Отговори
# 105
Д-р Чавдаров,
И аз да кажа добре дошлли във форума. Включвам се като един от най-горещите привърженици на болница Св. София - майките тук могат да го потвърдят. И искам да попитам и аз като Реза - има ли начин да помогнем на болницата? Вие споделихте с нас проблема, за което благодарим. Сега споделете и ако има начин да помагаме?! Смятам, че много от майките тук ще ви подкрепят, както и ще дадат съвет или ще критикуват. Нека направим това, което е възможно заради децата, които са минали през болницата и заради тия, които ще продължат да идват.

# 106
Здравейте.

Благодаря много за желанието да ми окажете съдействие. Хубаво е да не се чувстваш сам между "големите шамари".

Болницата като уникално българско лечебно заведение обслужващо едно социално значино заболяване каквото е ДЦП е КРАЙНО НЕОБХОДИМО ДА БЪДЕ ОДЪРЖАВЕНО И ДЪРЖАВАТА  СЪЩО ДА СТАНЕ ЗАКРИЛА И ЗА ТЕЗИ ДЕЦА. Не искам да кажа, че до момента Столична Община ни е била мащеха. Не, тя в лицето на своите кметове и заместник кметове по здравеопазване винаги стоеше зад нас и ни подкрепяше в много инициативи свързани с разширяване дейността на болницата. В момента обаче, нещата стоят по друг начин, особено след като насила бяхме включени в прословутия столичен медицински холдинг, който със счетоводната политика, която ни разпореди да изпълняваме със задна дата, ни води към нарочен фалит.

Моята идея е министърът на здравеопазването да предложи на Министерски съвет одържавяване на болницата, което е едиствената сигурна предпазна мярка срещу приватизирането й и нейното бавно 2-3 годишно умъртвяване. Този, който ще приватизира болницата не се интересува от нея, а от хубавото място от 8 декара на които е разположена.

До момента съм писал две писма до Министъра на здравеопазването и до сегашния Кмет на София, но нямам отговор.......

Конкретно - търся начин за бърза и директна среща с министъра или министър-председателя, за да мога да обясна за какво иде реч и че такива болници съществуват във всяка европейска държава и проблемът ДЦП е работа на държавата, защото последната има много по-големи възможности за подкрепа по различни национални и международни проекти свързани с развитието на нови терапевтични и диагностични технологии, отколто Столична Община.
Всички сме свидетели че през последните дни се говори само за приватизация на търговските дружества на Столичната Община, а в частност ние сме такова. 
Някой ден ще дойде собственика на земята и ще започне да иска наеми и ние сами ще си тръгнем, защото дейността, която извъшва болницата, никъде по света не е печеливша, затова държавата я слага под крилото си.

Ако някой има пряка "линия" с министър-председателя или министъра на здравеопазването го моля за съдействие. Много хора с най-добро желание ми обещаха помощ. Хора които познавам и им имам доверие, но среща така няма до момента, което ме навява на лоши мисли. Дано да греша........

# 107
Надявам се, че не съм причина за "затапване" на темата.

Здравей Нанди, как си? Върви ли проучването на 02? Какво ти е мнението?

# 108
Здравейте Д-р Чавдаров,
добре дошъл и бъдете сигурен че няма да "затапите" темата.
Аз съм Светла Владимирова майката на Теди  в 1група в стационара.
Моят въпрос е относно нашумелите напоследък манипулации със стволови клетки.
Вие сте преглеждал Теодор. Знаете диагнозата му - мислите ли че присаждане на стволови клетки би имало положителен ефект върху неговото здравословно състояние.
Питам ви и защото през март очакваме второто си бебе и май сега е моментът да помислим по въпроса, ако въобще ще има подобрение. Истината е че не искам да е опитно зайче, достатъчно неща му се случиха и досега, за да продължим с експериментите.
Благодаря ви.

И много съжалявам да чуя за проблемите на болницата. Дано успеете да стане държавна, в името на децата и тяхното комплексно лечение.

Спорен ден - Светла

# 109
Здравей Светла.

Не съм запознат с подробности относно лечението със стволови клетки, но приложението им при ДЦП ми стана известно преди 5 години на един конгрес по ХБО&ДЦП във Флорида. Там ни показаха 3 деца на около 2-3 години с много тежка ДЦП и проведено лечение. Видях ги и след 2 години на друга подобна среща, но разликата във възможностите им не се беше променила съществено.

Лечението със стволови клетки специално при ДЦП, казано с две думи, е в сферата на хипотетичната фантастика.

По телевизията виждам напоследък и мои пациенти, които покрай т.н. Българска Коледа са успели да финансират провеждането на такова лечение или ще провеждат такова лечение. 

Може би не е коректно да се споменават конкретни имена на пациенти, но ефекта от лечението на показания по телевизията пациент с тежка квадрипареза (същият беше лекуван в болницата многократно), чиито родители са и мои колеги, е по-малък от минимален, като не трябва да забравяме също че ефекта може би идва и от развитието на самият мозък също. Разбира се тълкуването на журналистите е съвсем различно.  Показаха съвсем наскоро и още едно дете, което също е наш пациент с многократни рехабилитационни курсове, комуто също възнамеряват да приложат такова "лечение".

В момента лечението на ДЦП със стволови клетки е в един спекулативно-експериментален период. Прилага се при много тежки деца, чиито родители са съгласни хем да експериментират хем да си платят.  Може би след време........

Разбира се това е моето виждане, като лице от другата страна на "бариерата".
Ако някое дете вместо 5000 думи знае 5, то появата на 2 нови думи е наистина голям успех.
Така че,  родителя решава последен кое е добро за детето му и кое не е и винаги има право.

Нашата задача е само ... .. да вдигнем завесите на сцената, но не само отпред..............

# 110
Много благодаря за откровения отговор - Светла

# 111
  • София
Здравейте д-р Чавдаров,
Подкрепям ви в усилията за запазване на болницата! Ние също бяхме на рехабилитация там и към края на престоя ни си дадох дума, че винаги ще препоръчвам болницата, като място за ранна рехабилитация. А за децата с диагноза ДЦП е много полезно място.
Така че, ако имате нужда от подкрепата на бивши пациенти, мисля че почти всички майки, които са били на рехабилитация ще ви подкрепят. Независимо от това, което сте чели в неофициалните ни изказвания, като цяло мнението ми е положително и считам, че работата ви е полезна и трябва да продължи.
Не ми се вярва да закрият болницата, в моето съзнание тя е нещо като комплексите за деца с увредено зрение или слух, но си представям донякъде колко ще ви е трудно да я направите държавна.
Успех!

# 112
  • густо майна Филибето
Не знам дали е местно да споделя тук личните си наблюдения върху детето си,  но те са следните:
Рехабилитация, във вида в който се приема да се нарича такава, много отдавна не провеждаме. Моето дете не е силно засегнато, затова наскоро подновихме рехабилитацията в един център за комплексно лечение, очаквайки, че ще се включи и работа с други специалисти, което така и не стана. Рехабилитацията беше за кратко, затова не мога да кажа какъв е бил положителния ефект, но отрицателния върху психиката и поведението на детето беше много голям. Като казвам , че не провеждаме рехабилитация, имам в предвид, че това се случва от около 1,5-2г, като детето в момента е на 3,6г, но за щастие въпреки това наблюдавам голям напредък във физическо отношение. Когато проходи, детето стъпваше по ужасен начин, сега страничен човек трудно може да усети проблема. Разбира се аз в домашни условия правя всичко което е по силите ми за да стимулирам движението и натоварването на мускулите под формата на игра. Освен това, забелязвам, че когато детето е в период на някаква криза - не се храни , не спи нормално , много агресивно и раздразнително е  -  тогава това се отразява и на походката, преди повече, сега по-малко. Може линякой да ми отговори до каква степен са свързани двете неща - психическо и физическо състояние при деца с ДЦП

# 113
Zdravei Liuboznatelna.

Психиката и моториката до възраст 1г6м са тясно свързани и взаимно-стимулиращи се , затова се говори в началото за психо-моторно развитие на детето.

При бебето, ако имаме добре координирана моторика, същата позволява комуникация и опознаване на околния свят, което стимулира и психичните процеси, които от своя страна пък активират двигателните. Ако психичните процеси са достатъчно силни, същите активират моторика и детето се движи за да се развива и психически. 

След това дълго и малко объркано изречение - с две думи - някой деца са с нарушена моторика (било заради увреди на централна или периферна нервна система или нещо трето), което води в началото до едно ограничаване на психичното развитие поради ограничения контакт с заобикалящата среда, (която дава много информация както за собственото тяло така и за предметите около него) - перцепция....;- други деца пък са с нарушено първично психично развитие , като те имат добра двигателна координация, но нямат желание за придвижване.

Когато детето порасне моториката и психиката тръгват по своите собствени пътища, и ето че виждаме професори, които като ходят се спъват или олимпийски шампиони, които като четат сричат или какво ли не друго.

При повечето от децата с ЦП, психиката и по-специално емоциите остават свързани с мускулния тонус и при позитивни или негативни емоции и техните промени се повишава и мускулния тонус, който променя координацията на движенията. 

Такива отклонения се наблюдават и при нас също разбира се, но при свръхемоционални ..... удари.

Опитах се да го обясня по разбрано........

# 114
  • густо майна Филибето
Благодаря за отговора  bouquet

# 115
  • София
Здравейте доктор Чавдаров!
Моят син е бивш ваш пациент. Посещавахме вашата болница в продължение на 7 месеца без прекъсване с ЦКС 2 степен и спряхме да ходим на процедури, след като синът ми проходи нормално на 1 г и 2 месеца.
Имам един конкретен въпрос, свързан с магнитотерапията, която ние прилагахме през тези 7 месеца без прекъсване. Може би месец, след като започнахме да правим "магнит", моят син започна да прави неща, които аз определих като "странни", тъй като компетенцията ми се свежда до това определение.
Около два пъти в месеца само през нощта, се събуждаше с неистов плач, който продължаваше около 2-5 минути и не се успокояваше от нищо. През тези минути детето беше с полуотворени очи, неадекватно, не реагираше на думи, на гушкане. Накрая винаги потрепваше, след което повръщаше и идваше на себе си.
Споделих всичко това с д-р Радославова, направиха му ЕЕГ, което не показа никакви отклонения, но тези "странни неща" продължаваха и се случваха само в периода между 22.00-23.00 ч. Тъй като всчико това много ме притесняваше, го заведох на още две ЕЕГ изследвания в Пирогов и в Педиатрията, които също бяха нормални. Преди точно една година, синът ми направи 10 минутен фебрилен гърч. Освен този гърч, откакто не ходим на рехабилитация при вас и съответно на "магнит", той не е имал "странно нощно поведение". Тогава не съм свързвала това с магнитотерапията, но наскоро се замислих и смятам като лаик, че може да е имало някаква връзка. Искам да Ви попитам за Вашето мнение по въпроса.  Възможно ли при 3 нормални ЕЕГ-та, магнита да е отключил или предизвикал някаква реакция на мозъка и какво е Вашето обяснение като професионалист? Благодаря.

# 116
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Днес д-р Чавдаров е на гости на предаването "Всички хора са различни" по радио Нeт. В момента тече предаване то. На 106 и нещо мегахерца беше.

# 117
Здравей Габи+,

Реакциите които е имало детето ти са наистина странни.

След като ЕЕГ-то на три различни места е показвало норма, значи можем да се доверим, че то няма гърчове и това странно повезение не е гърчов еквивалент.  Това е много важно.

Не знам анамнезата на детето, но трябва да имаме предвид, че може би мозъкът е преживял "кислородна травма" и поради тази причина сте били при нас за рехабилитация. Това че детето е проходило е чудесно, но винаги трябва да си спомняме за тази кислородна травма.... 

Магнитното поле е известен и многократно ползван терапевтичен фактор при деца с проблеми на ЦНС, като същото има следните функции - подобрява "отлагането" на кислород в мозъка, стимулиране окислително-редукционните механизми и мозъчният метаболизъм, подобряване реологичните свойства на кръвта, подобряване аксоналната реинервация - с няколко думи.  Противопоказания за магнитно поле са стандартните за физиотерапевтичните фактори - температура, гърчове и неоплазми (тумори).

Страхувам се, че професионален отговор, какво точно се е случило на детето Ви, немога да дам. Фактът остава. Има много причини, които биха събудили едно дете по описания начин, включително и много физиологични, т.е. "непатологични". На дали и някой ще Ви даде такъв отговор, освен "специалист", който би искал да блесне..... , но може и бързо да угасне. Мога да Ви спомена доста причини, но не желая да Ви стряскам, за да тръгнете по доктори и ........

Ако тези събуждания продължават да се повтарят и имат някаква периодичност, наблюдавайте детето за температура, претопляне, хранене, оводняване за да се избегнат познати ни фактори на въздействие. В противен случай пак ще се правят ЕЕГ-та, евентуално с фотостимулации, ангиография, магнитно-ядрен резонанс и т.н.

Ако в момента нещата са под контрол и няма такива периодични проблеми, Ви желая весели празници.

# 118
  • София
Здравейте д-р Чавдаров,

Един последен въпрос преди коледните празници - С какво е по-добре прохождащите деца, били на рехабилитация да ходят в къщи - ортопедични обувки или панфофи с твърда пета?

Весели празници!

# 119
Здравей Тигоню,

Децата е добре да прохождат с  кожени, по-високи (стягащи глезена)обувки
със супинаторна подложка,т.е. това е подложката на всички спортни обувки, която държи дългия свод на стъпалото да не пропада.

Българските кожени обувки на "Колев и Колев" са с такива подложки и са
много хубави. Има и други фирми и народности разбира се, въпроса е да
са със тези супинаторни подложки и глезена да е стегнат.

Весели празници на всички

Общи условия

Активация на акаунт