ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 835
  • 820
  •   1
Отговори
# 330
  • София
От личния не ти трябва нищичко-молбата я дават на Макариополски. PeaceЧак после ,след като получиш писмото,ще ти трябват разни неща от личния.

# 331
  И да не чакаш много и на писмото. Своевременно си провери и по друг начин на място, ако много се забави. Ние така чакахме веднъж и се оказа, че писмото се бе загубило и като проверихме оставаха само 2 дни и едвам ни дадоха да си препишем какви документи ще ни искат.
   А още един път пък в пощата се бяха разписали за майка ми и ние се появихме след седмици в това селище и направо си изпуснахме датата.

# 332
Искам да се явя пред ТЕЛК, но нямам никакъв опит какво ме чака. Има ли някъде качен списък на заболяванията и процентите, които се дават за всяко? Чудя се, понеже имам няколко заболявания от години, то ЛЛ на какво основание да пусне молбата за ТЕЛК newsm78 Знам си личната лекарка и предполагам, че няма да е много наясно, а аз искам да съм напълно изрядна и да успея да си взема процент инвалидност. Според молбата, която се праща към ТЕЛК, ще ми изискват и различни диагнози, изследвания...? Аз мога ли да ги допълня и с други изследвания, т.е. ще има ли някаква тежест?

# 333
Има списък. Т.е. отправни точки. Ако никой не ти отговори, утре ще ти дам линк, понеже сега нямам време да го изнамеря.

# 334
Намерих го списъка и ще го покажа на ЛЛ, да видим какво ще напише към ТЕЛК. Те (ТЕЛК) могат ли да ми откажат и да не ме "изслушат" ?

# 335
l`ange, "Списъка" всъщност е "Отправни точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти", което е част от "НАРЕДБА за медицинската експертиза".
Погледни хубаво дали си намерила последната наредба! Тя е приета с Постановление на МС номер 87 от 05.05.2010 г. Публикувана е в Държавен вестник брой  36 от 14.05.2010 г. В нея има изменени проценти, както и изменение, в случай че имаш повече от едно заболяване, за което се полагат проценти. Успех!

# 336
Здравейте ,може ли да ми кажете  когато детето е с  чужда  помощ изплащат ли се някакви пари , освен двоините детски  ,чл 68   и добавките  по соц оценка ,тъи  при възрастните дават  около 70лв допълнително.

# 337
Намерих го списъка и ще го покажа на ЛЛ, да видим какво ще напише към ТЕЛК. Те (ТЕЛК) могат ли да ми откажат и да не ме "изслушат" ?
Не могат да ти откажат мисля. Но могат да не ти дадат над 50%.
За това много добре се съобразете с личната кое да е водещото заболяване - това дето дава най-голям процент по този списък. Защото и 1000 други заболявания да имаш, няма голяма полза - почти не вдигат осезаемо процента. Такава им е схемата за пресмятане доколкото знам - не се събират с първото, а само някакви мин. проценти се добавят за останалите болести.

# 338
  • в моя свят
dama, правилно ти е отговорила Dorothy. Но подаването сега надокументи не ти гарантира, че пак няма да имате такъв период. По-горе Валенцето беше споделила, че на нея са и дали дата ако не се лъжа за след 3 месеца...
Подала съм документи за явяване на 11 януари-явили сме се на 25 май Whistling.Този месец за първи път ще взема паричкиот новия ТЕЛК.
И,по въпроса-днес си взех заповедите за тези прословути 168лв.Какво беше учудването ми-ще ми върнат парите със задна дата Shocked.Аз изрично написах,че си искам парите със задна дата,защото вината за забавянето не е моя.е-от април и май парите ще ми ги възстановят.За март-не.Незнайно защо са решили за април да ми дадат пари,а за март-не.Да уточня,че старото решение изтече февруари,тоест без решение сме били март,април и май.Всъщност новото е с дата 25 май.
Момичета при подновяване на ТЕЛК ако има забавяне пари със задна дата се изплащат само с 3 месеца назад.Това според нашата соц.работничка.
Аз ходих да си взема новата заповед за чл.8д и макар,че имам много време до подновяване на ТЕЛК-а на детето служителката ме предупреди да съм знаела,защото имало родители нарочно не бързащи да си подават молбите,за да вземат повечко пари накуп.Изкара даже едни наредби и ми прочете,че вече се изплащат пари само за 3 месеца назад.

# 339
Защото и 1000 други заболявания да имаш, няма голяма полза - почти не вдигат осезаемо процента. Такава им е схемата за пресмятане доколкото знам - не се събират с първото, а само някакви мин. проценти се добавят за останалите болести.
Според новата наредба процентите, които се дават за другите заболявания увеличават процентите на основното заболяване с 5 до 20%. Т.е. ако за основното имате 40%, с останалите заболявания крайния процент може да бъде между 45 и 60.

Момичета при подновяване на ТЕЛК ако има забавяне пари със задна дата се изплащат само с 3 месеца назад.Това според нашата соц.работничка.
Това е така, понеже в правилника пише, че се изплащат от месеца следващ този, през който е прекратена заповедта САМО АКО молбата ви е подадена "3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.".

# 340
l`ange,
Погледни хубаво дали си намерила последната наредба! Тя е приета с Постановление на МС номер 87 от 05.05.2010 г. Публикувана е в Държавен вестник брой  36 от 14.05.2010 г.
За този документ става дума, нали? http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135678969
За това много добре се съобразете с личната кое да е водещото заболяване - това дето дава най-голям процент по този списък. Защото и 1000 други заболявания да имаш, няма голяма полза - почти не вдигат осезаемо процента. Такава им е схемата за пресмятане доколкото знам - не се събират с първото, а само някакви мин. проценти се добавят за останалите болести.
При мен основното е хронична уртикария (която е резултат на тиреодит на Хашимото), имам епикриза от 2007г. без подобрение до момента, но и аз спрях да ходя по лекари в един момент, защото се отчаях напълно (с нищо не ми помогнаха). На епикризата пише, че съм напуснала клиниката в добро състояние, което не беше вярно. Трудно ще докажа, че в продължение на 4 години имам постоянни обриви и нищо не помага. И като се има предвид, че нямам навършени 26год., т.е. доколкото разбрах - ще ми дадат някакъв процент само за една година...И после пак мъки-бюрократични.

# 341
Да, l`ange. За този документ става дума.

Срокът на ЕР на ТЕЛК е от 1 до 3 години.

# 342
  • в полите на Балкана
Случайно попаднах на това:

Решенията на ТЕЛК могат да се обжалват и в съда
Решенията на ТЕЛК/Териториална експертна лекарска комисия/ могат да се обжалват. По административен път-пред НЕЛК/Национална експертна лекарска комисия/ и по съдебен път пред съответния Окръжен съд. Повече подробности виж в http://www.bulpress.net/article/13730

# 343
Помощ моля - момичета ( и момчета), някой от вас да знае случайно,кой очен лекар във В. Търново има право да подготвя докуементи за пред НЕЛК? След обжалване на решение на ТЕЛК
разбрах че не всеки от офталмолозите  имал право на това, а джипито ни знае, ни се интересува, ни иска да помогне, понеже е мноооого заето
та - оправяйте се сами
 newsm78

# 344
Помощ моля - момичета ( и момчета), някой от вас да знае случайно
 newsm78
Аз не, но ще бъдем с теб поне мислено! Дано някой отговори.

Общи условия

Активация на акаунт