви по-рано.

# 322
dama, правилно ти е отговорила Dorothy. Но подаването сега надокументи не ти гарантира, че пак няма да имате такъв период. По-горе Валенцето беше споделила, че на нея са и дали дата ако не се лъжа за след 3 месеца... За това ти писах да не чакаш повече. Успех!
Ще се радваме и ти да споделиш после за кога ти е определена дата. Че идва отпускарски сезон...

# 323
  • Благоевград
Здравейте, подадох документи за преосвидетелстване през м. май и тъй като досега не съм получила отговор звънях да питам, но ми казаха, че още не се пращали документите на децата в София, там вече щял да е детския ТЕЛК и засега нищо не могат да ми кажат. Е това вече тотално ме обърка. А когато попитах, че междувременно ТЕЛК-а ни е изтекъл и за този период какво ще стане, ми отговориха, че не могат нищо друго да ми кажат. И това ако не е пълна каша....Все едно някой горе не знае какво да направи. УЖАС! Така е сигурно и в други сфери в момента в България. Е, скоро няма да се оправим.

# 324
Детския ТЕЛк в София картотеката се намира на Иларион Макреопалски. Тук има пуснати тел от родители. Защо не звъннеш да провериш тази информация. Не отлагай.

# 325
  • София
dama, правилно ти е отговорила Dorothy. Но подаването сега надокументи не ти гарантира, че пак няма да имате такъв период. По-горе Валенцето беше споделила, че на нея са и дали дата ако не се лъжа за след 3 месеца...
Подала съм документи за явяване на 11 януари-явили сме се на 25 май Whistling.Този месец за първи път ще взема паричкиот новия ТЕЛК.
И,по въпроса-днес си взех заповедите за тези прословути 168лв.Какво беше учудването ми-ще ми върнат парите със задна дата Shocked.Аз изрично написах,че си искам парите със задна дата,защото вината за забавянето не е моя.е-от април и май парите ще ми ги възстановят.За март-не.Незнайно защо са решили за април да ми дадат пари,а за март-не.Да уточня,че старото решение изтече февруари,тоест без решение сме били март,април и май.Всъщност новото е с дата 25 май.

# 326
  • София
Разбрах момичета.  ooooh!
Значи започвам да подготвям документите.  Peace
Пожелайте ми успех.  Wink

# 327
dama това което трябва да направиш е да пуснеш молба. Документите те ще ти напишат какви ти трябват. Просто пази ако имаш текущи междувременно.

Нали каза, че имаш един ТЕЛК за втория не трябва такава подготовка, като за първия.

# 328
Такаааа. Ето че Валенцето стана причина да се поразровя отново в последните промени. Оказа се, че както си беше до сега, пари със задна дата не се изплащат. НО! Ако ТЕЛКа се подновява, процента е 50 или повече и няма промяна във вида и степента на увреждане, парите се изплащат от месеца следващ този, през който са прекратени! Т.е. не би трябвало да има прекъсване. Пак казвам -ако няма промяна във вида и степента на увреждане и процентите са 50 или над 50!
Дали това важи за всички помощи и добавки тепърва ще проверявам.

# 329
  • София
A от личния лекар трябва ли нещо да вземам, тази молба на Макариополски ли ще ми я дадат?  Rolling Eyes Или да мина направо там да си попитам?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт