ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК

• 209 719
  • 820
  •   1
Отговори
# 495
оnly, не се връзвай на глупостите на социалните в Карлово !!!
Щом те не знаят, подай си нова молба. Нямат право да ти откажат да я приемат. А после имат достатъчен срок да се консултират с който искат за да ти издадат заповед или отказ.

Срок 21 април НЯМА!!!!! Закона и правилника НЯМАТ срок на действие. Те важат докато не ги променят! Наистина е "луда работа"-та...

# 496
искам да попитам за ТЕЛК , дъщеря ми е със асма и искаме да подадем документи
ако ни дадат необходимия  процент дали пари се изплащат пак назад от датата на заболяване или от датата на подаване на документи за ТЕЛК
извинявам се ако не съм си задала въпроса правилно  Embarassed
благодаря   bouquet

# 497
Пари по чл.8д се изплащат от датата на инвалидизация (заболяване) посочена в ЕР на ТЕЛК, за не повече от 3 години назад, ако процента е 50 или повече и ако подадете молба в 3 месечен срок от датата на ТЕЛК-а.

# 498
оnly, не се връзвай на глупостите на социалните в Карлово !!!
Щом те не знаят, подай си нова молба. Нямат право да ти откажат да я приемат. А после имат достатъчен срок да се консултират с който искат за да ти издадат заповед или отказ.

Срок 21 април НЯМА!!!!! Закона и правилника НЯМАТ срок на действие. Те важат докато не ги променят! Наистина е "луда работа"-та...
Не е така! Срок има в случаите при, които детето е преосвидетелствано, родителите трябва да подадат молба в срок от 3 месеца от излизането на постановлението т.е.  до 21 април. Иначе няма да и върнат парите! Peace

# 499
Срока е само за преосвидетелствани, когато старото ЕР е изтекло преди 29.03.2010 и има "дупка" в плащанията между двата ТЕЛКа.
Така мисля аз.

# 500
Ние сме с ТЕЛК от 05,11,2010 г. , за първи път се явихме тогава.Би трябвало да ни изплатят за 3 години назад , защото датата на инвалидизация е от септември 2007 г. Само че не съм наясно от коя дата ще върнат 3 години назад - дали от датата на ТЕЛК-а или от подаването на нова молба в социалните , Зададох въпрос в Министерството на труда и социалната политика и чакам отговор , дано е бърз.

# 501
  • Бургас
Ние сме с ТЕЛК от 05,11,2010 г. , за първи път се явихме тогава.Би трябвало да ни изплатят за 3 години назад , защото датата на инвалидизация е от септември 2007 г. Само че не съм наясно от коя дата ще върнат 3 години назад - дали от датата на ТЕЛК-а или от подаването на нова молба в социалните , Зададох въпрос в Министерството на труда и социалната политика и чакам отговор , дано е бърз.
Според мен от датата на ТЕЛК-А, ако е подадена молбата в социалните не по късно от 3 месеца , поне моите така са ги сметнали.

# 502
  • В къЩи.
Аз днес взех документа за корекция на ДИ . Минах и през социалните,но там малко се позачудиха и казаха,че трябва да проверят дали се включваме в три годишния срок.
Да обясня. Датата на ТЕЛКа ние 8.06.2010г а синът ми е е р.д 13.06.2007г ,тук няма проблем,защото влизаме в трите години,но документа ,който ми дадоха днес  и на който пише,че ДИ- 13.06.07г е с дата 23.02.2011г . 

Дано съм обяснила добре. Embarassed

# 503
Здравейте мами Hug!Да попитам в ТЕЛК моя картон ли трябва да нося или на детето?

# 504
На детето.

# 505
И аз така казвам на личната,че картона е на детето,а те спорят с мен,че бил моя #Crazy.

# 506
Срока е само за преосвидетелствани, когато старото ЕР е изтекло преди 29.03.2010 и има "дупка" в плащанията между двата ТЕЛКа.
Така мисля аз.
Да така е. Мислих че говори за преосвидетелстване. иначе молба не трябва. Peace

# 507
Дали някой знае ,след колко време пристига решението от НЕЛК-при нас мина вече месец и нищо? newsm78

# 508
Здрaвейте Grinning
Аз имам следният въпрос: в Експертното решение има една таблица- 10-та точка Инвалидност по причини:...
В тази таблица има процента общо заболяване и дата инв. Това дата на инвалидизиране ли трябва да означава Rolling Eyes ? Тази дата при нас е 22.12.2010 /тогава подавахме документи за ТЕЛК/. Това означава ли, че ще ни изплатят със задна дата каквото се изплаща /не знам пенсия ли се нарича Embarassed /?
И още нещо: операцията на малката беше в края на октомври, т.е. тогава е "дошла" причината, поради която е с инвалидност сега. Чета назад за този член 8д и се чудя той за такива случаи ли е?

На 18-ти трябва да ходя до Социалните, за да се подпиша, че няма да оспорвам решението. Бих ли могла и още нещо тогава да свърша? За двойните детски подава ли се някаква молба? За еднократната помощ /малката няма две години/, за пенсията...?

Много въпроси станаха, съжалявам за което. Но искам да съм подготвена, защото не очаквам голяма отзивчивост в Социални грижи

Благодаря предварително Peace

# 509
 Polly-Wolly -8д ще вземете парите  от датата на инвалидизация -декември 2010г. - по 168лв. месечно.
Щом като детето няма две години - имате право  на допълнителна еднократна помощ в размер на 100лв.
Имате право и на добавки за транспорт, достъпна информация и др. в зависимост от % и диагнозата. До тук поне най малко 3 молби трябва да поискаш. В същност пропускам 4-тата -за двойни семейни, към всяка молба за всеки случай приготви копие на ЕР на ТЕЛК и акта за раждане на детето.
Побързай за еднкратната помощ за която ти казвам защото тя може да бъде поискана в срок до навършване на две години на детето.

Общи условия

Активация на акаунт